Рішення
від 29.02.2012 по справі 61/470
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 61/470

29.02.12

За позовом Київсь кого науково-методичного Цен тру по охороні, реставрації т а вико настанню пам' яток іс торії, культури і заповідних територій

До Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Комерційний Центр «Ед ем-ТК»

Треті особи, які не заявляю ть самостійних вимог на пред мет спору на стороні відпові дача Головне управління з емельних ресурсів виконавчо го органу Київради (Київсько ї міської державної адмініст рації (1);

Головне уп равління Держкомзему у місті Києві (2)

Товариство з о бмеженою відповідальністю « Узвіз-3»(3)

Про витребув ання майна з чужого незаконн ого володіння

Су дді Івченко А.М. (головучий)

Спичак О.М.

Чебикіна С.О.

Представники сторін:

Від позивача ОСОБ А_1. - дов. від 15.02.2012 № 62

Від відповідача не з' явив ся

Від 3-особи-1 не з' явився

Від 3-особи-2 не з' явився

Від 3-особи-3 не з' явився

В судовому засіданні 29.02.2012 ог олошено вступну та резолютив ну частини рішення

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду міста Києва переда ні позовні вимоги Київського науково-методичного Центру по охороні, реставрації та ви користанню пам' яток історі ї, культури і заповідних тери торій до Товариства з обмеже ною відповідальністю «Комер ційний Центр «Едем-ТК»про ви требування майна з чужого не законного володіння.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 31.10.2011 порушен о провадження у справі № 61/470, ро згляд справи призначено на 23.1 1.2011.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 23.11.2011 по спра ві № 61/470 розгляд справи відклад ено на 07.12.2011.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 07.12.2011 залучен о до участі у розгляді справи № 61/470 третіх осіб, які не заявля ють самостійних вимог на пре дмет спору на стороні відпов ідача - Головне управління з емельних ресурсів виконавчо го органу Київради (1) та Голов не управління Держкомзему у місті (2), розгляд справи відкл адено на 21.12.2011.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 21.12.2011 відклад ено розгляд справи № 61/470 для ви рішення питання щодо признач ення колегіального розгляду справи.

Розпорядженням Голови гос подарського суду міста Києва від 22.12.2011 визначено склад колег ії: А.М.Івченко (головуючий), Є.Ю .Шаптала, О.М.Спичак.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 22.12.2011 колегіє ю суддів прийнято справу до с вого провадження, розгляд сп рави призначено на 25.01.2012.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 25.01.2012 розгляд справи відкладено на 15.02.2012.

Розпорядженням Голови гос подарського суду міста Києва від 15.02.2012 змінено склад колегі ї: А.М.Івченко (головуючий), Р.В.Б ойко, О.М.Спичак.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 15.02.2012 залучен о до участі у розгляді справи № 61/470 третю особу, яка не заявля є самостійних вимог на предм ет спору на стороні відповід ача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Узвіз», р озгляд справи відкладено на 29.02.2012.

Розпорядженням В.о.Голови г осподарського суду міста Киє ва від 29.02.2012 змінено склад колег ії: А.М.Івченко (головуючий), О.М .Спичак, С.О.Чебикіна.

В судовому засіданні 29.02.2012 пр едставник позивача подав суд у додаткові письмові пояснен ня заяву відповідно до якої п росить суд зобов' язати Това риство з обмеженою відповіда льністю «Комерційний центр « Едем-ТК»звільнити безпідста вно самовільно зайняту земел ьну ділянку за адресою: м. Київ , Андріївський узвіз, 13 та прив ести її у придатний до викори стання стан. Дата заява прийн ята судом до розгляду.

В засідання суду 29.02.2012 предст авники відповідача та третіх осіб 1,2,3 не з' явилися, про при чини неявки суд не повідомил и, про час і місце проведення судового засідання були пов ідомлені належним чином.

За таких обставин, справа ві дповідно до ст. 75 ГПК України р озглядається за наявними в н ій матеріалами.

Розглянувши подані матері али справи, та заслухавши поя снення представника позивач а, Господарський суд міста Ки єва, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матер іалів справи, на підставі дер жавного акту на право постій ного користування земельною ділянкою від 15.10.2004 серії ЯЯ № 080579 земельна ділянка площею 0,1081 га , за адресою: м. Київ, Андріївсь кий узвіз, 13 знаходиться в пос тійному користуванні Київсь кого науково-методичного Цен тру по охороні, реставрації т а використанню пам' яток іст орії, культури і заповідних т ериторій.

Даним актом визначено ціль ове призначення використанн я зазначеної земельної ділян ки, а саме експлуатації та обс луговування будинків - пам' яток історії та архітектури.

Центр по охороні, реставра ції та використанню пам' ято к історії, культури і заповід них територій діє відповідно до Положення про установу «К иївський науково-методичний центр по охороні, реставраці ї та використанню пам' яток історії, культури і заповідн их територій»виконавчого ор гану Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) затвердженог о рішенням Київської міської ради від 24.12.2009 № 906/2975.

Обґрунтовуючи свої позов ні вимоги, позивач вказує на т е, що на земельній ділянці на я ку останній має державний ак т, знаходяться декілька буді вель та споруд, яким надані по штові адреси з літерами Б та В . Під літерою Б знаходиться ре сторан, а під літерою В раніше був будинок, який наприкінці 20 століття був знесений та за лишився на ньому лише фундам ент, на якому на даний час безп ідставно розташований відкр итий майданчик Товариства з обмеженою відповідальністю «Комерційний центр «Едем-ТК »(відповідача), який в літній ч ас використовується під кафе . Таким чином, на думку позивач а, земельна ділянка, на якій бе зпідставно розташовується в ідповідач, фактично розташов ана на земельній ділянці за а дресою: м. Київ, Андріївський у звіз, 13.

Як вбачається із матеріалі в справи, позивачем було напр авлено на адресу відповідача претензію-вимогу щодо звіль нення земельної ділянки та д емонтажу конструкції тимчас ового намету літнього кафе, я ка залишилася без задоволенн я.

Із листа Головного управлі ння контролю за благоустроєм Виконавчого органу Київсько ї міської державної ради (Киї вської міської державної адм іністрації) № 043-5282 від 16.08.2011 вбача ється, що за результатами пер евірки, проведеної працівник ами Головного управління кон тролю за благоустроєм, ТОВ «Е дем»внесено припис № 1110132 з вим огою надати проектно-дозвіль ну документацію, а в разі відс утності - демонтувати тимча сову споруду власними силами .

Також Головним управління м земельних ресурсів Київськ ої міської державної адмініс трації було проведено переві рку дотримання вимог земельн ого законодавства № 1265/07 від 16.10.20 08, за результатами якої встано влено, що на земельній ділянц і за адресою: м. Київ, Андріївс ький узвіз, 13, частина земельн ої ділянки використовується не за цільовим призначенням , оскільки без рішення Київра ди розміщені і експлуатуютьс я кафе «Едем на Узвозі», літні й майданчик ресторану, ресто ран в нежилому будинку, що так ож підтверджується вказівко ю винесеною відповідно до По рядку здійснення самоврядно го контролю за використанням і охороною земель м. Києва, за твердженого рішенням сесії К иївської міської ради від 25.09.20 03 № 16/890, ст. 189 Земельного кодексу України Головним управління м земельних ресурсів Київськ ої міської державної адмініс трації № 872/07 від 16.10.2008.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 Цивіл ьного кодексу України, право м власності є право особи на р іч (майно), яке вона здійснює в ідповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інш их осіб.

Згідно ч. 1 ст. 317 Цивільного к одексу України, власникові н алежать права володіння, кор истування та розпоряджання с воїм майном.

У відповідності до ч. 1 ст. 321 Ци вільного кодексу України, пр аво власності є непорушним. Н іхто не може бути протиправн о позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні .

Згідно ч. 2 ст. 326 Цивільного ко дексу України, від імені та в і нтересах держави Україна пра во власності здійснюють відп овідно органи державної влад и.

Відповідно до ч. 2 ст. 327 Цивіль ного кодексу України, управл іння майном, що є у комунальні й власності, здійснюють безп осередньо територіальна гро мада та утворені нею органи м ісцевого самоврядування.

Згідно ст. 328 Цивільного коде ксу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокре ма із правочинів. Право власн ості вважається набутим прав омірно, якщо інше прямо не вип ливає із закону або незаконн ість набуття права власності не встановлена судом.

У відповідності до ст. 329 Циві льного кодексу України, юрид ична особа публічного права набуває право власності на м айно, передане їй у власність , та на майно, набуте нею у влас ність на підставах, не заборо нених законом.

Відповідно до ст. 2 Земельно го кодексу України встановле но, що земельні відносини - це суспільні відносини щодо вол одіння, користування і розпо рядження землею.

Суб'єктами земельних відно син є громадяни, юридичні осо би, органи місцевого самовря дування та органи державної влади.

Статтями 12, 17 Земельного коде ксу України визначено повнов аження сільських, селищних, м іських рад та місцевих держа вних адміністрацій у галузі земельних відносин.

Статтею 78 Земельного кодекс у України визначено зміст пр ава власності на землю. Право власності на землю - це право володіти, користуватися і ро зпоряджатися земельними діл янками.

Право власності на землю на бувається та реалізується на підставі Конституції Україн и, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відпов ідно до них.

Земля в Україні може перебу вати у приватній, комунальні й та державній власності.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 83 Зем ельного кодексу України зазн ачено, що землі, які належать н а праві власності територіал ьним громадам сіл, селищ, міст , є комунальною власністю.

У комунальній власності пе ребувають усі землі в межах н аселених пунктів, крім земел ь приватної та державної вла сності, а також земельні діля нки за їх межами, на яких розта шовані об'єкти комунальної в ласності.

Право власності на землю де ржави визначено приписами ст . 84 Земельного кодексу України .

Відповідно до ч. 2 ст. 92 Земель ного кодексу України, права п остійного користування земе льною ділянкою із земель дер жавної та комунальної власно сті набувають підприємства, установи та організації, що н алежать до державної та кому нальної власності.

Повноваження органів вико навчої влади та органів місц евого самоврядування по над анню земельних ділянок та по рядок надання у постійне кор истування земельних ділянок юридичним особам визначено нормами статей 122-123 Земельного кодексу України. Згідно пода них заявок, рішень органів ви конавчої влади та місцевого самоврядування за проектами відведення цих ділянок.

Згідно ст. 125 Земельного коде ксу України, право власності на земельну ділянку, а також п раво постійного користуванн я та право оренди земельної д ілянки виникають з моменту д ержавної реєстрації цих прав .

Документи, що посвідчують п раво на земельну ділянку, вка зані в статті 126 Земельного ко дексу України, зокрема, право власності на земельну ділян ку посвідчується державним а ктом, право постійного корис тування земельною ділянкою - державним актом на право пос тійного користування, а прав о оренди земельної ділянки - д оговором оренди землі, зареє строваним відповідно до зако ну.

Таким чином, відповідно до н аведених вимог закону обов'я зковою умовою фактичного вик ористання земельної ділянки є наявність у особи, що її вик ористовує, правовстановлююч их документів на цю земельну ділянку, а відсутність у цієї особи на час прийняття судом рішення таких документів є с амовільним зайняттям вказан ої земельної ділянки.

Приступати до використанн я земельної ділянки до встан овлення її меж у натурі (на міс цевості), одержання документ а, що посвідчує право на неї, т а державної реєстрації забор оняється.

Згідно зі статтею 126 Земельн ого кодексу України, вказане право посвідчується державн им актом встановленої форми або договором, який реєструє ться відповідно до закону.

Згідно із частиною першою с татті 124 Земельного кодексу Ук раїни передача в оренду земе льних ділянок, що перебувают ь у державній або комунальні й власності, здійснюється на підставі відповідного рішен ня органу виконавчої влади а бо органу місцевого самовряд ування шляхом укладення дого вору оренди земельних діляно к.

Відповідно до пункту 34 стат ті 26 Закону України "Про місце ве самоврядування" до виключ ної компетенції відповідної ради належить вирішення від повідно до закону питань рег улювання земельних відносин , які розглядаються виключно на пленарному засіданні рад и - сесії.

Таким чином, обов'язковою ум овою передачі в оренду земел ьних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, є наявність позит ивного рішення сесії відпові дної ради про надання земель ної ділянки в оренду.

Відповідно до п. 5.17 Положення про установу «Київський нау ково-методичний центр по охо роні, реставрації та викорис танню пам' яток історії, кул ьтури і заповідних територій »виконавчого органу Київськ ої міської ради (Київської мі ської державної адміністрац ії»позивач, відповідно до ос новних напрямів, за дорученн ям Київської міської ради та Головного управління комуна льної власності міста Києва виконавчого органу Київсько ї міської ради (Київської міс ької державної адміністраці ї) здійснює заходи щодо належ ного режиму використання май на, що є комунальною власніст ю територіальної громади міс та Києва та передане йому в оп еративне управління, зокрема укладення договорів на вико ристання об' єктів культурн ої спадщини відповідно до рі шень Київської міської ради.

В матеріалах справи наявн ий лише проект тимчасового д оговору оренди між Київським науково-методичним центром по охороні, реставрації та ви користанню пам' яток історі ї, культури і заповідних тери торій (Орендодавець) та Товар иством з обмеженою відповіда льністю «Комерційний центр « Едем ТК»(Орендар) на використ ання відкритого майданчика з а адресою: м. Київ, Андріївськи й узвіз, 13-В.

Згідно з статтею 2 Зак ону України «Про державний к онтроль за використанням та охороною земель», серед осно вних завдань державного конт ролю за використанням та охо роною земель є забезпечення додержання органами державн ої влади, органами місцевого самоврядування, фізичними т а юридичними особами земельн ого законодавства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 З акону України «Про державний контроль за використанням т а охороною земель»державний контроль за використанням т а охороною земель здійснює с пеціально уповноважений орг ан виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Згідно з Положенням п ро Державний комітет України із земельних ресурсів, затве рдженого постановою Кабінет у Міністрів України № 224 від 19.03.2 008, Держкомзем є центральним о рганом виконавчої влади з пи тань земельних ресурсів, одн им з основних завдань якого є здійснення державного контр олю за використанням та охор оною земель.

Відповідно п. 7 вказано го Положення Держкомзем здій снює свої повноваження безпо середньо і через утворені в у становленому порядку терито ріальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, м. К иєві та Севастополі, районах , містах, а також через міськра йонні, міжміські, міжрайонні територіальні органи і затв ерджує положення про них.

Наказом Державного к омітету України із земельних ресурсів від 17.06.2008 № 123 затвердже но Положення про головні упр авління Держкомзему в містах Києві та Севастополі.

Одним з основних завд ань головного управління є з дійснення державного контро лю за використанням та охоро ною земель (п. 3 Положення про г оловні управління Держкомзе му в містах Києві та Севастоп олі).

Згідно з підпунктом 37 пунк ту 4.3 Положення про головні уп равління Держкомзему в міста х Києві та Севастополі Голов не управління відповідно до покладених на нього завдань здійснює державний контроль за використанням та охороно ю земель відповідно до Закон у України «Про державний кон троль за використанням та ох ороною земель»та інших закон ів.

13.02.2012 Управлінням державної і нспекції з контролю за викор истанням та охороною земель Головного управління Держко мзему у місті Києві Державно го комітету України із земел ьних ресурсів було здійснено перевірку дотримання вимог земельного законодавства № А 87/14, за результатами якої встан овлено, що земельній ділянці , яка знаходиться за адресою: м . Київ, Андріївський узвіз, 13 розміщені: будівля музею М.О.Булгакова, будівля кафе «С вітлиця» та на фундаменті ко лишнього житлового будинку ( флігеля), який входив до склад у садиби № 13 по Андріївському узвозу у Подільському районі м. Києва розміщено тимчасову металеву споруду з тентовим накриттям площею орієнтовно 150 кв.м. (користувачі відсутні).

Крім того, 23.02.2012 Головним упра влінням земельних ресурсів В иконавчого органу Київської міської ради (Київська міськ а державна адміністрація) зд ійснено обстеження земельно ї ділянки № 37807, за результатами якої встановлено, що земельн ій ділянці площею 0,1081, яка знах одиться за адресою: м. Київ, Ан дріївський узвіз, 13 розм іщено дві будівлі, які викори стовуються під музей та закл ад громадського харчування т а тимчасову споруду, яка на ча с обстеження не використовує ться.

Також матеріалами справи, а саме проведеними перевіркам и встановлено, що споруджена відповідачем тимчасова спор уда знаходиться за відсутніс тю будь якої науково-проектн ої та дозвільної документаці ї.

Відповідно до ч. 1 ст. 386 Цивіль ного кодексу України, держав а забезпечує рівний захист п рав усіх суб'єктів права влас ності.

Згідно ст. 387 Цивільного код ексу України встановлено, що власник має право витребува ти своє майно від особи, яка не законно, без відповідної пра вової підстави заволоділа ни м.

Згідно зі ст. 212 Земельного кодексу України:

- самовільно зайняті земел ьні ділянки підлягають повер ненню власникам землі або зе млекористувачам без відшкод ування затрат, понесених за ч ас незаконного користування ними (ч. 1);

- приведення земельних діля нок у придатний для використ ання стан, включаючи знесенн я будинків, будівель і споруд , здійснюється за рахунок гро мадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки (ч. 2);

- повернення самовільно зай нятих земельних ділянок пров адиться за рішенням суду (ч. 3).

Відповідно до ст. 1 Господар ського процесуального кодек су України підприємства та о рганізації мають право зверт атися до господарського суду згідно з встановленою підві домчістю господарських спра в за захистом своїх порушени х прав та охоронюваних закон ом інтересів.

Позивачем належним чином д оведене порушення його прав зі сторони відповідача, а мат еріалам справи підтверджуєт ься, що земельна ділянка, на як ій безпідставно розташовуєт ься відповідач, фактично роз ташована на земельній ділянц і за адресою: м. Київ, Андріївс ький узвіз, 13.

За таких обставин, врахову ючи вищевикладене, суд прихо дить до висновку про задовол ення позовних вимог Київськ ого науково-методичного Цент ру по охороні, реставрації та використанню пам' яток істо рії культури і заповідних те риторій зобов' язання Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Едем ТК»звільнити са мовільно зайняту земельну ді лянку, яка знаходиться за адр есою: м. Київ, Андріївський узв із, 13 та привести її у придатни й до використання стан.

Відповідно до ст. 49 ГП К України судові витрати пок ласти на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, ст. ст . 82 - 85 Господарського процесу ального кодексу України, Гос подарський суд міста Києва , -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Зобов' язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Едем ТК»(04070, м. Київ, вул. Андрі ївський узвіз, 28-Б; код 24734238) звіль нити самовільно зайняту земе льну ділянку, яка знаходитьс я за адресою: м. Київ, Андріївс ький узвіз, 13 та привести її у п ридатний до використання ста н.

3. Стягнути з Товариство з об меженою відповідальністю «Е дем ТК» (04070, м. Київ, вул. Андріїв ський узвіз, 28-Б; код 24734238) з будь-я кого рахунку виявленого держ авним виконавцем під час вик онання рішення суду, на корис ть Київського науково-методи чного Центру по охороні, рест аврації та використанню пам' яток історії, культури і запо відних територій (04070, м. Київ, ву л. Спаська, 12; код 21507625) 85 (вісімдеся т п' ять) грн. 00 коп. - державно го мита та 118 (сто вісімнадцять ) грн. 00 коп. - витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати накази після набрання рішення законної с или.

Рішення набирає законно ї сили після закінчення деся тиденного строку з дня його п ідписання.

Судді Івченко А.М. (голову ючий)

Спичак О.М.

Чебикіна С.О.

Дата підписання ріш ення 03.03.2012

Дата ухвалення рішення29.02.2012
Оприлюднено19.03.2012
Номер документу21875976
СудочинствоГосподарське
Сутьвитребув ання майна з чужого незаконн ого володіння Су дді Івченко А.М. (головучий) Спичак О.М. Чебикіна С.О

Судовий реєстр по справі —61/470

Рішення від 29.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 15.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні