Постанова
від 04.10.2011 по справі 2а/0570/14634/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 жовтня 2011 р. справа № 2а/0570/14634/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Ушенка С. В.

при секретарі Гришає ві Є.Є.

за участю:

представника позивача Посметної М.М.,

представника відповідача не з' явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Дер жавної податкової інспекції у м. Харцизьку Донецької обла сті до Малого колективного п ідприємства «Діметра» про ст ягнення грошових коштів з ра хунків платника податку в ра хунок погашення податкової з аборгованості з податку на д одану вартість та зі сплати є диного податку з юридичних о сіб, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспек ція у м. Харцизьку Донецької о бласті звернулася до Донецьк ого окружного адміністратив ного суду з позовною заявою д о Малого колективного підпри ємства «Діметра» про стягнен ня грошових коштів з рахункі в платника податку в рахунок погашення податкової заборг ованості з податку на додану вартість у сумі 210,38 грн. та зі сп лати єдиного податку з юриди чних осіб в сумі 1362,17 грн.

В обґрунтування позовних в имог, позивач зазначив, що МКП «Діметра» на момент звернен ня до суду, має податковий бор г, який утворився у зв' язку і з несплатою у повному обсязі податкового зобов' язання у зазначеному вище розмірі з п одатку на додану вартість та єдиного податку з юридичних осіб, самостійно визначеног о платником податків. Просит ь задовольнити позовні вимог и.

Представник позивача у суд овому засіданні надав заяву про уточнення позовних вимог , якою просить стягнути з МКП « Діметра» заборгованість на з агальну суму 1393,84 грн., з яких: за боргованість з податку на до дану вартість 31,67 грн., заборгов аність з єдиного податку з юр идичних осіб - 1362,17 грн. Позовні в имоги підтримав у повному об сязі, надав суду пояснення, ан алогічні викладеним в позові , та письмові докази в підтвер дження своїх позовних вимог і просить позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце розг ляду справи повідомлявся нал ежним чином, повноважного пр едставника не направив, запе речень, клопотань про відкла дення розгляду справи чи буд ь-яких інших заяв до суду не на дав.

За таких обставин суд вважа є за можливе розглянути спра ву за відсутності представни ка відповідача.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, дослідив ши в судовому засіданні всі о бставини справи і перевіривш и їх наявними в ній доказами в межах заявлених позовних ви мог, суд приймає постанову пр о задоволення адміністратив ного позову, оскільки це не су перечить закону і не порушує чиїх-небудь прав, свобод та ін тересів, виходячи з наступно го.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 10 Закону Укра їни «Про державну податкову службу в Україні», - державні п одаткові інспекції в районах , містах без районного поділу , районах у містах, міжрайонні та об' єднані спеціалізован і державні податкові інспекц ії, зокрема, виконують такі фу нкції як здійснення контролю за своєчасністю, достовірні стю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів.

Відповідно до приписів абз . 1-2 ст. 2 Закону України «Про дер жавну податкову службу в Укр аїні», - завданнями органів де ржавної податкової служби є, зокрема, здійснення контрол ю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєч асністю сплати до бюджетів, д ержавних цільових фондів под атків і зборів (обов' язкови х платежів), а також неподатко вих доходів, установлених за конодавством.

Пунктом 20.1.28 статті 20 Податков ого кодексу України, який наб рав чинності 01 січня 2011 року, ви значено, що органи державної податкової служби, окрім інш ого, мають право стягувати до бюджетів та державних цільо вих фондів суми грошових зоб ов'язань та/або податкового б оргу у випадках, порядку та ро змірі, встановлених цим Коде ксом, стягувати суми простро ченої заборгованості суб'єкт а господарювання перед держа вою (Автономною Республікою Крим чи територіальною грома дою міста) за кредитом (позико ю), залученим державою (Автоно мною Республікою Крим чи тер иторіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гар антію, а також за кредитом з бю джету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Таким чином, позивач є орган ом державної влади, уповнова женим здійснювати функцію ко нтролю за визначенням та спл атою платником податків, пов новаження якого на звернення до суду із позовом про стягне ння податкового боргу прямо визначені законодавством Ук раїни.

Облік платників податків і зборів (обов' язкових плате жів) здійснюється органами д ержавної податкової служби т а іншими державними органами відповідно до законодавства .

Обов' язок платника подат ків щодо здійснення своєчасн ої сплати суми податкових зо бов' язань встановлений пун ктом 16.1.4. статті 16 Податкового к одексу України.

Порядок погашення зобов' язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та держ авними цільовими фондами з п одатків і зборів (обов' язко вих платежів), нарахування і с плати пені та штрафних санкц ій, що застосовуються до плат ників податків контролюючим и органами, порядок оскаржен ня дій органів стягнення виз начені Законом України «Про порядок погашення зобов' яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами», який діяв до 01 січня 2011 року та главою 9 Подат кового кодексу України, який набрав чинності 01 січня 2011 рок у. Згідно змісту зазначених н ормативно-правових актів, ст ягненню з платника податків підлягає наявна в платника с ума податкового боргу.

З огляду на те, що податкови й борг відповідача виник до н абрання чинності Податковим кодексом України, до спірних правовідносин, факт наявнос ті податкового боргу в відпо відача суд встановлює за при писами законодавства, що бул о чинним на момент виникненн я податкового боргу.

Відповідно до пунктів 1.2., 1.3. с т. 1 Закону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами», податковим зобов' язанням є зобов' язання плат ника податків сплатити до бю джетів або державних цільови х фондів відповідну суму кош тів у порядку та у строки, визн ачені цим Законом або іншими законами України. Податкови м боргом (недоїмкою) є зобов'яз ання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), само стійно узгоджене платником п одатків або узгоджене в адмі ністративному чи судовому по рядку, але не сплачене у встан овлений строк, а також пеня, на рахована на суму такого пода ткового зобов' язання.

Пунктом 5.3. статті 5 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетом та держа вними цільовими фондами» виз начені строки погашення пода ткового зобов'язання. Відпов ідно до підпункту 5.3.1. платник п одатків зобов'язаний самості йно сплатити суму податковог о зобов'язання, зазначену у по даній ним податковій деклара ції, протягом десяти календа рних днів, наступних за остан нім днем відповідного гранич ного строку, передбаченого п ідпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 ц ього Закону для подання пода ткової декларації.

Підпунктом 4.1.4. пункту 4.1. стат ті 4 зазначеного Закону визна чено, що податкові деклараці ї подаються за базовий подат ковий (звітний) період, що дорі внює: а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячн их авансових внесків), - протяг ом 20 календарних днів, наступн их за останнім календарним д нем звітного (податкового) мі сяця; б) календарному квартал у або календарному півріччю (у тому числі при сплаті кварт альних або піврічних авансов их внесків), - протягом 40 календ арних днів, наступних за оста ннім календарним днем звітно го (податкового) кварталу (пів річчя).

Пунктом 5.1. Закону України «П ро порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетом та державними ці льовими фондами» передбачен о, що податкове зобов'язання, с амостійно визначене платник ом податків у податковій дек ларації, вважається узгоджен им з дня подання такої податк ової декларації.

Відповідно до підпункту 7.8.1. пункту 7.8. статті 7 Закону Украї ни «Про податок на додану вар тість», податковим періодом, за який платник податку на до дану вартість зобов' язани й проводити розрахунки подат ку та сплачувати його до бюдж ету є один календарний місяц ь, крім випадків, особливо ви значених цим Законом.

Мале колективне підприємс тво «Діметра» (86700, м. Харцизьк, в ул. Зугресівська, 49 «а») зареєс тровано як юридична особа Ви конавчим комітетом Харцизьк ої міської ради Донецької об ласті 27.01.2007 року, обліковується в Єдиному державному реєстр і підприємств та організацій України за кодом 24640394, що підтве рджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб - під приємців, взяте на облік як пл атник податків у ДПІ у м. Харци зьку Донецької області 06.12.1996 ро ку.

18 грудня 2009 року відповідаче м було надано до Державної по даткової інспекції у м. Харци зьку декларацію з податку на додану вартість за звітний п одатковий період листопад 2009 року, яким було визначено сум у податкових зобов' язань з податку на додану вартість, щ о підлягає сплаті у розмірі 6 46 грн.

За результатами перевірки та на підставі акту перевірк и № 799/15-2/24640394 від 10.03.2010 р. прийнято под аткове повідомлення-рішення від 10.03.2010 р. № 0000391520/0, яким застосова на штрафна санкція в сумі 4 грн ., відповідно до пп. 17.1.7 п. 17.1 ст. 17 ві д 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ Закону України « Про порядок погашення зобов` язань перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами» і з змінами та доповненнями, як е отримане відповідачем 10.03.2010 р .

Відповідно до пп. 16.1.1. п. 16.1 ст. 16 З акону України «Про порядок п огашення зобов`язань перед б юджетами та державними цільо вими фондами» у зв' язку зі с платою податкового зобов' я зання з податку на додану вар тість після закінчення встан овлених строків погашення уз годженого податкового зобов ' язання нарахована пеня в р озмірі 0,40 грн.

Судом встановлено, що загал ьна сума узгоджених та неспл ачених у встановлені законод авством строки податкових зо бов' язань позивача з податк у на додану вартість, з урахув анням часткової сплати, скла дає 31,67 грн., що підтверджується даним зворотного боку облік ової картки, копія якої наявн а в матеріалах справи.

17.07. 2009 року відповідачем було надано до ДПІ у м. Харцизьку р озрахунок зі сплати єдиного податку за ІІ квартал 2009 року, я ким було визначено суму пода ткових зобов' язань з єдиног о податку, що підлягає сплаті у розмірі 1055 грн. 16.10.2009 року відпо відачем було надано до ДПІ у м . Харцизьку розрахунок зі спл ати єдиного податку за ІІІ кв артал 2009 року, яким було визнач ено суму податкових зобов' я зань з єдиного податку, що під лягає сплаті у розмірі 973 грн.

За результатами перевірки та на підставі акту перевірк и № 2527/15-1-24640394 від 18.10.2010 р. прийнято по даткове повідомлення-рішенн я від 18.10.2010 р. № 0006971510/0, яким застосов ана штрафна санкція в сумі 150 г рн., відповідно до пп. 17.1.7 п. 17.1 ст. 1 7 від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ Закону Украї ни «Про порядок погашення зо бов`язань перед бюджетами та державними цільовими фондам и» із змінами та доповненням и, яке отримане відповідачем 18.10.2010 р., та нарахована пеня в роз мірі 10,79 грн.

Встановлений чинним закон одавством строк сплати зазн ачених податкових зобов' яз ань на день розгляду справи с плив.

Судом встановлено, що загал ьна сума узгоджених та неспл ачених у встановлені законод авством строки податкових зо бов' язань позивача з єдиног о податку складає 1362,17 грн., що пі дтверджується даним зворотн ого боку облікової картки, ко пія якої наявна в матеріалах справи.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами», у разі не сплати платником под атків узгодженої суми податк ового зобов' язання у встано влені строки, податковий орг ан надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

У зв' язку з наявністю пода ткового боргу відповідачу на діслано першу податкову вимо гу №1/160 від 23.04.2009 р. на суму 1501 грн., як у було повернуто у зв' язку з незнаходженням відповідача за юридичною адресою. 05.05.09 р. на дошці податкових повідомлен ь-рішень було розміщено пода ткову вимогу, про що складено акт № 161 від 05.05.09 р.

Відповідач не погасив пода тковий борг і відповідачу бу ла направлена друга податков а вимога № 2/197 від 05.06.2009 р. на суму 150 1 грн., яку було повернуто у зв' язку з незнаходженням відпов ідача за юридичною адресою. 15. 07.09 р. на дошці податкових повід омлень-рішень було розміщено податкову вимогу, про що скла дено акт № 213 від 15.07.09 р.

Відповідач не оспорював по даткові вимоги.

Відповідно до п. 5 Указу През идента України «Про спрощену систему оподаткування, облі ку та звітності суб' єктів м алого підприємництва» від 03.07 .1998 р. № 727/98 суб' єкти малого підп риємництва несуть відповіда льність за правильність обчи слення, своєчасність подання розрахунку та сплати сум єди ного податку згідно із закон одавством України.

Згідно з п.5.8 п.5 Порядку напра влення органами ДПІ України податкових вимог платникам п одатків затвердженого наказ ом ДПА України від 03.07.01р. № 266, 15.07.2011р . та 05.05.2009р. вважаються днем вруч ення податкових вимог відпов ідачу.

Підпунктом 3.1.1. пункту 3.1. стат ті 3 Закону України «Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податків перед бюдже том та державними цільовими фондами» встановлено, що під ставою для примусового стягн ення активів платника податк ів в рахунок погашення його п одаткового боргу є виключно рішення суду.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов' яза ний сплачувати податки і збо ри в порядку і розмірах, встан овлених законом.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону Укра їни «Про систему оподаткуван ня», платники податків і збор ів (обов' язкових платежів) з обов' язані, зокрема, сплачу вати належні суми податків і зборів (обов' язкових плате жів) у встановлені законами т ерміни.

Наявними в матеріалах спра ви документами підтверджено , що на день звернення позивач а до суду із позовом, позиваче м були вчинені всі залежні ві д нього дії, направлені на стя гнення наявної суми податков ого боргу з відповідача, прот е зазначені дії не призвели д о позитивних результатів.

З огляду на зазначене, на пі дставі положень статей 11, 71 КА С України, кожна сторона пови нна довести ті обставини, на я ких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд оцінює док ази, які є у справі, за своїм вн утрішнім переконанням, що ґр унтується на їх безпосереднь ому, всебічному, повному та об ' єктивному дослідженні (ст. 86 цього Кодексу).

На підтвердження позовних вимог позивачем надано необ хідні докази про наявність п одаткової заборгованості у в ідповідача та вжиття заходів її стягнення.

Відповідно до ст. 94 КАС Украї ни судові витрати з відповід ача не підлягають стягненню.

Керуючись, ст.ст. 2, 8-11, 17, 69-71, 86, 94, 158- 163, 185-186, 254 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Де ржавної податкової інспекці ї у м. Харцизьку Донецької обл асті до Малого колективного підприємства «Діметра» про с тягнення грошових коштів з р ахунків платника податку в р ахунок погашення податкової заборгованості з податку на додану вартість та зі сплати єдиного податку з юридичних осіб - задовольнити.

Стягнути з Малого колектив ного підприємства «Діметра» (ідентифікаційний код 24640394; 86700, Д онецька область, м. Харцизьк, в ул. Зугресівська, 49-А) з рахункі в платника податків у банках , що його обслуговують, на кори сть Державного бюджету Украї ни грошові кошти в рахунок по гашення податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 31 (тридцять одна) грн. 67 коп . та єдиного податку з юридичн их осіб у сумі 1362 (одна тисяча т риста шістдесят дві) грн. 17 коп .

Повний текст постанови виг отовлено і підписано 10.10.2011р., її вступну та резолютивну част ини проголошено в судовому з асіданні 04.10.2011р. в присутності п редставника позивача та приє днано до матеріалів справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецький окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня проголоше ння постанови апеляційної ск арги. У разі застосування суд ом частини третьої ст.160 КАС Ук раїни, а також прийняття пост анови у письмовому проваджен ні, апеляційна скарга подаєт ься протягом десяти днів з дн я отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги од ночасно надсилається особою , яка її подає, до суду апеляці йної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У випадку подання апеляцій ної скарги постанови, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після закінчення апе ляційного розгляду справи.

Суддя Ушенко С. В.

Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21943187
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/14634/2011

Постанова від 04.10.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні