Постанова
від 20.02.2012 по справі 0870/492/12
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 20 лютого 2012 року   09:40                                   Справа №  0870/492/12

      Запорізький окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді                                         Максименко Л.Я.

при секретарі судового засідання                    Приймаку Є.О.,

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовною заявою:Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя

до:Товариства з обмеженою відповідальністю «Трактир», м. Запоріжжя

про:стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Запоріжжя звернулась із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Трактир», в якому позивач просить суд стягнути з рахунків ТОВ «Трактир», у банках, обслуговуючих такого платника податків, кошти у сумі податкового боргу з податку на прибуток у розмірі 1 190,00 грн.

.          В обґрунтування позову посилається на те, що за відповідачем обліковується податковий борг з податку на прибуток у розмірі 1 190,00 грн. Вказана заборгованість виникла на підставі податкового повідомлення-рішення від 02.06.2009 № 0032621501/0, винесеного податковим органом за результатами перевірки ТОВ «Трактир» (акт № 1405 від 20.05.2009. Вказує, що визначені податковим органом зобов'язання відповідачем не сплачені у добровільному порядку, у зв'язку з чим позивач просить стягнути податковий борг у судовому порядку.

          Представник позивача у судове засідання не з'явився, клопотанням від 10.02.2012 (вх.№ 5722) просить суд розглянути справу без його участі. Позовні вимоги про стягнення боргу підтримує у повному обсязі.

          Представник відповідача у судові засідання 10.02.2012 та 20.02.2012 не прибув, направлена на його адресу за місцем реєстрації ухвала про відкриття провадження та судові повістки повернулися з відміткою пошти «За закінченням терміну зберігання».

Враховуючи те, що ухвала про відкриття провадження та судові повістки направлялися відповідачу за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, то згідно ч. 4    ст. 33 та ч. 11 ст. 35 КАС України вважається, що відповідач був належним чином повідомлений про порушення щодо нього адміністративної справи та необхідність надання відзиву.  

За таких обставин, суд дійшов висновку щодо можливості розгляду справи за відсутності представників сторін, на підставі наявних у справі матеріалів.

Враховуючи неявку у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, суд, керуючись ч. 1 ст. 41 КАС України, не здійснював фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

          Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні  вимоги слід  задовольнити повністю виходячи з наступного.

Відповідно до п.4.1.1 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» №2181-ІІІ від 21.12.2000, яким регулювався порядок адміністрування податків у спірний період (далі – Закон №2181-ІІІ), платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації (…).

Податкова декларація, розрахунок — документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов'язкового платежу) (п.1.11 ст.1 Закону №2181-ІІІ).

Судом встановлено, що 20.05.2009 фахівцями ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя проведено невиїзну документальну перевірки ТОВ «Трактир» з питань своєчасності подання податкової звітності по податку на прибуток, за результатами якої складено акт № 1405. Перевіркою встановлено, що відповідачем порушено вимоги п.п.4.1.4. п. 4.1. ст. 4 Закону №2181-ІІІ, п.16.4 ст. 16, п. 22.13 ст. 22 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», а саме: несвоєчасне подання декларацій з податку на прибуток за 11 місяців 2007 року, 2007 рік, 1 квартал, 1 півріччя, 9 місяців, 11 місяців 2008 року, 2008 рік. Акт перевірки направлявся на адресу відповідача поштою, але повернувся без вручення з відміткою пошти «За зазначеною адресою не значиться», про що податковим органом складено акт № 362 від 29.05.2009.

На підставі акту перевірки податковим органом було прийнято податкове повідомлення-рішення від 02.06.2009 № 0032621501/0, яким донараховано відповідачу суму штрафних санкцій по податку на прибуток у розмірі 1 190,00 грн. Податкове повідомлення-рішення направлялось відповідачу поштою, але повернулось без вручення з відміткою пошти «За зазначеною адресою не значиться», у зв'язку з чим податковим органом складено акт № 459 від 15.06.2009.

Згідно з п.п. 5.3.1. п. 5.3. ст. 5 Закону № 2181-ІІІ,  у разі визначення податкового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах «а» - «в» підпункту 4.2.2 пункту 4.2 статті 4, платник податків зобов'язаний погасити нараховану суму податкового зобов'язання протягом десяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення, крім випадків коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру апеляційного узгодження.

Визначені податковим органом зобов'язання відповідачем у добровільному порядку не сплачені, у зв'язку з чим у нього утворилась заборгованість по податку на прибуток у розмірі 1 190,00 грн.

          Згідно п. 5.4.1. ст. 5 зазначеного Закону узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

          Відповідно до п. 1.3. ст. 1 Закону № 2181-ІІІ, податковий борг (недоїмка) - податкове  зобов'язання  (з урахуванням   штрафних   санкцій   за  їх  наявності),  самостійно узгоджене  платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому  порядку,  але  не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

          Відповідно до п. п. 6.2.1. п. 6.2 ст. 6 Закону № 2181 у разі, коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового  зобов'язання  в установлені строки,  податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Відповідно до  п.п. 6.2.3. п. 6.2. ст. 6 Закону № 2181-ІІІ, податкові вимоги надсилаються: а) перша податкова вимога - не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання. Перша податкова вимога містить повідомлення про факт узгодження податкового зобов'язання та виникнення права податкової застави на активи платника податків. обов'язок погасити суму податкового боргу та можливі наслідки непогашення його у строк; б) друга податкова вимога - не раніше тридцятого календарного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення платником податків суми податкового боргу у встановлені строки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, викладених у першій податковій вимозі, може містити повідомлення про дату та час проведення опису активів платника податків, що перебувають у податковій заставі, а також про дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

          Підпунктом 6.2.4. п. 6.2 ст. 6 Закону № 2181-ІІІ визначено, що податкова вимога  вважається  надісланою  (врученою) юридичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юридичної особи  під  розписки  або  надіслано  листом  з  повідомленням про вручення. Податкова вимога вважається  надісланою  (врученою)  фізичній особі,  якщо  її  вручено  особисто  такій  фізичній  особі або її законному представникові чи  надіслано  листом  на  її  адресу за місцем  проживання або останнього відомого місця її знаходження із повідомленням про вручення.

На виконання ст. 6 Закону № 2181 позивач виставив боржнику першу податкову вимогу № 1/625 від 06.07.2009 та другу  податкову вимогу № 2/1325 від 15.12.2009, які були отримані відповідачем 13.10.2009 та 15.12.2009 відповідно.

Згідно з до п. п. 10.1.1 п. 10.1 ст. 10 Закону України № 2181 “…у разі коли інші, передбачені цим Законом, заходи з погашення податкового боргу не дали позитивного результату, податковий орган здійснює  за платника податків на користь держави заходи  щодо залучення  додаткових  джерел  погашення  суми податкового боргу  шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а за їх недостатності – шляхом продажу  інших  активів такого платника податків.”

          15.01.2010 заступником начальника ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя прийнято рішення № 23 про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу.

У відповідності до п. п. 95.1 та 95.2 ст. 95 ПК України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності  шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Згідно з п. 95.3 ст. 95 ПК України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.          

          За правилами частин 1, 6 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а в разі, якщо особа, яка бере участь у справі, без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які вона посилається, суд вирішує справу на основі наявних доказів.

          Згідно друку облікової картки, загальна сума податкового боргу відповідача, який виник у зв'язку із несплатою штрафних санкцій по податку на прибуток становить 1 190,00 грн.

          З огляду на викладене суд дійшов висновку, що адміністративний позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню у повному обсязі.

          Суд також зазначає, що згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

          Враховуючи вищезазначене та керуючись ст.ст. 2, 4, 7 – 12, 14, 86, 94, 158 – 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

          Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «Трактир» про стягнення коштів, - задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Трактир» (69089, м. Запоріжжя, вул. Сковороди, буд. 19, код 34441754) у банках, обслуговуючих такого платника податків, на користь Державного бюджету Ленінського району м. Запоріжжя (р/р 31117009700006, код одержувача 38025423, код платежу 11021000, банк ГУДКУ у Запорізькій області, МФО 813015) суму податкового боргу з податку на прибуток у розмірі 1 190 (одна тисяча сто дев'яносто) грн. 00 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо  його не скасовано, набирає законної сили після повернення  апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного  провадження.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було  повідомлено про можливість отримання копії постанови суду  безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне  оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії  постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.                    

          

Суддя                                                                        Л.Я. Максименко

Дата ухвалення рішення20.02.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21952118
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0870/492/12

Постанова від 20.02.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 10.02.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 19.01.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні