Ухвала
від 15.02.2012 по справі 2а-1970/234/11
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2012 р. Справа № 23883/11/9104

Колегія суддів Льві вського апеляційного адміні стративного суду в складі:

головуючого судді Кушнерика М.П.

суддів Багрія В.М., Старунськ ого Д.М.

з участю секретаря судовог о засідання Прухницької Н.Я.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м.Львові апеляційну скаргу Державної податкової інспекції в Горо хівському районі Волинської області на постанову Терноп ільського окружного адмініс тративного суду від 25.02.2011р. по с праві за позовом Державної п одаткової інспекції в Горохі вському районі Волинської об ласті до Державного реєстра тора Борщівської районної де ржавної адміністрації Терно пільської області, третя осо ба, яка не заявляє самостійни х вимог на предмет спору на ст ороні відповідача ТзОВ "Ц укровий завод Борщів" про ска сування державної реєстраці ї змін до установчих докумен тів, -

В С Т А Н О В И Л А:

31.01.2011р. ДПІ у Горохівсь кому районі Волинської облас ті звернулось до суду з позов ом в якому просила скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів ТзО В "Цукровий завод Борщів".

Постановою Тернопіл ьського окружного адміністр ативного суду від 25.02.2011р. в задо воленні позову відмовлено.

ДПІ у Горохівському р айоні Волинської області оск аржила дану постанову з підс тав неповного з'ясування суд ом обставин, що мають значенн я для справи, невідповідніст ь висновків суду обставинам справи, порушення норм матер іального та процесуального п рава, що призвело до невірног о вирішення даної справи, мот ивуючи тим, що ТзОВ „Цукро вий завод Борщів" зареєстров ане Борщівською районною дер жавною адміністраціє» Терно пільської області 04.06.2009 року.

Державним реєстратор ом Борщівської районної держ авної адміністрації 16.06.2009р. бу ло проведено державну реєстр ацію змін до установчих доку ментів юридичної особи.

Відповідно до п.8.8 Поря дку обліку платників податкі в, зборів (обов'язкових платеж ів) затвердженого наказом ДП А України від 19.02.1998 року № 80 (далі - Порядок № 80), підставою для зн яття з обліку платника подат ків в одному органі державно ї податкової служби і взяття на облік в іншому (у зв'язку зі зміною місцезнаходження (мі сця проживання) платника, яка пов'язане зі зміною адмініст ративного району є надходжен ня хоча б до одного із цих орга нів даних, що свідчать про нал ежну реєстрацію таких змін.

Повноважною посадовою осо бою ТзОВ „Цукровий завод Борщів" у зв'язку із зміною мі сцезнаходження та переходом в межі дії ДПІ у Горохівськом у районі в реєстраційній кар тці форми №4 вказано недостов ірну юридичну адресу підприє мства - м.Горохів, вул.Шевченка , буд.11.

Разом з тим, згідно от риманих відомостей з Єдиного державного реєстру юридични х та фізичних осіб - підприємц ів, 26.01.2011 року державним реєстра тором Горохівської районної державної адміністрації бул о внесено запис щодо відсутн ості згаданої юридичної особ и за вказаною адресою.

Також, в результаті п роведення перевірки співроб ітниками податкової міліції відповідності до відомостей зазначеним в реєстраційній картці за попереднім місцезн аходженням ТзОВ „Цукров ий завод Борщів", було встанов лено, що за адресою: м.Горохів, вул. Шевченка, буд. 11 не перебув ає, про що свідчить довідка №17 про встановлення фактичного місцезнаходження від 24.01.2011 рок у.

Викладені факти сві дчать, що знявшись з обліку за попереднім місцезнаходженн ях відповідач - ТзОВ „Цукр овий завод Борщів" юридично т а фактично на території м.Гор охова не знаходиться та не вч иняє дії щодо постановки на о блік.

Крім того, внесення Де ржавним реєстратором Борщів ської районної державної адм іністрації відомостей щодо з міни місцезнаходження підпр иємства без фактичної зміни його місцезнаходження призв ело до безпідставного взяття ТзОВ „Цукровий завод Бор щів" на облік державним реєст ратором Горохівської районн ої державної адміністрації.

Вказані дії державно го реєстратора Борщівської р айонної державної адміністр ації, унеможливлюють виконан ня функції ДПІ у Горохівсько му районі, серед яких здійсне ння контролю за своєчасністю , достовірністю, повнотою нар ахування та сплати податків та зборів (обов'язкових плате жів).

На момент розгляду сп рави ТзОВ „Цукровий заво д Борщів" змінило своє місцез находження з Волинської обла сті, м.Горохова, вул.Шевченка, 11 на Івано-Франківську област ь, Косівський район, смт.Кути, вул.Снятинська, 8, що підтвердж ується - записом №14 Довідки з Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців.

При прийнятті рішенн я суд керувався Законом Укра їни „Про державну податкову службу в Україні" від 04.12.1990р., а са ме пунктом 17 ч.1 ст.11 Закону - орга ни державної податкової служ би у випадках, в межах компете нції та у порядку, встановлен их законами України, мають пр аво звертатися у передбачени х законом випадках до судови х органів із заявою (позовною заявою) про скасування держа вної реєстрації суб»єкта під приємницької діяльності.

Згідно Податкового к одексу України, який набрав ч инності з 1 січня 2011 року і розп овсюджується на правовіднос ини які виникли вже після 1 січ ня 2011 року, відповідно до п.67.2 ст .67 Податкового кодексу Україн и, органи державної податков ої служби в установленому за коном порядку мають право зв ертатись до суду про винесен ня судового рішення щодо ска сування державної реєстраці ї змін до установчих докумен тів, однак доводи позивача не були прийняті судом.

У разі внесення зміни місцезнаходження підприємс твом протягом 2011 року на інший адміністративний район спла та визначених законодавство м податків і зборів після так ої реєстрації згідно ст.45 Бюдж етного кодексу України має з дійснюватись за місцем попер едньої реєстрації (ДПІ у Горо хівському районі) до закінче ння поточного бюджетного пер іоду.

Перереєстрація підпр иємства в Івано-Франківську область, Косівський район, см т.Кути, вул.Снятинська, 8, тобто штучне створення умов, які да ють можливість уникнути юрид ичної відповідальності, приз водить до незаконної підприє мницької діяльності зазначе ного суб'єкта господарювання , спрямованого на ухилення ві д оподаткування. Дані факти є підставами для скасування д ержавної реєстрації змін до установчих документів ТзО В „Цукровий завод Борщів".

Заслухавши доповідь судді-доповідача, представн ика позивача, яка просить ска сувати постанову та прийняти нову, якою позов задоволити, р озглянувши та обговоривши до води апеляційної скарги, пер евіривши матеріали справи, к олегія суддів, вважає, що апел яційна скарга не підлягає за доволенню з таких підстав.

Судом першої інстанц ії встановлено, що 28.12.2010р. держа вним реєстратором Борщівськ ої районної державної адміні страції Тернопільської обла сті було проведено державну реєстрацію змін до установчи х документів ТзОВ «Цукро вий завод Борщів» (код 36350177), які були пов»язані із зміною зас новників та місцезнаходженн я цієї юридичної особи, що пі дтверджується записом №8 Дов ідки з Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців.

14.01.2011р. Горохівською рай онною державною адміністрац ією Волинської області взято на облік ТзОВ «Цукровий з авод Борщів», що підтверджує ться - записом №8 Довідки з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців.

Як вбачається з довідк и №17 від 24.01.2011 року ДПІ у Горохівс ькому районі Волинської обла сті, 24 січня 2011 року, співробітн иками податної міліції прове дено перевірку відомостей за значених в реєстраційній кар тці ТзОВ «Цукровий завод Борщів» та встановлено, що за адресою: м.Горохів, вул.Шевче нка, 11 - ТзОВ «Цукровий зав од Борщів» не перебуває.

31.01.2011 року Державна пода ткова інспекція у Горохівськ ому районі Волинської област і звернулася до суду з позово м до державного реєстратора Борщівської районної держав ної адміністрації Тернопіль ської області про скасування державної реєстрації змін д о установчих документів Тз ОВ «Цукровий завод Борщів» .

Колегія суддів погод жується з висновком суду пер шої інстанції, що позивач, зве ртаючись до суду з вимогами с касування державної реєстра ції змін до установчих докум ентів, вийшов за межі своєї ко мпетенції та обрав невірний спосіб захисту права, яке не п орушувалося, оскільки, як вст ановлено судом першої та апе ляційної інстанції, ТзОВ «Цукровий завод Борщів» не з находиться за місцезнаходже нням, а тому позивачу слід кер уватися положенням пункту 17 ч астини 1 статті 11 Закону Украї ни «Про державну податкову с лужбу в Україні», яким передб ачено, що органи державної по даткової служби мають право звертатися у передбачених за коном випадках до судових ор ганів із заявою про скасуван ня державної реєстрації суб' єкта підприємницької діяльн ості.

Посилання апелянта на п.67.2 ст.67 Податкового кодексу У країни, не заслуговують на ув агу, оскільки не поширюються на дані правовідносини, т.я. й ого норми почали діяти з 01.01.2011р.

Також, позивачем, ні в с уді першої інстанції ні під ч ас апеляційного розгляду не доведено порушення його прав . Крім того, позивачем не навед ено обставин при яких відпов ідачем порушено вимоги ст.29 За кону України «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців », щодо внесення змін до устан овчих документів товариства , тим самим визнаючи правомір ність таких же дій державним и реєстраторами Горохівсько ї та Косівської районної дер жавної адміністрації.

Оскільки суд першої і нстанції правильно встанови в обставини справи та ухвали в судове рішення з додержанн ям норм матеріального і проц есуального права, то воно не м оже бути скасоване чи змінен е з підстав, викладених в апел яційній скарзі.

Керуючись ст.ст.160 ч.3, 195, 196, п.1 ч.1 ст.198, ст.200, 205, 206, 254 КАС України, к олегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Дер жавної податкової інспекції в Горохівському районі Воли нської області - залишити б ез задоволення, а постанову Т ернопільського окружного ад міністративного суду від 25.02.2 011р. по справі № 2а-1970/234/11- без змі н.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена у касаці йному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосере дньо до суду касаційної інст анції протягом двадцяти днів з дня набрання ухвалою закон ної сили, а у разі складення ух вали в повному обсязі відпов ідно до ст.160 КАС України - з дн я складення ухвали в повному обсязі.

Головуючий суддя: М .П.Кушнерик

Судді: В.М .Багрій

Д.М.Ста рунський

Повний текст виготовлено 20 .02.2012р.

Дата ухвалення рішення15.02.2012
Оприлюднено15.03.2012
Номер документу21832055
СудочинствоАдміністративне
Сутьска сування державної реєстраці ї змін до установчих докумен тів

Судовий реєстр по справі —2а-1970/234/11

Ухвала від 15.02.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні