Постанова
від 14.02.2012 по справі 2а-4849/11/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 лютого 2012 року 2а-48 49/11/1070

Суддя Київського ок ружного адміністративного с уду Басай О.В.,

при секретарі судового зас ідання Короташ О.Б.,

за участю:

представника позивача - не з 'явився,

представника відповідача - не з'явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Київського обла сного відділення Фонду соціа льного страхування з тимчасо вої втрати працездатності в особі виконавчої дирекції

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Компанія Де велін"

про стягнення заборговано сті в сумі 500, 00 грн.,

в с т а н о в и в:

До Київського окружно го адміністративного суду зв ернулось Київське обласне ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності в особі ви конавчої дирекції з позовом до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Компанія Дев елін" про стягнення заборго ваності в сумі 500, 00 грн.

Представник позивача в суд ове засідання не з'явився, про те подав заяву в якій просив р озгляд справи провести без й ого участі.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, хо ча був належним чином повідо млений про дату, час та місце с удового засідання.

Розглянувши позовну заяву та дослідивши письмові дока зи, суд вважає, що позов слід з адовольнити, виходячи з наст упного.

Судом встановлено, що 26.07.2001 ро ку відповідач зареєстровани й як юридична особа, що підтве рджується свідоцтвом про дер жавну реєстрацію юридичної о соби (а. с. 7), та є платником стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування у зв' язку з ти мчасовою втратою працездатн ості.

Також, судом встановлено, що відповідачем було подано по зивачу звіт про нараховані в нески та витрати, пов'язані з з агальнообов'язковим державн им соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, в якому само стійно нараховане зобов' яз ання у сумі 500, 00 грн., за 12 місяців 2008 року (а. с. 5).

У зв' язку з тим, що відпові дач у добровільному порядку не сплатив вказану у звіті су му, позивачем було подано поз ов до суду.

Надаючи правову оцінку спі рним правовідносинам, суд ви ходить з наступного.

Згідно з вимогами ст. 22 Зако ну України “Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування у зв' язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и похованням” від 18 січня 2001 ро ку № 2240-ІІІ (далі - Закон Україн и № 2240-ІІІ) (у редак ції, яка діяла на дату виникне ння спірних правовідносин), п латниками страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне соціальне страхування у зв' язку з тимчасовою втра тою працездатності та витрат ами, зумовленими похованням, є страхувальники та застрах овані особи.

Відповідно до вимог ст. 2 наз ваного Закону страхові внеск и - відрахування на загально обов' язкове державне соціа льне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою працезд атності та витратами, зумовл еними похованням.

Як вбачається зі ст. 21 Закону України № 2240-ІІІ, розмір страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування у зв' язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням, щорічно за поданн ям Кабінету Міністрів Україн и встановлюється Верховною Р адою України відповідно для роботодавців і застраховани х осіб у відсотках:

1) для роботодавців - до сум фактичних витрат на оплату п раці найманих працівників, щ о підлягають обкладенню пода тком з доходів фізичних осіб ;

2) для найманих працівників - до сум оплати праці, які вкл ючають основну та додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаці йні виплати, у тому числі в нат уральній формі, які підлягаю ть обкладенню податком з дох одів фізичних осіб;

3) для застрахованих осіб, за значених у частинах другій і третій статті 6 цього Закону, до сум оподатковуваного дохо ду (прибутку).

Страхові внески на загальн ообов' язкове державне соці альне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою працез датності та витратами, зумов леними похованням, нараховую ться в межах граничної суми з аробітної плати (доходу), що вс тановлюється щороку на рівні п' ятнадцяти розмірів прожи ткового мінімуму, встановлен ого законом для працездатних осіб, та є розрахунковою вели чиною при обчисленні допомог и по тимчасовій непрацездатн ості (включаючи догляд за хво рою дитиною), вагітності та п ологах.

Згідно з вимогами ст. 23 Закон у України № 2240-ІІІ страхувальн ики-роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахован ими для роботодавців і найма них працівників страховими в несками та витратами, пов' я заними з наданням матеріальн ого забезпечення та соціальн их послуг застрахованим особ ам відповідно до цього Закон у.

Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових роз рахунків здійснюється страх увальниками-роботодавцями о дин раз на місяць - у день, вс тановлений для одержання в у становах банку коштів на опл ату праці за відповідний пер іод.

Відповідно до вимог ст. 27 Зак ону України № 2240-ІІІ, страхувал ьник, зокрема, зобов' язаний : нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повн ому обсязі страхові внески; в ести облік коштів загальнооб ов' язкового державного соц іального страхування у зв' я зку з тимчасовою втратою пра цездатності та витратами, зу мовленими похованням, і своє часно надавати органам Фонду встановлену звітність щодо цих коштів.

Як вбачається зі ст. 8 Закону України № 2240-ІІІ, спори, що вини кають з правовідносин за цим Законом, вирішуються органа ми Фонду соціального страхув ання з тимчасової втрати пра цездатності в порядку, встан овленому статутом Фонду соці ального страхування з тимчас ової втрати працездатності, та в судовому порядку.

Згідно з вимогами п. п. 5-6 п. 7 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про збір та облік єдин ого внеску на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування»від 8 липня 2010 р. № 2464-VI (далі - Закон № 2464-VI) стягнення з аборгованості із сплати стра хових внесків за діючими вид ами загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання та сум штрафних санкці й, нарахованих та/або не сплач ених у період до 1 січня 2011 року , в тому числі страхових внеск ів, строк сплати яких на 1 січн я 2011 року не настав, здійснюєть ся фондами загальнообов'язко вого державного соціального страхування відповідно до з аконодавства, що діяло на мом ент виникнення такої заборго ваності або застосування штр афних санкцій. Погашення заб оргованості з використанням коштів, що надходять у рахуно к сплати єдиного внеску, забо роняється. На період до повно го стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальноо бов'язкового державного соці ального страхування та сум ш трафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період д о 1 січня 2011 року, в тому числі на рахованих внесків, строк спл ати яких на 1 січня 2011 року не на став, та відповідних штрафни х санкцій за фондами загальн ообов'язкового державного со ціального страхування збері гаються повноваження щодо ко нтролю за правильністю нарах ування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосува ння фінансових санкцій, яким и вони були наділені до набра ння чинності цим Законом.

Наявні матеріали справи св ідчать, що у відповідача існує заборгованість зі спл ати страхових внесків на заг альнообов' язкове державне соціальне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою пр ацездатності за 12 місяців 2008 ро ку у сумі 500, 00 грн., що підтверджу ється копією звіту відповіда ча про нараховані внески та в итрати, пов' язані з загальн ообов' язковим державним со ціальним страхуванням у зв' язку з тимчасовою втратою пр ацездатності, в якому відпов ідач самостійно визначив с уму страхових внесків, які пі длягають сплаті (а. с. 5).

На дату розгляду даної адм іністративної справи доказі в сплати зазначеної суми від повідачем надано не було.

За таких обставин, суд дійшо в висновку щодо обґрунтовано сті позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задо воленню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідач - фізичн а чи юридична особа, судові ви трати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 11, 14, 70, 71, 72, 86, 94, 159-163, 167, 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в:

Адміністративний поз ов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Ком панія Девелін", вул. Кутузова, буд. 131, м. Бровари, Київська обл асть, р/р 26009810312980 в КРУ Банку "Фінан си та кредит", МФО 300937, код ЄДРПОУ 34702600 на користь Київського обл асного відділення Фонду соці ального страхування з тимчас ової втрати працездатності в особі виконавчої дирекції, в ул. Боричів Тік, 30, м. Київ, р/р 371722009 00001 в Управлінні Держказначей ства у Київській області, МФО 821018, код 21615608 заборгованість по с трахових внесках на загально обов'язкове державне соціаль не страхування у зв'язку з тим часовою втратою працездатно сті в сумі 500, 00 грн. (п'ятсот грив ень 00 копійок).

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після п овернення апеляційної скарг и, відмови у відкритті апеляц ійного провадження або набра ння законної сили рішення за наслідками апеляційного про вадження.

Апеляційна скарга на поста нову суду подається до Київс ького апеляційного адмініст ративного суду через Київськ ий окружний адміністративни й суд протягом десяти днів з д ня отримання копії постанови .

Суддя /підпис/ Басай О.В.

Дата виготовлення і п ідписання повного тексту пос танови - 20 лютого 2012 р..

Дата ухвалення рішення14.02.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21904208
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4849/11/1070

Постанова від 14.02.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні