Постанова
від 29.12.2011 по справі 2а/0470/13067/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2011 р. Справа № 2а/0470/13067/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі судді Рищенко А.Ю. , розглянувши у порядку скоро ченого провадження адмініст ративний позов Державної по даткової інспекції у Кіровсь кому районі м. Дніпропетровс ька до Товариства з обмеже ною відповідальністю "Медичн ий центр "Надія" про припинен ня юридичної особи , -

ВСТАНОВИВ:

17.10.2011 року Державна пода ткова інспекція у Кіровськом у районі м. Дніпропетровська звернулась до Дніпропетровс ького окружного адміністрат ивного суду з адміністративн им позовом до Товариства з об меженою відповідальністю «М едичний центр «Надія» про пр ипинення юридичної особи.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначає, що від повідач перебуває на обліку в Державній податковій інспе кції у Кіровському районі м. Д ніпропетровська як платник п одатків та інших обов'язкови х платежів. Заборгованості п еред бюджетом не має, проте не надає в податкову інспекцію протягом року документи бух галтерської та податкової зв ітності, тому його облік погі ршує нормальну діяльність ін спекції.

Просить суд припинити юрид ичну особу Товариство з обме женою відповідальністю «Мед ичний центр «Надія», код ЄДРП ОУ - 31586129.

Копію ухвали про відкриття скороченого провадження бул о направлено на адресу відпо відача, проте конверт із пошт овим вкладенням повернувся д о суду.

Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС Укр аїни, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщ о вона доставлена за адресою , внесеною до відповідного де ржавного реєстру, або за адре сою, яка зазначена її предста вником, і це підтверджується підписом відповідної службо вої особи.

Згідно п. 2 ч. 5 ст. 183-2 КАС Україн и, справа повинна бути розгля нута у порядку скороченого п ровадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку , передбаченого для надання з аперечень або заяви про визн ання позову, якщо до суду не бу ло подано заперечення відпов ідача та за умови, що справа ро зглядається судом за місцезн аходженням відповідача.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 КАС Ук раїни, суддя розглядає справ у в порядку скороченого пров адження одноособово, без про ведення судового засідання т а виклику осіб, які беруть уча сть у справі. За результатами розгляду справи у скорочено му провадженні суддя, оцінив ши повідомлені позивачем, ві дповідачем обставини, за ная вності достатніх підстав при ймає законне та обґрунтоване судове рішення.

Суд, вивчивши матеріали спр ави, вважає необхідним даний позов задовольнити повністю з наступних підстав.

30.01.2005 року відповідач зареєст рований виконавчим комітето м Дніпропетровської міської ради.

Відповідач перебуває на об ліку в Державній податковій інспекції у Кіровському райо ні м. Дніпропетровська як пла тник податків та інших обов' язкових платежів.

Позивач зазначає, що відпов ідач не подавав декларації т а документи податкової звітн ості з 22.04.2009 року.

Відповідно до пункту 5 части ни першої статті 17 КАС України компетенція адміністративн их судів поширюється на спор и за зверненням суб'єкта влад них повноважень у випадках, в становлених Конституцією та законами України.

Пунктом 8 частини першої ст. 3 КАС України визначено, що по зивачем у адміністративній с праві також є суб'єкт владних повноважень, на виконання по вноважень якого подана позов на заява до адміністративног о суду.

За положеннями ч. 2 ст. 50 КАС Ук раїни, суб'єкти владних повно важень можуть бути позивачам и у справі у випадках, встанов лених законом.

Крім того, пунктом 1 частини першої статті 3 КАС України ви значено, що справа адміністр ативної юрисдикції - передан ий на вирішення адміністрати вного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої вл ади, орган місцевого самовря дування, їхня посадова чи слу жбова особа або інший суб'єкт , який здійснює владні управл інські функції на основі зак онодавства, в тому числі на ви конання делегованих повнова жень.

Пунктом 7 частини першої ста . 3 КАС України дано визначення суб'єкта владних повноважен ь, згідно з яким - це орган держ авної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадо ва чи службова особа, інший су б'єкт при здійсненні ними вла дних управлінських функцій н а основі законодавства, в том у числі на виконання делегов аних повноважень.

У статті 4 Закону України «П ро державну податкову службу в Україні» зазначено, що Держ авна податкова адміністраці я України є центральним орга ном виконавчої влади. Держав ні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Сев астополі підпорядковуються Державній податковій адміні страції України. Державні по даткові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Сев астополя), районах у містах, мі жрайонні та об'єднані держав ні податкові інспекції підпо рядковуються відповідним де ржавним податковим адмініст раціям в Автономній Республі ці Крим, областях, містах Києв і та Севастополі.

Тобто, позивач - орган держа вної податкової служби є суб 'єктом владних повноважень, я кий у спірних правовідносина х реалізує надані йому владн і управлінські функції по ве денню оперативного обліку по датків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та держ авних цільових фондів на під ставі законодавства.

Відповідно до частини 1 пунк ту 2 статті 9 Закону України «П ро систему оподаткування» ві д 25.06.1995 року № 1251-XII, (чинний на момен т виникнення спірних правові дносин між сторонами), платни ки податків і зборів (обов'язк ових платежів) зобов`язані по давати до державних податков их органів та інших державни х органів відповідно до зако нів декларації, бухгалтерськ у звітність та інші документ и і відомості, пов`язані з обчи сленням і сплатою податків і зборів (обов`язкових платежі в).

Згідно з ч. 2 ст. 38 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб - підприємців» підставами для постановлення судового ріше ння щодо припинення юридично ї особи, що не пов' язано з бан крутством юридичної особи, з окрема є неподання протягом року органам державної подат кової служби податкових декл арацій, документів фінансово ї звітності відповідно до за кону.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач не надає п ередбаченої податкової звіт ності більше одного року.

Відповідно до пункту 17 стат ті 11 Закону України «Про держа вну податкову службу України », органи державної податков ої служби у випадках, в межах к омпетенції та у порядок вста новлений законами України, м ають право звертатися до суд ових органів із заявою (позов ною заявою) про скасування де ржавної реєстрації суб' єкт а підприємницької діяльност і.

Пунктом 11.10 розділу 11 Наказу Д ПА України від 22.12.2010 року № 979 «Пр о затвердження Порядку облік у платників податків і зборі в та визнання такими, що втрат или чинність, наказів Держав ної податкової адміністраці ї України», передбачено, що як що платник податків не має за боргованості перед бюджетом та у разі неподання протягом одного року в органи державн ої податкової служби податко вих декларацій, документів п одаткової звітності, то кері вник органу державної податк ової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відн осно платника податків - пр о звернення до суду або госпо дарського суду із заявою (поз овною заявою) про винесення с удового рішення щодо припине ння юридичної особи чи підпр иємницької діяльності фізич ної особи-підприємця.

Позивачем надано довідку п ро відсутність у відповідача заборгованості перед бюджет ом.

З огляду на вищевикладене, с уд приходить до висновку, що н аявні підстави для припиненн я юридичної особи, передбаче ні нормами чинного законодав ства. Тому, даний адміністрат ивний позов підлягає задовол енню повністю.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 10, 12, 60, 86, 160, 161, 163, 183-2 КАС У країни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Кіровському районі м . Дніпропетровська до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Медичний центр «Надія » про припинення юридичної о соби - задовольнити повністю .

Припинити юридичну особу Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Медичний центр « Надія» (вул. Шмідта, буд. 43, кв. 26, Кіровський район, м. Дніпроп етровськ, Дніпропетровська о бл., 49006, код ЄДРПОУ - 31586129).

Копію постанови направити управлінню з питань державн ої реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців для внесення державним р еєстратором відповідного за пису до ЄДРПОУ.

Постанову суду відповідно до ч. 1 ст. 256 КАС України, звернут и до негайного виконання.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання апеляційної с карги.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подачі ап еляційної скарги через Дніпр опетровський окружний адмін істративний суд протягом дес яти днів з дня її отримання.

Суддя

А. Ю. Рищенко

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.12.2011
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21790872
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/13067/11

Ухвала від 19.10.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Постанова від 29.12.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні