Постанова
від 02.03.2012 по справі 2а-4164/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" березня 2012 р. С права № 2a-4164/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Кафарського В.В.

за участю секрета ря Дубінської І.В.

представіників:

прокурора: Журавльової Н.Є.

від позивача: Токар В.І.

від відповідача: не з"явився .

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в пр иміщенні суду адміністратив ну справу

за позовом: Прокуро ра м.Калуша в інтересах держа ви в особі Калуської об'єднан ої державної податкової інсп екції в Івано-Франківській о бласті

до відповідача: Товариства з обмеженою відп овідальністю "Альва"

про стягнення коштів в сумі 18598,59 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

13.12.2011 року прокурор міста Калуша Івано-Франківс ької області (надалі - проку рор) в інтересах держави в осо бі Калуської об' єднаної дер жавної податкової інспекції в Івано-Франківській област і (далі - позивач) звернувся з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відп овідальністю "Альва" (далі - в ідповідач) про стягнення под аткового боргу в розмірі 18598,59 г ривень.

Позовні вимоги мотив овані тим, що відповідач прот иправно, в порушення податко вого обов' язку встановлено го статтею 36 Податкового коде ксу України допустив заборго ваність по податоку на додан у вартість, податоку на прибу ток та орендну плату за землю з юридичних осіб.

Прокурор та представ ник позивача в судовому засі данні заявлені позовні вимог и підтримали в повному обсяз і з підстав, вказаних в позовн ій заяві.

Представник відповід ача в судове засідання не з' явився, хоча про дату, час та м ісце судового розгляду справ и був належним чином повідом лений. Правом подання письмо вого заперечення проти заявл еного позову не скористався.

Розглянувши матеріали ад міністративної справи, заслу хавши пояснення прокурора та представника позивача, досл ідивши докази, суд прийшов до висновку, що даний адміністр ативний позов підставний та підлягає задоволенню.

Судом встановлено, щ о 06.08.1997 року Калуської районною державною адміністрацією зд ійснено державну реєстрацію відповідача.

Відповідач перебуває на податковому обліку в Калу ській об' єднаній державній податковій інспекції в Іван о-Франківській області є пла тником податків.

Відповідно до даних облік у Калуської оДПІ податковий борг відповідача перед бюдже том станом на 25.11.2011 року станови ть 18598,59 грн., зокрема:

- з податку на прибут ок - 198,57грн., в тому числі пеня 99 ,57грн.;

- з податку на додану ва ртість - 8349,92грн., в тому числі п еня 556,92грн.;

- по орендній платі за з емлю з юридичних осіб - 10049,57гр н., в тому числі пеня 102,76грн.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів регулює Податковий к одекс України, зокрема, визна чає вичерпний перелік податк ів та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адмін істрування, платників податк ів та зборів, їх права та обов' язки, компетенцію контролююч их органів, повноваження і об ов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідал ьність за порушення податков ого законодавства.

Відповідно статті 8 Податко вого кодексу України в Украї ні встановлюються загальнод ержавні та місцеві податки т а збори (пункт 8.1.). До загальнод ержавних належать податки та збори, що встановлені цим Код ексом і є обов'язковими до спл ати на усій території Україн и, крім випадків, передбачени х цим Кодексом (пункт 8.2.). До міс цевих належать податки та зб ори, що встановлені відповід но до переліку і в межах грани чних розмірів ставок, визнач ених цим Кодексом, рішеннями сільських, селищних і міськи х рад у межах їх повноважень, і є обов'язковими до сплати на т ериторії відповідних терито ріальних громад (пункт 8.3.).

Підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 стат ті 16 Податкового кодексу Укра їни встановлено, що платник п одатків зобов'язаний сплачув ати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених ц им Кодексом та законами з пит ань митної справи.

У відповідності до статті 18 0 Податкового кодексу Україн и для цілей оподаткування пл атником податку на додану ва ртість є: будь-яка особа, що пр овадить господарську діяльн ість і реєструється за своїм добровільним рішенням як пл атник податку у порядку, визн аченому статтею 183 цього розді лу; будь-яка особа, що зареєстр ована або підлягає реєстраці ї як платник податку.

Відповідно пункту 162.1 статті 162 Податкового кодексу Україн и платниками податку на дохо ди фізичних осіб є фізична ос оба - резидент, яка отримує дох оди як з джерела їх походженн я в Україні, так і іноземні дох оди.

Оскільки, відповідачем не б ула порушена процедура апеля ційного узгодження податков ого зобов'язання, то сума вказ аного податкового зобов'язан ня відповідача, у відповідно сті до пункту 5.2 статті 5 Закону України Закону України "Про п орядок погашення зобов'язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами" є узгодженою.

У відповідності до пункту 11 3.1 статті 113 Податкового кодекс у України строки застосуванн я, сплата, стягнення та оскарж ення сум штрафних (фінансови х) санкцій (штрафів) здійснюют ься у порядку, визначеному ци м Кодексом для сплати, стягне ння та оскарження сум грошов их зобов'язань. Суми штрафних (фінансових) санкцій (штрафів ) зараховуються до бюджетів, д о яких згідно із законом зара ховуються відповідні податк и та збори.

Згідно статті 31 Податкового кодексу України строком спл ати податку та збору визнаєт ься період, що розпочинаєтьс я з моменту виникнення подат кового обов'язку платника по датку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протяг ом якого такий податок чи збі р повинен бути сплачений у по рядку, визначеному податкови м законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у ви значений строк, вважається н е сплаченим своєчасно. Момен т виникнення податкового обо в'язку платника податків, виз начається календарною датою . Строк сплати податку та збор у обчислюється роками, кварт алами, місяцями, декадами, тиж нями, днями або вказівкою на п одію, що повинна настати або в ідбутися. Строк сплати подат ку та збору встановлюється в ідповідно до податкового зак онодавства для кожного подат ку окремо.

Відповідно пункту 36.1 статті 36 Податкового кодексу Україн и податковим обов'язком визн ається обов'язок платника по датку обчислити, задекларува ти та/або сплатити суму подат ку та збору в порядку і строки , визначені цим Кодексом, зако нами з питань митної справи.

Як наслідок, суд приходить д о висновку, що відповідач в по рушення вимог пункту 36.1 статт і 36 Податкового кодексу Украї ни не сплатив податок на приб уток, податок на додану варті сть та орендну плату за землю з юридичних осіб.

Згідно підпункту 14.1.156. пункту 14.1. статті 14 Податкового кодек су України податкове зобов'я зання - сума коштів, яку плат ник податків, у тому числі под атковий агент, повинен сплат ити до відповідного бюджету як податок або збір на підста ві, в порядку та строки, визнач ені податковим законодавств ом.

Відповідно підпункту 129.1.1. пу нкту 129.1. статті 129 Податкового к одексу України після закінче ння встановлених цим Кодексо м строків погашення узгоджен ого грошового зобов'язання н а суму податкового боргу нар аховується пеня.

У відповідності до підпунк т 14.1.175. пункту 14.1. статті 14 Податко вого кодексу України податко вий борг визначається як сум а грошового зобов'язання (з ур ахуванням штрафних санкцій з а їх наявності), самостійно уз годженого платником податкі в або узгодженого в порядку о скарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахован а на суму такого грошового зо бов'язання.

Згідно пункту 95.4. статті 95 Под аткового Кодексу орган держа вної податкової служби на пі дставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок п огашення податкового боргу з а рахунок готівки, що належит ь такому платнику податків.

Згідно статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний с плачувати податки і збори в п орядку і розмірах, встановле них законом.

Відповідно підпункту 20.1.18. пу нкту 20.1 статті 20 Податкового ко дексу України органи державн ої податкової служби мають п раво звертатися до суду щодо стягнення коштів платника п одатків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обс луговуючих такого платника, на суму податкового боргу аб о його частини.

Враховуючи вищенаведене, с уд приходить до висновку, що з аявлена до стягнення сума за боргованості є узгодженою та являється податковим боргом відповідача перед бюджетом. Вказана обставина підтвердж ується наявними в матеріалах справи копіями податкових п овідомлень-рішень, копіями п одаткових декларацій, довідк ою про стан заборгованості т а іншими матеріалами справи.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що даний адмініст ративний позов підлягає задо воленню в повному обязі.

На підставі ст. 124 Конс титуції України, керуючись с т. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністра тивного судочинства України , суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути в дохід Дер жавного бюджету України з ра хунків у банках, що обслугову ють Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Альва" (іден тифікаційний код 25065325) та за рах унок готівки, що йому належит ь податковий борг в розмірі 185 98 (вісімнадцять тисяч п' ятсо т дев'яносто вісім) гривень 59 к опійок.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодекс ом адміністративного судочи нства України, якщо таку скар гу не було подано.

Суддя: Кафа рський В.В.

Постанова складен а в повному обсязі 07.03.2012 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.03.2012
Оприлюднено20.03.2012
Номер документу21903463
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4164/11/0970

Постанова від 02.03.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Постанова від 02.03.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 14.12.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Постанова від 02.03.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні