Постанова
від 08.02.2012 по справі 0870/74/12
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2012 року /15 год. 15 хв ./ Справа № 0870/ 74/12

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі головуючого судді Нестеренк о Л.О., при секретарі Буряковій А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу з а поданням

Державної податкової інсп екції у Ленінському районі м . Запоріжжя

до Приватного підприємств а «АВІВ-2007»

про стягнення коштів за под атковим боргом у сумі 5 558 грн. 02 к оп.

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду наді йшло подання Державної подат кової інспекції у Ленінськом у районі м. Запоріжжя про стяг нення коштів за податковим б оргом у сумі 5 558 грн. 02 коп. з раху нків Приватного підприємств а «АВІВ-2007».

У позовній заяві позивач за значив, що станом на 04.01.2012 року відповідач має податков ий борг перед бюджетом з пода тку на додану вартість у сумі 5 558 грн. 02 коп. Податковий борг в иник унаслідок несплати само стійно узгодженої суми шляхо м подачі декларації з податк у на додану вартість за верес ень 2011 року. Крім того, за резул ьтатами проведеної перевірк и податковим повідомленням-р ішенням № 0004421502 від 08.11.2011 року відповідачу збільшено грошо ве зобов' язання з податку н а додану вартість. У зв' язку з несплатою відповідачем уз годженого податкового зобов ' язання на його адресу була направлена Податкова вимога від 01.11.2011 року № 976. Станом на день подачі позову заборгованіст ь відповідачем у добровільно му порядку не сплачена, тому з аявник просить стягнути 5 558 гр н. 02 коп. з рахунків платника у с удовому порядку.

До початку судового засіда ння представник позивача под ав клопотання, в якому просит ь розглянути справу без його участі. Вимоги, викладені у по данні, підтримує.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про час та мі сце розгляду справи повідомл ений належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 122 КАС Укр аїни особа, яка бере участь у с праві, має право заявити клоп отання про розгляд справи за її відсутності.

В зв' язку з неявкою у судов е засідання всіх осіб, які бер уть участь у справі, фіксуван ня судового засідання за доп омогою звукозаписувального технічного засобу відповідн о до ч. 4 ст. 41 КАС України не здій снюється.

Відповідно до ч. 7 ст. 183-3 КАС Ук раїни, неявка сторін у судове засідання не перешкоджає ро згляду справи.

Дослідивши матеріали спра ви, суд вважає, що подання підл ягає задоволенню, виходячи з наступного.

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податк ового кодексу України передб ачений обов'язок платників п одатків сплачувати податки т а збори у строки та в розмірах , встановлених цим Кодексом т а законами з питань митної сп рави.

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 Подат кового кодексу України крім випадків, передбачених подат ковим законодавством, платни к податків самостійно обчисл ює суму податкового та/або гр ошового зобов' язання та/або пені, яку зазначає у податков ій (митній) декларації або уто чнюючому розрахунку, що пода ється контролюючому органу у строки, встановлені цим Коде ксом.

Судом встановлено, що відпо відачем до Державної податко вої інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя подана Де кларація з податку на додану вартість за вересень 2011 року:

- від 20.10.2011 року № 69800, відповідно до якої підлягало сплаті в бю джет 1 814 грн. 00 коп. податку на до дану вартість.

У зв' язку з частковою спла тою у сумі 1047 грн. 23 коп., заборго ваність з податку на додану в артість, визначеного платник ом податків складає 766 грн. 77 ко п.

Пунктом 57.1 ст. 57 Податкового к одексу України передбачено, що платник податків зобов' я заний самостійно сплатити су му податкового зобов' язанн я, зазначену у поданій ним под атковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настаю ть за останнім днем відповід ного граничного строку, пере дбаченого цим Кодексом для п одання податкової деклараці ї, крім випадків, встановлени х цим Кодексом.

Приватне підприємство «АВ ІВ-2007» у встановлений строк уз годжену суму податкового зоб ов'язання не сплатило.

Державною податковою інсп екцією у Ленінському районі м. Запоріжжя проведена камер альна перевірка даних, задек ларованих у податковій звітн ості з податку на додану варт ість.

За результатами перевірки складений Акт від 25.10.2011 року № 449 6/15-02/35553778. Перевіркою встановлено порушення п. 198.6 ст. 198 Податково го кодексу України, а саме: без підставне віднесення до пода ткового кредиту податкових н акладних виписаних контраге нтами в періоди, що перевищил и 365 календарних днів з дати ви писки.

На підставі Акту перевірки Державною податковою інспек цією у Ленінському районі м. З апоріжжя області винесено по даткове повідомлення - рішен ня форми «Р» від 08.11.2011 року № 0004 421502, яким відповідачу збільш ено грошове зобов' язання з податку на додану вартість у сумі 4 791 грн. 25 коп., з них 3833 грн.00 ко п. - за основним платежем, 958 гр н. 25 коп. - штрафні санкції.

Податкове повідомлення - рішення направлено відповід ачу рекомендованим листом, я кий був повернутий відділом поштового зв' язку з відмітк ою «за закінченням терміну з берігання».

Відповідно до п. 58.3 ст. 58 Подат кового кодексу України Подат кове повідомлення-рішення вв ажається надісланим (вручени м) юридичній особі, якщо його п ередано посадовій особі тако ї юридичної особи під розпис ку або надіслано листом з пов ідомленням про вручення. У ра зі, коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або по даткові вимоги, або рішення п ро результати розгляду скарг и через відсутність за місце знаходженням посадових осіб , їх відмову прийняти податко ве повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішенн я про результати розгляду ск арги, незнаходження фактично го місця розташування (місце знаходження) платника податк ів або з інших причин, податко ве повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішенн я про результати розгляду ск арги вважаються врученими пл атнику податків у день, зазна чений поштовою службою в пов ідомленні про вручення із за значенням причин невручення .

Згідно п. 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України у разі визна чення грошового зобов'язання контролюючим органом за під ставами, зазначеними у підпу нктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 ць ого Кодексу, платник податкі в зобов'язаний сплатити нара ховану суму грошового зобов' язання протягом 10 календарни х днів, що настають за днем отр имання податкового повідомл ення-рішення, крім випадків, к оли протягом такого строку т акий платник податків розпоч инає процедуру оскарження рі шення контролюючого органу.

Податкове повідомлення - рі шення форми «Р» від 08.11.2011 року № 0004421502 відповідачем у встан овленому порядку не оскаржен о, грошове зобов' язання не с плачено.

Згідно до п. 95.1, п. 95.2, п. 95.3 ст. 95 Под аткового кодексу України орг ан державної податкової служ би здійснює за платника пода тків і на користь держави зах оди щодо погашення податково го боргу такого платника под атків шляхом стягнення кошт ів, які перебувають у його вла сності, а в разі їх недостатно сті продажу майна такого пла тника податків, яке перебува є у податковій заставі. Стягн ення коштів та продаж майна п латника податків провадятьс я не раніше ніж через 60 календ арних днів з дня надіслання т акому платнику податкової ви моги. Стягнення коштів з раху нків платника податків у бан ках, обслуговуючих такого пл атника податків, здійснюєтьс я за рішенням суду, яке направ ляється до виконання органам державної податкової служби , у розмірі суми податкового б оргу або його частини. Орган д ержавної податкової служби з вертається до суду щодо нада ння дозволу на погашення усі єї суми податкового боргу за рахунок майна платника пода тків, що перебуває у податков ій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття орг аном державної податкової сл ужби рішення про погашення у сієї суми податкового боргу. Рішення органу державної по даткової служби підписуєтьс я його керівником та скріплю ється гербовою печаткою орга ну державної податкової служ би. Перелік відомостей, які за значаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом державної податково ї служби.

Судом встановлено, що заявн иком 04.11.2011 року на адресу відпов ідача була направлена податк ова вимога № 976 від 01.11.2011р. про спл ату боргу у сумі 767 грн. 00 коп.

Податкова вимога направле на на юридичну адресу відпов ідача, але повернуто відділо м поштового зв' язку з відмі ткою про причини невручення «організація вибула».

Відповідно до п. 59.5 ст. 59 Подат кового кодексу України у раз і коли у платника податків, як ому надіслано (вручено) подат кову вимогу, сума податковог о боргу збільшується, погаше нню підлягає вся сума податк ового боргу такого платника податку, що виник після надіс лання (вручення) податкової в имоги.

Суд вважає наявними обстав ини, які дають підставу для ви сновку щодо правомірності зв ернення до суду із поданням п ро стягнення податкового бор гу, а саме: наявність податков ого боргу та настання строку для сплати узгодженого пода ткового зобов'язання, сплив 60 календарних днів з дня надіс лання такому платнику податк ової вимоги.

З огляду на викладене, суд в важає, що подання Державної п одаткової інспекції у Ленінс ькому районі м. Запоріжжя про стягнення 5 558 грн. 02 коп. податко вого боргу з рахунків Приват ного підприємства «АВІВ-2007» є обґрунтованим, а тому підляг ає задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. ст.ст. 158-163, ст. 183-3 КАС , 16.1.4 п. 16.1 ст. 16, п. 54.1 ст. 54, п. 57.1, п. 57.3 ст. 57, 95.1, п. 95.1, п. 95.2, п. 95.3 ст. 95, ст. 129 Пода ткового кодексу України, суд ,

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити подання Де ржавної податкової інспекці ї у Ленінському районі м. Запо ріжжя.

Стягнути з рахунків у банка х обслуговуючих Приватного п ідприємства «АВІВ-2007», а також готівки, що належить Приватн ому підприємству «АВІВ-2007» (69032, м. Запоріжжя, Південне шосе, бу д. 1, код ЄДРПОУ 35553778) на користь Де ржавного бюджету Ленінськог о району м. Запоріжжя суму под аткового боргу з податку на д одану вартість в розмірі 5 558 гр н. 02 коп. (п' ять тисяч п' ятсот п' ятдесят вісім гривень дв і копійки), яку зарахувати на р /р 31119029700006, код платежу 14010100, отримув ач - Державний бюджет Ленін ського району м. Запоріжжя, ко д одержувача 34677103, банк ГУДКУ у З апорізькій області, МФО 813015.

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС України, або прийняття пос танови у письмовому провадже нні - з дня отримання копії пос танови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя Л.О.Нестеренко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.02.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21948382
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0870/74/12

Постанова від 08.02.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 04.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні