Рішення
від 28.02.2012 по справі 10/579
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 10/579 28.02.12

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Апман менеджмент»

до 1. Товариства з обмеже ною відповідальністю

«Перша Західно-Українс ька Лізингова Компанія»

2. Товариства з обмеженою відповідальністю «ДИССА»

третя особа, що не заявляє с амостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -2 ЛОФ АКБ «Уксоцбанк»

про зобов' язання вчини ти дії

Суддя Котков О.В.

Секретар судового засідан ня Вільгельм А.Д.

У засіданні брали участь:

від позивача: ОСОБА_1 . (довіреність № 03-01-12/1 від 03.01.2012р.);

від відповідачів та треть ої особи: не з' явились.

В судовому засіданн і 28 лютого 2012 року, відповідно д о положень с т. 85 Господарського процесуал ьного кодексу України, було о голошено вступну та резолюти вну частину рішення.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Апман мен еджмент»(позивач) звернулося до Господарського суду міст а Києва з позовом до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Перша Західно-Українськ а Лізингова Компанія»(відпов ідач-1) та Товариства з обмежен ою відповідальністю «ДИССА» (відповідач-2) з вимогами витре бувати у Товариства з обмеже ною відповідальністю «ДИССА »майно - автотранспортний за сіб КАМАЗ 55111КТА-18.01 заводський н омер - ХТС55111R72302500 на користь Това риства з обмеженою відповіда льністю «Апман менеджмент».

Під час перебування справ и на розгляді в суді позивач, к ористуючись передбаченими с т. 22 Господарського процесуал ьного кодексу України правам и, через канцелярію до суду по дав заяву про збільшення поз овних вимог, яка прийнята суд ом до розгляду з заявленим по зовом.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що позивач є законним власником витребуваного у ві дповідача-2 майна, яким, за тве рдженнями позивача, відповід ач-2 незаконно володіє, що факт ично призводить до порушення права власності на майно поз ивача, у зв' язку з чим позив ач звертається до суду за зах истом свого порушеного права .

Відповідачі відзиву на по зовну заяву не надали, участь своїх представників в судов і засідання не забезпечували . Про час та місце розгляду спр ави були повідомлені належни м чином.

Пунктом 11 «Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007р. (2.04.2009р.)»пер едбачено, що до повноважень г осподарських судів не віднес ено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фі зичних осіб - учасників судо вого процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних д ій. Тому відповідні процесуа льні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учас ників судового процесу, наяв ними в матеріалах справи.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 28.12.2011 року пр ийнято позовну заяву до розг ляду та порушено провадження по справі, залучено до участі у справі в якості третьої осо би, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на сто роні відповідача-2 ЛОФ АКБ «Ук соцбанк», розгляд справи при значено на 30.01.2012 року.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 30.01.2012 року су дом розгляд справи, у зв' язк у з неявкою представників ві дповідачів та третьої особи було відкладено до 21.02.2012 року.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 21.02.2012 року ро згляд справи, у зв' язку з пов торною неявкою представникі в відповідачів та третьої ос оби, відкладено до 28.02.2012 року.

В силу вимог ст. 69 Господарсь кого процесуального кодексу України спір має бути виріше но господарським судом у стр ок не більше двох місяців від дня одержання позовної заяв и. У виняткових випадках за кл опотанням сторони, з урахува нням особливостей розгляду с пору, господарський суд ухва лою може продовжити строк ро згляду спору, але не більш як н а п'ятнадцять днів.

Позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Апман менеджмент»надійшла до суду 28.12.2011р., про що свідчить в ідмітка канцелярії суду на п ершій сторінці позовної заяв и за № 38224, а тому, з урахуванням в становлених процесуальних в имог, кінцевим строком виріш ення господарським судом дан ого спору є 28.02.2012р., тобто у строк не більше двох місяців від дн я одержання позовної заяви. К лопотань про продовження стр оку розгляду спору від сторі н не надходило, що унеможливл ює продовження строку виріше ння відповідного спору не бі льш як на п'ятнадцять днів.

У відповідності до підпунк ту 3.6 пункту 3 роз'яснення Вищог о арбітражного суду України від 18.09.1997р. «Про деякі питання п рактики застосування Господ арського процесуального код ексу України»(з подальшими з мінами) у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох стор ін або однієї з них справа мож е бути розглянута без їх учас ті, якщо неявка таких предста вників не перешкоджає виріше нню спору.

Зважаючи на достатність в м атеріалах справи доказів, не обхідних для повного та об' єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст . 75 Господарського процесуаль ного кодексу України за наяв ними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

21 липня 2010 року між позивач ем (надалі - Покупець або Отр имувач) та відповідачем-1 (далі по тексту - Постачальник аб о Продавець) (разом - сторони), б уло укладено договір поставк и № 100721/001 (належним чином засвід чена копія договору міститьс я в матеріалах справи, надалі - Договір або Договір поста вки) відповідно до п. 1.1. якого П остачальник зобов'язується п оставити Покупцю товар в асо ртименті, кількості та компл ектації, вказаної в Специфік ації (Додаток № 1 до Договору, я кий є невід'ємною частиною До говору), а Покупець зобов'язує ться прийняти та оплатити то вар на умовах Договору.

23 серпня 2010 року між позиваче м та відповідачем-1 укладено Д одаткову угоду б/н до Договор у поставки (належним чином за свідчена копія угоди містить ся в матеріалах справи, по тек сту - Угода), умовами якої сто рони домовилися викласти п. 1.3 . Договору в редакції, а саме: п раво власності на товар пере ходить від Постачальника до Покупця з моменту повної та н алежної оплати вартості това ру.

Позивач зазначає, що на вико нання умов Договору Покупець в повному обсязі оплатив вар тість узгодженого сторонами в Договорі товару, чим набув п раво власності на товар. При ц ьому, позивач вказує, що товар знаходиться у чужому незако нному володінні відповідача -2, а відтак, за твердженнями по зивача, відповідач-2 має повер нути позивачу належне йому м айно.

Оцінивши наявні в матеріал ах справи документи та дослі дивши в судовому засіданні д окази, господарський суд вва жає, що позовні вимоги підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 526 Ци вільного кодексу України зоб ов'язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства.

У відповідності до ст. 193 Госп одарського кодексу України с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язань - відповідно до вим ог, що у певних умовах звичайн о ставляться.

Згідно з частиною першою ст атті 509 Цивільного кодексу Укр аїни зобов'язанням є правові дношення, в якому одна сторон а (боржник) зобов'язана вчинит и на користь другої сторони (к редитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надат и послугу, сплатити гроші тощ о) або утриматися від певної д ії, а кредитор має право вимаг ати від боржника виконання й ого обов'язку.

У відповідності до ст. 712 Циві льного кодексу України за до говором поставки продавець ( постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у вс тановлений строк (строки) тов ар у власність покупця для ви користання його у підприємни цькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особист им, сімейним, домашнім або інш им подібним використанням, а покупець зобов'язується при йняти товар і сплатити за ньо го певну грошову суму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін (ч. 2 ст. 71 2 Цивільного кодексу України ).

Частиною 1 статті 665 Цивільно го кодексу України встановле но, що за договором купівлі-п родажу одна сторона (продав ець) передає або зобов'язуєть ся передати майно (товар) у власність другій стороні (по купцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) сплатити за ньог о певну грошову суму.

Статтею 691 Цивільного кодек су України передбачено, що по купець зобов'язаний оплатит и товар за ціною, встановле ною у договорі купівлі-прод ажу, а також вчинити за свій р ахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного з аконодавства або вимог, що з вичайно ставляться, необхідн і для здійснення платежу.

Як вже було встановлено с удом, 21 липня 2010 року між сторон ами укладено договір поставк и № 100721/001 згідно п. 1.1. якого Постач альник зобов'язується постав ити Покупцю товар в асортиме нті, кількості та комплектац ії, вказаної в Специфікації (Д одаток № 1 до Договору, який є н евід'ємною частиною Договору ), а Покупець зобов'язується пр ийняти та оплатити товар на у мовах Договору.

Згідно Додатку № 1 до Догово ру /Специфікація/, під предмет ом Договору розуміється това р - а саме: автотранспортний засіб КАМАЗ 55111КТА-18.01 заводськи й номер - ХТС55111R72302500. Вартість тов ару - 100 000,00 грн. (належним чином засвідчена копія додатку № 1 м іститься в матеріалах справи ).

23 серпня 2010 року між позиваче м та відповідачем-1 укладено Д одаткову угоду б/н до Договор у поставки, за умовами якої ст орони домовилися викласти п. 1.3. Договору в редакції, за якою право власності на товар пер еходить від Постачальника до Покупця з моменту повної та н алежної оплати вартості това ру.

Судом встановлено, що в липн і 2010 року позивач перерахував на користь відповідача-1 грош ові кошти в розмірі 100 000,00 грн., що становить вартість товару з гідно умов укладеного між ни ми Договору, що підтверджуєт ься платіжним дорученням № 20 в ід 28.07.2010р. та банківською виписк ою від 28.07.2010р. (копії відповідни х розрахункових документів м істяться в справі).

З огляду на викладене, зважа ючи на п. 1.3. Договору поставки, за яким право власності на то вар переходить від Постачаль ника до Покупця саме з момент у повної та належної оплати в артості товару, враховуючи з дійснення оплати позивачем в артості товару 28.07.2010р., обґрунто ваними є твердження позивача про належність йому права вл асності на товар за Договоро м, а саме - автотранспортний за сіб КАМАЗ 55111КТА-18.01 заводський н омер - ХТС55111R72302500, з моменту здійс нення на користь відповідача -1 повної та належної оплати за товар.

З матеріалів справи слідує , що Покупець, внаслідок не пос тавки Продавцем товару, 01.11.2011р. звернувся до відповідача-1 з л истом-вимогою № 01-11/2011-1 (копія вим оги в справі), в якій вимагав п оставити (фактично передати) оплачений товар.

У відповідь на вимогу позив ача, у своєму листі № 34-75 від 21.11.2011р . відповідач-1 вказав, що причи ною тривалої затримки строкі в передачі товару є те, що відп овідач-2 ухилився від свого об ов' язку за договором лізинг у та предмет лізингу, а саме - а втотранспортний засіб КАМАЗ 55111КТА-18.01 заводський номер - ХТС 55111R72302500 не передав, а тому товар з находиться у незаконному вол одінні Товариства з обмежено ю відповідальністю «ДИССА». Відповідач-1 зауважив на тому , що фактичне місцезнаходжен ня відповідного транспортно го засобу йому невідоме (копі я листа в справі).

Статтею 35 Господарсько-проц есуального кодексу України п ередбачено, що факти, встанов лені рішенням господарськог о суду (іншого органу, який вир ішує господарські спори) під час розгляду однієї справи, н е доводяться знову при виріш ені інших спорів, в яких беру ть участь ті самі сторони.

Рішенням Господарського с уду Донецької області від 07.09.20 11р. у справі № 37/251/пд , яке набрало законної сили 18.10. 2011р. згідно з постановою Донец ького апеляційного господар ського суду (копії рішень міс тяться в справі), в позовних ви могах Товариства з обмеженою відповідальністю «ДИССА»до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Перша Західно -Українська Лізингова Компан ія»про визнання права власно сті на автотранспортний засі б КАМАЗ 55111КТА-18.01 заводський ном ер - ХТС55111R72302500 відмовлено.

При цьому, в судових рішення х відповідних судів при розг ляді справи № 37/251/пд встановле но, що після закінчення строк у дії договору лізингу, який б ув укладений між відповідаче м-1 та відповідачем-2 на 24 місяці з дня підписання акту прийом у-передачі, який, в свою чергу, був підписаний відповідаче- 1 та відповідачм-2 - 11.09.2007р., відпо відач-2 повинен повернути пре дмет лізингу відповідачу-1. Як встановлено судами, докази п овернення предмету лізингу Т овариством з обмеженою відпо відальністю «ДИССА»на корис ть Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Перша Захід но-Українська Лізингова Комп анія»за договором лізингу ві д 07.08.2007р. - відсутні.

З положень ст. 321 Цивільного к одексу України слідує, що пра во власності є непорушним. Ні хто не може бути протиправно позбавлений цього права чи о бмежений у його здійсненні.

Право власності набуваєть ся на підставах, що не заборон ені законом, зокрема із право чинів (ст. 328 Цивільного кодекс у України).

Відповідно до ст. 387 Цивільно го кодексу України власник м ає право витребувати своє ма йно від особи, яка незаконно, б ез відповідної правової підс тави заволоділа ним.

Згідно ст. 1212 Цивільного коде ксу України особа, яка набула майно або зберегла його у себ е за рахунок іншої особи (поте рпілого) без достатньої прав ової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана пов ернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, н а якій воно було набуте, згодо м відпала.

За ч. 3 ст. 1212 Цивільного кодекс у України положення цієї гла ви застосовуються також до в имог про, в тому числі, про вит ребування майна власником із чужого незаконного володінн я.

В силу вимог ст. 1213 Цивільног о кодексу України набувач зо бов'язаний повернути потерпі лому безпідставно набуте май но в натурі.

З огляду на викладене, з ура хуванням факту набуття позив ачем права власності на авто транспортний засіб КАМАЗ 55111К ТА-18.01 заводський номер - ХТС55111R723 02500 на підставі Договору поста вки, зважаючи на те, що товар у володінні відповідача-1 не пе ребуває та відповідачем-2 від повідачу-1 не переданий, обста вини чого встановлені Господ арським судом Донецької обла сті та Донецьким апеляційним господарським судом при роз гляді справи № 37/251/пд, що, в свою чергу, відповідачем-2 не спрос товано, обґрунтованими та до веденими є заявлені вимоги п ро витребування у Товариства з обмеженою відповідальніст ю «ДИССА»майно - автотранспо ртний засіб КАМАЗ 55111КТА-18.01 заво дський номер - ХТС55111R72302500 на кори сть Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Апман мене джмент».

Статтею 43 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгл яді в судовому процесі всіх о бставин справи в їх сукупнос ті, керуючись законом.

Враховуючи все вищевикла дене, позовні вимоги підляга ють задоволенню в повному об сязі.

Судові витрати позивача в р озмірі 2 000,00 грн. відповідно до п оложень статті 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни покладаються на відпо відача-2.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задоволь нити повністю.

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «ДИССА»(ідентифікаційний ко д: 32051150, адреса: 33014, м. Рівне, вул. Кня гині Ольги, буд. 8) майно - автотр анспортний засіб КАМАЗ 55111КТА -18.01 заводський номер - ХТС55111R72302500 н а користь Товариства з обмеж еною відповідальністю «Апма н менеджмент»(ідентифікацій ний код: 36633749, адреса: 04071, м. Київ, ву л. Верхній Вал, буд 4-А, під'їзд 2).

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «ДИ ССА»(ідентифікаційний код: 3205 1150, адреса: 33014, м. Рівне, вул. Княги ні Ольги, буд. 8, п/р 260059599692 87 у Донецькій філії ЗАТ «Перши й український міжнародний ба нк», МФО 335537), або з будь-якого ін шого рахунку, виявленого дер жавним виконавцем під час ви конання рішення суду, на кори сть Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Апман мене джмент» (ідентифікаційний ко д: 36633749, адреса: 04071, м. Київ, вул. Верх ній Вал, буд 4-А, під'їзд 2, п/р 260049232 у ПАТ «Ерсте Банк», МФО 380009), або н а будь-який інший рахунок, вия влений державним виконавцем під час виконання рішення су ду, судові витрати - 2 000,00 грн. (д ві тисячі гривень). Видати н аказ.

Рішення набирає законн ої сили в порядку, встановлен ому ст. 85 Господарського проце суального кодексу України. Р ішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в ст роки, встановлені ст. 93 Господ арського процесуального код ексу України.

Суддя О.В. К отков

Дата під писання повного тексту рішен ня 06.03.2012р.

Дата ухвалення рішення28.02.2012
Оприлюднено19.03.2012
Номер документу21876068
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов' язання вчини ти дії

Судовий реєстр по справі —10/579

Рішення від 28.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 28.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Постанова від 06.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Постанова від 13.03.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Ухвала від 30.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні