Постанова
від 29.06.2010 по справі 2а-1567/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                                                          Справа № 2а-1567/10/1170

Категорія статобліку 6.6.2

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

29 червня 2010 року                                                                                м. Кіровоград

          Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі:

                    головуючого –судді Флоренка О.Ю.

                    при секретарі –Муляренко О.В.,

          розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним позовом Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції до Приватного підприємства "Планета - Б" про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

          13 травня 2010 року Кіровоградська об'єднана дерджавна податова інспекція звернулась до Кіровоградського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства "Планета - Б", в якому просить припинити юридичну особу відповідача, у зв'язку з неподанням до податкового органу податкової звітності протягом року, а також наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

          18 травня 2010 року Державною податковою інспекцією у м. Кіровограді було подано уточнення до адміністративного позову (а.с. 11 - 12).

Суд своєю ухвалою, проголошеною в судовому засіданні 29.06.2010 р., допустив заміну первинного позивача – Державної податкової інспекції у м. Кіровограді на її правонаступника –Кіровоградську об'єднану державну податкову інспекцію.

          Позовні вимоги обґрунтовані тим, що державним реєстратором внесено запис до Єдиного державного реєстру про відсутність юридичної особи (відповідача) за вказаним її місцезнаходженням, а також тим, що відповідач порушує вимоги діючого законодавства України, а саме, з моменту реєстрації не подає звітність про отримані доходи до Державної податкової інспекції у м. Кіровограді, що передбачено частиною 2 статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців».

          В судове засідання з'явився представник позивача ОСОБА_1 (довіреність від 11 червня 2010 року № 11).

          В судове засідання відповідач не з'явився. На адресу відповідача направлялись повістки про виклик до суду, однак конверти повертались з відповідною відміткою (а.с.21,22).

          Згідно із частиною 1 статті 40 Кодексу адміністративного судочинства України, особи, які беруть участь у справі, зобов'язані під час провадження у справі повідомляти суд про зміну місця проживання (перебування, знаходження), роботи, служби. У разі неповідомлення про зміну адреси повістка надсилається їм за останньою адресою і вважається врученою.

          На підставі зазначених норм, з врахуванням того, що конверти направлялись на адресу, яка відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію є місцезнаходженням фізичної особи-підприємця (а.с. 3), та довідки від 17 травня 2010 року № 9908/10/15-10 (а.с.14) суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача.

          Заслухавши представника позивача, дослідивши у судовому засіданні подані суду докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю.

          Приватне підприємство «Планета - Б»зареєстроване як юридична особа Виконавчим комітетом Кіровоградської міської ради Кіровоградської області від 25 грудня 2008 року (а.с. 3) та відповідно до довідки від 17 травня 2010 року № 9908/10/15-10 приватне підприємство «Планета – Б» взято на облік до Державної податкової інспекції у м. Кіровограді від 26 грудня 2008 року перебуває на загальній системі оподаткування, та є платником податків (а.с. 14).

          Згідно даних Державної податкової інспекції у м. Кіровограді, відповідач не подає документи податкової звітності та податкові декларації, що є грубим порушенням чинного законодавства України, порушенням законних інтересів держави.

          Пункт 2 частини 1 статті 9 Закону України «Про систему оподаткування», зобов`язує подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов`язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов`язкових платежів).

          Крім того, до обов'язків суб'єктів господарювання, що визначено нормою пункту 8 статті 19 Господарського кодексу України, є здійснення первинного та бухгалтерського обліку результатів своєї роботи, подання відповідно до вимог закону фінансової звітності та статистичної інформації щодо своєї господарської діяльності.

          Відповідно до частини 1 статті 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб –підприємців», юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

          Згідно ч.2 ст.38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб – підприємців”, підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є:

- визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути;

- провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом;

- невідповідність мінімального розміру статутного фонду юридичної особи вимогам закону;

неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

          Відповідно до матеріалів справи, відповідач не надає передбаченої податкової звітності більше одного року (а.с.14), а також відсутність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 25.12.2008 року (а.с. 3).

          Відповідно до статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

          Згідно частини 8 статті 19  Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" якщо до Єдиного державного реєстру не внесено запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, то в разі неодержання реєстраційної карти про підтвердження відомостей про юридичну особу в установлений частиною 7 статті 19 цього закону строк, а також у разі одержання державним реєстратором від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний у строк, що не перевищує десяти робочих днів з дати, яка встановлена для подання реєстраційної карти про підтвердження відомостей про юридичну особу, або з дати одержання повідомлення від органу державної податкової служби, направити рекомендованим листом юридичній особі повідомлення про необхідність подання державному реєстратору реєстраційної карти про підтведження відомостей про юридичну особу.

          У разі повернення до державного реєстратора рекомендованого листа з відміткою відділенння зв'язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою або неподання юридичною особою протягом місяця з дати направлення їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

          На виконання вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" державним реєстратором внесено запис до Єдиного державного реєстру про відсутність юридичної особи за вказаною адресою.

          Відповідно до пункту 15 статті 58 Господарського Кодексу України встановлено, що скасування (припинення) державної реєстрації суб'єкта господарювання здійснюється на підставі рішення суду у випадках визнання недійсними або такими, що суперечать чинному законодавсту, установчих документів, або здійснення діяльності, що суперечить закону чи іншим документам, або в інших випадках, передбачиних законом.

          Згідно з пунктом 17 статті 11 Закону України «Про державну податкову службу України», органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядок встановлений законами України, мають право звертатися до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

          Враховуючи викладене та оскільки у Приватного підприємства «Планети –Б» заборгованість перед бюджетом відсутня, що підтверджується доданою до матеріалів справи довідкою про стан розрахунків з бюджетом (а.с. 4), воно підлягає припиненню, як юридична особа.

          Згідно з частини 1 статті 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, в день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

          Відповідно частини 4 статті 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витрати з відповідача не стягуються.

          На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 33, 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб –підприємців», ст. ст. 94, 158-163  КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

          1.  Адміністративний позов задовольнити повністю.

          2. Припинити юридичну особу – Приватного підприємства «Планета – Б» (25014, Кіровоградська область, м. Кіровоград, Кіровський район, вул. Кільцева, 65, ідентифікаційний номер юридичної особи в ЄДРПОУ - 36332975).

3. Зобов'язати Кіровоградську об'єднану державну податкову інспекцію Кіровоградської області створити ліквідаційну комісію та здійснити всі передбачені законодавством України заходи щодо ліквідації Приватного підприємства «Планета –Б», в порядку, визначеному ст. ст. 60, 61, 248 Господарського кодексу України.

4. Копію постанови направити сторонам та державному реєстратору виконавчого комітету Кіровоградської міської ради Кіровоградської області для виконання вимог ст.ст. 38, 40  Закону України «Про державну реєстрацію  юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

          Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку.

          Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження через Кіровоградський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня складання постанови у повному обсязі, а апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС України в судовому засіданні 29.06.2010 р. проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Виготовлення постанови у повному обсязі відкладено на 05.07.2010 р., про що повідомлено сторін після проголошення вступної та резолютивної частини постанови в судовому засіданні з урахуванням вимог ч. 4 ст. 167 КАС України.

Суддя                                                                                                               О.Ю. Флоренко

Дата ухвалення рішення29.06.2010
Оприлюднено20.03.2012
Номер документу21904842
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1567/10/1170

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.Ю. Флоренко

Ухвала від 13.05.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.Ю. Флоренко

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.Ю. Флоренко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні