Рішення
від 12.03.2012 по справі 21/5005/702/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06.03.12р. Справа № 21/5005/702/2012

За позовом Прокурора Д зержинського району м. Криво го Рогу Дніпропетровської об ласті в інтересах держави в о собі Криворізької міської ра ди, м. Кривий Ріг, Дніпропетров ська область

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Коксохі ммонтаж", м. Кривий Ріг, Дніпро петровської області

про внесення змін до дог овору оренди земельної ділян ки від 31.08.2007р. (площею 1,6805 га на вул . Цимлянського, 1б у Дзержинськ ому районі)

Суддя Назаренко Н. Г.

Секретар судового засіда ння Булана Ю.М.

Представники:

прокурор - Рудовол Т.С., про курор відділу прокуратури об ласті,

посвідчення № 135 від 01.09.09р.;

від позивача - не з'явився;

від відповідача - ОСОБА_1 , дов. №10 від 17.01.12р.

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Дзержинського району м. Кривого Рогу Дніпро петровської області в інтере сах держави в особі Криворіз ької міської ради звернувся до господарського суду дніпр опетровської області з позов ом в якому просить суд внест и зміни до п.6 договору оренди земельної ділянки від 04.10.07р. № 04 0710800784, укладеного між Криворізь кою міською радою та Товарис твом з обмеженою відповідаль ністю "Коксохіммомонтаж", вик лавши його в наступній редак ції :"Річна орендна плата внос иться "Орендарем" виключно у г рошовій формі у трикратному розмірі земельного податку, що встановлюється Законом Ук раїни "Про плату за землю" та П одатковим кодексом України, на підставі витягу (або довід ки) про нормативну грошову оц інку земельної ділянки, вико наного управлінням Держкомз ему у м. Кривий Ріг Дніпропет ровської області, на рахунок Управління держказначейств а у м. Кривому розі № 33211812700020 у банк у ГУДКУ у Дніпропетровській області МФО 805012, код ЄЛРПОУ 24230992 щ омісячно протягом 30-ти календ арних днів наступних за оста ннім календарним днем звітно го (податкового) місяця".

Позовні вимоги мотивовані зміною розміру орендної пла ти за землю на законодавчому рівні, у зв'язку з чим виникла необхідність внесення змін у спірний договір оренди зем лі.

Відповідно до ст. 77 ГПК Украї ни в судовому засіданні 15.02.12р. р озгляд справи відкладався до 06.03.12р..

Прокурор підтримав позовн і вимоги в повному обсязі.

Позивач до судового засіда ння не з'явився, про час і місц е розгляду справи повідомлен ий належним чином. Пояснень щ одо неможливості участі в су довому процесі суду не надав ..

Відповідач проти задоволе ння позову заперечив, у відзи ві на позов зазначив, що не мож ливо змінити п.6 діючого Догов ору не змінив істотних умов п унктів 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу сторонами не подава лось.

Суд вважає достатніми мате ріали справи для слухання сп рави у відсутності позивача відповідно до ст. 75 Господарсь кого процесуального кодексу України за наявними в ній мат еріалами.

В порядку ст. 85 ГПК України, у судовому засіданні 06.03.12р. огол ошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши пояснення про курора, представника відпові дача, оцінивши докази в їх сук упності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

На підставі рішення Крив орізької міської ради від 30.05.20 07р. № 1336, між Криворізькою міськ ою радою (надалі - Орендодавец ь, Позивач) та Товариством з об меженою відповідальністю "Ко ксохіммомонтаж" (надалі - Орен дар, Відповідач) 31.08.2007р. укладен о договір оренди земельної д ілянки (надалі - Договір), який 04.10.2007 р. за № 040710800784 було зареєстров ано у Криворізькому відділі Дніпропетровської регіонал ьної філії державного підпри ємства "Центр державного зем ельного кадастру".

Відповідно до п. 1.1. договору, Орендодавець передав, Оренд ар прийняв в строкове платне користування земельну ділян ку для розміщення промислово ї бази, яка знаходиться на вул . Цимлянського, 1б у Дзержинськ ому районі м. Кривого Рогу.

В оренду передається земел ьна ділянка площею 1,6805 га (п.2. До говору).

Відповідно до п.3. Договору к адастровий номер земельної д ілянки: 1211000000:02:165:0001.

Відповідно до п. 5 договір ук ладено на п'ять років. Після за кінчення строку договору Оре ндар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має переважне прав о на поновлення його на новий стор. У цьому разі Орендар пов инен не пізніше ніж за два міс яці до закінчення строку дії договору повідомити письмов о Орендодавця про намір прод овжити його дію.

Відповідно до п.6 Договору р ічна орендна плата вноситься Орендарем виключно у грошов ій формі незалежно від резул ьтатів діяльності орендаря у розмірі земельного податку, що встановлюється Законом У країни „Про плату за землю”, н а підставі витягу з технічно ї документації про нормативн у грошову оцінку земельної д ілянки, виконавчого Криворі зьким міським управлінням зе мельних ресурсів, на рахунок відділення держказначейств а у Дзержинському районі № 3321812 700020 у банку ГУДК у Дніпропетров ській області МФО 805012.

Орендна плата вноситься що місячно протягом 30 календарн их днів, наступних за останні м календарним днем звітного місяця. За неповний календар ний місяць орендна плата спл ачується за дні фактичного к ористування земельною ділян кою (п.8. Договору).

Строки платежу не є сталими і можуть змінюватися відпов ідно до Закону України "Про Де ржавний бюджет України" на по точний рік (п.9. Договору).

Розмір нормативної грошов ої оцінки не є сталим і змінює ться у зв'язку з проведенням ї ї щорічної індексації та на п ідставі інших вимог діючого законодавства (п. 10. Договору).

Обчислення розміру орендн ої плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням її цільового призначення та коефіцієнтів індексації, виз начених законодавством, затв ердженою Кабінетом Міністрі в України формою, що заповнює ться під час укладення або зм іни умов Договору чи продовж ення її дії (п.11. Договору).

Відповідно до п.12 Договору р озмір та сума орендної плати переглядається без внесення змін до цього Договору у разі :

- зміни умов господарювання , передбачених договором (вкл ючно зі зміною мети використ ання або цільового призначен ня земельної ділянки);

- зміни (збільшення або змен шення за рішенням міської ра ди) розмірів річної орендної плати за землю, базової варт ості 1 кв.м. земель міста, розмі р земельного податку, підвищ ення цін і тарифів, зміні коеф іцієнтів індексації, визначе них законодавством;

- погіршення стану орендова ної земельної ділянки не зви ни орендаря, що підтверджено документам;

- в інших випадках, передбач ених законодавством та цим д оговором.

Отже, предметом спору у цій справі є зобов' язання внест и зміни до умов договору орен ди земельної ділянки у відпо відності із змінами, які внес ені до статті 21 Закону України "Про оренду землі", а також нор мами Цивільного кодексу Укра їни.

Відповідно до ст. 651 ЦК Україн и зміна або розірвання догов ору допускається лише за зго дою сторін, якщо інше не встан овлено договором або законом . Договір може бути змінено аб о розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у р азі істотного порушення дого вору другою стороною та в інш их випадках, встановлених до говором або законом; а також у разі істотної зміни обстави н, якими сторони керувалися п ри укладенні договору (ст. 652 ЦК України).

Згідно ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випад ках, встановлених законом, за стосовуються ціни (тарифи, ст авки тощо), які встановлюютьс я або регулюються уповноваже ними органами державної влад и або органами місцевого сам оврядування.

Відповідно до вимог Закону України "Про оренду землі" в р едакції станом на той час. Від повідно до вказаного Закону орендна плата за користуванн ю земельними ділянками, які з находяться в державній і ком унальній власності, не може б ути менша ніж розмір земельн ого податку, який встановлен ий Законом України "Про плату за землю".

Статтею 30 Закону України “П ро оренду землі” передбачено , що зміна умов договору оренд и землі здійснюється за взає мною згодою сторін.

У разі недосягнення згоди щ одо зміни умов договору орен ди землі спір вирішується в с удовому порядку.

Отже, нормами чинного закон одавства передбачено можлив ість зміни умов договору за р ішенням суду на вимогу одніє ї із сторін у випадках встано влених договором або законом . Оскільки сторонами в догово рі оренди передбачена можлив ість внесення змін до догово ру, а орендна плата за земельн і ділянки державної та комун альної власності є регульова ною ціною, тому законодавча з міна граничного розміру цієї плати є підставою для перегл яду розміру орендної плати, в становленої умовами договор у.

Законом України від 03.06.08р. № 309- VІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" було внесено зміни до ст. 21 Зак ону України "Про оренду землі ", а саме було встановлено, що р ічна орендна плата за земель ні ділянки, які перебувають у державній або комунальній в ласності, надходить до відпо відних бюджетів, розподіляєт ься і використовується відпо відно до закону і не може бути меншою, для земель несільськ огосподарського призначенн я, трикратного розміру земел ьного податку, що встановлює ться Законом України "Про пла ту за землю".

Відповідно до прикінцевих положень Закону України № 309-VІ від 03.06.2008 року "Про внесення змі н до деяких законодавчих акт ів України", зазначений Закон набирає чинності з дня його о публікування (04.06.2008р.) та застос овується з дня втрати чиннос ті відповідними положеннями розділу II Закону України "Пр о Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих акті в України".

Відносини, пов' язані з оре ндою землі, регулюються Земе льним кодексом України, Циві льним кодексом України, Зако ном України "Про оренду землі ", Податковим кодексом Україн и, іншими законами України та нормативно-правовими актами , прийнятими відповідно до ни х, а також договором оренди зе млі.

Так, на даний час, у зв'язку з прийняттям 02.12.2010 року Податков ого кодексу України, який вст упив в дію 01.01.2011 року, Закон Укра їни "Про плату за землю" втрати в чинність.

Законом України "Про внесен ня змін до деяких законодавч их актів України у зв'язку з пр ийняттям Податкового кодекс у України" внесені зміни до ст . 21 Закону України «Про оренду землі», а саме ч. 2 викладено у н аступній редакції: розмір, фо рма і строки внесення оренд ної плати за землю встановл юються за згодою сторін у до говорі оренди (крім строків в несення орендної плати за з емельні ділянки державної та комунальної власності, які в становлюються відповідно д о Податкового кодексу Україн и, а частину четверту, п'яту і с ьому виключено (цей Закон наб ирає чинності з дня набрання чинності Податковим кодексо м України).

Згідно з ст. 288 Податкового ко дексу України, підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є догові р оренди такої земельної діл янки.

Платником орендної плати є орендар земельної ділянки. О б'єктом оподаткування є земе льна ділянка, надана в оренду . Розмір та умови внесення оре ндної плати встановлюється у договорі оренди між орендод авцем (власником) і орендарем .

Розмір орендної плати вста новлюється у договорі оренди , але річна сума платежу: не мо же бути меншою: для земель сіл ьськогосподарського призна чення - розміру земельного по датку, що встановлюється цим розділом; для інших категорі й земель - трикратного розмір у земельного податку, що вста новлюється цим розділом.

Розмір орендної плати не мо же перевищувати: для земельн их ділянок, наданих для розмі щення, будівництва, обслугов ування та експлуатації об'єк тів енергетики, які виробляю ть електричну енергію з відн овлюваних джерел енергії, вк лючаючи технологічну інфрас труктуру таких об'єктів (вир обничі приміщення, бази, розп одільчі пункти, електричні п ідстанції, електричні мережі - 3 відсотки нормативної грошо вої оцінки; для інших земельн их ділянок, наданих в оренду - 12 відсотків нормативної грош ової оцінки.

З метою приведення раніше у кладених позивачем договорі в оренди земельних ділянок у відповідність до діючого за конодавства 24.09.08 року Криворіз ька міська рада прийняла ріш ення № 2741 "Про надання згоди на внесення змін до діючих дого ворів оренди земельних ділян ок", п.п.1, 4 резолютивної частини якого встановлено річну оре ндну плату за користування з емельними ділянками у розмір і трикратного розміру земель ного податку.

Відповідно до п. 274.1. ПК Україн и, ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встан овлюється у розмірі 1 відсотк а від їх нормативної грошово ї оцінки, за винятком земел ьних ділянок, зазначених у с таттях 272, 273, 276 і 278 цього Кодексу.

Таким чином, Податковий Код екс України встановлює не ко нкретний розмір орендної пла ти за землю, який має бути зазн ачений у договорі оренди, а ли ше порядок її визначення та г раничні розміри орендної пла ти.

На відміну від чинної редак ції п. 6. Договору, укладеного м іж сторонами, якою встановле ний конкретний розмір річної орендної плати, запропонова на прокурором редакція п. 6. До говору не містить розміру ор ендних платежів та встановлю є розмір орендної плати на рі вні трикратного земельного п одатку, що встановлюється По датковим кодексом України", я кий як вище було зазначено, та кож конкретного розміру орен дних платежів не встановлює.

Окрім цього, запропонована редакція п. 4.1. договору не міст ить визначення розміру річно ї орендної плати, що унеможли вить в разі задоволення позо ву застосування пунктів дого вору та призводе до не визнач ення строків та порядку внес ення орендної плати, виникне ння з цього приводу суперечо к між сторонами договору. Не в изначено змінами і грошової оцінки земельної ділянки на час внесення змін до договор у, що унеможливить визначенн я розміру орендних платежів.

Між тим, згідно з ч. 1 ст. 15 Зако ну України „Про оренду землі ”, істотними умовами договор у оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце р озташування та розмір земел ьної ділянки); строк дії догов ору оренди; орендна плата із з азначенням її розміру, інде ксації, форм платежу, строків , порядку її внесення і перегл яду та відповідальності за ї ї несплату; умови використан ня та цільове призначення зе мельної ділянки, яка передає ться в оренду; умови збережен ня стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови пове рнення земельної ділянки оре ндодавцеві; існуючі обмеженн я (обтяження) щодо використан ня земельної ділянки; визнач ення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження аб о знищення об'єкта оренди чи й ого частини; відповідальніст ь сторін; умови передачі у з аставу та внесення до статут ного фонду права оренди зем ельної ділянки.

Отже, запропонована редакц ія п. 6 договору не містить іст отних умов договору оренди з емельної ділянки щодо зазнач ення розміру орендної плати, строків і порядку її внесенн я, що суперечить ч. 1 ст. 15, ст. 21 Зак ону України „Про оренду земл і”, ст.ст. 628, 638 ЦК України, ст. 180 ГК України та є підставою для ві дмови у задоволенні позовних вимог прокурора.

Також, згідно з ст. 652 ЦК Укра їни, на яку посилається проку рор в обґрунтування позовних вимог, у разі істотної зміни о бставин, якими сторони керув алися при укладенні договору , договір може бути змінений або розірваний за згодою сто рін, якщо інше не встановле но договором або не виплива є із суті зобов'язання.

Зміна обставин є істотною, я кщо вони змінилися настільки , що, якби сторони могли це пер едбачити, вони не уклали б до говір або уклали б його на ін ших умовах.

Якщо сторони не досягли зго ди щодо приведення договору у відповідність з обставинам и, які істотно змінились, або щ одо його розірвання, догові р може бути розірваний, а з підстав, встановлених час тиною четвертою цієї статт і, - змінений за рішенням су ду на вимогу заінтересован ої сторони за наявності одн очасно таких умов: 1) в момент у кладення договору сторони ви ходили з того, що така зміна обставин не настане; 2) зміна о бставин зумовлена причинам и, які заінтересована сторон а не могла усунути після ї х виникнення при всій тур ботливості та обачності, які від неї вимагалися; 3) виконан ня договору порушило б співв ідношення майнових інтересі в сторін і позбавило б заінте ресовану сторону того, на що в она розраховувала при укладе нні договору; 4) із суті догово ру або звичаїв ділового обор оту не випливає, що ризик змін и обставин несе заінтересова на сторона.

Зміна договору у зв'язку з істотною зміною обставин д опускається за рішенням суд у у виняткових випадках, коли розірвання договору супереч ить суспільним інтересам аб о потягне для сторін шкоду, яка значно перевищує затрати , необхідні для виконання дог овору на умовах, змінених суд ом.

Виходячи зі змісту спірних правовідносин, а саме того, що укладення спірного договору є обов' язковим для сторін в силу ЗК України та Закону Укр аїни „Про оренду землі”, оскі льки використання землі можл иво лише за наявності відпов ідних підстав, зокрема наявн ості договору оренди земельн ої ділянки; передбачення умо вами договору зміни його умо в щодо розміру орендної плат и, зокрема в разі збільшення р озміру ставки земельного под атку та в інших випадках, пере дбачених законодавчими акта ми України; відсутність усіх умов, встановлених ч. 2 ст. 652 ЦК У країни, що є підставою для вне сення змін до договору, право ві підстави для задоволення позовних вимог прокурора є б езпідставними.

Враховуючи усе вищевиклад ене, суд вважає позовні вимог и прокурора безпідставними, неправомірними та такими, що не підлягають задоволенню.

Дані висновки узгоджуютьс я з позицією Вищого господар ського суду України, викладе ною в постановах № 9/5005/6360/2011 від 28.0 9.2011р., № 5005/3435/2011 від 06.09.2011р., № 5005/585/2011 від 03.08 .2011р., № 39/5005/8696/2011 від 30.11.2011р., № 5005/3340/2011 від 16 .08.2011р., № 5005/415/2011 від 26.07.2011р., № 5005/444/2011 від 06.0 7.2011р., Дніпропетровського апел яційного господарського суд у № 25/5005/12632/2011 від 03.01.2012р., господарськ ого суду Дніпропетровської о бласті № 25/5005/12623/2011 від 17.11.11р. (а.с. 45-78).

Відповідно до вимог ст. 49 Гос подарського процесуального кодексу України, судові витр ати слід покласти на позивач а, однак стягненню вони не під лягають, оскільки позов заяв лено прокурором.

На підставі наведеного, кер уючись ст.ст. 33, 34, 44, 49, 75, 82-85, 87 ГПК Укра їни, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову - від мовити.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя Н.Г. Назаренко

Дата підписання рішення, оф ормленого

відповідно до вимог ст. 84 ГПК України,

- 12.03.2012р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення12.03.2012
Оприлюднено19.03.2012
Номер документу21888738
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/5005/702/2012

Постанова від 12.06.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лотоцька Лілія Олександрівна

Ухвала від 21.05.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лотоцька Лілія Олександрівна

Рішення від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 15.02.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 26.01.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні