Постанова
від 12.01.2012 по справі 0870/191/12
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 січня 2012 року 10:00 Справа № 0870/191/12

Запорізький окружний адміністративний суд у склад і головуючого судді Недашків ської К.М., при секретарі судов ого засідання Луговському І. О., за участю представника зая вника - не з' явився, предст авника відповідача - не з' явився, розглянув у відкрито му судовому засіданні адміні стративну справу за поданням Мелітопольської об' єднано ї державної податкової інспе кції Запорізької області до Товариства з обмеженою відпо відальністю «Агро-Спец Техні ка» про стягнення коштів за п одатковим боргом.

10 січня 2012 року о 14 год. 30 хв. до З апорізького окружного адмін істративного суду надійшло п одання Мелітопольської об' єднаної державної податково ї інспекції Запорізької обла сті до Товариства з обмежено ю відповідальністю «Агро-Спе ц Техніка» про стягнення кош тів за податковим боргом.

Ухвалою Запорізького окру жного адміністративного суд у від 10.01.2012 відкрито провадженн я в адміністративній справі та призначено судове засідан ня на 12.01.2012 о 09 год. 30 хв.

12.01.2012 представник заявника в судове засідання не прибув, п роте подав до канцелярії суд у клопотання про розгляд спр ави без його участі, в якому на поліг на заявлених згідно по дання вимогах та просить суд задовольнити їх в повному об сязі.

В судове засідання предста вник відповідача не прибув, х оча був належним чином повід омлений про дату, час та місце проведення судового засідан ня, проте подав до суду клопот ання про розгляд справи за йо го відсутності та зазначив, щ о заявлені вимоги визнає в по вному обсязі.

За приписами ст. 183-3 КАС Украї ни провадження у справах за з верненням органів державної податкової служби при здійс ненні ними передбачених зако ном повноважень здійснюєтьс я на підставі подання таких о рганів щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Згідно ч. 7 ст. 183-3 КАС України у разі постановлення судом ух вали про відкриття проваджен ня у справі суд приймає у трид енний строк, але не пізніше ні ж протягом 96 годин з моменту в становлення обставин, що зум овлюють звернення заявника д о суду, постанову по суті заяв лених вимог, яка підлягає нег айному виконанню. Розгляд по дання відбувається за участю органу державної податкової служби, що його вніс, та платн ика податків, стосовно якого його внесено. Неявка сторін у судове засідання не перешко джає розгляду подання.

За приписами ч. 1 ст. 41 КАС Укра їни, у разі неявки в судове зас ідання всіх осіб, які беруть у часть у справі, чи якщо відпов ідно до положень цього Кодек су розгляд справи здійснюєть ся за відсутності осіб, які бе руть участь у справі (у тому чи слі при розгляді справи в пор ядку письмового провадження ), фіксування судового засіда ння за допомогою звукозапису вального технічного засобу н е здійснюється.

Згідно ст. 69 КАС України дока зами в адміністративному суд очинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд вст ановлює наявність або відсут ність обставин, що обґрунтов ують вимоги і заперечення ос іб, які беруть участь у справі , та інші обставини, що мають з начення для правильного вирі шення справи. Ці дані встанов люються судом на підставі по яснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показа нь свідків, письмових та речо вих доказів, висновків експе ртів.

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на яких ґру нтуються її вимоги та запере чення, крім випадків, встанов лених статтею 72 цього Кодексу .

Суд при вирішенні справи ке рується принципами верховен ства права, законності, рівно сті усіх учасників адміністр ативного процесу перед закон ом і судом, змагальності стор ін, диспозитивності та офіці йного з' ясування всіх обста вин, гласності і відкритості адміністративного процесу.

Розглянувши матеріали та з ' ясувавши всі обставини адм іністративної справи, які ма ють юридичне значення для ро згляду та вирішення спору по суті, дослідивши наявні у спр аві докази у їх сукупності, су д

ВСТАНОВИВ:

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Агро-Спец техніка», пройшов процедуру державної реєстра ції, отримав свідоцтво про де ржавну реєстрацію юридичної особи, а відтак набув правово го статусу суб' єкта господа рювання в розумінні припису ст. 4 Закону України «Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб - підприє мців від 15.05.2003 №755-IV, згідно з яким державна реєстрація юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців - це засвідчення факту створення або припинен ня юридичної особи, засвідче ння факту набуття або позбав лення статусу підприємця фіз ичною особою, а також вчиненн я інших реєстраційних дій, як і передбачені цим Законом, шл яхом внесення відповідних за писів до Єдиного державного реєстру.

Судом встановлено, що сума з аборгованості платника пода тків перед бюджетом по подат ку на прибуток підприємства становить 17273 грн. 00 коп. у зв' яз ку з самостійно визначеним п одатковим зобов' язанням зг ідно декларації з податку на прибуток підприємства за 3 кв артал 2011 року №108613 від 09.11.2011 на зага льну суму в розмірі 20773 грн. 00 коп .

Сума податкових зобов' яз ань була частково погашена з а рахунок існуючої переплати на суму в розмірі 3500 грн. 00 коп.

Дослідивши наявні в матері алах справи допустимі та нал ежні докази у їх сукупності, с уд прийшов до висновку, що зая влені вимоги згідно подання є обґрунтованими та такими, щ о підлягають задоволенню в п овному обсязі за наступних п ідстав.

За приписами пп. 46.1 ст. 46 Подат кового кодексу України визна чено, що податкова деклараці я, розрахунок - документ, що п одається платником податків (у тому числі відокремленими підрозділами у випадках, виз наченими цим Кодексом) контр олюючому органу у строки, вст ановлені законом, на підстав і якого здійснюється нарахув ання та/або сплата податково го зобов' язання, чи докумен т, що свідчить про суми доходу , нарахованого (виплаченого) н а користь платників податків - фізичних осіб, суми утрима ного та/або сплаченого подат ку. Податкова декларація под ається за звітній період в ус тановлені цим Кодексом строк и органу державної податково ї служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 Податково го кодексу України передбаче но обов' язок платників пода тків сплачувати податки та з бори у строки та в розмірах, вс тановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 57.1. ст. 57 Подат кового кодексу України платн ик податків зобов'язаний сам остійно сплатити суму податк ового зобов'язання, зазначен у у поданій ним податковій де кларації, протягом 10 календар них днів, що настають за остан нім днем відповідного гранич ного строку, передбаченого ц им Кодексом для подання пода ткової декларації, крім випа дків, встановлених цим Кодек сом.

Пунктом 59.1. ст. 59 Податкового к одексу України у разі коли пл атник податків не сплачує уз годженої суми грошового зобо в'язання в установлені закон одавством строки, орган держ авної податкової служби надс илає (вручає) йому податкову в имогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) под аткового повідомлення-рішен ня.

Відповідно до п. 59.3. ст. 59 Подат кового кодексу України подат кова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошовог о зобов'язання.

Відповідно до п. 59.4. ст.59 Подат кового кодексу України подат кова вимога надсилається так ож платникам податків, які са мостійно подали податкові де кларації, але не погасили сум и податкових зобов'язань у вс тановлені цим Кодексом строк и, без попереднього надсилан ня (вручення) податкового пов ідомлення-рішення.

Згідно із п. 59.5 ст. 59 Податково го кодексу України у разі кол и у платника податків, якому н адіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового бор гу збільшується, погашенню п ідлягає вся сума податкового боргу такого платника подат ку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги .

Пунктом 60.1 ст. 60 Податкового к одексу України визначені обс тавини за наявності яких под аткова вимога вважається від кликаною.

Відповідно до ст. 59 Податков ого Кодексу України податков а вимога надсилається не ран іше першого робочого дня піс ля закінчення граничного стр оку сплати суми грошового зо бов'язання.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків про вадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня наді слання такому платнику подат кової вимоги.

Стягнення коштів з рахункі в платника податків у банках , обслуговуючих такого платн ика податків, здійснюється з а рішенням суду, яке направля ється до виконання органам д ержавної податкової служби, у розмірі суми податкового б оргу або його частини.

Судом встановлено, що відпо відачем, а саме особисто дире ктором підприємства Дорош енком І.М., була отримана под аткова вимога №439 від 03.11.2011.

Проте, відповідачем сума по даткового боргу не сплачена та на дату розгляду справи ст ановить 17273 грн. 00 коп.

Подання подається до суду п ершої інстанції протягом два дцяти чотирьох годин з момен ту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суд у, за загальними правилами пі дсудності, встановленими цим Кодексом. Строки, встановлен ні цією статтею, обчислюютьс я годинами і закінчуються із закінченням години, на яку пр ипадає таке закінчення.

Відповідно до ст. 183-3 КАС Укра їни на обчислення строків, ус тановлених цією статтею, не п оширюються правила статті 103 ц ього Кодексу. Строки, встанов лені цією статтею, обчислюют ься годинами і закінчуються із закінченням години, на яку припадає таке закінчення. Ст роки, визначені цим підпункт ом, не включають добові годин и, що припадають на вихідні та святкові дні.

В пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового к одексу України визначено, що податковий борг - це сума гр ошового зобов'язання (з ураху ванням штрафних санкцій за ї х наявності), самостійно узго дженого платником податків а бо узгодженого в порядку оск арження, але не сплаченого у в становлений цим Кодексом стр ок, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов 'язання.

Відповідно до пп. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 П одаткового кодексу України о ргани державної податкової с лужби мають право звертатися до суду щодо стягнення кошті в платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих таког о платника, на суму податково го боргу або його частини.

За вимогами ч. 2 ст. 183-3 КАС Укра їни подання подається до суд у першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановленн я обставин, що зумовлюють зве рнення до суду.

Згідно з п. 95.3 ст. 95 Податковог о кодексу України стягнення коштів з рахунків платника п одатків у банках, обслуговую чих такого платника податків , здійснюється за рішенням су ду, яке направляється до вико нання органам державної пода ткової служби, у розмірі суми податкового боргу або його ч астини.

З урахуванням викладеного , суд дійшов висновку про обґр унтованість заявлених вимог та визнав подання таким, що пі длягає задоволенню.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст.ст. 2, 4, 7-12, 14, 86, 160, 1 63, 183-3 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Подання Мелітопольсь кої об' єднаної державної по даткової інспекції Запорізь кої області до Товариства з о бмеженою відповідальністю « Агро-Спец Техніка» про стягн ення коштів за податковим бо ргом - задовольнити в повно му обсязі.

Стягнути з рахунків платни ка податків - Товариства з о бмеженою відповідальністю « Агро-Спец Техніка» (72312, Запоріз ька область, місто Мелітопол ь, вулиця Фрунзе, будинок №55/1; к од ЄДРПОУ 36969257) на користь Меліт опольської об' єднаної держ авної податкової інспекції З апорізької області суму пода ткового боргу з податку на пр ибуток підприємства в розмір і 17273 (сімнадцять тисяч двісті с імдесят три) грн. 00 (нуль) коп., як у зарахувати на р/р31111009700013, код пл атежу: 11021099, одержувач: Державни й бюджет м. Мелітополя, код 37968956, банк: ГУДКСУ в Запорізькій об ласті, МФО 813015.

Постанова підлягає н егайному виконанню.

Постанова суду першої інст анції, якщо інше не встановле но Кодексом адміністративно го судочинства України, наби рає законної сили після закі нчення строку подання апеляц ійної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скарг у не було подано.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Запорізький ок ружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний стро к з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст атті 160 КАС України, або прийня ття постанови у письмовому п ровадженні - з дня отримання к опії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії від повідно до кількості осіб, як і беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя К.М.Недашківська

12.01.2012 постанова виготовлена в повному обсязі та підписан а.

Дата ухвалення рішення12.01.2012
Оприлюднено20.03.2012
Номер документу21899605
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0870/191/12

Постанова від 12.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 10.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні