Рішення
від 01.03.2012 по справі 26пд/5014/210/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.03.12 С права № 26пд/5014/210/2012

Суддя Єжова С.С., за участю секретаря судовог о засідання Антонової І .В., розглянувши матеріали справи за позовом

Луганської міської ради , м.Луганськ

до Приватного акціонерн ого товариства „Компанія „Ай дар Ліга”, м.Луганськ

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Управління Держкомзему у м .Луганськ Луганської області , м.Луганськ

про внесення змін до догов ору оренди землі від 07.09.2007

в присутності представник ів сторін:

від позивача - заступни к начальника відділу контрол ьно-юридичної роботи ОСОБА _1, довіреність №01/03-30/7227/0/2-11 від 11.11. 2011;

від відповідача - пред ставник за довіреністю ОСО БА_2, довіреність №258 від 21.06.2011;

від 3-ої особи - не прибу в.

В С Т А Н О В И В:

Обставини справи: заяв лено вимогу про внесенн я змін до договору оренди зем лі від 07.09.2007, державна реєстраці я від 24.10.2007 №040740200250, відносно земел ьної ділянки за адресою: вул.С осюри (біля будинку №30в), м.Луга нськ, а саме: доповнити п.4 розд ілу „Об' єкт оренди” договор у новим абзацом наступного з місту: „На момент укладення ц ього договору про внесення з мін до договору оренди землі розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки ск ладає - 707386 грн. 80 коп.; викласти п.8 розділу „Орендна плата” до говору у новій редакції: „Річ на орендна плата встановлюєт ься у розмірі земельного под атку із застосуванням до ньо го договірного коефіцієнту 3 ”; доповнити п.16 розділу „Орен дна плата” договору новим аб зацом наступного змісту: „На момент укладення цього дого вору про внесення змін до дог овору оренди землі розмір рі чної орендної плати згідно в изначеної мети використання складає 21221 грн. 61 коп.”; в частин і найменування землекористу вача змінити його з „Акціоне рного товариства закритого т ипу „Компанія „Айдар Ліга” н а „Приватне акціонерне товар иство „Компанія „Айдар Ліга” .

Відповідач відзивом б/н від 01.03.2012 не заперечив проти внесен ня змін до договору щодо змін и організаційно-правової фор ми товариства, а відносно інш их позовних вимог, просив суд прийняти рішення на свій роз суд.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши представникі в сторін, встановивши фактич ні обставини справи, оцінивш и надані докази, господарськ ий суд Луганської області ді йшов наступного.

Згідно зі ст.13 Конституції У країни земля є об'єктом права власності українського наро ду. Від імені українського на роду права власника здійснюю ть органи державної влади та органи місцевого самоврядув ання в межах, визначених цією Конституцією.

Відповідно до ст.ст.142-145 Конст итуції України до матеріальн ої основи органів місцевого самоврядування, крім інших о б' єктів, належить земля, упр авління якою здійснюють тери торіальні громади через орга ни самоврядування в межах по вноважень шляхом прийняття р ішень. Права органів самовря дування захищаються у судово му порядку.

Статтею 116 Земельного кодек су України визначено, що гром адяни та юридичні особи набу вають права власності та пра ва користування земельними ділянками із земель державн ої або комунальної власності за рішенням органів викона вчої влади або органів міс цевого самоврядування в м ежах їх повноважень, визнач ених цим Кодексом або за ре зультатами аукціону.

Рішенням Луганської міськ ої ради від 15.05.2007 №18/51 Акціонерно му товариству закритого типу „Компанія „Айдар Ліга” була передана в оренду земельна д ілянка площею 0,0849 га терміном н а 49 років за адресою: м.Лугансь к, вул.Сосюри (біля будинку №30-В ) під благоустрій території (б ез права здійснення будівель них робіт).

На виконання вказаного ріш ення між Луганською міською радою та Акціонерним товарис твом з обмеженою відповідаль ністю „Компанія „Айдар Ліга” було укладено договір оренд и земельної ділянки від 07.09.2007, д ержавна реєстрація від 24.10.2007 №04 0740200250.

Відповідно до п.4 договору н а момент укладення договору нормативна грошова оцінка зе мельної ділянки становить 65050 грн. 57 коп., а нормативна грошов а оцінка земельної ділянки б ез застосування коефіцієнту функціонального використан ня земельної ділянки станови ть 100093 грн. 70 коп. Після набрання чинності договором оренди з емельної ділянки нормативна грошова оцінка земельної ді лянки, в тому числі коефіцієн т функціонального використа ння земельної ділянки визнач аються (змінюються) згідно рі шення Луганської міської рад и від 21.12.2000 №22/4 або згідно іншого нормативно-правового рішенн я прийнятого замість вказано го органом, уповноваженим ор ендодавцем, про що вказаний о рган надає відповідну (і) дові дку (и) орендарю у тижневий тер мін після звернення орендаря до вказаного органу.

Згідно п.8 договору річна ор ендна плата встановлюється в розмірі 250% земельного податк у (річного), який діє на момент укладення договору оренди з емельної ділянки, у гривнях.

Щороку станом на 1 січня пот очного року річна орендна пл ата попереднього року індекс ується на коефіцієнт, який за стосовується для індексації грошової оцінки земель, поря док проведення якої затвердж ений Кабінетом Міністрів Укр аїни. Якщо розрахований згід но цього порядку коефіцієнт менше чи дорівнює одиниці, ін дексація орендної плати не п роводиться (п.9 договору).

Пунктом 16 договору сторони передбачили, що на момент укл адення договору розмір річно ї орендної плати у гривнях, зг ідно мети використання земел ьної ділянки, визначеної ріш енням Луганської міської рад и від 15.05.2007 №18/51 складає 1626 грн. 28 коп . У подальшому розмір річної о рендної плати розраховуєтьс я орендарем самостійно з ура хуванням форми розрахунку ро зміру орендної плати, положе нь договору оренди землі та н а підставі відповідної довід ки, наданої органом, уповнова женим орендодавцем. Розрахун ок розміру орендної плати за землю надається на підпис в о рган, уповноважений орендода вцем.

Відповідно до п.34 договору з міна умов договору здійснюєт ься у письмовій формі за взає мною згодою сторін та нотарі ально посвідчується. У разі н едосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв' яз ується у судовому порядку.

З метою приведення договор у оренди земельної ділянки в ід 07.09.2007, державна реєстрація ві д 24.10.2007 №040740200250, у відповідність з в имогами діючого законодавст ва Луганською міською радою був надісланий відповідачу л ист №01/03-13/6867/0/2-11 від 31.10.2011 (а.с.22-24) з проп озицією про внесення змін до договору оренди.

Відповідач відповіді на вк азану пропозицію не надав, що стало підставою для звернен ня позивача з даним позовом д о суду.

Суд, дослідивши матеріали с прави та умови договору орен ди земельної ділянки, дійшов наступного.

Відповідно до ст.2 Закону Ук раїни „Про оренду землі” від носини, пов' язані з орендою землі, регулюються Земельни м кодексом України, Цивільни м кодексом України, цим Закон ом, законами України, іншими н ормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цих Законів, а також договором ор енди землі.

Статтею 16 Закону України „П ро оренду землі” та ст.124 Земел ьного кодексу України визнач ено, що передача в оренду земе льних ділянок, що перебувают ь у державній або комунальні й власності, здійснюється на підставі рішення відповідно го органу виконавчої влади а бо органу місцевого самовряд ування шляхом укладення дого вору оренди земельної ділянк и.

Стаття 30 Закону України “Пр о оренду землі” передбачає, щ о зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаєм ною згодою сторін. У разі недо сягнення згоди щодо зміни ум ов договору оренди землі спі р вирішується в судовому пор ядку.

Аналогічна норма закріпле на і в ч.4 ст.188 Господарського к одексу України, в якій передб ачено, що у разі якщо сторони н е досягли згоди щодо зміни (ро зірвання) договору або у разі неодержання відповіді у вст ановлений строк з урахування м часу поштового обігу, заінт ересована сторона має право передати спір на вирішення с уду.

Отже діючим законодавство м України передбачено, що сто рона за договором може зверн утися до суду з вимогою щодо в несення змін до діючого дого вору за умови, якщо сторони не дійшли згоди про внесення ві дповідних змін.

Стаття 651 Цивільного кодекс у України визначає, що підста вами для зміни або розірванн я договору є згода сторін, якщ о інше не встановлено догово ром або законом; за рішенням с уду на вимогу однієї із сторі н у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлен их договором або законом; а т акож у разі істотної зміни об ставин, якими сторони керува лися при укладенні договору (ст.652 Цивільного кодексу Укра їни).

Обґрунтованою є вимога поз ивача про внесення змін до до говору оренди земельної діля нки в частині найменування з емлекористувача - Акціонер ного товариства закритого ти пу „Компанія „Айдар Ліга”, на Приватне акціонерне товарис тво „Компанія „Айдар Ліга”, о скільки 19.04.2011 змінилась органі заційно-правова форма товари ства, що підтверджується від повідачем та матеріалами спр ави (а.с.25-27).

Стосовно доповнення п.4 розд ілу „Об' єкт оренди” новим а бзацом слід зазначити наступ не.

Відповідно до п.6 Порядку но рмативної грошової оцінки зе мель сільськогосподарськог о призначення та населених п унктів, затвердженого наказо м Державного комітету Україн и по земельних ресурсах, Міні стерства аграрної політики У країни, Міністерства будівни цтва, архітектури та житлово -комунального господарства У країни, Української академії аграрних наук від 27.01.2006 №18/15/21/11, за результатами нормативної гр ошової оцінки земельних діля нок несільськогосподарсько го призначення складається т ехнічна документація. Дані п ро нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки о формлюються як Витяг з техні чної документації з норматив ної грошової оцінки земель. В казаний витяг видається відп овідним органом виконавчої в лади з питань земельних ресу рсів.

Згідно п.4 Положення про Дер жавний комітет України із зе мельних ресурсів, яке затвер джене постановою Кабінету Мі ністрів України від 19.03.2008 №224 пит ання правильності застосува ння порядку та визначення ро зміру нормативної грошової о цінки земельної ділянки нале жить до компетенції Державно го комітету України із земел ьних ресурсів.

В даному випадку розмір нор мативної грошової оцінки зем ельної ділянки був визначени й на підставі листа Управлін ня Держкомзему у м.Луганськ Л уганської області від 19.09.2011 №4-2-14 /3790, відповідно до додатку яког о нормативна грошова оцінка земельної ділянки площею 0,0849 г а за адресою: м.Луганськ, вул.С осюри (біля будинку №30-В), що оре ндується відповідачем склад ає 707386 грн. 80 коп.

Таким чином, вказана вимога про доповнення п.4 договору є обґрунтованою та підлягає за доволенню.

Вимога про викладення п.8 ро зділу „Орендна плата” в нові й редакції є також обґрунтов аною, враховуючи наступне.

Законом України „Про внесе ння змін до деяких законодав чих актів України від 03.06.2008 № 309-VI” були внесені зміни до Земель ного кодексу України та Зако ну України „Про оренду землі ”, згідно з якими річна орендн а плата за земельні ділянки, я кі перебувають у державній а бо комунальній власності не може бути меншою трикратного розміру земельного податку, та не може перевищувати 12 від сотків їх нормативної грошов ої оцінки.

Згідно п.1 ч.5 ст.288 Податкового кодексу України, розмір орен дної плати встановлюється у договорі оренди, але річна су ма платежу не може бути меншо ю для земель сільськогоспода рського призначення - розмі ру земельного податку, що вст ановлюється цим розділом; дл я інших категорій земель - т рикратного розміру земельно го податку, що встановлюєтьс я цим розділом.

Доповнення п.16 розділу „Оре ндна плата” договору новим а бзацом є обґрунтованим, оскі льки розмір орендної плати 2122 1 грн. 61 коп., який пропонується встановити позивачем в догов орі, складається з розміру но рмативної грошової оцінки зе мельної ділянки помноженої н а розмір ставки земельного п одатку та помноженої на дого вірний коефіцієнт 3, що не супе речить приписам земельного з аконодавства.

Таким чином, є обґрунтован ими вимоги позивача про внес ення змін до договору оренди земельної ділянки від 07.09.2007, де ржавна реєстрація від 24.10.2007 №040740 200250, який укладений між Лугансь кою міською радою та Акціоне рним товариством закритого т ипу „Компанія „Айдар Ліга”.

Можливість внесення змін до договору оренди земельно ї ділянки від 07.09.2007 передбачена умовами договору в п.34 та земе льним законодавством.

Відповідно до ч.3 ст.653 Цивіль ного кодексу України у разі з міни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту дося гнення домовленості про змін у або розірвання договору, як що інше не встановлено догов ором чи не обумовлено характ ером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'яза ння змінюється або припиняєт ься з моменту набрання рішен ням суду про зміну або розірв ання договору законної сили.

Аналогічні положення міст яться в ч.5 ст.188 Господарськог о кодексу України.

З цього вбачається, що зазна чені зміни для сторін набира ють сили з моменту набрання ч инності рішенням суду та під лягають державній реєстраці ї відповідно до вимог чинног о законодавства.

Враховуючи вищевикладені приписи земельного законода вства, суд дійшов висновку пр о задоволення позовних вимог .

Судовий збір покладається на відповідача, згідно ст.ст.4 4, 49 Господарського процесуаль ного кодексу України.

Згідно ст.85 Господарського процесуального кодексу Укра їни, у судовому засіданні 01.03.2012 були оголошені вступна та ре золютивна частини рішення.

Керуючись ст.ст.44, 49, 82, 84, 85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, господарський суд Луганської області

В И Р І Ш И В:

1.Позов Луганської місь кої ради до Приватного акціо нерного товариства „Компані я „Айдар Ліга” задовольнити повністю.

2.Внести зміни до договору о ренди землі від 07.09.2007, державна реєстрація від 24.10.2007 №040740200250, який укладений між Луганською міс ькою радою та Акціонерним то вариством закритого типу „Ко мпанія „Айдар Ліга” відносно земельної ділянки площею 0,0849 г а за адресою: м.Луганськ, вул.С осюри (біля будинку №30-В), які на бирають сили з моменту набра ння чинності рішенням суду т а підлягають державній реєст рації відповідно до вимог чи нного законодавства.

3.Змінити найменування земл екористувача по тексту догов ору з „Акціонерного товарист ва закритого типу „Компанія „Айдар Ліга” на „Приватне ак ціонерне товариство „Компан ія „Айдар Ліга”.

4.Доповнити п.4 розділу „Об' єкт оренди” договору новим а бзацом наступного змісту: „Н а момент укладення цього дог овору про внесення змін до до говору оренди землі розмір н ормативної грошової оцінки з емельної ділянки складає - 7 07386 грн. 80 коп.”.

5.Викласти п.8 розділу „Оренд на плата” договору у новій ре дакції: „Річна орендна плата встановлюється у розмірі зе мельного податку із застосув анням до нього договірного к оефіцієнту 3”.

6.Доповнити п.16 розділу „Орен дна плата” договору новим аб зацом наступного змісту: „На момент укладення цього дого вору про внесення змін до дог овору оренди землі розмір рі чної орендної плати згідно в изначеної мети використання складає 21221 грн. 61 коп.”.

7.Стягнути з Приватного а кціонерного товариства „Ком панія „Айдар Ліга”, вул.Рудне ва, б.60, м.Луганськ, код 23491265 на р/р 35413001003410, МФО 804013, код 35079336 УДКСУ у м.Луганську, ГУДКСУ у Луганс ькій області судовий збі р в сумі 1073 грн. 00 коп., видати нак аз позивачу.

Відповідно до ст.85 Господар ського процесуального кодек су України рішення господа рського суду набирає закон ної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну ска ргу не було подано. У разі под ання апеляційної скарги ріше ння, якщо його не скасовано, набирає законної сили післ я розгляду справи апеляційни м господарським судом.

Дата підписання рішення: 05.03.2012.

Суддя С.С. Єжова

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення01.03.2012
Оприлюднено15.03.2012
Номер документу21830617
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26пд/5014/210/2012

Рішення від 01.03.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Єжова С.С.

Ухвала від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Єжова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні