Постанова
від 01.11.2011 по справі 2а/0570/16592/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 листопада 2011 р. спра ва № 2а/0570/16592/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Ушенка С. В.

при секретарі Пронін і Д.С.,

за участю

представника позивача - ОС ОБА_1 (за довіреністю),

представника відповідача - не з ' явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Дер жавної податкової інспекції у м. Харцизьку до Комунальног о підприємства «Біон» про ст ягнення грошових коштів з ра хунків платника податку в ра хунок погашення податкової з аборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспек ція у м. Харцизьку звернулась до Донецького окружного адм іністративного суду із позов ом до Комунального підприємс тва «Біон» про стягнення гро шових коштів з рахунків плат ника податку в рахунок погаш ення податкової заборговано сті з податку на додану варті сть у розмірі 2861 грн. та з подат ку на доходи фізичних осіб у р озмірі 18867,68 грн.

В обґрунтування позову поз ивач зазначив, що КП «Біон», на момент звернення до суду, має податковий борг, який утвори вся у зв' язку із несплатою п одаткового зобов' язання у з азначеному вище розмірі з по датку на додану вартість, сам остійно визначеного платник ом податків та зі штрафних са нкцій з податку на доходи фіз ичних осіб. Просить задоволь нити позовні вимоги та стягн ути з відповідача податкову заборгованість в розмірі 21728,68 грн.

Представники позивача у су довому засіданні позовні вим оги підтримали у повному обс язі, надали суду пояснення, ан алогічні викладеним в позові , та письмові докази в підтвер дження своїх позовних вимог і просять позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача д о судового засідання не приб ув, про час та місце судового р озгляду повідомлявся належн им чином, причини неявки не ві домі, заяви про відкладення с удового засідання або розгля ду справи за його відсутніст ю не надходило. За таких обста вин суд визнав можливим розг лянути справу за відсутністю представника відповідача, н а підставі наявних у справі д оказів.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, досліди вши в судовому засіданні всі обставини справи і перевіри вши їх наявними в ній доказам и в межах заявлених позовних вимог, суд встановив наступн е.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 10 Закону Укра їни «Про державну податкову службу в Україні», - державні п одаткові інспекції в районах , містах без районного поділу , районах у містах, міжрайонні та об'єднані спеціалізовані державні податкові інспекці ї, зокрема, виконують такі фун кції як здійснення контролю за своєчасністю, достовірніс тю, повнотою нарахування та с плати податків та зборів.

Відповідно до приписів абз . 1-2 ст. 2 Закону України «Про дер жавну податкову службу в Укр аїні», - завданнями органів де ржавної податкової служби є, зокрема, здійснення контрол ю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєч асністю сплати до бюджетів, д ержавних цільових фондів под атків і зборів (обов' язкови х платежів), а також неподатко вих доходів, установлених за конодавством.

П.п. 20.1.18. п. 20.1. ст. 20 Податкового к одексу України визначено, що органи державної податкової служби мають право, зокрема, з вертатися до суду щодо стягн ення коштів платника податкі в, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслугову ючих такого платника, на суму податкового боргу або його ч астини.

Відповідно до п.п. 41.1.1. п.4.1. ст.41 П одаткового кодексу України, - контролюючими органами є, зо крема, органи державної пода ткової служби - щодо податків , які справляються до бюджеті в та державних цільових фонд ів, крім зазначених у підпунк ті 41.1.2. цього пункту, а також сто совно законодавства, контрол ь за дотриманням якого покла дається на органи державної податкової служби.

Органом стягнення, у відпов ідності до приписів п.п. 14.1.137. п. 14 .1. ст. 14 Податкового кодексу Укр аїни, є державний орган, упов новажений здійснювати заход и щодо забезпечення погашенн я податкового боргу в межах п овноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно п. 4.15. ст. 41 Податкового кодексу України, - органами ст ягнення є виключно органи де ржавної податкової служби, я кі уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення по гашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах с воїх повноважень.

Таким чином, ДПІ у м. Харцизь ку є суб' єктом владних повн оважень, який в даних правові дносинах реалізує повноваже ння надані йому Податковим к одексом та Законом України « Про державну податкову служб у в Україні».

Комунальне підприємство « Біон» (код ЄДРПОУ 20315556; 86793, Донець ка область, м. Харцизьк, м. Ілов айськ, вул. Донецька, 13) 28.05.1997 р. зар еєстрована Виконавчим коміт етом Харцизької міської ради Донецької області як юридич на особа. На облік в ДПІ у м. Хар цизьку як платник податків в зяте з 19.10.1995 р.

Відповідачем до податково го органу були подані податк ові декларації з податку на д одану вартість за червень 2011 р оку № 9004947616 від 18.07.2011р. та за лип ень 2011 року № 9007103078 від 15.08.2011р., в якій самостійно обчислено по даткове зобов' язання на сум у 1429 грн. та 1432 грн.

Загальна сума податкового боргу з податку на додану вар тість складає 2861 грн.

Згідно із п. 54.1. ст. 54 Податково го кодексу України, крім випа дків, передбачених податкови м законодавством, платник по датків самостійно обчислює с уму податкового та/або грошо вого зобов' язання та/або пе ні, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточн юючому розрахунку, що подаєт ься контролюючому органу у с троки, встановлені цим Кодек сом.

Відповідно до п. 57.1. ст. 57 цього Кодексу, платник податків по винен самостійно сплатити су му податкового зобов' язанн я, зазначену у поданій ним под атковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настаю ть за останнім днем відповід ного граничного строку, пере дбаченого цим Кодексом для п одання податкової деклараці ї, крім випадків, встановлени х цим Кодексом.

Підпунктом 14.1.175. п. 14.1. ст. 14 Кодек су встановлено, що суми грошо вого зобов' язання (з урахув анням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгод женого платником податків аб о узгодженого в порядку оска рження, але не сплаченого у вс тановлений цим Кодексом стро к, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов' язання вважаються податкови м боргом.

Відповідно до ст. 54 зазначен ого Кодексу, крім випадків, пе редбачених податковим закон одавством, платник податків самостійно обчислює суму под аткового та/або грошового зо бов' язання та/або пені, яку з азначає у податковій (митній ) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається кон тролюючому органу у строки, в становлені цим Кодексом.

Статтею 49 Податкового кодек су України передбачено, що по даткова декларація подаєтьс я за звітний період в установ лені цим Кодексом строки орг ану державної податкової слу жби, в якому перебуває на облі ку платник податків.

Пунктом 202.1. ст. 202 Податкового кодексу України визначено з вітним (податковим) періодом з податку на додану вартість календарний місяць.

Відповідно до вимог ст. 203 Код ексу, податкова декларація п одається за базовий звітний (податковий) період, що дорівн ює календарному місяцю, прот ягом 20 календарних днів, що на стають за останнім календарн им днем звітного (податковог о) місяця.

Платник податку зобов' яз аний самостійно сплатити сум у податкового зобов' язання , зазначену у поданій ним пода тковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настают ь за останнім днем відповідн ого граничного строку, перед баченого пунктом 203.1. цієї стат ті для подання податкової де кларації.

ДПІ у м. Харцизьку було пров едено перевірку КП «Біон», за результатами якої складено акт № 304/17-3/20315556 від 04.04.2011 року та прий нято податкове повідомлення - рішення № 0000371730/0 від 18.04.2011 р., яки м відповідачу був донарахова ний податок з доходів фізичн их осіб (штрафні санкції) на су му 21396,08 грн.

Податкове повідомлення - рішення № 0000371730/0 від 18.04.2011 р., було о тримано відповідачем 18.04.2011 р.

КП «Біон» вказане податков е повідомлення-рішення не ос каржувалося. Суму податковог о боргу відповідач не сплати в, що підтверджується даними облікової картки платника п одатку.

За пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України податковий агент, який нараховує (виплач ує, надає) оподатковуваний до хід на користь платника пода тку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доход у за його рахунок, використов уючи ставку податку, визначе ну в статті 167 цього Кодексу.

Податок сплачується (перер аховується) до бюджету під ча с виплати оподатковуваного д оходу єдиним платіжним докум ентом. Банки приймають платі жні документи на виплату дох оду лише за умови одночасног о подання розрахункового док умента на перерахування цьог о податку до бюджету (пп. 168.1.2 п. 168 ст. 168 ПКУ).

Підпунктом 168.1.4 пункту 168.1 стат ті 168 визначено, що оподаткову ваний дохід надається у негр ошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, щ о настає за днем такого нарах ування (виплати, надання). Для цілей цього розділу та пункт у 54.2 статті 54 цього Кодексу під терміном «граничний термін сплати до бюджету податку» р озуміються строки сплати под атку, визначені цим пунктом.

Податок, утриманий з доході в резидентів та нерезидентів , зараховується до бюджету зг ідно з Бюджетним кодексом Ук раїни (пп. 168.4.1 п. 168.4 ст. 168 ПКУ).

Контроль за правильністю т а своєчасністю сплати податк у здійснює орган державної п одаткової служби за місцезна ходженням юридичної особи аб о її відокремленого підрозді лу (пп. 168.4.6 п. 168.4 ст. 168 ПКУ).

Податковий борг КП «Біон» з податку на доходи фізичних о сіб, з урахуванням часткової сплати, складає 18867,68 грн.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, кожен зобов' яз аний сплачувати податки і зб ори в порядку і розмірах, вста новлених законом.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виника ють у сфері справляння подат ків і зборів, зокрема, визнача є вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в У країні, та порядок їх адмініс трування, платників податків та зборів, їх права та обов' я зки, компетенцію контролюючи х органів, повноваження і обо в' язки їх посадових осіб пі д час здійснення податкового контролю, а також відповідал ьність за порушення податков ого законодавства.

Відповідно до п.п. 16.1.4. п.16.1. ст.16 П одаткового кодексу України, - платник податків зобов' яз аний сплачувати податки та з бори в строки та у розмірах, вс тановлених цим Кодексом та з аконами з питань митної спра ви.

Відповідно до ст. 31 Податков ого кодексу України строком сплати податку та збору визн ається період, що розпочинає ться з моменту виникнення по даткового обов' язку платни ка податку із сплати конкрет ного виду податку і завершує ться останнім днем строку, пр отягом якого такий податок ч и збір повинен бути сплачени й у порядку, визначеному пода тковим законодавством. Подат ок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважаєть ся не сплаченим своєчасно. Мо мент виникнення податкового обов' язку платника податкі в, у тому числі податкового аг ента, визначається календарн ою датою. Строк сплати податк у та збору обчислюється рока ми, кварталами, місяцями, дека дами, тижнями, днями або вказі вкою на подію, що повинна наст ати або відбутися. Строк спла ти податку та збору встановл юється відповідно до податко вого законодавства для кожно го податку окремо.

Пунктом 38.1. ст. 38. Податкового кодексу України встановлено , що виконанням податкового о бов' язку визнається сплата в повному обсязі платником в ідповідних сум податкових зо бов' язань у встановлений по датковим законодавством стр ок.

Доказів сплати заборгован ості відповідач не надав.

Станом на момент звернення до суду з поданням та розгляд у справи судом податкове зоб ов' язання не сплачене відпо відачем, а отже, є податковим б оргом.

Відповідно до пункту 59.1. стат ті 59 Податкового Кодексу Укра їни, у разі коли платник подат ків не сплачує узгодженої су ми грошового зобов' язання в установлені законодавством строки, орган державної пода ткової служби надсилає (вруч ає) йому податкову вимогу.

З метою погашення податков ого боргу було винесено пода ткову вимогу за № 1/36 від 25.01.2007р.

26.02.2007 р. посадовими особами ск ладений акт № 6 про невручення КП «Біон» податкової вимоги 1/36 від 25.01.2007р.

Відповідач не погасив пода тковий борг у зв' язку з чим б ула направлена друга податко ва вимога № 2/100 від 26.03.2007 р., яку отр имано 16.04.2007 р.

Відповідач не оспорював по даткові вимоги.

Пунктом 95.1. ст. 95 Податкового к одексу України встановлено, що орган державної податково ї служби здійснює за платник а податків і на користь держа ви заходи щодо погашення под аткового боргу такого платни ка податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у йог о власності, а в разі їх недост атності - шляхом продажу майн а такого платника податків, я ке перебуває у податковій за ставі.

У відповідності до п. 95.2 ст. 95 П одаткового кодексу України в становлено, що стягнення кош тів та продаж майна платника податків провадяться не ран іше ніж через 60 календарних дн ів з дня надіслання такому пл атнику податкової вимоги.

Згідно п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення к оштів з рахунків платника по датків у банках, обслуговуюч их такого платника податків, здійснюється за рішенням су ду, яке направляється до вико нання органам державної пода ткової служби, у розмірі суми податкового боргу або його ч астини.

Таким чином, необ хідні заходи щодо самостійно го погашення платником подат ків боргу податковим органом вжиті.

Відповідно до статей 11, 71 КАС України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як их ґрунтуються її вимоги та з аперечення, а суд оцінює дока зи, які є у справі, за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на їх безпосередньо му, всебічному, повному та об' єктивному дослідженні (ст. 86 ц ього Кодексу).

На підтвердження позовних вимог позивачем надано необ хідні докази про наявність п одаткової заборгованості у в ідповідача та вжиття заходів її стягнення.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що податкові вимог и в адміністративному та суд овому порядку не оскаржували сь та не скасовані, доказів пр о сплату заборгованості суду не надано, суд приходить до ви сновку, що позовні вимоги поз ивача підлягають задоволенн ю в повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС Украї ни судові витрати з відповід ача не стягуються.

Керуючись, ст.ст. 2, 8-11, 17, 69-71, 86, 94, 158- 163, 185-186, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Де ржавної податкової інспекці ї у м. Харцизьку до Комунально го підприємства «Біон» про с тягнення грошових коштів з р ахунків платника податку в р ахунок погашення податкової заборгованості - задовольн ити повністю.

Стягнути з Комунального пі дприємства «Біон» (код ЄДРПО У 20315556; 86793, Донецька область, м. Хар цизьк, м. Іловайськ, вул. Донец ька, 13) на користь Державного б юджету України кошти в рахун ок погашення податкової забо ргованості у сумі 21728 (двадцять одна тисяча сімсот двадцять вісім) грн. 68 коп. з рахунків пл атника податків у банках, що й ого обслуговують.

Повний текст постанови виг отовлено і підписано 07.11.2011р., її вступну та резолютивну част ини проголошено в судовому з асіданні 01.11.2011р. в присутності п редставника позивача та приє днано до матеріалів справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецький окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня проголоше ння постанови апеляційної ск арги. У разі застосування суд ом частини третьої ст.160 КАС Ук раїни, а також прийняття пост анови у письмовому проваджен ні, апеляційна скарга подаєт ься протягом десяти днів з дн я отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги од ночасно надсилається особою , яка її подає, до суду апеляці йної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У випадку подання апеляцій ної скарги постанови, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після закінчення апе ляційного розгляду справи.

Суддя Ушенко С. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21943297
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/16592/2011

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні