Постанова
від 05.03.2012 по справі 2а/2370/227/2012
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2012 року Справа № 2а/2370/227/2012

Черкаський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді - Гаращ енка В.В.,

при секретарі - Бондар Т.П.,

за участю:

представника позивача: О СОБА_1 - за довіреністю;

відповідача: не з' явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом регіонального управ ління Департаменту контролю за виробництвом та обігом сп ирту, алкогольних напоїв і тю тюнових виробів державної по даткової адміністрації Укра їни у Черкаській області до ф ізичної особи - підприємця ОСОБА_2 про стягнення фінан сових санкцій,

ВСТАНОВИВ:

Регіональне управління Департаменту контролю за ви робництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюно вих виробів державної податк ової адміністрації України у Черкаській області звернуло сь до суду з позовом до фізичн ої особи - підприємця ОСОБА _2 про стягнення фінансових санкцій в сумі 11800 грн.

Позивач стверджує, що під ча с перевірки магазину - складу , розташованого за адресою: АДРЕСА_1, в якому здійснював господарську діяльність фіз ична особа - підприємець О СОБА_2 виявлено, що продавец ь магазину ОСОБА_3 реалізу вала алкогольні напої особі, яка не досягла 18 років, крім то го в даному магазині зафіксо вано факт реалізації алкогол ьного напою за заниженою цін ою ніж встановлено законодав ством. Враховуючи виявлені п орушення 01 грудня 2011 року позив ачем прийняті рішення про за стосування до відповідача фі нансових санкцій у вигляді ш трафів в загальному розмірі 11800 грн. Разом з тим фінансові с анкцій відповідачем доброві льно не сплачені, а тому позив ач просить стягнути її у судо вому порядку.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав та просив їх зад овольнити повністю.

Відповідач заперечень про ти позову не надав, в судове за сідання не з' явився, предст авника не направив, хоча нале жним чином повідомлений про дату, час і місце судового роз гляду справи.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані документи і матері али, оцінивши належність, доп устимість, достовірність кож ного доказу окремо, а також до статність і взаємний зв' язо к доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

ОСОБА_2 зареєстрований як фізична особа - підприємець з 05.09.2000 року, про що державним ре єстратором виконавчого комі тету Уманської міської ради Черкаської області зроблено запис за № 2 025 017 0000 002192 (ідентифікац ійний код НОМЕР_1).

Пунктом 1 Положення про Депа ртамент контролю за виробниц твом та обігом спирту, алкого льних напоїв і тютюнових вир обів Державної податкової сл ужби України, затвердженого наказом Міністерства фінанс ів України від 13.10.2011 року №1289 (дал і - «Положення»), визначено, щ о Департамент контролю за ви робництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюно вих виробів (далі - Департамен т) діє як самостійний функціо нальний підрозділ з правами юридичної особи у складі Дер жавної податкової служби Укр аїни (далі - ДПС України) і реал ізує державну політику у сфе рі контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольни х напоїв і тютюнових виробів , здійснює міжгалузеву коорд инацію у даній сфері.

За змістом пп. 5.2 п. 5 Положення одним з основних завдань Деп артаменту є реалізація держа вної політики у сфері контро лю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

24 листопада 2011 року працівни ками позивача проведена пере вірка магазину - складу, розт ашованого за адресою: АДРЕС А_1, який належить фізичний о собі - підприємцю ОСОБА_2 .

За результатами перевірки складено акт від 24.11.2011 року за № 494/32-1/НОМЕР_1, згідно якого за фіксовано порушення вимог ч. 1 ст. 15-3 Закону України «Про дер жавне регулювання виробницт ва і обігу спирту етилового, к оньячного і плодового, алког ольних напоїв та тютюнових в иробів», а саме: в приміщенні м агазину - складу здійснювавс я продаж алкогольних напоїв, особі яка не досягла 18 років, а саме, громадянину ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1.

Також зафіксовано порушен ня державної дисципліни цін при здійсненні роздрібної то ргівлі алкогольними напоями , а саме: продаж алкоголю за ці нами нижчими від мінімальних роздрібних цін на окремі вид и алкогольних напоїв вітчизн яного виробництва встановле них Постановою Кабінету Міні стрів України № 957 від 30.10.2008 року «Про встановлення розміру мі німальних оптово-відпускних цін на окремі види алкогольн их напоїв вітчизняного вироб ництва».

Так, продавець магазину - с кладу ОСОБА_3 в присутност і перевіряючих продала пляшк у горілки особливої «Пшеничн а українська відбірна»вироб ництва ДП «Українська горілч ана компанія Nemiroff»(об' ємом 1,75 д м3., вміст спирту 40% об.) по ціні 88 г рн. за пляшку, тоді як відповід но до законодавства ціна ста новить не менше 91 грн. 35 коп. за п ляшку об' ємом 1,75 дм3 та вмісто м спирту 40%.

Рішеннями про застосуванн я фінансових санкцій від 01.12.2011 р оку за № 7413/32/131 та №7412/32/131 до відпові дача застосовані фінансові с анкції в розмірі 6800 грн. та 5000 гр н., а всього 11800 грн. Вказані ріше ння направлено відповідачу т а отримані 13.12.2011 року, що підтве рджується поштовим повідомл енням про вручення.

Спеціальним Законом, який в изначає основні засади держа вної політики щодо регулюван ня виробництва, експорту, імп орту, оптової і роздрібної то ргівлі спиртом етиловим, кон ьячним і плодовим, спиртом ет иловим ректифікованим виног радним, спиртом етиловим рек тифікованим плодовим, спирто м-сирцем виноградним, спирто м-сирцем плодовим, алкогольн ими напоями та тютюновими ви робами, забезпечення їх висо кої якості та захисту здоров 'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним вироб ництвом та обігом алкогольни х напоїв і тютюнових виробів на території України є Закон України «Про державне регул ювання виробництва і обігу с пирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних нап оїв та тютюнових виробів»від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP (далі - «З акон № 481/95-BP»).

Розмір мінімальних оптово -відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних н апоїв вітчизняного виробниц тва, в свою чергу, встановлюєт ься з врахуванням вимог пост анови Кабінету Міністрів Укр аїни «Про встановлення розмі ру мінімальних оптово-відпус кних і роздрібних цін на окре мі види алкогольних напоїв в ітчизняного виробництва»№ 95 7 від 30.10.2008 року, згідно якої міні мальна роздрібна ціна за 1 літ р 100-відсоткового спирту 130 грн. 50 коп.

Контроль за дотриманням но рм Закону України «Про держа вне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, кон ьячного і плодового, алкогол ьних напоїв та тютюнових вир обів»№ 481/95-BP від 19.12.1995 року здійсн юють органи, які видають ліце нзії, а також інші органи в меж ах компетенції, визначеної з аконами України.

Відповідно ч. 1 ст. 15-3 Закону № 481/95-BP забороняється продаж пив а (крім безалкогольного), алко гольних, слабоалкогольних на поїв, вин столових та тютюнов их виробів: особам, які не дося гли 18 років.

Відповідальність за поруш ення норм Закону № 481/95-BP визначе на статтею 17 цього Закону.

Абзацом 9 ч. 2 ст. 17 Закону № 481/95-BP в становлено, що до суб'єктів пі дприємницької діяльності за стосовуються фінансові санк ції у вигляді штрафів у разі п орушення вимог ст. 15- 3 цього З акону в розмірі 6800 грн.

Абзацом 13 ч. 2 ст. 17 Закону № 481/95-BP в становлено, що до суб'єктів пі дприємницької діяльності за стосовуються фінансові санк ції у вигляді штрафів у разі о птової або роздрібної торгів лі коньяком, алкогольними на поями, горілкою, лікеро-горіл чаними виробами та вином за ц інами, нижчими за встановлен і мінімальні оптово-відпускн і або роздрібні ціни на такі н апої - 100 відсотків вартості о триманої партії товару, розр ахованої виходячи з мінімаль них оптово-відпускних або ро здрібних цін, але не менше 5000 г рн.

Відповідно до ч. 3 ст. 17 Закону № 481/95-BP рішення про стягнення шт рафів, передбачених частиною другою цієї статті, приймают ься органом, який видав ліцен зію на право виробництва і то ргівлі спиртом етиловим, кон ьячним і плодовим, спиртом ет иловим ректифікованим виног радним, спиртом етиловим рек тифікованим плодовим, спирто м-сирцем виноградним, спирто м-сирцем плодовим, алкогольн ими напоями і тютюновими вир обами, та іншими органами вик онавчої влади у межах їх комп етенції, визначеної законами України.

Відповідно до ч. 5 ст. 17 Закону № 481/95-BP у разі невиконання суб'є ктом підприємницької діяльн ості рішення органів, зазнач ених у частині третій цієї ст атті, сума штрафу стягується на підставі рішення суду.

Беручи до уваги, що фінансов і санкції у розмірі 11800 грн. від повідач не сплатив, суд прихо дить до висновку про обґрунт ованість позовних вимог та в важає їх такими, що підлягают ь задоволенню у повному обся зі.

Керуючись ст.ст. 17, 71, 86, 159, 162, 163, 254 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, (АДРЕ СА_2, ідентифікаційний код НОМЕР_1) на користь бюджету ч ерез регіональне управління Департаменту контролю за ви робництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюно вих виробів державної податк ової адміністрації України у Черкаській області, (18008, м. Черк аси, вул. Смілянська, 131, код ЄДР ПОУ 34997773) фінансові санкції в ро змірі 11800 (одинадцять тисяч віс імсот) грн.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання апеляційної скар ги, що може бути подана до Київ ського апеляційного адмініс тративного суду через Черкас ький окружний адміністратив ний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанов и. Якщо постанову було прогол ошено у відсутності особи, як а бере участь у справі, то стро к подання апеляційної скарги обчислюється з дня отриманн я нею копії постанови.

Суддя В.В. Гар ащенко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.03.2012
Оприлюднено15.03.2012
Номер документу21831334
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/227/2012

Ухвала від 20.02.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Ухвала від 24.01.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

О.Л. Грицаєнко

Ухвала від 27.02.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Ухвала від 10.02.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Ухвала від 07.06.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Лічевецький І.О.

Постанова від 05.03.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні