Постанова
від 23.01.2012 по справі 2а-0870/11757/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 23 січня 2012 року   14:10                                    Справа №  2а-0870/11757/11

    Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Недашківської К.М., при секретарі судового засідання Луговському І.О., за участю представника позивача – не прибув, представника відповідача –  не прибув, розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «НВФ Національні технологічні системи» про стягнення податкової заборгованості.

          

13 грудня до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя (далі іменується – позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю «НВФ Національні технологічні системи» (далі – відповідач), в якому позивач просить стягнути на його користь суму заборгованості в розмірі 6356 грн. 17 коп.

Ухвалою судді від 16.12.2011 відкрито провадження в адміністративній справі.

23.01.2012 представник позивача в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце  судового засідання повідомлявся належним чином. До канцелярії суду надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності. На позовних вимогах наполягає в повному обсязі.

Представник відповідача, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи, в судове засідання не прибув, не повідомив про причини неприбуття, не подав до суду будь-яких заяв, клопотань, пояснень, чи письмових заперечень на адміністративний позов.

За приписами ч. 1 ст. 41 КАС України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ст. 69 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових та речових доказів, висновків експертів.

Відповідно до ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Суд при вирішенні справи керується принципами верховенства права, законності, рівності усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом, змагальності сторін, диспозитивності та офіційного з'ясування всіх обставин, гласності і відкритості адміністративного процесу.

Розглянувши матеріали та з'ясувавши всі обставини адміністративної справи, які мають юридичне значення для розгляду та вирішення спору по суті, дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд

ВСТАНОВИВ:

          Відповідач – Товариство з обмеженою відповідальністю «НВФ Національні технологічні системи», пройшов процедуру державної реєстрації та отримав свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, а відтак набув правового статусу суб'єкта господарювання в розумінні припису ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців від 15.05.2003 №755-IV, згідно з яким державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців – це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

          Станом на 09.12.2011 згідно карток облікових рахунків платника податків у відповідача існує податковий борг по податку на додану вартість в розмірі 3250 грн. 81 коп.

Податковий борг з податку на додану вартість виник на підставі податкових декларацій від 21.02.2011 №9187, якою визначене податкове зобов'язання в розмірі 1708 грн. 00 коп.; від 21.03.2011 №29242, якою визначене податкове зобов'язання в розмірі 975 грн. 00 коп.; від 22.08.2011 №83251, якою визначене податкове зобов'язання в розмірі 01 грн. 00 коп.; від 20.09.2011 №85930, якою визначене податкове зобов'язання в розмірі 01 грн. 00 коп.; від 20.10.2011 №94003, якою визначене податкове зобов'язання в розмірі 601 грн. 00 коп.; від 17.11.2011 №103449, якою визначене податкове зобов'язання в розмірі 15 грн. 00 коп.

З матеріалів справи вбачається, що станом на 09.12.2011 у відповідача існувала переплата у розмірі 50 грн. 19 коп., таким чином заборгованість склала 3250 грн. 81 коп.

Як вбачається з матеріалів справи у відповідача наявна заборгованість з податку на прибуток у розмірі  2814 грн. 52 коп., яка виникла на підставі самостійно визначеного зобов'язання в декларації від 10.05.2011 №54238 на суму 2493 грн. 00 коп. та від 09.08.2011 №78869 на суму 623 грн. 00 коп.

У відповідача існувала переплата у розмірі 301 грн. 48 коп., за таких обставин податковий борг з податку на прибуток склав 2814 грн. 52 коп.

                    Станом на 09.12.2011 згідно карток облікових рахунків платника податків у відповідача існує податковий борг по податку на доходи фізичних осіб у розмірі 290 грн. 44 коп., який виник на підставі розрахунку податку на доходи фізичних осіб від 21.03.2011 №29576 на суму 409 грн. 44 коп. Однак, оскільки у відповідача існувала переплата у розмірі 118 грн. 60 коп., податковий борг з податку на доходи фізичних осіб складає 290 грн. 84 коп.

 Пунктом 46.1 ст. 46 Податкового кодексу визначено, що податкова декларація, розрахунок далі – податкова декларація) – документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. Податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу.

          Відповідно до п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує тої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання і) податкового повідомлення-рішення.

У зазначені строки податкові зобов'язання не сплачені, а тому у відповідності до              пп. 59.1 ст. 59 Податкового Кодексу України визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до п. 59.4 ст. 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України – орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності – шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України – стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється органам державної виконавчої служби у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» органи державної податкової служби подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках – коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України передбачено обов'язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

 Органи державної податкової служби відповідно до пп. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, кий має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму додаткового боргу або його частини.

Таким чином, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та  такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України,  у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 2, 7-12, 17, 94, 160, 163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

          Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «НВФ Національні технологічні системи» про стягнення податкової заборгованості – задовольнити в повному обсязі.

          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «НВФ Національні технологічні системи» (69005, Запорізька область, місто Запоріжжя, вулиця Патріотична, будинок №86/5; ідентифікаційний код 35979877) на користь Державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя суму податкового боргу

по податку на додану вартість в розмірі 3250 (три тисячі двісті п'ятдесят) грн. 81 (вісімдесят одна) коп., яку зарахувати на р/р31118029700007, код платежу 14010100, отримувач Державний бюджет Орджонікідзевського району, код отримувача 34677145, банк – ГУДКУ у Запорізькій області, МФО 813015;

суму податкового боргу з податку на прибуток підприємства в розмірі 2814 (дві тисячі вісімсот чотирнадцять) грн. 52 (п'ятдесят дві) коп., яку зарахувати на р/р31118029700007, код платежу 14010100, отримувач Державний бюджет Орджонікідзевського району, код отримувача 34677145, банк – ГУДКУ у Запорізькій області, МФО 813015;

та суму податкового боргу по податку на доходи фізичних осіб в розмірі 290 (двісті дев'яносто) грн. 84 (вісімдесят чотири) коп., яку зарахувати на р/р33215801700007, код платежу 11010200, отримувач Місцевий бюджет Орджонікідзевського району, код отримувача 34677145, банк – ГУДКУ у Запорізькій області, МФО 813015.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було  повідомлено про можливість отримання копії постанови суду  безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне  оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії  постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.                    

Суддя                                    (підпис)                                 К.М.Недашківська

Суддя                                                                                   К.М.Недашківська

  

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.01.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21902985
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/11757/11

Ухвала від 16.12.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Постанова від 23.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 23.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 28.12.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 16.12.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні