Постанова
від 06.09.2011 по справі 1170/2а-2093/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 вересня 2011 року Спр ава № 1170/2а-2093/11

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі головуючого - судді Саг уна А.В., розглянувши у порядку скороченого провадження в м істі Кіровограді о 14 год. 00 хв. а дміністративну справу за поз овом Кіровоградської об'єдна ної державної податкової інс пекції до приватної фірми "Ко мтек" про припинення юридичн ої особи,-

ВСТАНОВИВ:

Кіровоградська об' єдн ана державна податкова зверн улась в суд з адміністративн им позовом до приватної фірм и "Комтек", в якому просила при пинити юридичну особу.

Заявлені позовні вимоги о бґрунтовано тим, що відповід ач не подавав до органу держа вної податкової служби подат кову звітність більше року.

Копія ухвали про відкритт я скороченого провадження та повістка направлялася відпо відачу за адресою зазначеною в позовній заяві та ЄДРПО, про те поштова кореспонденція по вернулася до суду з відмітко ю “за закінченням терміну зб ерігання” .

Згідно ч. 11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, я ка не вручена адресату з неза лежних від суду причин, вважа ється, що така повістка вруче на належним чином.

Враховуючи те, що протягом строку, встановленого п.3 ч.5 ст .183-2 КАС України, до суду не наді йшло заперечення відповідач а проти позову або ж його заяв а про визнання позову, суд вва жає необхідним здійснити роз гляду справи за наявними в ма теріалах справи доказами.

Суд, дослідивши письмові д окази, оцінивши повідомлені позивачем обставини, вважає, що адміністративний позов н алежить задовольнити.

Відповідно до п.3 ст.10 Закон у України „Про державну пода ткову службу в Україні” конт роль за своєчасністю подання платниками податків бухгалт ерських звітів і балансів, по даткових декларацій, розраху нків та інших документів, пов ' язаних з обчисленням подат ків, інших платежів покладен о на податкові інспекції.

Права органів державної по даткової інспекції закріпле ні ст.11 Закону України „Про де ржавну податкову службу в Ук раїні”, зокрема, п.17 ч.1 цієї ста тті встановлює право державн ої податкової інспекції звер татися у передбачених законо м випадках до судових органі в із заявою (позовною заявою) п ро скасування державної реєс трації юридичної особи.

Таким чином, законодавство м надано право державній под атковій інспекції на звернен ня до суду з адміністративни м позовом про припинення юри дичної особи.

Судом встановлено, що 25 груд ня 1991 року приватна фірма "Комт ек" зареєстрована реєстрацій ною палатою виконкому Кірово градської міської ради як юр идична особа, код 13740431, і взята н а податковий облік на загаль ну систему оподаткування (а.с .3, 4).

Відповідачем не подавалас ь до податкового органу пода ткова звітність з 10 травня 2007 р оку, зокрема з податку на приб уток підприємств (а.с. 4, 8).

Відповідач заборгованості зі сплати податків та зборів не має (а.с. 6).

Відповідно до ч.1 ст.42 Констит уції України кожен має право на підприємницьку діяльніст ь, яка не заборонена законом. П ри цьому, ст.67 Конституції Укр аїни встановлює, що кожен зоб ов' язаний сплачувати подат ки і збори в порядку і розміра х встановлених законом.

Статтею 9 Закону України „Пр о систему оподаткування” (чи нного на час виникнення прав овідносин), п. 6.1 ст. 6 ПК України ( чинного на час розгляду спра ви) встановлено обов' язок п латників податків і зборів (о бов' язкових платежів) вести бухгалтерський облік, склад ати звітність про фінансово- господарську діяльність і за безпечувати її зберігання у терміни, встановлені закона ми; подавати до державних под аткових органів та інших дер жавних органів відповідно до законів декларації, бухгалт ерську звітність та інші док ументи і відомості, пов' яза ні з обчисленням і сплатою по датків і зборів (обов' язков их платежів); сплачувати нале жні суми податків і зборів (об ов' язкових платежів) у вста новлені законами терміни.

Відповідно до ст.ст. 2, 3 Закон у України “Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців” ві дносини, які виникають у сфер і державної реєстрації юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців, регулюються Кон ституцією України, цим Закон ом та нормативно - правовим и актами, прийнятими відпові дно до цього Закону. Дія цього Закону поширюється на держа вну реєстрацію всіх юридични х осіб незалежно від організ аційно-правової форми, форми власності та підпорядкуванн я, а також фізичних осіб - під приємців.

Пунктом 1 статті 59 Господарс ького кодексу України передб ачено, що припинення діяльно сті суб' єкта господарюванн я здійснюється шляхом його р еорганізації (злиття, приєдн ання, поділу, перетворення) аб о ліквідації - за рішенням в ласника (власників) чи уповно важених ним органів, за рішен ням інших осіб - засновників суб' єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випа дках передбачених цим Кодекс ом - за рішенням суду.

Згідно п.2. ст.38 Закону Україн и “Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців” державна р еєстрація припинення юридич ної особи, крім іншого, провод иться у разі: постановлення с удового рішення про припинен ня юридичної особи.

Підставами для постановле ння судового рішення щодо пр ипинення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутство м юридичної особи, у тому числ і, є неподання протягом року о рганам державної податкової служби податкових деклараці й, документів фінансової зві тності відповідно до закону.

Враховуючи, викладені обст авини, зокрема той факт, що ві дповідач протягом періоду, щ о перевищує один рік, не звіту є до податкових органів, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги є обґрунтованими, підтв ерджуються належними доказа ми та підлягають задоволенню .

У відповідності до ч . 5 ст. 38 Закону України “Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців” суд призначає в рішенн і щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідаці єю комісію з припинення (лікв ідаційну комісію) та встанов лює строк і порядок її роботи . Державний реєстратор вноси ть до Єдиного державного реє стру запис про призначення к омісії з припинення (ліквіда ційної комісії) не пізніше на ступного робочого дня з дати надходження відповідного рі шення.

Разом з тим, враховуюч и, що позивачем та державним р еєстратором не надано інформ ації про засновника (засновн иків) підприємства, з огляду н а необхідність забезпечення його прав при ліквідації нал ежного йому підприємства, су д позбавлений можливості при значити склад ліквідаційної комісії і керуючись ч. 6 ст. ст. 38 Закону України “Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ” залишає таке право (обов' я зок) за державним реєстратор ом.

Згідно ч.4 ст.94 КАС Украї ни, у справах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійсненні позивачем, з в ідповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.94, 112, 136, 1 58 - 163 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Припинити юридичну особу п риватну фірму "Комтек", код ЄДР ПОУ 13740431, зареєстрованого реєс траційною палатою виконавчо го комітету Кіровоградської міської ради за адресою: Кіро воградська область, м. Кірово град, вул. Волкова, 2, у зв' язку з ліквідацією, не пов' язано ю з банкрутством юридичної о соби.

Копію постанови направити державному реєстратору Кіро воградської міської ради.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Постанову піддати негайно му виконанню.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку апеляційного оскарже ння, а у разі її апеляційного о скарження - з моменту проголо шення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропет ровського апеляційного адмі ністративного суду через Кір овоградський окружний адмін істративний суд шляхом подан ня в 10-денний строк з дня отри мання копії постанови, апеля ційної скарги. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського ок ружного

адміністративного суду А. В. Сагун

Дата ухвалення рішення06.09.2011
Оприлюднено20.03.2012
Номер документу21905314
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-2093/11

Постанова від 06.09.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні