Постанова
від 22.02.2012 по справі 1254/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



     

Харківський окружний адміністративний суд

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

 Харків  

 22 лютого 2012 р.                                                                                 № 2-а- 1254/12/2070  

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Чудних С.О., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції в Червонозаводському районі міста Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю «МФ-ТАТ»про  стягнення заборгованості ,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна податкова інспекція у Червонозаводському районі м.Харкова, звернувся до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю  "МФ-ТАТ" , в якому просить стягнути з відповідача кошти за податковим боргом у розмірі 16432,71 грн. з орендної плати за земельні ділянки, за рахунок коштів на рахунках у банках, що його обслуговують на користь Державного бюджету України.

Згідно зі ст.183-2 КАС України даний позов підлягає розгляду та вирішенню в порядку скороченого провадження.

Відповідач у відповідності до ст. 183-2 КАСУ, відзив на позов та заяв до суду не надав.

При цьому, суд відзначає, що оскільки матеріали справи містять докази, які в своїй сукупності повно та всебічно висвітлюють обставини спірних правовідносин, то спір підлягає вирішенню на підставі наявних у справі документів.

Розглянувши матеріали справи, вивчивши доводи позову, дослідивши наявні у справі докази в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

Відповідно до облікових даних Державної податкової інспекції у Червонозаводському районі м. Харкова  підприємство має податковий борг перед бюджетом України, який складає –16432,71 грн.

Судом  встановлено, що заборгованість з орендної плати за земельні ділянки виникла внаслідок несплати самостійно задекларованих податкових забов'язань за декларацією з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності №774 від 27.01.20.11 року, за період травень-листопад 2011 року.

Відповідно до п. 5.1. ст. 5 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" № 2181-ІІІ з редакції, яка була чинною на момент виникнення боргу, податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, з дня подання такої податкової декларації.

Згідно до п.п. 5.3.1. п. 5.3. ст. 5 Закону України №211-III, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів наступним за останнім днем граничного строку для подання податкової декларації. Це положення дублюється у п. 57.1. ст. 57 Податкового кодексу України у зв'язку набранням ним чинності 01.01.2011 року.   

Відповідно до пункту 54.1 статті 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Згідно з статтею 203 Податкового кодексу України податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації.

Пунктом 56.11 статті 56 Податкового кодексу України передбачено, що не підлягає оскарженню податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

У встановлений Податковим кодексом України строк для погашення податкового зобов'язання, самостійно визначеного відповідачем у декларації з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, відповідач не сплатив узгоджену суму податкового зобов'язання з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності у розмірах, визначеної у декларації.

У  зв'язку з непогашенням податкового боргу у визначеному законодавством строки ДПІ у Червонозаводському районі м. Харкова відповідно до винесено першу податкову вимогу від 02.11.2010 р. № 1/1184 про визначення суми податкового боргу, яка була направлена на адресу відповідача, однак на адресу податкової інспекції було повернуто конверт поштою з відміткою про причини повернення, про що був складений акт № 629 про неможливість вручення податкової вимоги.

03.12.2010 року ДПІ у Червонозаводському районі м. Харкова винесено другу податкову вимогу № 2/1296 про визначення суми податкового боргу, яка була направлена на адресу відповідача, однак конверт знов було повернуто на адресу позивача з відміткою про причини повернення, про що був складений  другий акт № 675 про неможливість вручення податкової вимоги.

Згідно ст.10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" до функцій  органів державної податкової служби входить здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів). Крім того, податкові органи контролюють своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків та інших платежів, а також, перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів; забезпечують застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, передбачених цим Законом та іншими законодавчими актами України за порушення податкового законодавства, допущені посадовими особами підприємств, установ, організацій та громадянами; проводять перевірки фактів приховування і зниження сум податків та зборів (обов'язкових платежів) у порядку, встановленому цим Законом та іншими законами України.

Відповідно до довідки Товариство з обмеженою відповідальністю «МФ-ТАТ»має відкритий рахунок  у ХОД АТ "Райффайзен банк аваль" м. Харків  № 26001002827, який відкритий 25.08.2004 року.

Пунктом 20.1.18 статті 20 Податкового кодексу України встановлено, що органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

Згідно з пунктом 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

На час розгляду справи вказана сума податкового боргу у розмірі 16432,71 грн. не сплачена, доказів самостійної сплати зазначеної заборгованості відповідачем до суду не надано.

Таким чином, сума боргу ТОВ «МФ-ТАТ»підлягає погашенню шляхом стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків за рішенням суду.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимоги позивача правомірні, обґрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.7-11, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України,  суд, –

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю «МФ-ТАТ» про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «МФ-ТАТ» (61055, м. Харків, вул. Дванадцятого квітня, буд.1-А, код 33119331) кошти за податковим боргом у розмірі  16432,71 грн. (шістнадцять тисяч чотириста тридцять дві гривні сімдесят одна копійка) з орендної плати за земельні ділянки, за рахунок коштів на рахунках у банках, що його обслуговують (ХОД АТ "Райффайзен банк аваль", м. Харків, р/р 26001002827, МФО банку 350589) на користь Державного бюджету України (р/р 34129999700011 УДК у Червонозаводському районі, код 24134627, банк ГУДКСУ в Харківській області, МФО 851011).

Постанову звернути до негайного виконання.

У десятиденний строк з моменту отримання копії постанови сторона чи інша особа, стосовно якої суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси чи обов'язки, може оскаржити дану постанову в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги, в порядку встановленому ст. 254 КАС України.    

          Постанова є остаточною, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку.

Суддя                                                                                                                   С.О. Чудних

Дата ухвалення рішення22.02.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21793178
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1254/12/2070

Ухвала від 03.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чудних С.О.

Постанова від 22.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чудних С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні