Ухвала
від 24.10.2006 по справі а-7/26
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

А-7/26

       ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

                  

24.10.06                                                                                           Справа  № А-7/26

“24” жовтня  2006 року                   Справа № А-7/26

Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії:

головуючого-судді                                Д.Новосад

суддів                                           О.Михалюк

                                                Г.Мельник

секретар                                         В.Курницька

розглянувши апеляційну скаргу Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств, м.Івано-Франківськ    № 02-09/118 від 19.06.06

на постанову господарського суду Івано-Франківської області від 18.05.06

у справі  № А-7/26  

за позовом Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств, м.Івано-Франківськ

до відповідача 1: Яблуницької сільської Ради, с.Яблуниця м.Яремче Івано-Франківської області

до відповідача 2: Коломийського МБТІ, м.Коломия Івано-Франкіської області

до відповідача 3: ТзОВ „Беркут-Перевал”, м.Тисмениця Івано-Франківської області  

про визнання недійсним рішення виконавчого комітету Яблуницької сільської ради Яремчанської міської ради № 48 від 12.08.03 та № 50 від 12.08.03, свідоцтва про право власності на нерухоме майно та встановлення права власності

за участю представників сторін:

від позивача –не з'явився;

від відповідача-1 –Маланюк О.Я. - предст. (довір. № 10/3 від 10.03.06);

від відповідача-2 –Яремин О.М. –предст. (доруч. № 367 від 22.05.06);

від відповідача-3 –Юрченко Ю.Ю. –предст. (довір. № б/н від 10.03.06).

          Права та обов'язки, передбачені ст.ст. 49, 51 КАС України, роз'яснено;

          Відводів складу суду не поступило.

В С Т А Н О В И В :

          Постановою господарського суду Івано-Франківської області від 18.05.06 у справі № А-7/26 відмовлено в задоволенні позову Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств до відповідачів 1) - Яблуницької сільської Ради, 2) - Коломийського МБТІ, 3) -  ТзОВ „Беркут-Перевал” про визнання недійсним рішення виконавчого комітету Яблуницької сільської ради Яремчанської міської ради № 48 від 12.08.03 та № 50 від 12.08.03, свідоцтва про право власності на нерухоме майно та встановлення права власності.

          Не погоджуючись із зазначеною постановою місцевого господарського суду, Івано-Франківська обласна спілка споживчих товариств –позивач у справі, подала апеляційну скаргу № 02-09/118 від 19.06.06 з підстав невідповідності висновків суду першої інстанції дійсним обставинам справи та порушення судом винесенні оскаржуваної постанови норм матеріального та процесуального права, на підставі чого просить постанову господарського суду Івано-Франківської області від 18.05.06 у справі № А-7/26 скасувати та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств в повному об'ємі.

29.06.06 відкрито апеляційне провадження у справі за         № А-7/26.

Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 06.07.06 розгляд справи призначено на 26.09.06.

Розгляд апеляційної скарги відкладався на 24.10.06 з підстав, викладених в ухвалі Львівського апеляційного господарського суду від 26.09.06.

          Відповідачі проти задоволення апеляційної скарги заперечують з мотивів, викладених у запереченнях на апеляційну скаргу. На думку відповідачів, постанова господарського суду Івано-Франківської області від 22.06.06 у справі № А-7/26 прийнята з дотриманням вимог норм матеріального та процесуального права, судом повно та всебічно досліджено всі обставини справи, на підставі чого просять постанову першої інстанції залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

          В судове засідання 24.10.06 позивач явки повноважного представника не забезпечив, хоча про час та місце судового засідання був належним чином повідомлений (повідомлення про вручення поштового відправлення № 1712660), причин неявки до відома суду не довів, а відтак апеляційна скарга розглядається за його відсутності.

          В судовому засіданні 24.10.06 представники відповідачів підтримали доводи, викладені у запереченнях на апеляційну скаргу.

Розглянувши апеляційну скаргу, заперечення на неї, вивчивши матеріали справи, наявні в ній докази, заслухавши пояснення представників сторін, колегія Львівського апеляційного господарського суду вважає, що постанову господарського суду Івано-Франківської області від 18.05.06 у справі № А-7/26 слід залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення. Правова оцінка, яку місцевий господарський суд дав обставинам справи, не суперечить вимогам процесуального і матеріального права, а доводи апеляційної скарги щодо їх неправильного застосування є необґрунтованими.

Судове рішення судової колегії господарського суду Івано-Франківської області є законними і обґрунтованими й не може бути скасоване чи змінене з підстав, що наведені в апеляційній скарзі.

При цьому колегія виходила з наступного.

Як вірно встановлено господарським судом Івано-Франківської області при винесенні оскаржуваного рішення, 12.08.03 виконавчим комітетом Яблуницької сільської ради Яремчанської міськради прийнято рішення № 48 про оформлення права власності на житлові будинки та рішення № 50 від 12.08.03 про оформлення права власності на будівлі ТзОВ «Беркут»на уч. Д.Грунь, № 156; Коломийську МБТІ видати та зареєструвати свідоцтва на право власності на житлові будинки та споруду «Беркут-Пепевал».

16.09.03 виконавчий комітет Яблуницької сільської ради видав свідоцтво серії САА № 516006 на право власності на нерухоме майно - ресторан-готель «Беркут».

Суд першої інстанції при винесенні оскаржуваного рішення належним чином дав оцінку посиланням позивача на порушення виконавчим комітетом при винесенні рішення № 48 від 12.08.03 ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в   Україні». Зокрема, колегія суддів погоджується з висновками місцевого господарського суду про те, що реєстрація права власності відбулася не на підставі рішення виконавчого комітету, як стверджує позивач, а, як передбачено п. 6 додатку № 1 до Тимчасового Положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, на підставі Свідоцтва про право власності № 17 від 09.03.04, виданого Виконавчим комітетом Яблуницької сільської ради, на що міститься посилання у «Витягу про

реєстрацію права власності на нерухоме майно»від 19.03.2004 року.

Таким чином, посилання скаржника на порушення   відповідачем-2 п. 2.1 Тимчасового Положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно від 07.02.02 також на увагу не заслуговує, як таке, що належним чином оцінене та спростоване господарським судом при винесенні оскаржуваної постанови.          

Встановлено господарським судом Івано-Франківської області на підставі аналізу матеріалів справи також те, що посилання скаржника на те, що спірне майно  було власністю КП ”Беркут” Яремчанського споживчого товариства, є безпідставними. Зокрема, як встановлено судом першої інстанції, згідно з протоколом № 1 зборів уповноважених Яремчанського споживчого товариства від 17.04.03, витяг з якого міститься в матеріалах справи,  було вирішено дати згоду на реорганізацію КП “Беркут” шляхом виділення за розподільним актом (балансом) у відповідних частинах майнових прав та обов'язків реорганізованого підприємства новоствореному товариству - ТзОВ «Беркут-Перевал», яке буде його правонаступником в цій частині. За розподільним актом, згідно акту передачі від 15.07.03, спірне приміщення було передано відповідачу-3.

Таким чином, колегія суддів зазначає, що спірне майно передане позивачем добровільно, і з 01.03.78 неодноразово міняло власників, а відтак, суд апеляційної інстанції погоджується з висновокм місцевого господарського суду щодо безпідставності позовних вимог про про визнання права власності на готель-ресторан «Беркут».

На думку суду апеляційної інстанції, господарський суд Івано-Франківської області також дав вірну оцінку ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»щодо повноважень виконавчих органів сільських, селищних міських рад здійснювати облік та реєстрацію відповідно до закону об'єктів нерухомого майна незалежно від форми власності, а також п. 6.1 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, яким передбачено, що оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна проводиться з видачею свідоцтва про право власності органами місцевого самоврядування у випадку реорганізації підприємства юридичним особам, які отримали у встановленому законодавством порядку нерухоме майно підприємства, що реорганізується.

Вірно зазначено в оскаржуваній постанові також про обмеження повноважень відповідача-2 щодо оскаржуваних рішень Яблуницької сільської ради здійсненням реєстрації заявлених прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків встановлених ст. 72 цього Кодексу. На думку колегії суддів, позивачем не доведено та не обґрунтовано належними та допустимими доказами заявлені позовні вимоги. Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАСУ в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення дії чи бездіяльності покладається на відповідача. Судова колегія вважає, що відповідачі належним чином адміністративний позов заперечили, а позивачем при перегляді постанови в апеляційному порядку не наведено достатніх аргументів для підтвердження доводів апеляційного скарги.

Таким чином, судова колегія Львівського апеляційного господарського суду дійшла до висновку, що судом першої інстанції повно та всебічно перевірені обставини справи, на які посилались сторони у судовому засіданні. За таких обставин, коли суд першої інстанції не допустив порушень норм матеріального і процесуального права при ухвалені оскаржуваної постанови та вчиненні процесуальних дій, апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а постанова господарського суду Івано-Франківської області від 18.05.06 у справі № А-7/26 - залишенню без змін.

З огляду на вищенаведене та керуючись ст.ст. 195, 196, 205, 206 КАС України, суд   

У Х В А Л И В:

1.          Постанову господарського суду Івано-Франківської області від 18.05.06 у справі № А-7/26  залишити без змін, апеляційну скаргу –без задоволення.

2.          Ухвалу може бути оскаржено у касаційному порядку.

3.          Матеріали справи скеровуються до господарського суду Івано-Франківської області.

Головуючий-суддя                              Д.Новосад

Суддя                                         О.Михалюк

Суддя                                         Г.Мельник

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення24.10.2006
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу219447
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а-7/26

Ухвала від 07.05.2009

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О.В.

Постанова від 06.03.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кишинський М.І.

Ухвала від 24.10.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Новосад Д.Ф.

Ухвала від 04.09.2006

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кишинський М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні