Постанова
від 06.02.2012 по справі 2а-0870/11743/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2012 року /11:39/ Справа № 2а-0870/117 43/11

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі головуючого судді Нестеренк о Л.О. при секретарі Буряковій А.В., за участю представника п озивача Драча В.М., розгля нувши у місті Запоріжжі у від критому судовому засіданні а дміністративну справу

за заявою Державної податк ової інспекції у Жовтневому районі м. Запоріжжя

до Товариства з обмеженою відповідальністю “Інтерпро мресурс”

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Державний реєстратор Запорізької міської ради С ергєєва Тетяна Іванівна

про визнання недійсним зап ису про проведення державної реєстрації

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду наді йшла позовна заява Державної податкової інспекції у Жовт невому районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відп овідальністю “Інтерпромрес урс”, третя особа без самості йних вимог: Державний реєстр атор Запорізької міської рад и Сергєєва Тетяна Іванівна , про визнання недійсним зап ису про проведення державної реєстрації.

В позовній заяві позивач за значив, що товариство з обмеж еною відповідальністю «Інте рпромресурс» зареєстроване 18.01.2005 року як суб' єкт підприєм ницької діяльності в органах державної реєстрації та до к інця 2011 року перебувало на обл іку в Державній податковій і нспекції у Голосіївському ра йоні м. Києва за адресою: 65076, м. О деса, вул. Спартаківська, 8-А. З л иста державного реєстратора Запорізької міської ради ві д 11.11.2011 року позивачу стало від омо, що реєстраційна справа в ідповідача надійшла до держа вного реєстратора у Жовтнево му районі м. Запоріжжя та прий нята на облік. 11.11.2011 року Держав ним реєстратором Виконавчог о комітету Запорізької міськ ої ради було внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців №26 про взяття відповідача на облік у зв' я зку зі зміною місцезнаходжен ня, шляхом внесення змін до ус тановчих документів з адреси : 65076, м. Одеса, вул. Спартаківська , 8-А, на адресу: 69095, м. Запоріжжя, в ул. Гоголя, 100. В позовній заяві позивач посилається на полож ення Податкового кодексу Укр аїни, Порядку обліку платник ів податків і зборів, Цивільн ого кодексу України, Закону У країни «Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців», зокрем а, ст. 16 Податкового кодексу Ук раїни, згідно з вимогами якої , платник податків зобов'язан ий стати на облік у контролюю чих органах в порядку, встано вленому законодавством Укра їни. Зазначає, що в порушення в имог чинного законодавства в ідповідач не звертався до Де ржавної податкової інспекці ї у Жовтневому районі м. Запор іжжя за новим місцезнаходжен ням ні з заявою про взяття на о блік, ні за отриманням довідк и про взяття на облік. Вказав, що перевіркою відповідності юридичної адреси фактичному місцезнаходженню, проведено ю позивачем, встановлено, що в ідповідач за новим місцезнах одженням не знаходиться.

Просить визнати недійсним и зміни до установчих докуме нтів Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерпро рмесурс» щодо перереєстраці ї його місцезнаходження з ад реси: 65076, м. Одеса, вул. Спартаків ська, 8-А, на адресу: 69095, м. Запоріж жя, вул. Гоголя, 100, а також зобов ' язати державного реєстрат ора Запорізької міської ради внести запис щодо скасуванн я державної реєстрації змін до установчих документів, що пов' язані зі зміною місцез находження юридичної особи.

Витрати по справі покласти на відповідача.

Представник позивача у суд овому засіданні на задоволен ні позову наполягає.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про час та мі сце розгляду справи повідомл ений належним чином.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Державний реєстратор Запорізької міської ради С ергєєва Тетяна Іванівна, у судове засідання не з' явила ся, через канцелярію суду над ала заяву про розгляд справи за її відсутності.

Розглянувши та дослідивши матеріли справи, вислухавши думку представника позивача , суд вважає позовні вимоги та кими, що підлягають частково му задоволенню, виходячи з на ступного.

Як встановлено судом, Товар иство з обмеженою відповідал ьністю “Інтерпромресурс” (ко д ЄДРПОУ 33246590), як суб'єкт підпри ємницької діяльності в орган ах державної реєстрації заре єстроване 18.01.2005 року та до кінця 2011 року перебувало на обліку в Державній податковій інспек ції у Голосіївському районі м. Києва.

Державний реєстратор Вико навчого комітету Запорізько ї міської ради Сергеєва Тет яна Іванівна листом від 11.11.201 1 року за № 4584/12/5 повідомила пози вача, що реєстраційна справа Товариства з обмежено відпо відальністю «Інтерпромресу рс» надійшла до державного р еєстратора у Жовтневому райо ні м. Запоріжжя і прийнята на о блік.

Згідно Довідки з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців, яка міститься в матеріа лах справи, судом встановлен о, що шляхом внесення змін до у становчих документів, відпов ідачем змінено місцезнаходж ення з адреси: 65076, м. Одеса, вул. С партаківська, 8-А, на адресу: 69095, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, 100, про що державним реєстратором В иконавчого комітету Одесько ї міської ради внесено запис від 21.10.2011 року до Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в під № 23. Того ж дня державним р еєстратором Виконавчого ком ітету Одеської міської ради було внесено запис № 25 про зня ття з обліку Товариства з обм еженою відповідальністю «Ін терпромресурс».

11.11.2011 року згідно запису № 26 Де ржавного реєстратора Викона вчого комітету Запорізької м іської ради підприємство від повідача було взято на облік .

Згідно п.п. 16.1.1 та п.п. 16.1.11. п. 16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язує ться, зокрема, стати на облік у контролюючих органах в поря дку, встановленому законодав ством України, повідомляти к онтролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця прожива ння фізичної особи - підпри ємця.

На час виникнення спірних п равовідносин між позивачем т а відповідачем, діяв Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений Наказо м Державної податкової адмін істрації України від 22.12.2010 № 979.

Стаття 63 Податкового кодекс у України встановлює, що взят тю на облік або реєстрації в о рганах державної податкової служби підлягають всі платн ики податків.

З метою проведення податко вого контролю платники подат ків підлягають реєстрації аб о взяттю на облік в органах де ржавної податкової служби за місцезнаходженням юридични х осіб, відокремлених підроз ділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне мі сце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нер ухомого майна, об'єктів опода ткування або об'єктів, які пов 'язані з оподаткуванням або ч ерез які провадиться діяльні сть (неосновне місце обліку).

Стаття 93 Цивільного кодексу України, встановлює, що місце знаходженням юридичної особ и є фактичне місце ведення ді яльності чи розташування офі су, з якого проводиться щоден не керування діяльністю юрид ичної особи (переважно знахо диться керівництво) та здійс нення управління і обліку.

Платник податків зобов'яза ний стати на облік у відповід них органах державної податк ової служби за основним та не основним місцем обліку, пові домляти про всі об'єкти опода ткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, органи держ авної податкової служби за м ісцезнаходженням таких об'єк тів у порядку, встановленому центральним органом державн ої податкової служби.

Згідно із п. 66.1 ст. 66 Податково го кодексу України та р. IX Поря дку обліку платників податкі в і зборів, затвердженого нак азом ДПА України від 22.12.2010 № 979 пр оцедура переведення платник а податків розпочинається та проводиться органами держав ної податкової служби при на дходженні хоча б одного з так их документів:

- відомостей державного реє стратора про внесення змін д о відомостей про місцезнаход ження (місце проживання) плат ника податків;

- заяви за ф. N 1-ОПП (для юридичн их осіб та відокремлених під розділів) або за ф. N 5-ОПП (для са мо зайнятих) із позначкою "Пер ереєстрація" та копії свідоц тва про державну реєстрацію (витягу з Єдиного державного реєстру - для відокремлених п ідрозділів), поданих платник ом податків до органу держав ної податкової служби за нов им місцезнаходженням.

Відповідно до пункту 66.3 стат ті 66 Податкового кодексу Укра їни, у разі проведення держав ної реєстрації зміни місцезн аходження або місця проживан ня платника податків, внаслі док якої змінюється адмініст ративно-територіальна одини ця та орган державної податк ової служби, в якому на обліку перебуває платник податків (далі - адміністративний ра йон), а також у разі зміни пода ткової адреси платника подат ків, органами державної пода ткової служби за попереднім та новим місцезнаходженням ( місцем проживання) платника податків проводяться процед ури відповідно зняття з облі ку/взяття на облік такого пла тника податків.

У такому разі платник подат ків зобов'язаний подати орга ну державної податкової служ би за новим місцезнаходження м відповідну заяву у десятид енний строк від дня реєстрац ії зміни місцезнаходження (м ісця проживання) у порядку, ви значеному центральним орган ом державної податкової служ би. У разі неподання такої зая ви протягом 10 календарних дні в платник податків або посад ові особи платника податків несуть відповідальність від повідно до закону(абз. 3 п. 66.3 ст. 66 Податкового кодексу Україн и).

В судовому засіданні предс тавник позивача пояснив, що в ідповідач взагалі не зверта вся до Державної податкової інспекції у Жовтневому район і м. Запоріжжя та за адресою 6 9095, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, 100, не знаходиться.

В матеріалах справи містит ься копія акту перевірки від повідності юридичної адреси фактичному місцезнаходженн ю суб' єкта підприємницької діяльності № 431 від 29.11.2011 року, зі змісту якого судом встановл ено, що о/у ВПМ Державної подат кової інспекції у Жовтневому районі м. Запоріжжя проведен о перевірку місцезнаходженн я Товариства з обмеженою від повідальністю «Інтерпромре сурс», зареєстрованого держа вною податковою інспекцією в Жовтневому районі м. Запоріж жя за адресою: м. Запоріжжя, ву л. Гоголя, 100. Перевіркою встано влено, що Товариство з обмеже но відповідальністю «Інтерп ромресурс» за адресою: м. Запо ріжжя, вул. Гоголя, 100, станом на 29.11.2011 року не знаходиться.

Відповідно до ч. 4 Закону Укр аїни "Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" державна р еєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ц е засвідчення факту створенн я або припинення юридичної о соби, засвідчення факту набу ття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєст раційних дій, які передбачен і цим Законом, шляхом внесенн я відповідних записів до Єди ного державного реєстру.

Відомості про юридичну осо бу або фізичну особу - підприє мця включаються до Єдиного д ержавного реєстру шляхом вне сення записів на підставі ві домостей з відповідних реєст раційних карток та відомосте й, що надаються юридичними ос обами державному реєстратор у за місцезнаходженням реєст раційної справи згідно із за конодавством України (ст. 17 За кону України "Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців").

Відповідно до ст. 14 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців" передача реєстраційних справ здійсню ється в разі: зміни місцезнах одження юридичної особи, змі ни місця проживання фізичної особи-підприємця, якщо нове м ісцезнаходження юридичної о соби або місце проживання фі зичної особи-підприємця розт ашоване на території іншої а дміністративно-територіаль ної одиниці.

За наявності цієї підстави , державний реєстратор протя гом десяти робочих днів з дат и державної реєстрації зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживанн я фізичної особи-підприємця зобов' язаний передати за оп исом реєстраційну справу дер жавному реєстратору за новим місцезнаходженням юридично ї особи або за новим місцем пр оживання фізичної особи-підп риємця.

Відповідно до ст. 25 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців" державни й реєстратор за відсутності підстав для залишення докуме нтів, які подані для проведен ня державної реєстрації юрид ичної особи, без розгляду зоб ов' язаний перевірити ці док ументи на відсутність підста в для відмови у проведенні де ржавної реєстрації юридично ї особи, які передбачені част иною першою статті 27 цього Зак ону.

За змістом ст. 27 Закону Украї ни "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців" підставами д ля відмови у проведенні держ авної реєстрації юридичної о соби є, зокрема: невідповідні сть відомостей, які вказані в реєстраційній картці на про ведення державної реєстраці ї юридичної особи, відомостя м, які зазначені в документах , що подані для проведення дер жавної реєстрації юридичної особи; невідповідність уста новчих документів вимогам ча стини третьої статті 8 цього З акону.

Суд вважає за необхідне заз начити, що ведення обліку пла тників податків є одним із сп особів податкового контролю , відповідно до ст. 62 Податково го кодексу України, яким наді лені податкові органи.

Положення п.п. 20.1.12 п. 20.1 ст.20 Пода ткового кодексу України вста новлює, що у випадках, встанов лених законом, органи держав ної податкової служби наділе ні правом звертатися до суду щодо визнання недійсними ус тановчих (засновницьких) док ументів суб'єктів господарюв ання.

Отже, зазначення відповіда чем у документах, при проведе нні державної реєстрації змі ни місцезнаходження адреси, як не відповідає дійсному мі сцезнаходженню, суд вважає п ідставою для скасування держ авної реєстрації змін до уст ановчих документів.

З огляду на вищевикладене, б еручи до уваги встановлені с удом обставини по справі, а са ме: незнаходження відповідач а за новою адресою місцезнах одження, невиконання вимог П одаткового кодексу України т а Порядку обліку платників і зборів, щодо зняття з обліку та взяття на облік платника п одатків в органах податкової служби, суд дійшов висновку, щ о заявлені позивачем вимоги в частині визнання недійсним и зміни до установчих докуме нтів товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерпро мресурс», щодо перереєстраці ї місцезнаходження з адреси: 65076, м. Одеса, вул. Спартаківська , 8-А, на адресу: 69095, м. Запоріжжя, в ул. Гоголя, буд.100, є законними, о бґрунтованими, а тому підляг ають задоволенню.

Відносно вимог про зобов' язання державного реєстрато ра Запорізької міської ради внести запис щодо скасування державної реєстрації змін д о установчих документів, що п ов' язані зі зміною місцезна ходження юридичної особи, су д дійшов до наступного висно вку.

Обов' язок вчинення вищез азначених реєстраційних дій виникає у державного реєстр атора на підставі норм ст. 31 За кону України "Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців" пі сля отримання ним копії судо вого рішення щодо скасування державної реєстрації змін д о установчих документів юрид ичної особи, що надсилається йому судом у день набрання та ким рішенням законної сили. О тже, додаткового покладення цього обов' язку на державно го реєстратора судовим рішен ням не потребує.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

Таким чином, суд дійшов висн овку, що адміністративний по зов підлягає частковому задо воленню.

Керуючись ст.ст. 94, 95, ст.ст. 158-163 К АС України; п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16, п.п. 20.1. 18 п. 20.1 ст. 20; п.п. 49.18.2. п. 49.18. ст. 49, п. 54.1 ст. 54, п. 57.1 ст. 57, п.п. 59.1, п.п. 59.5 ст. 59; п. 95.1, п. 95.2, п . 95.3 ст. 95 Податкового кодексу Ук раїни, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити частко во.

Визнати недійсними зміни д о установчих документів това риства з обмеженою відповіда льністю «Інтерпромресурс», щ одо перереєстрації місцезна ходження з адреси: 65076, м. Одеса, в ул. Спартаківська, 8-А, на адрес у: 69095, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, б уд.100.

В задоволенні решти позовн их вимог відмовити.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її прого лошення, а в разі складення по станови у повному обсязі від повідно до статті 160 КАС Украї ни, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дн я отримання копії постанови, апеляційної скарги, з подаче ю її копії відповідно до кіль кості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова виготовлена у по вному обсязі 16.02.2012 року.

Суддя Л.О.Нестеренко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.02.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21949510
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/11743/11

Постанова від 06.02.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Постанова від 06.02.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 06.02.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 06.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 26.12.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 16.12.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні