Постанова
від 15.02.2012 по справі 2а/1270/299/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.3.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 лютого 2012 року Справа № 2а/1270/299/2012

Суддя Луганського окружного адміністративног о суду Петросян К.Є., розглянув ши в порядку скороченого про вадження адміністративну сп раву за позовом Державної по даткової інспекції в Станичн о- Луганському районі Луганс ької області до Кредитної сп илки «Станиця капітал» про п рипинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

05 січня 2012 року на адресу Луг анського окружного адмініст ративного суду надійшов адмі ністративний позов Державно ї податкової інспекції в Ста нично- Луганському районі Лу ганської області до Кредитно ї спилки «Станиця капітал» п ро припинення юридичної особ и.

В обґрунтування позовних в имог зазначено, що в результа ті перевірки, проведеної спе ціалістами ДПІ в Станично- Лу ганському районі та Головним відділом державної податков ої міліції Спеціалізованої д ержавної податкової інспекц ії по роботі з великими платн иками податків у м.Луганську встановлено, що Кредитна спи лка «Станиця капітал» зареєс трована Станично - Луганськ ою районною державною адміні страцією 21 вересня 2005 року за № 13761020000000179 за адресою: 93600, Луганська область, Станично-Луганськи й район, смт Станично-Лугансь ке, вул. Барбашова, б. 38.

Відповідач знаходиться на обліку в ДПІ в Станично-Луган ському районі як платник под атків з 27 вересня 2005 року. Єдини й державний реєстр підприємс тв та організацій України мі стить запис № 13761430006000179 від 23.09.2009 рок у про відсутність Кредитної спилки «Станиця капітал» за своїм місцезнаходженням.

Посилаючись на Закон Украї ни від 15.05.2003 №755 “Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців ” позивач просить припинити ю ридичну особу відповідача.

Ухвалою суду від 25 січня 2012 ро ку справу призначено до розг ляду у порядку скороченого п ровадження.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 183-2 Кодексу ад міністративного судочинств а України скорочене провадже ння застосовується в адмініс тративних справах щодо припи нення за зверненням суб'єкта владних повноважень юридичн их осіб чи фізичних осіб - пі дприємців.

02 лютого 2012 року на адресу су ду повернувся конверт із поз начкою пошти “за зазначеною адресою не проживає”(а.с. 36).

Відповідно до частини 11 ста тті 35 Кодексу адміністративн ого судочинства України у ра зі повернення поштового відп равлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежн их від суду причин, вважаєтьс я, що така повістка вручена на лежним чином.

Відповідно до частини 6 стат ті 71 Кодексу адміністративно го судочинства України якщо особа, яка бере участь у справ і, без поважних причин не нада сть докази на пропозицію суд у для підтвердження обставин , на які вона посилається, суд вирішує справу на основі ная вних в матеріалах справи док азів.

Дослідивши матеріали спра ви, суд вважає, що позов підляг ає задоволенню повністю з та ких підстав.

Відповідно до підпункту 20.1.12 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи держ авної податкової служби мают ь право у випадках, встановле них законом, звертатися до су ду щодо припинення юридичної особи та підприємницької ді яльності фізичної особи - пі дприємця, про визнання недій сними установчих (засновниць ких) документів суб'єктів гос подарювання.

01 січня 2011 року набув чинност і Податковий Кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI, який встановлює пе релік податків та зборів, що с правляються в Україні, та пор ядок їх адміністрування, пла тників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенц ію контролюючих органів, пов новаження і обов'язки їх поса дових осіб під час здійсненн я податкового контролю, а так ож відповідальність за поруш ення податкового законодавс тва.

Відповідно до підпункту 20.1.12 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI ор гани державної податкової сл ужби мають право у випадках, в становлених законом, звертат ися до суду щодо припинення ю ридичної особи та підприємни цької діяльності фізичної ос оби - підприємця, про визнан ня недійсними установчих (за сновницьких) документів суб' єктів господарювання.

Згідно з пунктом 67.2 статті 67 П одаткового кодексу України в ід 02.12.2010 №2755-VI органи державної по даткової служби в установлен ому законом порядку мають пр аво звертатися до суду про ви несення судового рішення щод о:

- припинення юридичних осіб або підприємницької діяльно сті фізичних осіб - підприємц ів;

- відміни державної реєстра ції припинення юридичних осі б або підприємницької діяльн ості фізичних осіб - підприєм ців;

- скасування державної реєс трації змін до установчих до кументів.

З матеріалів справи вбачає ться, що Кредитна спилка «Ста ниця капітал» зареєстрован а Станично - Луганською райо нною державною адміністраці єю 21 вересня 2005 року за № 13761020000000179.

Відповідач як платник пода тків перебуває на обліку у ДП І в Станично-Луганському рай оні з 27.09.2005 за № 868 ( а.с.25).

Відповідно до довідки з Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців, в Єдиному дер жавному реєстрі 23.09.2009 року внес ено запис № 1 376 143 0006 000179 про відсут ність юридичної особи за вка заною адресою( а.с.6).

У відповідності із частино ю 2 статті 38 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV “Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб - підприємц ів”(що діяв до набрання чинно сті Податковим Кодексом Укра їни від 02.12.2010 №2755-VI ) підставами дл я постановлення судового ріш ення щодо припинення юридичн ої особи, що не пов'язано з бан крутством юридичної особи, з окрема є:

- визнання недійсним запису про проведення державної ре єстрації через порушення зак ону, допущені при створенні ю ридичної особи, які не можна у сунути;

- провадження нею діяльност і, що суперечить установчим д окументам, або такої, що забор онена законом;

- невідповідність мінімаль ного розміру статутного фонд у юридичної особи вимогам за кону;

- неподання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м.

Відповідно до ст. 19 Закону Ук раїни “Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців” від 15.05.2003 ро ку № 755-IV юридична особа щорічно , починаючи з наступного року з дати державної її реєстрац ії, протягом одного місяця зо бов' язана подати (надіслати рекомендованим листом) держ авному реєстратору реєстрац ійну картку встановленого зр азка про підтвердження відом остей про юридичну особу. Якщ о реєстраційна картка про пі дтвердження відомостей про ю ридичну особу не була надана юридичною особою в установл ений цією частиною строк, та у разі повернення до державно го реєстратора рекомендован ого листа з відміткою виділе ння зв' язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою або неподання юриди чною особою протягом місяця з дати направлення їй відпов ідного повідомлення реєстра ційної картки про підтвердже ння відомостей про юридичну особу, державний реєстратор вносить до Єдиного державног о реєстру запис про відсутні сть юридичної особи за її міс цезнаходженням або запис про відсутність підтвердження в ідомостей про юридичну особу .

Згідно зі ст. 33 п. 1 та ст. 38 п. 2 Зак ону України “Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб-підприємців”ві д 15.05.2003 року № 755-IV підставами для п остановлення судового рішен ня щодо припинення юридичної особи, що не пов' язано з банк рутством юридичної особи, зо крема, є наявність в Єдиному д ержавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням.

Згідно з пунктом 17 статті 11 З акону України від 04 грудня 1990 р оку № 509-XII “Про державну податк ову службу в Україні”органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенц ії та у порядку, встановлених законами України, мають прав о звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною з аявою) про скасування держав ної реєстрації суб' єкта під приємницької діяльності.

Відповідно до пункту 8.6 розд ілу 8 Порядку обліку платникі в податків, зборів (обов'язков их платежів), затвердженого н аказом Державної податкової адміністрації України від 19 л ютого 1998 року № 80 (в редакції нак азу Державної податкової адм іністрації України від 17 лист опада 1998 року № 552) і зареєстрова ного в Міністерстві юстиції України 16 березня 1998 року за № 172 /2612, якщо платник податків не ма є заборгованості перед бюдже том, та у разі неподання протя гом одного року в органи держ авної податкової служби пода ткових декларацій, документі в податкової звітності, то ке рівник органу державної пода ткової служби приймає рішенн я у вигляді розпорядження ві дносно платника податків - пр о звернення до суду або госпо дарського суду із заявою (поз овною заявою) про скасування державної реєстрації платни ка податків, постановлення с удового рішення про припинен ня юридичної особи чи підпри ємницької діяльності фізичн ої особи - підприємця.

Зазначені повноваження ор ганів державної податкової с лужби щодо звернення до суду із заявою (позовною заявою) пр о скасування державної реєст рації суб'єкта підприємницьк ої діяльності слід розуміти як право на позов про припине ння юридичної особи або підп риємницької діяльності фізи чної особи - підприємця на під ставі Закону України від 15 тра вня 2003 року № 755-IV “Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” , оскільки відповідно до прик інцевих положень зазначеног о Закону, який набрав чинност і з 01 липня 2004 року, закони та нор мативно-правові акти, прийня ті до набрання чинності цим З аконом, діють у частині, що не суперечить цьому закону.

Оскільки в Єдиному держано му реєстрі наявний запис про відсутність кредитної спилк и «Станиця капітал» за вказа ним місцезнаходженням, то це є підставою для припинення ю ридичної особи відповідача.

Питання про розподіл судов их витрат судом не вирішуєть ся, оскільки позивач згідно і з пунктом 21 частини 1 статті 5 За кону України “Про судовий зб ір”від 08 липня 2011 року №3674-VI (який набув чинності з 01.11.2011) від спла ти судового збору звільнений .

Керуючись ст. ст. 17, 18, 94, 158-163, 183-2 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Державної п одаткової інспекції в Станич но- Луганському районі Луган ської області до кредитної с пилки «Станиця капітал» про припинення юридичної особи з адовольнити повністю.

Припинити суб' єкта підприємницької діяльн ості - юридичну особу кредит ну спилку «Станиця капітал», ідентифікаційний код 33699959, міс цезнаходження: 93600, Луганська о бласть, Станично-Луганський район, смт Станично-Луганськ е, вул. Барбашова, б. 38.

Копію даної постанов и направити до Станично Луга нської районної державної ад міністрації Луганської обла сті (93600, Луганська область, Ста нично-Луганський район, смт С танично-Луганське, вул. Ленін а, 25) після набрання постаново ю законної сили.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною і підлягає негайному викона нню.

Постанова за результатами скороченого провадження мож е бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Дон ецького апеляційного адміні стративного суду.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку т акож іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтер еси чи обов'язки.

Строк для подання апеляцій ної скарги стороною або іншо ю особою, яка брала участь у сп раві, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

У разі оскарження в апеляці йному порядку постанови, при йнятої у скороченому провадж енні, ухвала суду апеляційно ї інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не п ідлягає.

Суддя К.Є. Петросян

Дата ухвалення рішення15.02.2012
Оприлюднено12.03.2012

Судовий реєстр по справі —2а/1270/299/2012

Постанова від 15.02.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.Є. Петросян

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні