Постанова
від 20.02.2012 по справі 2а/0470/1298/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2012 р. Справа № 2а/0470/1298/12

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі головуючого судді Юркова Е.О. розглянувши у пись мовому провадженні адмініст ративну справу за позовом Но вомосковської об»єднаної де ржавної податкової інспекці ї Дніпропетровської області до Державного підприємства «Дослідне господарство «Пол иванівка»Інституту тваринн ицтва центральних районів УА АН, третя особа без самостійн их вимог на боці позивача: Упр авління Державного казначей ства у Магдалинівському райо ні Головного управління Держ авного казначейства у Дніпро петровській області про стяг нення заборгованості по бюдж етній позичці, -

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровського о кружного адміністративного суду надійшов адміністратив ний позов Новомосковської об »єднаної державної податков ої інспекції Дніпропетровсь кої області до Державного пі дприємства «Дослідне господ арство «Поливанівка» Інстит уту тваринництва центральни х районів УААН, третя особа бе з самостійних вимог на боці п озивача: Управління Державно го казначейства у Магдалинів ському районі Головного упра вління Державного казначейс тва у Дніпропетровській обла сті з вимогою щодо стягнення заборгованості по бюджетній позичці з Державного підпри ємства «Дослідне господарст во «Поливанівка» Інституту т варинництва центральних рай онів УААН на користь держави в сумі 2287 грн. 21 коп. Стягнуті ко шти перерахувати по наступни м реквізитам: р/р 31136404700139, Отримув ач : ДБ Магдалинівський район , код ЄДРПОУ 24237468, Банк отримувач а : управління Державної казн ачейської служби у Магдалині вському районі Дніпропетров ської області код 38046523 МФО 805012.

В обгрунтування позову Нов омосковська об»єднана держа вна податкова інспекція Дніп ропетровської області зазна чила, що відповідно до поданн я Управління Державного казн ачейства у Магдалинівському районі від 22.08.2011р. №16/4 станом на 22 .08.2011р. заборгованість ДГ «ПОЛИ ВАНІВКА» перед бюджетом по б юджетним позичкам складає 2287грн. 21 коп., що підтвердж ується договором №6 від 07.10.1997р. « про надання фінансової допом оги на проведення комплексу робіт в осінньо - зимовий пері од 1997-98р.р.» відповідно до вимог якого Відділення Державного казначейства надав ДГ «ПОЛИ ВАНІВКА» фінансову допомогу в розмірі 2000 грн.00 коп.

Згідно, подання Управління Державного казначейства у М агдалинівському районі від 2 2.08.2011 р. №16/4 відповідач має заборг ованість по нарахованій пені за порушення ним зобов'язань за угодою про надання безвід соткової фінансової допомог и в розмірі 287 грн.21 коп.

Представник позивача в суд ове засідання не з' явився, п одав до суду письмове клопот ання з проханням розглянути справу без його участі, позов ні вимоги підтримав у повном у обсязі та просив позов задо вольнити.

Представник третьої особи в судове засідання не з' яви вся, подав до суду письмове кл опотання з проханням розглян ути справу без його участі.

Відповідач в судове засіда ння не прибув, про дату, час і м ісце проведення судового зас ідання повідомлений належни м чином.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС Укр аїни якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому з асіданні, визначених цією ст аттею, але прибули не всі особ и, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином по відомлені про дату, час і місц е судового розгляду, суд має п раво розглянути справу у пис ьмовому провадженні у разі в ідсутності потреби заслухат и свідка чи експерта.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши надані докази, су д приходить до висновку, що по зов підлягає задоволенню з н аступних підстав.

Судом встановлено, матеріа лами справи підтверджено, що Державне підприємство «Досл ідне господарство «ПОЛИВАНІ ВКА» Інституту тваринництва центральних районів УААН (да лі ДГ«ПОЛИВАНІВКА») відповід но до Свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб»єкта підприємницької ді яльності-юридичної особи зар еєстровано Магдалинівською Райдержадміністрацією у Дні пропетровській області 23.09.2003р . Відповідно до витягу з ЄДРПО У юридична адреса відповідач а: 51106, Дніпропетровська област ь, Магдалинівський район, сел о Радянське.

Основними видами діяльнос ті ДГ «ПОЛИВАНІВКА» згідно д овідки Облстатуправління ві д 26.11,03р. №20653 є:

- Розведення великої рогато ї худоби;

- Розведення свиней.

Частиною 1 Постанови Кабіне ту Міністрів України від 11.09.97 р . № 1003 «Про фінансову допомогу н а проведення комплексу робіт в осінньо-зимовий період 1997-1998 р оку» передбачено, що фінансо ва допомога на проведення ко мплексу робіт в осінньо-зимо вий період 1997/98 року (на момент у кладення договору №6 від 07.10.1997р. «про надання фінансової доп омоги на проведення комплекс у робіт в осінньо-зимовий пер іод 1997-98р.р.» між ДГ «ПОЛИВАНІВК А» та Відділенням Державного казначейства України в Магд алинівсьокму районі Дніпроп етровської області) здійснює ться шляхом виділення на фін ансування заходів з підготов ки до роботи в осінньо-зимови й період 1997/98 року, забезпеченн я збирання та збереження вро жаю 1997 року, інші невідкладні п отреби Раді міністрів Автоно мної Республіки Крим, обласн им державним адміністраціям цільовим призначенням для с ільськогосподарських товар овиробників 60 млн. гривень (на умовах повернення їх до 1 жовт ня 1998 р.) за розподілом згідно з додатком.

Судом встановлено, матеріа лами справи підтверджено, що відповідно до подання Управ ління Державного казначейст ва у Магдалинівському районі від 22.08.2011р. №16/4 станом на 22.08.2011р. заб оргованість ДГ «ПОЛИВАНІВКА » перед бюджетом по бюджетни м позичкам складає 2287 грн.21 коп ., що підтверджується договор ом №6 від 07.10.1997р. «про надання фін ансової допомоги на проведен ня комплексу робіт в ос інньо-зимовий період 1997-98р.р.» в ідповідно до вимог якого Від ділення Державного казначей ства надав ДГ «ПОЛИВАНІВКА» фінансову допомогу в розмірі 2000 грн.00коп.

Згідно, подання Управління Державного казначейства у М агдалинівському районі від 2 2.08.2011 №16/4 відповідач має заборго ваність по нарахованій пені за порушення ним зобов'язань за угодою про надання безвід соткової фінансової допомог и в розмірі 287 грн.21 коп.

Відповідно до вимог ч.9 ст. 17 Б юджетного кодексу України (п рострочена заборгованість с уб'єкта господарювання перед державою (Автономною Респуб лікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (п озикою), залученим державою (А втономною Республікою Крим ч и територіальною громадою мі ста) або під державну (місцеву ) гарантію, а також за кредито м з бюджету (включаючи плату з а користування такими кредит ами (позиками) га пеню) стягуєт ься з такого суб'єкта господа рювання органами державної п одаткової служби, що є органа ми стягнення такої заборгова ності у порядку, передбачено му Податковим кодексом Украї ни або іншим законом, включаю чи погашення такої заборгова ності за рахунок майна цього суб'єкта господарювання.

Позовна давність на вимоги щодо погашення такої заборг ованості суб'єкта господарюв ання перед державою (Автоном ною Республікою Крим чи тери торіальною громадою міста) н е поширюється.

Відповідно до п.п. 20.1.28 п.20.1 ст.20 П КУ органи державної податков ої служби мають право застос овувати до платників податкі в фінансові (штрафні) санкції , стягувати до бюджетів та дер жавних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або п одаткового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановл ених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгова ності суб'єкта господарюванн я перед державою (Автономною Республікою Крим чи територ іальною громадою міста) за кр едитом (позикою), залученим де ржавою (Автономною Республік ою Крим чи територіальною гр омадою міста) або під державн у (місцеву) гарантію, а також з а кредитом з бюджету в порядк у, визначеному цим Кодексом

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податк ового кодексу України від 02.12.20 10р. № 2755-VІ передбачено об ов' язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встано влених цим Кодексом та закон ами з питань митної справи.

На час розгляду справи судо м доказів сплати вказаної су ми податкового боргу відпов ідачем не надано.

Відповідно до вимог пп. 14.1.267 п . 14.1 ст. 14 Податкового кодексу Ук раїни позика - грошові кошти, щ о надаються резидентами, які є фінансовими установами, аб о нерезидентами, крім нерези дентів, які мають офшорний ст атус, позичальнику на визнач ений строк із зобов'язанням ї х повернення та сплатою проц ентів за користування сумою позики.

Відповідно до вимог п. 87.1 ст. 87 Податкового кодексу України джерелами самостійної сплат и грошових зобов'язань або по гашення податкового боргу пл атника податків є будь-які вл асні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарі в (робіт, послуг), майна, випуск у цінних паперів, зокрема кор поративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших дже рел, з урахуванням особливос тей, визначених цією статтею , а також суми надміру сплачен их платежів до відповідних б юджетів.

Сплата грошових зобов'язан ь або погашення податкового боргу платника податків з ві дповідного платежу може бути здійснена також за рахунок н адміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) а бо за рахунок помилково та/аб о надміру сплачених сум з інш их платежів (на підставі відп овідної заяви платника) до ві дповідних бюджетів.

Згідно п.95.1 ст.95 Податко вого кодексу України, орган д ержавної податкової служби з дійснює за платника податків і на користь держави заходи щ одо погашення податкового бо ргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власност і, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке переб уває у податковій заставі.

Відповідно до положень, зак ріплених ст. 11 КАС України, роз гляд і вирішення справ в адмі ністративних судах здійснюю ться на засадах змагальності сторін та свободи в наданні н ими суду своїх доказів і у дов еденні перед судом їх переко нливості, а згідно з ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повин на довести ті обставини, на як их ґрунтуються її вимоги та з аперечення, крім випадків, вс тановлених статтею 72 цього Ко дексу.

Таким чином, позов Новомос ковської об»єднаної державн ої податкової інспекції Дніп ропетровської області підля гає задоволенню.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 14, 16, 20, 87, 95 Податково го кодексу України, ст.ст. 2, 9, 11, 7 0-71, 86, 128, 160-163, 167, 186, 254 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Новомосковської об»єднаної державної податкової інспек ції Дніпропетровської облас ті до Державного підприємст ва «Дослідне господарство «П оливанівка» Інституту твари нництва центральних районів УААН, третя особа без самості йних вимог на боці позивача: У правління Державного казнач ейства у Магдалинівському ра йоні Головного управління Де ржавного казначейства у Дніп ропетровській області про ст ягнення заборгованості по бю джетній позичці - задовольнити.

Стягнути заборгованість п о бюджетній позичці з Держав ного підприємства «Дослідне господарство «Поливанівка» Інституту тваринництва цент ральних районів УААН на кори сть держави в сумі 2287 грн. 21 коп. Стягнуті кошти перерахувати по наступним реквізитам: р/р 3 1136404700139, Отримувач : ДБ Магдалинів ський район, код ЄДРПОУ 24237468, Бан к отримувача : управління Дер жавної казначейської служби у Магдалинівському районі Д ніпропетровської області ко д 38046523 МФО 805012.

Копію постанови направити сторонам по справі.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Дніпропетр овський окружний адміністра тивний суд в порядку та в стро ки, встановленні статтею 186 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Суддя

Е .О. Юрков

Дата ухвалення рішення20.02.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21942106
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/1298/12

Ухвала від 19.01.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Постанова від 20.02.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні