Постанова
від 27.02.2012 по справі 2а/2370/397/2012
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 27 лютого 2012 року                                                         Справа № 2а/2370/397/2012

08 год. 50 хв.                                                                                                            м. Черкаси                                                                                

Черкаський окружний адміністративний суд  у складі:

головуючого-судді Гриньковської Н.Ю.,

при секретарі Кириченко Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області до державного підприємства «Черкаський державний науково - дослідний інститут техніко –економічної інформації в хімічній промисловості»про стягнення заборгованості, -  

встановив:

          

06.02.2012р. управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області звернулося до суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з державного підприємства «Черкаський державний науково - дослідний інститут техніко –економічної інформації в хімічній промисловості»заборгованість з відшкодування різниці пенсії, призначеної науковим працівникам згідно Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність»у сумі 1152,24грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач  зазначає, що відповідно до вимог Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність»від 13 грудня 1991 року №1977-XII  відповідач зобов'язаний вчасно та в повному обсязі відшкодовувати різницю між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших нормативних актів, на яку має право науковий працівник. Разом з тим, позивач вказує, що в порушення обов'язку відшкодувати різницю між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших нормативних актів відповідач не сплатив позивачеві зазначену різницю, що стало підставою для звернення до суду з позовом.

Сторони були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, однак у судове засідання не з'явились. Представником позивача надано суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника УПФУ в м. Черкасах Черкаської області. Відповідач у судове засідання свого представника не направив, причини неявку суду не повідомив.  

У разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, суд вирішив провести розгляд справи за відсутності сторін на підставі наявних матеріалів справи.

Частиною 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги  підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно абзацу 2 п. 13 розділу XV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 року №1058 у разі, якщо особа має право на отримання пенсії відповідно до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність»та цього Закону, призначається одна пенсія за її вибором. При цьому різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до зазначеного Закону, та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до цього Закону фінансується за рахунок коштів, спрямованих із джерел, визначених Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність»13 грудня 1991 року №1977-XII (далі по тексту –Закон №1977-XII).

У відповідності до ч. 9 ст. 24 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність»різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується, зокрема, для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про наукову і наукову-технічну діяльність»право на пенсію наукового працівника мають чоловіки при досягненні пенсійного віку за наявності стажу роботи не менше 25 років у тому числі стажу наукової роботи не менше 20 років та жінки за наявності стажу роботи не менше 20 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 15 років.

Перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до цієї статті, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2004 року №257, посади, які займали колишні працівники відповідача, дають право на призначення їм пенсії наукового працівника.

Як було встановлено в процесі розгляду справи, колишньому працівнику державного підприємства «Черкаський державний науково - дослідний інститут техніко –економічної інформації в хімічній промисловості»виплачувалась призначена пенсія за віком як науковому працівнику відповідно до ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Таким чином, враховуючи вищевикладене, на відповідача покладено обов'язок щодо сплати до Пенсійного фонду різниці між сумою пенсії, призначеної за Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність»та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник відповідача.

У відповідності до п. 5 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 24 березня 2004р. №372, розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається.

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Судом встановлено, що позивачем на адресу відповідача були надіслані повідомлення про суми витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначеною згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів.

Проте, різницю між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право наукові працівники відповідача, за період з травня по жовтень 2011 року  у розмірі 1152,24грн. відповідачем сплачено не було.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 41, 86, 128, 159, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

постановив:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області до державного підприємства «Черкаський державний науково - дослідний інститут техніко –економічної інформації в хімічній промисловості»про стягнення заборгованості –задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з державного підприємства «Черкаський державний науково - дослідний інститут техніко –економічної інформації в хімічній промисловості»(18000, м. Черкаси, бул. Шевченка, 205, ідентифікаційний код - 00209160) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області (18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 195, ідентифікаційний код - 37930126)  заборгованість по відшкодуванню різниці між сумою пенсії, призначеної згідно Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів за період з травня по жовтень 2011 року у розмірі 1152 (одна тисяча сто п'ятдесят дві) гривні 24 копійки.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд в порядку, передбаченому ст.ст.185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

           

Суддя                                                                                                          Н.Ю. Гриньковська

постанова складена в повному обсязі 02.03.2012р.

Дата ухвалення рішення27.02.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21794587
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/397/2012

Ухвала від 16.02.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Гриньковська

Ухвала від 08.02.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Гриньковська

Ухвала від 25.04.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ісаєнко Ю.А.

Постанова від 27.02.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Гриньковська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні