Постанова
від 16.08.2011 по справі 2а/0570/10375/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 серпня 2011 р. справа № 2а/0570/10375/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Ушенка С. В.

при секретарі Колесн ікової Н.М.,

за участю

представника позивача - ОСО БА_1 (за довіреністю),

представника відповідача - Па щенка О.П. (на підставу стату ту),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Гор лівської об' єднаної держав ної податкової інспекції до Товариства з обмеженою відпо відальністю «Амрита» про стя гнення грошових коштів з рах унків платника податку в рах унок погашення податкової за боргованості з податку на до дану вартість, -

ВСТАНОВИВ:

Горлівська об' єднана дер жавна податкова інспекція зв ернулася до Донецького окруж ного адміністративного суду з позовною заявою до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Амрита» про стягнення грошових коштів з рахунків п латника податку в рахунок по гашення податкової заборгов аності з податку на додану ва ртість в сумі 60291,75 грн.

В обґрунтування позову поз ивач зазначив, що ТОВ «Амрита » на момент звернення до суду має податковий борг, який утв орився у зв' язку із несплат ою у повному обсязі податков ого зобов' язання у зазначен ому вище розмірі з податку на додану вартість, самостійно визначеного платником подат ків. Просить задовольнити по зовні вимоги.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і, надав суду пояснення, анало гічні викладеним в позові, та письмові докази в підтвердж ення своїх позовних вимог і п росить позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечу вав проти задоволення позовн их вимог, зазначивши, що донар ахування податкової заборго ваності з податку на додану в артість у податковій деклара ції з податку на додану варті сть за лютий 2011 року відбулося у зв”язку із анулюванням поз ивачем свідоцтва про реєстра цію відповідача платником по датку на додану вартість. Про сить вирішити спір у відпові дності до вимог діючого зако нодавства.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, дослідив ши в судовому засіданні всі о бставини справи і перевіривш и їх наявними в ній доказами в межах заявлених позовних ви мог, суд приймає постанову пр о задоволення адміністратив ного позову, виходячи при цьо му з наступного.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 10 Закону Укра їни «Про державну податкову службу в Україні», - державні п одаткові інспекції в районах , містах без районного поділу , районах у містах, міжрайонні та об' єднані спеціалізован і державні податкові інспекц ії, зокрема, виконують такі фу нкції як здійснення контролю за своєчасністю, достовірні стю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів.

Відповідно до приписів абз . 1-2 ст. 2 Закону України «Про дер жавну податкову службу в Укр аїні», - завданнями органів де ржавної податкової служби є, зокрема, здійснення контрол ю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєч асністю сплати до бюджетів, д ержавних цільових фондів под атків і зборів (обов' язкови х платежів), а також неподатко вих доходів, установлених за конодавством.

П.п. 20.1.18. п. 20.1. ст. 20 Податкового к одексу України визначено, що органи державної податкової служби мають право, зокрема, з вертатися до суду щодо стягн ення коштів платника податкі в, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслугову ючих такого платника, на суму податкового боргу або його ч астини.

Відповідно до п.п. 41.1.1. п.4.1. ст.41 П одаткового кодексу України, - контролюючими органами є, зо крема, органи державної пода ткової служби - щодо податків , які справляються до бюджеті в та державних цільових фонд ів, крім зазначених у підпунк ті 41.1.2. цього пункту, а також сто совно законодавства, контрол ь за дотриманням якого покла дається на органи державної податкової служби.

Органом стягнення, у відпов ідності до приписів п.п. 14.1.137. п. 14 .1. ст. 14 Податкового кодексу Укр аїни, є державний орган, упов новажений здійснювати заход и щодо забезпечення погашенн я податкового боргу в межах п овноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно п. 4.15. ст. 41 Податкового кодексу України, - органами ст ягнення є виключно органи де ржавної податкової служби, я кі уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення по гашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах с воїх повноважень.

Таким чином, заявник, Горлів ська об' єднана державна под аткова інспекція, - є суб' єкт ом владних повноважень, який в даних правовідносинах реа лізує повноваження надані йо му Податковим кодексом та За коном України «Про державну податкову службу в Україні».

Товариство з обмеженою від повідальністю «Амрита» (код ЄДРПОУ 31727067; 84601, Донецька область , Центрально-Міський район, м. Горлівка, вул. Комсомольська , 53) 20.12.2001р. зареєстровано Виконав чим комітетом Горлівської мі ської ради Донецької області як юридична особа. На облік в Горлівській ОДПІ як платник податків взяте з 28.12.2001 р. за № 2814, п ро що свідчить довідка про вз яття на облік платника подат ків. Є платником податку на до дану вартість у відповідност і до свідоцтва про реєстраці ю платником ПДВ від 04.01.2002р. № 08374276.

Відповідачем до пода ткового органу була подана п одаткова декларація з податк у на додану вартість за лютий 2011 року № 9001462067 від 21.03.2011р., в які й самостійно обчислено подат кове зобов' язання в сумі 60298,00 грн.

У зв' язку з частковою пере платою в розмірі 6,25 грн., загаль на сума боргу з ПДВ складає 60291, 75 грн., що підтверджується дан ими зворотнього боку обліков ої картки платника податків.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, кожен зобов' яз аний сплачувати податки і зб ори в порядку і розмірах, вста новлених законом.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виника ють у сфері справляння подат ків і зборів, зокрема, визнача є вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в У країні, та порядок їх адмініс трування, платників податків та зборів, їх права та обов' я зки, компетенцію контролюючи х органів, повноваження і обо в'язки їх посадових осіб під ч ас здійснення податкового ко нтролю, а також відповідальн ість за порушення податковог о законодавства.

Відповідно до п.п. 16.1.4. п.16.1. ст.16 П одаткового кодексу України, - платник податків зобов' яз аний сплачувати податки та з бори в строки та у розмірах, вс тановлених цим Кодексом та з аконами з питань митної спра ви.

Згідно із п. 54.1. ст. 54 Податково го кодексу України, крім випа дків, передбачених податкови м законодавством, платник по датків самостійно обчислює с уму податкового та/або грошо вого зобов' язання та/або пе ні, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточн юючому розрахунку, що подаєт ься контролюючому органу у с троки, встановлені цим Кодек сом.

Відповідно до п. 57.1. ст. 57 цього Кодексу, платник податків по винен самостійно сплатити су му податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним пода тковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настают ь за останнім днем відповідн ого граничного строку, перед баченого цим Кодексом для по дання податкової декларації , крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Підпунктом 14.1.175. п. 14.1. ст. 14 Кодек су встановлено, що суми грошо вого зобов' язання (з урахув анням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгод женого платником податків аб о узгодженого в порядку оска рження, але не сплаченого у вс тановлений цим Кодексом стро к, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов' язання вважаються податкови м боргом.

Відповідно до ст. 54 зазначен ого Кодексу, крім випадків, пе редбачених податковим закон одавством, платник податків самостійно обчислює суму под аткового та/або грошового зо бов' язання та/або пені, яку з азначає у податковій (митній ) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається кон тролюючому органу у строки, в становлені цим Кодексом.

Статтею 49 Податкового кодек су України передбачено, що по даткова декларація подаєтьс я за звітний період в установ лені цим Кодексом строки орг ану державної податкової слу жби, в якому перебуває на облі ку платник податків.

Пунктом 202.1. ст. 202 Податкового кодексу України календарний місяць визначено звітним (по датковим) періодом з податку на додану вартість.

Відповідно до вимог ст. 203 Код ексу, податкова декларація п одається за базовий звітний (податковий) період, що дорівн ює календарному місяцю, прот ягом 20 календарних днів, що на стають за останнім календарн им днем звітного (податковог о) місяця.

Платник податку зобов' яз аний самостійно сплатити сум у податкового зобов' язання , зазначену у поданій ним пода тковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настают ь за останнім днем відповідн ого граничного строку, перед баченого пунктом 203.1. цієї стат ті для подання податкової де кларації.

Підпунктом 16.1.4. п. 16.1. ст. 16 Подат кового кодексу України перед бачено, що платники податків зобов' язані сплачувати под атки та збори в строки та у роз мірах, встановлених цим Коде ксом.

Пунктом 38.1. ст. 38. Податкового кодексу України встановлено , що виконанням податкового о бов' язку визнається сплата в повному обсязі платником в ідповідних сум податкових зо бов' язань у встановлений по датковим законодавством стр ок.

Доказів сплати заборгован ості відповідач не надав.

Станом на момент звернення до суду з позовом та розгляду справи судом податкове зобо в' язання не сплачене відпов ідачем, а отже, є податковим бо ргом.

Відповідно до пункта 59.1. ста тті 59 Податкового Кодексу Укр аїни, у разі коли платник пода тків не сплачує узгодженої с уми грошового зобов' язання в установлені законодавство м строки, орган державної под аткової служби надсилає (вру чає) йому податкову вимогу.

З метою погашення по даткового боргу відповідачу було направлено податкову в имогу за № 133 від 01.04.2011р., яку отрим ано 01.04.2011р.

Крім того, 01.04.2011р. за ступником начальника Горлів ської ОДПІ було прийнято ріш ення № 102/24 про опис майна у пода ткову заставу. 04.04.2011р. податкови м керуючим складено акт опис у майна № 100/24. Усі активи платни ка податку знаходяться у под атковій заставі, яка зареєст рована у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна від 05.04.2011р. за № 30938572.

Пунктом 95.1 ст. 95 Податкового к одексу України встановлено, що орган державної податково ї служби здійснює за платник а податків і на користь держа ви заходи щодо погашення под аткового боргу такого платни ка податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у йог о власності, а в разі їх недост атності - шляхом продажу майн а такого платника податків, я ке перебуває у податковій за ставі.

У відповідності до п. 95.2 ст. 95 П одаткового кодексу України в становлено, що стягнення кош тів та продаж майна платника податків провадяться не ран іше ніж через 60 календарних дн ів з дня надіслання такому пл атнику податкової вимоги.

Згідно п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення к оштів з рахунків платника по датків у банках, обслуговуюч их такого платника податків, здійснюється за рішенням су ду, яке направляється до вико нання органам державної пода ткової служби, у розмірі суми податкового боргу або його ч астини.

Таким чином, необ хідні заходи щодо самостійно го погашення платником подат ків боргу податковим органом вжиті.

Відповідно до статей 11, 71 КАС України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як их ґрунтуються її вимоги та з аперечення, а суд оцінює дока зи, які є у справі, за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на їх безпосередньо му, всебічному, повному та об' єктивному дослідженні (ст. 86 ц ього Кодексу).

На підтвердження позовних вимог позивачем надано необ хідні докази про наявність п одаткової заборгованості у в ідповідача та вжиття заходів її стягнення.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що податкова вимог а в адміністративному та суд овому порядку не оскаржувала ся та не скасована, доказів пр о сплату заборгованості суду не надано, суд приходить до ви сновку, що позовні вимоги поз ивача підлягають задоволенн ю в повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС Украї ни судові витрати з відповід ача не стягуються.

Керуючись, ст.ст. 2, 8-11, 17, 69-71, 86, 94, 158- 163, 185-186, 254 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Го рлівської об' єднаної держа вної податкової інспекції до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Амрита» про ст ягнення грошових коштів з ра хунків платника податку в ра хунок погашення податкової з аборгованості з податку на д одану вартість - задовольни ти повністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ам рита» (код ЄДРПОУ 31727067; 84601, Донець ка область, Центрально-Міськ ий район, м. Горлівка, вул. Комс омольська, 53) на користь Держа вного бюджету України (р/р 3111702970 0021, код платежу 14010100, ОКПО 34686448, МФО 83 4016 в ГУ ДКУ в Донецькій області , одержувач - державний бюдж ет у Центрально-Міському рай оні м. Горлівки) кошти в рахуно к погашення податкового борг у з податку на додану вартіст ь у сумі 60 291 (шістдесят тисяч дв істі дев' яносто одна) грн. 75 к оп. з рахунків платника подат ків - Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Амрита» у б анках, що його обслуговують.

Повний текст постанови виг отовлено і підписано 22.08.2011р., її вступну та резолютивну част ини проголошено в судовому з асіданні 16.08.2011р. в присутності п редставників сторін та приєд нано до матеріалів справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецький окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня проголоше ння постанови апеляційної ск арги. У разі застосування суд ом частини третьої ст.160 КАС Ук раїни, а також прийняття пост анови у письмовому проваджен ні, апеляційна скарга подаєт ься протягом десяти днів з дн я отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги од ночасно надсилається особою , яка її подає, до суду апеляці йної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У випадку подання апеляцій ної скарги постанови, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після закінчення апе ляційного розгляду справи.

Суддя Ушенко С. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.08.2011
Оприлюднено19.03.2012
Номер документу21891035
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/10375/2011

Постанова від 16.08.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні