Постанова
від 01.03.2012 по справі 42/144б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" березня 2012 р. Справа № 42/144б

Вищий господарський суд України у складі колегії су ддів:

головуючого: Удовиченка О.С.,

суддів: Міщенка П.К.,

Поліщука В.Ю.

розглянувши

касаційну скаргу Публічного акціонерног о товариства

"Перший Український Міжнар одний банк"

на постанову Донецького апеляційного г осподарського суду від 28.09.2011 ро ку

у справі

господарського суду № 42/144б

Донецької області

за заявою Управління Пенсійного фон ду України

в Орджонікідзевському рай оні м. Маріуполя

до Дочірнього підприємства У правління № 128

м. Маріуполя ЗАТ "Донбасстал ьконструкція"

про визнання банкрутом

В судовому засіданні взяли участь представники:

ПАТ "Перший Український Мі жнародний банк" - Микитенк о О.В.

УПФУв Орджонікідзевському районі м. Маріуполя - не з'яви вся;

Дочірнього підприємства У правління № 128 м. Маріуполя ЗАТ "Донбасстальконструкція" -не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Донецької області від 01.1 2.2010р. відмовлено у задоволені с карги ДПІ у Орджонікідзевськ ому р-ні м. Маріуполя від 03.06.10 №1026 8/10/10-013 на дії арбітражного керую чого Пашкової Т.Ю. про від мову у визнані поточних кред иторських вимог.

Затверджено звіт ліквідат ора та ліквідаційний баланс Дочірнього підприємства Упр авління №128 м. Маріуполя Акціо нерного товариства закритог о типу "Донбасстальконструкц ія" м. Маріуполь (код ЄДРПОУ 05427134 ), що зареєстроване за адресою : 87522, Донецька область, м. Маріуп оль, вул. Таганрогське шосе, 49.Ю ридичну особу - банкрут Дочі рнє підприємство Управління №128 м. Маріуполя Акціонерного товариства закритого типу „ Донбасстальконструкція” м. М аріуполь - ліквідовано. Пров адження по справі - припинен о. Приписано ухвалу направит и органу, який здійснив держа вну реєстрацію банкрута, орг ану державної статистики для виключення підприємства - б анкрута з Єдиного державного реєстру підприємств та орга нізацій України, власнику, ор гану державної податкової сл ужби за місцезнаходженням ба нкрута, державному реєстрато ру.

Постановою Донецького ап еляційного господарського с уду від 28.09.2011 року апеляційну ск аргу Арабаджи Миколи Васил ьовича задоволено, апеляці йну скаргу ОСОБА_7 залишен о без задоволення, ухвалу гос подарського суду Донецької о бласті від 01.12.2010р. у справі № 42/144б - скасовано, Справу № 42/144б пере дати до господарського суду Донецької області для розгля ду на стадію ліквідації.

ПАТ "Перший Український Мі жнародний банк" звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою , в якій просить скасувати пос танову Донецького апеляційн ого господарського суду від 28.09.2011 року, ухвалу господарськ ого суду Донецької області в ід 08.09.2011 року залишити в силі.

В обґрунтування касаційно ї скарги заявник посилається на порушення та неправильне застосування судом апеляцій ної інстанції норм матеріаль ного та процесуального права при винесенні оскаржуваної постанови, зокрема: ст.ст. 47, 48 За кону України "Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м ", ст.ст.4, 42, 43, 47, 33, 34, 43, 101, 105 ГПК України .

У відзиві на касаційну ска ргу фізична особа ОСОБА_6 просить касаційну скаргу за лишити без задоволення, а оск аржуваний судовий акт - без з мін.

Судова колегія, розглянув ши наявні матеріали справи, о бговоривши доводи касаційно ї скарги, заслухавши пояснен ня представника скаржника, п еревіривши юридичну оцінку о бставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши пр авильність застосування суд ом апеляційної інстанції нор м матеріального та процесуал ьного права, дійшла висновку , що касаційна скарга підляга є задоволенню з наступних пі дстав.

Постановою суду від 07.04.10 бор жник визнаний банкрутом, від крита ліквідаційна процедур а строком на 12 місяців до 07.04.11 та призначений ліквідатор - ар бітражний керуючий Пашков а Т.Ю., про що було опублікова но оголошення в газеті “Голо с України” № 69(4819) від 17.04.2010р.

Згідно зі ст. 32 Закону Україн и “Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом” ( далі - За кон) після завершення усіх ро зрахунків з кредиторами лікв ідатор подає до господарсько го суду звіт та ліквідаційни й баланс.

16.08.2011р. господарським судом о триманий звіт та ліквідаційн ий баланс Дочірнього підприє мства Управління №128 м. Маріуп оля Закритого акціонерного т овариства "Донбасстальконст рукція", м. Маріуполь, який при значений до судового розгляд у ухвалою господарського суд у від 16.08.2011р.

Реалізація виявлених майн ових активів боржника здійсн ювалася на підставі відповід них рішень комітету кредитор ів та приписів ст. 30 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом". З а рахунок коштів отриманих в ід реалізації майна боржника в ході ліквідаційної процед ури частково погашені кредит орські вимоги першої черги. К редиторські вимоги частково першої та наступних черг зал ишилися незадоволеними внас лідок недостатності майна бо ржника та вважаються погашен ими відповідно до приписів п . 6 ст. 31 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до наданого зві ту дебіторська заборгованіс ть в сумі 228 665,04 грн. списана як бе знадійна до стягнення за ріш енням комітету кредиторів (п ротокол № 7 від 19.11.10).

Відповідно до актів прийом у - передачі від 29.04.2010р. та 13.05.2010р. тр удовий архів банкрута переда ний на зберігання ТОВ "Бізнес - Архів", м. Маріуполь.

Також, ліквідатор у судовом у засідання звернула увагу с уду на те, що станом на 07.04.2010р. згі дно з даними бухгалтерського обліку банкрута заборговані сть по заробітній платі скла ла загальну суму 61,0 тис. грн.

Станом на теперішній час за боргованість перед працівни ками банкрута повністю погаш ена у сумі 63 011 грн. 99 коп.

Прізвища гр. ОСОБА_6 та гр . ОСОБА_7 у відомостях щодо виплати заробітної плати бу ли відсутні.

Крім цього, ліквідатор пояс нила суду, що останній розпод іл грошових коштів між креди торами банкрута відбувся 15.10.201 0р. до вступу в закону силу Ріш ення Жовтневого районного су ду м. Маріуполя від 21.10.2010р. та Ріш ення Орджонікідзевського ра йонного суду м. Маріуполя від 07.12.2010р., які надали право гр. ОС ОБА_6 та ОСОБА_7 стати кре диторами по даній справі.

Ліквідатор у судовому засі данні надала пояснення в обґ рунтування поданого звіту та ліквідаційного балансу банк рута та пояснила суду, що вимо ги ОСОБА_6 у сумі 33 616 грн. 60 ко п. та ОСОБА_7 у сумі 22 988 грн. 45 коп. включені до реєстру вимо г кредиторів у першу чергу.

Також до матеріалів справи наданий уточнений реєстр ви мог кредиторів станом на 20.07.2011р .

Станом на 20.07.2011р. у банкрута До чірнього підприємства Управ ління №128 Закритого акціонерн ого товариства "Донбасстальк онструкція" відсутні активи та грошові кошти.

В результаті проведеної ро боти встановлено, що у банкру та відсутні майнові активи т а грошові кошти, щоб задоволь нити кредиторську заборгова ність у загальній сумі 3 374 тис. грн.

Комітет кредиторів на засі данні 15.08.2011р. одноголосно прийн яв рішення про затвердження наданого ліквідатором звіту про проведену роботу та лікв ідаційного балансу банкрута ; робота ліквідатора визнана комітетом кредиторів такою, що відповідає чинному закон одавству та інтересам кредит орів.

Стаття 32 Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом" передбача є, що господарський суд після заслуховування звіту ліквід атора та думки членів коміте ту кредиторів або окремих кр едиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідат ора та ліквідаційного баланс у, тобто право затверджувати представлений звіт ліквідат ора та ліквідаційний баланс належить до повноважень суду .

Судом встановлено, що подан ий ліквідатором звіт та лікв ідаційний баланс відповідаю ть вимогам ст.32 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом", акти ви та грошові кошти у банкрут а відсутні.

Відповідно до п. 6 ст. 31 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за нед остатністю майна, вважаються погашеними.

Господарський суд після за слуховування звіту ліквідат ора та думки членів комітету кредиторів або окремих кред иторів виносить ухвалу про з атвердження звіту ліквідато ра та ліквідаційного балансу .

Відповідно до вимог ст. 40 Зак ону господарський суд припин яє провадження у справі про б анкрутство, якщо затверджено звіт ліквідатора в порядку, п ередбаченому статтею 32 цього Закону.

Скасовуючи ухвалу господа рського суду Донецької облас ті від 30.08.2011 року, судом апеляці йної інстанції було прийнято до уваги лише доводи апелянт а ОСОБА_6, який в обґрунтув ання заявлених вимог посила вся на те, що заборгованість б оржника (банкрута) перед скар жником виникла з 26.01.09р., з момент у звільнення скаржника з під приємства боржника, оскільки останнім не було здійснено п овного розрахунку. Рішенням Жовтневого районного суду м. Маріуполя від 21.10.10р. по справі № 17378 були задоволені вимоги ОСОБА_6 частково в сумі 7399,61 ви хідної допомоги та середній заробіток за весь час затрим ки в сумі 26216,99грн. 02.11.10р. дане ріше ння набрало законної сили. За явник апеляційної скарги вв ажає дії ліквідатора щодо вк лючення його вимог до другої черги задоволення вимог кре диторів такими, що порушують п.п. “б”п. 1 ч. 1 ст. 31 Закону Україн и “Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом”.

Тож, суд апеляційної інстан ції зазначив, що місцевий гос подарський суд, затверджуюч и звіт ліквідатора, не зверну в уваги на дані порушення та н е надав їм відповідної право вої оцінки.

Однак, дані висновки суду ап еляційної інстанції не ґрун туються на вимогах Закону та спростовуються матеріалами справи.

Зокрема, судом першої інста нції було встановлено, що лік відатором були розглянуті к редиторські вимоги ОСОБА_6 Прізвища гр. ОСОБА_6 та г р. ОСОБА_7 у відомостях щод о виплати заробітної плати б ули відсутні. Заборгованість перед працівниками банкрута повністю погашена у сумі 63 011 г рн. 99 коп.

Крім цього, зі звіту ліквіда тора вбачалося, що останній р озподіл грошових коштів між кредиторами банкрута відбув ся 15.10.2010р. до вступу в закону сил у Рішення Жовтневого районно го суду м. Маріуполя від 21.10.2010р. т а Рішення Орджонікідзевсько го районного суду м. Маріупол я від 07.12.2010р., які надали право гр . ОСОБА_6 та ОСОБА_7 стат и кредиторами по даній справ і.

Ліквідатор у судовому зас іданні надала пояснення в об ґрунтування поданого звіту т а ліквідаційного балансу бан крута та пояснила суду, що вим оги ОСОБА_6 у сумі 33 616 грн. 60 к оп. та ОСОБА_7 у сумі 22 988 грн. 45 коп. включені до реєстру вим ог кредиторів у першу чергу.

Також до матеріалів справи наданий уточнений реєстр ви мог кредиторів станом на 20.07.2011р .

Крім того, судом першої інст анції встановлено, що стано м на 20.07.2011р. у банкрута Дочірньо го підприємства Управління № 128 Закритого акціонерного тов ариства "Донбасстальконстру кція" відсутні активи та грош ові кошти.

Відповідно до п. 6 ст. 31 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за нед остатністю майна, вважаються погашеними.

Судом апеляційної інстанц ії не враховано, що кредитор П АТ "Перший Український Міжна родний банк" в процедурі банк рутства боржника отримав гро шові кошти за рахунок продаж у 11.10.2010 року майна, яке було пере дано у заставу ПАТ "Перший Укр аїнський Міжнародний банк" в ідповідно до договору застав и транспортних засобів №117/MPL - ліміт/ЗТ від 17.03.2008 року.

Згідно з ч. 2 ст. 26 Закону майн о банкрута, що є предметом зас тави, включається до складу л іквідаційної маси, але викор истовується виключно для пер шочергового задоволення вим ог заставодержателя.

Пунктом 8 ст. 30 Закону передба чено, що кошти, які надходять п ри проведенні ліквідаційної процедури, зараховуються на основний рахунок боржника. З основного рахунку здійснюют ься виплати кредиторам у пор ядку, передбаченому статтею 31 цього Закону.

Відповідно до приписів ч. 1 с т. 31 Закону у першу чергу, зокре ма, задовольняються вимоги, з абезпечені заставою.

Отже, вищезазначеними норм ами встановлено, що майно бан крута, яке є предметом застав и, використовується виключно для першочергового задовол ення вимог заставодержателя , а кошти, одержані від продажу майна банкрута, у першу чергу спрямовуються на задоволенн я вимог, що забезпечені заста вою.

Приписами ч. 3 ст. 31 Закону вст ановлено, що у разі недостатн ості коштів, одержаних від пр одажу майна банкрута, для пов ного задоволення всіх вимог однієї черги вимоги задоволь няються пропорційно сумі вим ог, що належить кожному креди торові однієї черги.

Судом першої інстанції бул о перевірено, яке заставне ма йно було реалізовано ліквіда тором та пропорційність (час ткове) задоволення вимог кре диторів першої черги.

Отже, скасовуючи ухвалу го сподарського суду Донецької області, суд апеляційної інс танції не навів правової під стави, встановленої Законом для такого висновку, та не є, в розумінні ст.104 ГПК України, підставою для скасування а бо зміни рішення місцевого г осподарського суду.

Враховуючи викладене, суд ова колегія Вищого господарс ького суду України вважає, що постанова суду апеляційної інстанції підлягає скасуван ню, а ухвала суду першої інста нції підлягає залишенню в си лі.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 11 19, 11111 Господарського процесуал ьного кодексу України, Вищий господарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Публ ічного акціонерного товарис тва "Перший Український Міжн ародний банк" задовольнити.

Постанову Донецького апел яційного господарського суд у від 28.09.2011 року у справі № 42/144б скасувати.

Ухвалу господарського суд у Донецької області від 30.08.2011 ро ку залишити в силі

Головуючий Удовиченко О.С.

С у д д я Міщенко П.К.

С у д д я Поліщук В.Ю.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення01.03.2012
Оприлюднено19.03.2012
Номер документу21888172
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/144б

Ухвала від 28.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Ухвала від 07.04.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Постанова від 01.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Постанова від 30.09.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні