Постанова
від 17.02.2012 по справі 2-а/1970/251/12
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/251/12

"17" лютого 2012 р. м. Тернопіль

Тернопільський о кружний адміністративний су д, в складі головуючого судді Осташа А.В. при секретарі Твер дохліб Н.В.

за участю:

представника поз ивача - Мартинюка Т.Б.;

представника відп овідача - не з' явився;

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в за лі суду у місті Тернополі адм іністративну справу

за позовом Козівсько ї міжрайонної державної пода ткової інспекції

до приватного підприєм ства «Купчинці агросервіс»

про стягнення кошт ів з рахунків у банках, обслуг овуючих відповідача в сумі 11 6 99,54 грн. податкового боргу по по датку на доходи фізичних осі б, -

ВСТАНОВИВ:

Козівська міжрайонн а державна податкова інспекц ія (надалі по тексту - позива ч, Козівська МДПІ) звернулася до суду з позовом про стягнен ня з приватного підприємс тва «Купчинці агросервіс » (надалі по тексту - відпові дач, ПП «Купчинці агросервіс ») коштів з рахунків в банка х, обслуговуючих відповідача в сумі 11 699, 54 грн. податк ового боргу по податку на дох оди фізичних осіб.

Представник позива ча в судовому засіданні позо вні вимоги підтримав повніст ю з мотивів викладених у позо вній заяві та пояснив, що в пор ушення норм Податкового коде ксу України відповідач несво єчасно та не в повному об' єм і сплачував узгоджені суми п одаткових зобов' язань, що п ризвело до виникнення заборг ованості по податку на доход и фізичних осіб

Відповідач явку повноваж ного представника по справі не забезпечив, хоча про день, ч ас і місце розгляду справи бу в повідомлений належним чино м - у відповідності до вимог ст . ст. 33, 35 КАС України.

Отже, суд вважає що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача на лежним чином про час і місце р озгляду судової справи з йог о участю та реалізації ним пр ава судового захисту своїх п рав та інтересів, тому можлив о розглянути справу без учас ті відповідача, представник а відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Крім пояснення представни ка позивача, судом досліджен і письмові докази, наявні у ма теріалах справи.

Заслухавши у відкри тому судовому засіданні пояс нення представника позивача , дослідивши подані суду пись мові докази, оцінивши їх за св оїм внутрішнім переконанням , що ґрунтується на всебічном у, повному і об' єктивному ро згляді у судовому процесі вс іх обставин справи в їх сукуп ності, суд вважає, що позов під лягає до задоволення, з насту пних міркувань.

Судом встановлено, що приватне підприємство «Купчинці агросервіс» , зареєстроване як юридична о соба Козівською районною дер жавною адміністрацією Терно пільської області 05.11.2007 р. із пр исвоєнням коду ЄДРПОУ 35452678 та п еребуває на обліку в Козівсь кій МДПІ як платник податків і відповідно до ст. 67 Конститу ції України, пп. 16.1.4. п. 16.1. ст. 16 ПК Ук раїни на нього покладений об ов' язок сплачувати податки і збори в строки та у розмірах , встановлених законодавство м.

У відповідності до пп. 41.1.1. п. 41.1. ст. 41 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VІ (надалі п о тексту - ПК України), органи д ержавної податкової служби є контролюючими органами щодо податків, які справляються д о бюджетів та державних ціль ових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавств а, контроль за дотриманням як ого покладається на органи д ержавної податкової служби.

До функцій податков ого органу, згідно ст. 10 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні», входи ть здійснення контролю за св оєчасністю, достовірністю, п овнотою нарахування та сплат и податків та зборів.

Податкове зобов' яза ння - сума коштів, яку платник податків, у тому числі подат ковий агент, повинен сплати ти до відповідного бюджету я к податок або збір на підстав і, в порядку та строки, визнач ені податковим законодавств ом (у тому числі сума коштів , визначена платником подат ків у податковому векселі та не сплачена в установлений з аконом строк. (п.14.1.156 п.14.1 ст.14 ПК Ук раїни).

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобо в' язання (з урахуванням штр афних санкцій за їх наявност і), але не сплаченого платник ом податків у встановлений цим Кодексом строк, а тако ж пеня, нарахована на суму такого грошового зобов' яз ання (п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України).

Грошове зобов'язання платника податків - сума ко штів, яку платник податків п овинен сплатити до відпові дного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що спр авляється з платника подат ків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового зак онодавства та іншого законо давства, контроль за дотр иманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законо давства у сфері зовнішньоеко номічної діяльності (п.14.1.39 п.14.1 с т.14 ПК України).

Строком сплати податк у та збору визнається період , що розпочинається з моменту виникнення податкового обов ' язку платника податку із с плати конкретного виду подат ку і завершується останнім д нем строку, протягом якого та кий податок чи збір повинен б ути сплачений у порядку, визн аченому податковим законода вством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений с трок, вважається не сплачени м своєчасно (ст.31 ПК України).

В порушення вказаних в ище норм відповідач несвоєча сно та не в повному обсязі спл ачував узгоджені суми податк ових зобов' язань, що призве ло до виникнення заборговано сті перед бюджетом.

Суд вважає за необхідне з азначити, що грошове зобов' язання визначене контролююч им органом відповідачем не о скаржувалося ні в адміністра тивному, ні в судовому порядк у, тому вважаються узгоджени м.

Судом встановлено, що стано м на 19.01.2012 р. податковий борг від повідача по податку на доход и фізичних осіб складає 11699,54 гр н.

Сума заборговано сті підтверджується дослідж еними в судовому засіданні п исьмовими доказами, а саме: ро зрахунком заборгованості по платежах до бюджету, світлок опією податкової вимоги №92 ві д 12.10.2011 р. та світлокопією акта п еревірки №187/17/35452678 від 04.08.2011 р.

У разі коли платник под атків не сплачує узгодженої суми грошового зобов' язанн я в установлені законодавств ом строки, орган державної по даткової служби надсилає (вр учає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для над силання (вручення) податково го повідомлення-рішення (п. 59.1. ст. 59 ПК України).

В зв' язку із не сплато ю відповідачем узгодженої су ми грошового зобов' язання у встановлені строки, податко вим органом надіслана платни ку податків податкова вимог а №92 від 12.10.2011 р.

Таким чином, станом на 19.01.2012 р. року податковий борг ві дповідача перед бюджетом ста новить 11699,54 грн., який в добровіл ьному порядку не сплачений.

Органи державної податк ової служби мають право, зокр ема, звертатися до суду щодо с тягнення коштів платника под атків, який має податковий бо рг, з рахунків у банках, обслуг овуючих такого платника, на с уму податкового боргу або йо го частини (пп.20.1.18. п.20.1. ст.20 ПК Укр аїни). Стягнення коштів з раху нків платника податків у бан ках, обслуговуючих такого пл атника податків, здійснюєтьс я за рішенням суду, яке направ ляється до виконання органам державної податкової служби , у розмірі суми податкового б оргу або його частини (п.95.3. ст.95 ПК України).

Джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового бо ргу платника податків є будь -які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу то варів (робіт, послуг), майна, ви пуску цінних паперів, зокрем а корпоративних прав, отрима ні як позика (кредит), та з інши х джерел, з урахуванням особл ивостей, визначених цією ста ттею, а також суми надміру спл ачених платежів до відповідн их бюджетів (п.87.1. ст.87 ПК України ).

Пунктом 95.4. статті 95 ПК Украї ни визначено, що орган держав ної податкової служби на під ставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок п огашення податкового боргу з а рахунок готівки, що належит ь такому платнику податків. С тягнення готівкових коштів з дійснюється у порядку, визна ченому Кабінетом Міністрів У країни. Так, Постановою Кабін ету Міністрів України від 29.12.20 10р. № 1244 (деякі питання реалізац ії статті 95 ПК України) затвер джено Порядок стягнення готі вки, яка належить платникові податків, у рахунок погашенн я його податкового боргу.

Пунктом 102.4 статті 102 По даткового кодексу України в изначено, що податковий борг , що виник у зв' язку з відмово ю у самостійному погашенні т акого грошового зобов' язан ня, може бути стягнутий протя гом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податк ового боргу.

За наведених обставин , позовні вимоги підтверджен і належними та допустимими д оказами і підлягають до задо волення повністю.

Керуючись ст.ст. 69, 70, 94. 160-163 Код ексу адміністративного судо чинства України,

суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного п ідприємства «Купчинці агрос ервіс»(і.к. 35452678, Тернопільська о бласть, Козівський район, с.Ку пчинці) податковий борг по по датку на доходи фізичних осі б в сумі 11 699, 54 грн. шляхом стягне ння даних коштів з рахунків у банках, обслуговуючих прива тне підприємство «Купчинці а гросервіс».

Постанова набирає з аконної сили після закінченн я строку на подання апеляцій ної скарги. У разі подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після закінченн я апеляційного розгляду спра ви.

Постанова може бути оскар жена до Львівського апеляцій ного адміністративного суду через суд першої інстанції, я кий ухвалив постанову. Апеля ційна скарга на постанову су ду першої інстанції подастьс я протягом десяти днів з дня ї ї проголошення. У разі застос ування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу (оголо шення вступної та резолютивн ої частини постанови), а також прийняття постанови у письм овому провадженні апеляційн а скарга подасться протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

Повний текст постанови в иготовлено та підписано 22 лют ого 2012 року.

Головуючий суддя Осташ А. В.

копія вірна

Суддя Осташ А. В.

Дата ухвалення рішення17.02.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21793085
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/251/12

Ухвала від 30.01.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

Постанова від 17.02.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні