Ухвала
від 12.03.2012 по справі 18/419/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/419/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м.Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про  повернення  заяви про порушення справи про банкрутство          

          

         12.03.2012р.                                                   № 18/419/12

Суддя  Ореховська О.О., розглянувши документи

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПЛЮС" (36014, м. Полтава,  вул. Жовтнева,77-А код ЄДРПОУ 32142572) про порушення справи про банкрутство в порядку, визначеному ст.51 Закону України  „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”,

встановив: заявник -  Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПЛЮС" звернувся до суду з заявою від 02.03.2012 р. за вих. №02-ю (вх. № 508/12 від 05.03.2012 р.) за підписом члена ліквідаційної комісії  - Омельяненко  Ю.В.  про порушення справи про банкрутство товариства відповідно до вимог ст. 51 Закону України  "Про  відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка  визначає особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.

Дана заява від  02.03.2012 р. за вих. №02-ю (вх. № 508/12 від 05.03.2012 р.)  подана  без додержання вимог ст. ст. 7, 51 Закону України  "Про  відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме:

        Відповідно до правової позиції Верховного суду України  необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України  з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого статтею 105 ЦК України ( 435-15 ) ( див. Постанову ВСУ від 10.06.2008 р. № 15/682 -Б).

      

       Частиною 5 ст.7 Закону  передбачено  , що боржник  зобов'язаний  звернутися  в  місячний  строк   до господарського  суду з заявою про порушення справи про банкрутство

у разі виникнення таких обставин: задоволення вимог одного або кількох  кредиторів  приведе  до неможливості  виконання  грошових  зобов'язань  боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами;  орган боржника,  уповноважений   відповідно   до   установчих документів  або  законодавства  прийняти  рішення  про  ліквідацію боржника,  прийняв  рішення  про  звернення  в господарський суд з заявою боржника про порушення справи про банкрутство;  при ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі;   в інших випадках, передбачених цим Законом.

      Таким чином, звертаючись до суду з відповідною заявою, боржник повинен надати докази  в підтвердження його неплатоспроможності  ( ч.3 ст.6 Закону )  або загрози  неплатоспроможності  ( ч.5 ст.7 Закону) .

При цьому наявність  безспірніх   вимог  кредитора (кредиторів) до боржника, які  сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати є обов"язковими.

В  заяві боржник  зазначає, що  " ... ТОВ "Агро-Плюс"   має кредиторську   заборгованість в сумі 150 000,00 грн.  . Як вказує боржник в заяві:  "  Потрібно  зазначити , що після  публікації   інформації про ліквідацію  ТОВ "Агро-Плюс"  в Бюлетені  державної реєстрації  до ліквідаційної комісії  у двомісячний строк  не звернувся  жоден кредитор...."

При цьому, не зрозуміло яким чином формувався пасив ТОВ "Агро-Плюс" ,  в заяві не міститься переліку кредиторів та суми їх вимог, до заяви не додані документальні  докази безспірності  кредиторських вимог.

Крім того, в матеріалах заяви відсутні  відомості   про  розгляд ліквідаційною комісією, вимог кредиторів,  зокрема прийняття рішення про їх визнання чи відхилення, та докази повідомлення кредиторів  про результати розгляду їх  заяв ( див. Постанову Вищого господарського суду України   № Б-50/64-09  від 15.09.2010 р.).

Крім того,   відповідно до ч. 2 ст. 36 ГПК  України письмові докази подаються в оригіналі  або в належним чином  засвідченій копії.

Відповідно до п. 2.2. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України   судами першої інстанції" письмові  докази  подаються  в  оригіналі або в належним чином засвідченій  копії  стаття  36  ГПК) .   Якщо документи,  які мають значення для правильного вирішення спору,  і підписи  на  них  виготовлені  стороною  за  допомогою   будь-яких технічних   засобів,   то   такі   документи   повинні  прийматись господарським  судом  як  письмові   докази,   досліджуватись   та оцінюватись за загальними правилами ГПК ( 1798-12 ).

Копії, які  видаються  органами  державної   влади   України, органами  місцевого  самоврядування,  підприємствами,  установами, організаціями та їх об'єднаннями усіх форм власності, повинні бути засвідчені з додержанням вимог пункту 5.27 Національного стандарту України "Державна  уніфікована  система  організаційно-розпорядчої документації.  Вимоги  до оформлення документів.  ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом  Державного  комітету   України   з   питань технічного регулювання  та  споживчої політики від 07.04.2003 N 55 ( v0055609-03 ), а разі якщо інструкціями з діловодства, які діють у  відповідних  органах,  підприємствах,  установах і організаціях установлено додаткові вимоги щодо оформлення копій,  - також і цих вимог.

Правила нотаріального    засвідчення     копій     документів встановлюються чинним законодавством.

У разі невідповідності наданих суду копій документів згаданим вимогам  вони  не вважаються належними і допустимими доказами і не беруться судом до уваги у вирішенні спору.

Додані до заяви  копії документів  містять   лише відтиск круглої  печатки  Товариства  з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПЛЮС",  а тому, не є належними  доказами в  розумінні вимог вимог  ст. 36 ГПК  України.

Виходячи з викладеного, керуючись  ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” суддя, -

                                                                        

                                                                   УХВАЛИВ:

Повернути заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ПЛЮС" (36014, м. Полтава,  вул. Жовтнева,77-А код ЄДРПОУ 32142572) про порушення справи про банкрутство в порядку, визначеному ст.51 Закону України  „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”,

Додаток: заява та додані до неї матеріали .       

            Суддя                                                                О.О. Ореховська

Роз'яснити заявнику, що повернення заяви про порушення справи про банкрутство не перешкоджає     повторному зверненню  з нею до господарського суду після усунення допущеного порушення.                                         

Дата ухвалення рішення12.03.2012
Оприлюднено15.03.2012
Номер документу21830873
СудочинствоГосподарське
Сутьвідновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом

Судовий реєстр по справі —18/419/12

Ухвала від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні