Постанова
від 29.02.2012 по справі 2а/2370/643/2012
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 29 лютого 2012 року                                                         Справа № 2а/2370/643/2012

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді –Гаращенка В.В.,

при секретарі –Бондар Т.П.,

за участю:

представника заявника: ОСОБА_1 –за довіреністю;

представника відповідача: не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за поданням державної податкової інспекції у Христинівському районі Черкаської області про стягнення коштів за податковим боргом з товариства з обмеженою відповідальністю «Лани Христинівщини»,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ДПІ у Христинівському районі Черкаської області просить суд шляхом звернення з поданням в порядку ст. 1833 КАС України стягнути в погашення податкового боргу кошти з банківських рахунків та готівки, що належать товариству з обмеженою відповідальністю «Лани Христинівщини»в сумі 15767 грн. 97 коп., в т.ч. 429 грн. 97 коп. пені, як такі, що є узгодженими сумами грошового зобов'язання.

В обґрунтування подання заявник зазначає, що товариством з обмеженою відповідальністю «Лани Христинівщини»самостійно визначено своє податкове зобов'язання шляхом подання податкових декларації з податку на додану вартість, а також уточнюючих податкових декларацій з податку на додану вартість, проте задекларовані суми станом на 28.02.2012 року залишаються повністю непогашеними, тому заявник ініціював внесення до суду подання з метою погашення податкового боргу шляхом стягнення коштів на користь бюджету.

Представник заявника подав суду клопотання про зміну прохальної частини подання та просив стягнути лише кошти з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника за податковим боргом по податку на додану вартість в розмірі 15767 грн. 97 коп.

В судовому засіданні представник заявника підтримав подання та просив його задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, представника не направив, хоча належним чином повідомлений про місце, дату та час судового розгляду справи. Неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

Заслухавши пояснення представника заявника, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов до наступного.

Відповідач, товариство з обмеженою відповідальністю «Лани Христинівщини»зареєстроване як юридична особа 17.11.2010 року за №10161020000000525, ідентифікаційний код 36781800.

Стаття 67 Конституції України визначає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Порядок, строки та умови надання декларацій та фінансової звітності встановлені спеціальним податковим законодавством.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначення вичерпного переліку податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України.

У відповідності із статтею 14 Податкового кодексу України поняття вживаються в такому значенні:

- грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності (підпункт 14.1.39 пункту 14.1);

- податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк) (підпункт 14.1.156 пункту 14.1);

-          пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством строки (підпункт 14.1.162 пункту 14.1);

- податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (підпункту 14.1.175 пункту 14.1);

- штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) - плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності (підпункту 14.1.265 пункту 14.1).

Згідно із статтею 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний: вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів (підпункт 16.1.2 пункту 16.1 статті 16); подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3 пункту 16.1 статті 16); сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4 пункту 16.1 статті 16).

Відповідно до статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право визначати у визначених цим Кодексом випадках суми податкових та грошових зобов'язань платників податків (підпункт 20.1.27 пункту 20.1); застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пункт 20.1.18 пункту 20.1).

У відповідності із пунктом 49.18 статті 49 Податкового кодексу України податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює зокрема:

- календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (підпункт 49.18.1);

- календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (підпункт 49.18.2);

Платник податків відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За пунктом 202.1 статті 202 Податкового кодексу України звітним (податковим) періодом для платників ДПВ є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених цим Кодексом, календарний квартал.

Відповідно до названих вимог Податкового кодексу України, відповідачем подано заявнику:

-          уточнюючу декларацію платника ПДВ №11212 від 20.12.2011 року за серпень 2011 року, визначена сума до сплати 18333 грн.

-          звітну податкову декларацію платника ПДВ за листопад 2011 року №9012958941 від 20.12.2011 року, визначена сума до сплати 905 грн. Таким чином, відповідачем самостійно визначено зобов'язання по сплаті ПДВ на суму 19238 грн.

Відповідно до п. 126.1. ст. 126 Податкового кодексу України у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

-          при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

-          при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Враховуючи, що відповідачем невчасно та не в повному розмірі сплачені податкові зобов'язання, заявник рішенням від 24.11.2011 року №0002441501 застосував штрафну фінансову санкцію в розмірі 1100 грн. та 30.12.2011 року вручив директору відповідача податкову вимогу від 26.12.2011 року №143 щодо сплати заборгованості за кодом бюджетної класифікації 14010100.

В свою чергу відповідачем самостійно сплачено узгоджене зобов'язання на суму 5000 грн., які спрямовані заявником на погашення боргу по нарахованих штрафних санкціях в розмірі 1100 грн. та 3900 грн. в рахунок погашення зобов'язань з ПДВ, таким чином загальна сума боргу склала 15338 грн.

Також як вбачається з облікової картки відповідача, за несвоєчасне погашення податкового зобов'язання з ПДВ у відповідності до вимог статті 129 Податкового кодексу України відповідачу нарахована пеня, яка на дату судового розгляду та вирішення подання складає 429 грн. 97 коп.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

В разі невиконання податкової вимоги орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу, зокрема шляхом стягнення коштів. Стягнення здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (пп. 95.1, 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України).

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги (пп. 95.2 cт. 95 Податкового кодексу України).

Враховуючи, що 60 календарних днів після надіслання (вручення) податкової вимоги відповідачу сплинули 27.02.2012 року і останнім сума податкового боргу лишилася повністю не сплачена, заявник в межах 24-х годинного строку звернувся до суду з поданням №1114 від 27.02.2012 року.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 1833 КАС України провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Отже, заявник просить стягнути з відповідача суму податкового боргу в розмірі 15338 грн., що є узгодженими сумами грошового зобов'язання по сплаті податку на додану вартість, а також 429 грн. 97 коп. пені за несвоєчасне погашення податкового боргу.

В силу ч. 7 ст. 1833 КАС України у разі постановлення судом ухвали про відкриття провадження у справі суд приймає у триденний строк, але не пізніше ніж протягом 96 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення заявника до суду, постанову по суті заявлених вимог, яка підлягає негайному виконанню.

Враховуючи викладене та те, що товариство з обмеженою відповідальністю «Лани-Христинівщини»станом на дату розгляду подання податковий борг зі сплати податку на додану вартість повністю не сплатило, вимоги податкового органу про стягнення коштів в сумі 15797 грн. 97 коп., визнаються судом обґрунтованими, доведеними і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 17, 159, 162, 163, 1833, 186, 254 КАС України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

Подання державної податкової інспекції у Христинівському районі Черкаської області задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків у банках, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальності «Лани Христинівщини»(20000, Черкаська область, Христинівський район,     м. Христинівка, вул. 60-ти річчя Жовтня, 16, код ЄДРПОУ 36781800) на користь бюджету через державну податкову інспекцію у Христинівському районні Черкаської області (20000, Черкаська область, Христинівський район, м. Христинівка, вул. Гонти, 2, код ЄДРПОУ 34275454) за податковим боргом у розмірі 15767 (п'ятнадцять тисяч сімсот шістдесят сім) грн. 97 коп., в т.ч. 429 (чотириста двадцять дев'ять) грн. 97 коп. пені.

          

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, що може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Суддя                                                                                                          В.В. Гаращенко

Дата ухвалення рішення29.02.2012
Оприлюднено13.03.2012
Номер документу21794584
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/643/2012

Ухвала від 28.02.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Постанова від 29.02.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні