Постанова
від 28.02.2012 по справі 1256/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



Харківський окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

28 лютого 2012 р.                                                                       справа № 2а-1256/12/2070

Харківський окружний адміністративний суд  у складі головуючого судді Котеньова О.Г.,

при секретарі судового засідання Мартинчук С.М.,

за участі сторін:

прокурора - Булулукова О.О.,

представника позивача - не прибув,

представника відповідача - не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні м. Харкові адміністративну справу за адміністративним позовом Прокурора Червонозаводського району м. Харкова в інтересах держави в особі Державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" в особі відокремленого підрозрілу "Держенергонагляд у Північному регіоні" до Відкритого акціонерного товариства "Управління механізованих робіт №2" про стягнення штрафу, -     

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Прокурор Червонозаводського району м. Харкова в інтересах держави в особі Державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" в особі відокремленого підрозрілу "Держенергонагляд у Північному регіоні", звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Відкритого акціонерного товариства "Управління механізованих робіт №2, в якому просить суд стягнути з відповідача штраф у розмірі 1700,00 грн. Посилаючисьна факти викладе у позовній заяві, позивач просив позов підтримати в повному обсязі.

          Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити у повному обсязі.  

          Представник  позивача до судового засідання не з'явився, надав клопотання про розгляд справи за його відсутності.

           Представник відповідача проти позовних вимог не заперечував, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.  

          Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення прокурора, суд  дійшов до висновку що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

          Судом встановлено, що 13.05.2011 року інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у Харківській області  проведено обстеження технічного стану електричного обладнання Відкритого акціонерного товариства "Управління Механізованих робіт №2" про що було складено акт обстеження №07/11-01-081, згідно якого встановлено порушення законодавства в галузі електроенергетики.

          За результатами обстеження відповідачеві  видано обов'язковий до виконання припис №07/11-01-081 від 13.05.2011 року про усунення виявлених порушень, які відповідач у встановлений термін не виконав, що підтверджується актом перевірки (протоколом) №07/11-01-013 від 27.09.2011 року.

          Старшим державним інспектором України з енергонагляду у Харківській області за порушення законодавства про електроенергетику та за ухилення від виконання припису на відповідача, згідно зі ст.27 Закону України "Про електроенергетику" та "Положення про порядок накладання на суб'єктів господарської діяльності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику", затвердженого Постановою КМУ №1312 від 30.07.1999 рокунакладено штраф у розмірі 1700 грн., про що було винесено постанову №07/10-01-074 від 04.10.2011 року.

          Матеріали справи свідчать, що дана  постанова була направлена відповідачу та ним не отримана. Дана обставина сторонами не заперечується.

          Також судом встановлено, що  відповідачем зазначена постанова не оскаржувалася, отже вона є чинною. Однак, вимоги приписів відповідачем не виконано у повному обсязі у встановлені терміни та штраф згідно даної постанови не сплачено.

          Відповідно до ст. ст. 9, 26, 27 Закону України "Про електроенергетику" державний нагляд в електроенергетиці здійснюють Державна інспекція з експлуатації електричних станцій і мереж та Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, та інші органи, визначені законодавством України. Державні інспектори з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії мають право застосовувати в установленому законодавством України порядку санкції до суб'єктів господарської діяльності за порушення нормативно-правових актів та складати протоколи про адміністративні правопорушення. Правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку пошкодження приладів обліку; розкомплектування та пошкодження об'єктів електроенергетики, розкрадання майна цих об'єктів; створення перешкод у здійсненні державного енергетичного нагляду та у виконанні робіт, пов'язаних з обслуговуванням об'єктів електроенергетики, порушення правил охорони електричних мереж; порушення правил користування енергією.

          Оскарження дій щодо накладення штрафів провадиться у судовому порядку. Суми стягнених штрафів зараховуються до Державного бюджету України. Громадяни та службові особи несуть адміністративну відповідальність за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання приписів Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у вигляді штрафу у розмірі до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в порядку, встановленому законом.

          Відповідно до п. 10 Положення про порядок накладення на суб'єктів господарської діяльності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику суб'єкт господарської діяльності повинен сплатити штраф протягом 30 днів з дня винесення постанови про його накладення. У разі несплати штрафу у визначений термін він стягується в судовому порядку.

          Задовольняючи позов суд зазначає, що ненадходження, а також несвоєчасне надходження штрафних санкцій до бюджету зачіпає інтереси держави, оскільки відбувається недофінансування бюджетних установ, організацій, соціальних програм, що створює загрозу стабільності соціальної політики держави.  

За таких обставин, суд приходить до висновку стягнути з відповідача штраф у розмірі 1700,00 грн.

На підставі викладеного керуючись ст.ст. 9, 71, 94, 159, 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора Червонозаводського району м. Харкова в інтересах держави в особі Державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" в особі відокремленого підрозрілу "Держенергонагляд у Північному регіоні" до Відкритого акціонерного товариства "Управління механізованих робіт №2" про стягнення штрафу - задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Управління механізованих робіт №2" (64605, Харківська область, м. Лозова, вул. Червона, 46, р/р 260024231 ВАТ Мегабанк, м. Харків, МФО 351629, код 01350883) на користь державного бюджету України (одержувач: р/р 31115106700015 ВДК у м. Лозова, Х/обл., МФО 851011, код ЄДРПОУ 24134414, код платежу до держбюджету 21081100) штраф у сумі 1700.00  грн. (одна тисяча сімсот гривень).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          Постанова в повному обсязі виготовлена 05 березня 2012 року.

          Суддя                                                                                      Котеньов О.Г.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.02.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21800725
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1256/12/2070

Ухвала від 02.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Котеньов О.Г.

Постанова від 28.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Котеньов О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні