Постанова
від 10.01.2012 по справі 2а-0870/11675/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2012 року 11:10 Справа № 2а-0870/11675/11

Запорізький окружний адміністративний суд у склад і головуючого судді Недашків ської К.М., розглянув у порядку скороченого провадження адм іністративну справу за позов ом Запорізького обласного ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності в особі Ви конавчої дирекції до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Юфком» про стягнення с уми заборгованості по страхо вим внескам.

ВСТАНОВИВ:

12 грудня 2011 року до Запорізьк ого окружного адміністратив ного суду надійшов адміністр ативний позов Запорізького о бласного відділення Фонду со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і в особі Виконавчої дирекці ї (далі іменується - позивач ) до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Юфком» (далі іменується - відповідач) пр о стягнення суми заборговано сті по страховим внескам в ро змірі 110 грн. 02 коп.

Ухвалою суду від 13.12.2011 відкри то скорочене провадження у с праві. Зазначена ухвала відп овідачем не отримана, на адре су суду повернувся конверт і з зазначенням «за зазначеною адресою підприємство не зна ходиться».

Відповідно до ч. 4 ст. 33 КАС Укр аїни у разі ненадання особам и, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або су дове повідомлення надсилают ься, зокрема, фізичним особам - підприємцям за адресою їх місцезнаходження (місця про живання), що зазначена в Єдино му державному реєстрі юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців. У разі відсутнос ті осіб, які беруть участь у сп раві, за такою адресою вважає ться, що судовий виклик або су дове повідомлення вручене їм належним чином.

За приписами ч. 11 ст. 35 КАС Укра їни у разі повернення поштов ого відправлення із повістко ю, яка не вручена адресату з не залежних від суду причин, вва жається, що така повістка вру чена належним чином.

Станом на 10.01.2012 до канцелярії суду не були подані заперече ння на адміністративний позо в.

За приписами частин 1, 6 ст. 71 КА С України кожна сторона пови нна довести ті обставини, на я ких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Якщо особа, яка б ере участь у справі, без поваж них причин не надасть докази на пропозицію суду для підтв ердження обставин, на які вон а посилається, суд вирішує сп раву на основі наявних доказ ів.

Суд, оцінивши повідомлені п озивачем обставини та наявні в справі докази у їх сукупнос ті, вирішив продовжити розгл яд справи у порядку скорочен ого провадження і встановив наявність достатніх підстав для прийняття законного та о бґрунтованого рішення.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Юфком», пройшов процедуру д ержавної реєстрації та отрим ав, видане Виконавчим коміте том Запорізької міської ради Запорізької області, свідоц тво про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 № 023090 від 22.05.2006, а відтак набув правов ого статусу суб' єкта господ арювання в розумінні припису ст. 4 Закону України «Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців від 15.05.2003 №755-IV, згідно з яким державна реєстрація юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців - це засвідчення факту створення або припинен ня юридичної особи, засвідче ння факту набуття або позбав лення статусу підприємця фіз ичною особою, а також вчиненн я інших реєстраційних дій, як і передбачені цим Законом, шл яхом внесення відповідних за писів до Єдиного державного реєстру.

Відповідно до ст. 5 Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання від нещасного випадку на виробництві та професійно го захворювання, які спричин или втрату працездатності» в ід 23.09.1999 №1105- XIV (надалі іменується - Закон України №1105- XIV) одним з основних принципів страхува ння від нещасного випадку є о бов'язковість сплати страхув альником страхових внесків, де страхувальниками є робото давці.

Фонд соціального страхува ння від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, відпові дно до ст. 14 Основ законодавст ва України про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування від 14.01.1998 №16/98-ВР, є орга ном, який здійснює керівницт во та управління окремим вид ом загальнообов'язкового дер жавного соціального страхув ання, проводить збір та акуму ляцію страхових внесків, кон троль за використанням кошті в, забезпечує фінансування в иплат за загальнообов'язкови м державним соціальним страх уванням тощо.

Статтею 52 Закону передбачен о, що страхувальник несе відп овідальність за шкоду, запод іяну застрахованому або Фонд у внаслідок невиконання свої х обов'язків із страхування в ід нещасного випадку, відпов ідно до Закону.

Відповідно до ч. ч. 4, 5 п. 7 Прикі нцевих та перехідних положен ь Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на зага льнообов'язкове держане соці альне страхування» (далі Зак он про єдиний внесок) суми вне сків, нарахованих на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття, загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання у зв'язку з тимчасовою в тратою працездатності та вит ратами, зумовленими похованн ям, загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування в ід нещасного випадку на виро бництві та професійного захв орювання, які спричинили втр ату працездатності, строк сп лати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого з бору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січ ня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не спл ачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку , що діяв до 1 січня 2011 року. Стягн ення заборгованості із сплат и страхових внесків за діючи ми видами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування та сум штрафних с анкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійс нюється фондами загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування відповідн о до законодавства, що діяло н а момент виникнення такої за боргованості або застосуван ня штрафних санкцій.

Розміри страхових внесків визначалися ст. ст. 1-5 Закону Ук раїни «Про страхові тарифи н а загальнообов'язкове держав не соціальне страхування від нещасного випадку на виробн ицтві та професійного захвор ювання, які спричинили втрат у працездатності» від 22.02.2001 №2272-І ІІ, який діяв до набрання чинн ості Закону про єдиний внесо к.

Згідно з п. 4.12 Інструкції стр ахові внески юридичними особ ами сплачуються в день одерж ання коштів на оплату праці в установах банків, а при прове денні оплати праці з готівко вої виручки чи натуроплатою - платники зобов'язані не пізн іше наступного дня після зді йснення виплат подати до уст анови банку платіжне доручен ня на перерахування страхови х внесків до Фонду. Відповідн о до п. 5.1 Інструкції, не внесені страхувальниками у встановл ений строк страхові внески д о Фонду вважаються недоїмкою і стягуються в порядку, перед баченому законодавством.

З матеріалів справи вбачає ться, що згідно звіту щодо спл ати страхових коштів до Фонд у соціального страхування ві д нещасних випадків на вироб ництві та професійних захвор ювань за 9 місяців року, встано влено, що сума заборгованост і по страховим внескам, а саме сума недоїмки Товариства з о бмеженою відповідальністю « Юфком» становить 110 грн. 02 коп.

Як вбачається з матеріалів справи заборгованість є узг одженою, що підтверджується наступними доказами, а саме: з вітом Ф4-ФСС з ТВП за 9 місяців 20 11 року, який містить загальну заборгованість в розмірі 110 гр н. 02 коп., в тому числі непогашен а частина заборгованості, що мала місце станом на 01.01.2011; акто м звірки заборгованості за с трахувальником від 18.10.2011.

Заборгованість по страхов им внескам на час звернення д о суду та розгляду справи від повідачем не погашена та скл адає 110 грн. 02 коп.

Таким чином, суд вважає позо вні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задово ленню в повному обсязі.

Відповідно до п. 4 ст. 94 Кодекс у адміністративного судочин ства України у справах, в яких позивачем є суб' єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

Враховуючи наведене та кер уючись ст.ст. 11, 17, 94, 160, 163 КАС Україн и, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов За порізького обласного відділ ення Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності в особі Викона вчої дирекції до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Юфком» про стягнення суми заборгованості по страховим внескам - задовольнити в по вному обсязі.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Юф ком» (69035, Запорізька область , місто Запоріжжя, проспект Ле ніна, будинок №153, квартира №33 ; код ЄДРПОУ 34407341) на користь Зап орізького обласного відділе ння Фонду соціального страху вання з тимчасової втрати пр ацездатності в особі Виконав чої дирекції суму недоїмки з і сплати страхових внесків в розмірі 110 (сто десять) грн. 02 (дв і) коп.

Постанова суду першої інст анції, якщо інше не встановле но Кодексом адміністративно го судочинства України, наби рає законної сили після закі нчення строку подання апеляц ійної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скарг у не було подано.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Запорізький ок ружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний стро к з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст атті 160 КАС України, або прийня ття постанови у письмовому п ровадженні - з дня отримання к опії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії від повідно до кількості осіб, як і беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя К.М .Недашківська

10.01.2012 постанова виготовлена в повному обсязі та підписан а.

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.01.2012
Оприлюднено20.03.2012
Номер документу21898457
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/11675/11

Постанова від 10.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні