Постанова
від 17.01.2012 по справі 2а-0870/12175/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 17 січня 2012 року   (17  год. 05 хв.)                                    Справа №  2а-0870/12175/11

                                                                              м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Шари І.В. при секретарі судового засідання Пекній  Т.В. розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу  за позовом Прокурора Жовтневого району м. Запоріжжя в інтересах  Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому  районі м. Запоріжжя  до Запорізького дочірнього підприємства «Аква-газ» Товариства з обмеженою відповідальністю «Укргазифікація південь», м. Запоріжжя про стягнення єдиного внеску на загальнообов'язкове державне  соціальне страхування

                                                        ВСТАНОВИВ:

22 грудня 2011 року Прокурор Жовтневого району м. Запоріжжя (далі - прокурор) звернувся до Запорізького окружного адміністративного суду (далі - суд) із позовом в інтересах Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя (далі – УПФУ в Жовтневому районі, позивач) до Запорізького дочірнього підприємства «Аква-газ» Товариства з обмеженою відповідальністю «Укргазифікація південь» (далі – ЗДП «Аква-газ», відповідач), в якому просить стягнути з відповідача заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне  соціальне страхування  у розмірі  3 430,15 грн.

Позовні вимоги прокурор обґрунтовує положеннями Законів України  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від  08.07.2010 №2464 (далі – Закон  №2464), «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-IV (далі – Закон  №1058-IV)  та зазначає, що відповідач є платником єдиного внеску. Внаслідок невиконання відповідачем вимог чинного законодавства, заборгованість ЗДП «Аква-газ» зі сплати єдиного внеску за жовтень 2011 року склала 3 430,15 грн.

Прокурор у судове засідання не з'явився, проте 17.01.2012 надіслав на адресу суду заяву про розгляд справи без його участі,  в порядку письмового провадження, за наявними у справі матеріалами та зазначив що позов підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача  у судове засідання не з'явився, проте 17.02.2012  надіслав  на адресу суду заяву про розгляд справи без його участі,  в порядку письмового провадження, за наявними у справі матеріалами та зазначив, що позов  визнає в повному обсязі.  

Відповідно до п.4 ст. 122 КАС України, особа, яка бере участь в справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь в справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними в справі матеріалами.

При розгляді справи в порядку письмового провадження  на підставі приписів ч.6 ст.12 та ч.1 ст.41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали позову, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до наступних висновків.

Запорізьке дочірнє підприємство «Аква-газ» Товариства з обмеженою відповідальністю «Укргазифікація південь» є юридичною особою та зареєстровано 12.03.2001 Виконавчим комітетом Запорізької  міської  ради, що підтверджується  Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 08.12.2011, ідентифікаційний номер 31380191.  

Відповідно до п.1 ч. 1 ст.4 Закону №2464 відповідач є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове  державне соціальне страхування та зареєстрований в УПФУ в Жовтневому районі  за №08/01- 3179.

Проведеною перевіркою прокуратурою Жовтневого району м. Запоріжжя встановлено,  що за жовтень 2011 року відповідач самостійно взяв на себе зобов'язання по сплаті єдиного внеску, а саме: нараховано  єдиний внесок по класу ризику - 38,52% в сумі             1 926,00грн., нарахований єдиний внесок з сум винагород за договорами ЦПХ - 34,7% в сумі  1 231,85 грн., утримання єдиного внеску з найманих працівників - 3,6% в сумі 180,00 грн.,  утримання єдиного внеску з осіб, які виконують роботи за договорами ЦПХ - 2,6% в сумі  923,00 грн., разом сума нарахувань єдиного внеску, а саме недоїмка складає  3430,15 грн.

Розмір недоїмки по сплаті єдиного внеску за жовтень 2011 рік в сумі 3430,15 грн. підтверджується карткою особового рахунку платника страхових внесків № 08/01-3179, яка формується на підставі наданих страхувальником Розрахунків та бази платіжних доручень УПФУ в Жовтневому районі, наданої прокурором  та дослідженої судом.

У зв'язку з несплатою страхових внесків УПФУ в Жовтневому районі на адресу відповідача була надіслана  вимога про сплату боргу №Ф 249 від 07.12.2011 на загальну суму 16 538,89 грн.

Оскільки у добровільному порядку відповідач заборгованість в повному обсязі не сплатив, прокурор звернувся до суду.

Враховуючи викладене, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.7 ст.9 Закону №2464 єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку. Платники, які не мають банківського рахунку, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв'язку.

Приписами  п.2 ч.1 ст.1  Закону №2464 встановлено, що єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно з п 2.1 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 27.09.2010 за № 21-5 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27 жовтня 2010 року за №9943/18289 роботодавці є платниками єдиного внеску.

Згідно з п.1 ч.2 ст.6 Закону №2464  платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

У відповідності до ч.8 ст.9 зазначеного Закону платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Відповідно до п. 4.3.6 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 27.09.2010 за № 21-5 встановлено, що нараховані за відповідний базовий звітний період суми єдиного внеску сплачуються платниками не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Відповідно до ч.2 ст.12 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» Пенсійний фонд відповідно до покладених на нього завдань забезпечує збір та ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску.

Згідно з п. 3.1 Порядку ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших платежів, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 за №21-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.10.2010 за №988/18283, з метою обліку, нарахованих і сплачених сум платежів автоматично формуються картки особових рахунків платників на підставі документів, зазначених у Розділі II цього Порядку.

Згідно з п.2.2 зазначеного вище Порядку документами, на підставі яких здійснюється облік сум нарахованих платежів шляхом занесення інформації про суми, що підлягають сплаті платниками до карток особових рахунків платників, є також такі, що самостійно визначені платником.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги щодо стягнення з відповідача заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у сумі 3 430,15 грн.  є обґрунтованими.

На час розгляду справи судом відповідачем доказів сплати податкової заборгованості не надав, проти позову не заперечив та визнав наявність у нього заборгованості.

Відповідно до ч. 3 ст. 112 КАС України, у разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову.

Проаналізувавши вищезазначені норми законодавства, всебічно розглянувши матеріали справи, суд приймає визнання відповідачем адміністративного позову, а тому позовні вимоги є такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94, 112, 158, 159, 161-163,167 КАС України, суд

                                                      ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Прокурора Жовтневого району м. Запоріжжя в інтересах  Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому  районі м. Запоріжжя  до  Запорізького дочірнього підприємства «Аква-газ» Товариства з обмеженою відповідальністю «Укргазифікація південь» про стягнення єдиного внеску на загальнообов'язкове державне  соціальне страхування  - задовольнити.

Стягнути з Запорізького дочірнього підприємства «Аква-газ» Товариства з обмеженою відповідальністю «Укргазифікація південь» (69095, м.Запоріжжя, пр.Леніна,105, кімната 523, ідентифікаційний код 31380191) на користь Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя (р/р №25608301201076, МФО №313957, ЄДРПОУ 20508433, банк - ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України») суму боргу зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне в розмірі 3 430,15 грн. (три тисячі чотириста тридцять  гривень  15 копійок) за жовтень 2011 року, на наступні рахунки:

на р/р №37193052000801 - нарахований єдиний внесок по класу ризику - 38,52% у розмірі  1 926,00 грн. (одна тисяча дев'ятсот двадцять шість гривень 00 копійок);

на р/р 37197070000801- нарахований єдиний внесок з сум винагороди за договорами ЦПХ - 34,70% у розмірі 1 231,85 грн. (одна тисяча двісті тридцять одна гривня 85 копійок);

на р/р 37195083000801 - утримання єдиного внеску з найманих працівників - 3,6% у розмірі 180,00 грн. (сто вісімдесят гривень 00 копійок);

на р/р 37194084000801 - утримання єдиного внеску з осіб, які виконують роботи за договорами ЦПХ - 2,6% у розмірі 92,30 грн. (дев'яносто  дві гривні 30 копійок).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо  його не скасовано, набирає законної сили після повернення  апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного  провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України – з дня отримання такої постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку,  передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було  повідомлено про можливість отримання копії постанови суду  безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне  оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після  закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії  постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя                     (підпис)                             І.В. Шара

Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21948233
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/12175/11

Ухвала від 11.06.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Ухвала від 02.06.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Ухвала від 01.09.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 23.08.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Постанова від 17.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Ухвала від 26.12.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні