Постанова
від 12.03.2012 по справі 2а-1670/895/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2012 року м. Полтава Справа № 2а-1670/895/12

Полтавський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Кост енко Г.В.,

при секретарі - Кононенк о А.С.,

за участю: прокурора - Мисик А.А.

представника поз ивача - Литвина І.В.

розглянувши у відкри тому судовому засіданні спра ву за адміністративним позов ом Прокурора Машівського рай ону в інтересах держави в осо бі Машівського районного це нтру зайнятості до ОСОБА_2 про стягнення коштів, -

В С Т А Н О В И В:

16 лютого 2012 року Прокур ор Машівського району в інте ресах держави в особі Машівс ького районного центру зайня тості звернувся до Полтавсь кого окружного адміністрати вного суду з адміністративни м позовом до ОСОБА_2 про ст ягнення коштів, обґрунтовуюч и свої позовні вимоги тим, що в ідповідачем під час перебува ння на обліку в центрі зайнят ості як безробітного та отри мання допомоги по безробіттю було приховано факт реєстра ції як суб' єкта підприємниц ької діяльності, тому відпов ідно до ч.3 ст. 36 Закону України "Про загальнообов'язкове дер жавне соціальне страхування на випадок безробіття" отрим ана сума допомоги по безробі ттю в розмірі 1016,14 грн. підлягає поверненню.

12.03.2012 року позивачем було под ано заяву про зміну позовних вимог, у зв'язку з частковим в ідшкодуванням суми боргу від повідачем у розмірі 200,00 грн. Ст аном на день розгляду справи заборгованість відповідача склала 816,44 грн.

В судовому засіданні проку рор та представник позивача позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили їх задовольнити з урахуванням заяви про зміну позовних вим ог.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про причини неявки суду не повідомив, про час, дату, місце розгляду спра ви повідомлений належним чин ом та своєчасно, заперечення на позов не надав.

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву за даною явкою сторін та на підставі наявних доказів.

Заслухавши пояснення прок урора та представника позива ча, вивчивши та дослідивши ма теріали справи, всебічно і по вно з'ясувавши всі фактичні о бставини, на яких ґрунтуютьс я позовні вимоги, об'єктивно о цінивши докази, які мають юри дичне значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд приходить до наступн их висновків.

Як свідчать матеріали спра ви, 28.01.2005 року ОСОБА_2 звернув ся за сприянням у працевлашт уванні до Машівського районн ого центру зайнятості, де був зареєстрований як шукаючий роботу з відкриттям персонал ьної картки № 161400205012800001.

Наказом Машівського район ного центру зайнятості від 04.0 2.2005 року №НТ050204 відповідачу бул о надано статус безробітного та призначено допомогу по бе зробіттю відповідно до Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування на випадок безробіт тя" та "Порядку надання допомо ги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для о рганізації безробітними під приємницької діяльності" тер міном з 04.02.2005 року по 29.01.2006 року.

На підставі наказу від 25.07.2005 р оку № НТ050725 відповідача знято з обліку у Машівському районн ому центрі зайнятості з 21.07.2005 ро ку.

За період перебування на об ліку в центрі зайнятості ОС ОБА_2 отримав допомогу по бе зробіттю в сумі 598,11 грн., про що с відчить розрахунок заборгов аності незаконно отриманого матеріального забезпечення по безробіттю.

20.10.2005 року ОСОБА_2 повторно звернувся до Машівського ра йонного центру зайнятості, д е був зареєстрований як шука ючий роботу з відкриттям пер сональної картки № 161400205101300002.

Наказом Машівського район ного центру зайнятості від 20.0 5.2005 року №НТ051020 було надано стат ус безробітного та призначен а допомога по безробіттю від повідно до Закону України "Пр о загальнообов'язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття" та "Поряд ку надання допомоги по безро біттю у тому числі, одноразов ої її виплати для організаці ї безробітними підприємниц ької діяльності", яка виплачу валась з 20.10.2005 року по 30.04.2006 року.

Наказом Машівського район ного центру зайнятості від 13.0 6.2006 року №НТ060613 відповідача зня то з обліку з 09.06.2006 року.

За період з 20.05.205 року по 09.06.2006 ро ку ОСОБА_2 отримав допомог у по безробіттю в розмірі 668,33 г рн.

Відповідно до статті 12 Зак ону України “Про загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування на випадок без робіття” виконавча дирекція Фонду є виконавчим органом п равління Фонду, який забезпе чує виконання рішень правлін ня. Функції виконавчої дирек ції Фонду покладаються на ор гани державної служби зайнят ості. Функції робочих органі в виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнят ості Автономної Республіки К рим, обласні, Київський і Сева стопольський міські, районні , міськрайонні, міські та райо нні у містах центри зайнятос ті.

Виконавча дирекція Фонду т а її робочі органи контролюю ть правильність нарахування , своєчасність сплати страхо вих внесків, а також витрат за страхуванням на випадок без робіття, проводять розслідув ання страхових випадків та о бґрунтованості виплати мате ріального забезпечення в пор ядку, встановленому централь ними органами виконавчої вла ди у сфері праці та соціально ї політики, державної податк ової політики, Пенсійним фон дом України за погодженням з правлінням Фонду. Розслідув ання страхових випадків та о бґрунтованості виплати мате ріального забезпечення здій снюється шляхом звіряння дан их, зазначених у документах с трахувальника, з базою даних Пенсійного фонду України та Державної податкової адміні страції України, а в разі необ хідності - шляхом проведення виїзних планових та позапла нових перевірок страхувальн иків

08.09.2011 року Машівським район ним центром зайнятості прове дено розслідування страхови х випадків та обґрунтованост і виплат матеріального забез печення, за результатами яко ї складено акт №25 від 08.09.2011 року. Підставою перевірки стала ін формація Державного реєстра тора про те, що ОСОБА_2 на мо мент отримання статусу безро бітного, а саме з 04.02.2005 року, був с уб' єктом підприємницької д іяльності.

Відповідно до пункту 3 ста тті 1 Закону України "Про зайня тість населення" в Україні до зайнятого населення належат ь громадяни, які самостійно з абезпечують себе роботою, вк лючаючи підприємців, осіб, за йнятих індивідуальною трудо вою діяльністю, творчою діял ьністю, члени кооперативів, ф ермери та члени їх сімей, що бе руть участь у виробництві, а т акож члени особистих селянсь ких господарств, діяльність яких здійснюється відповідн о до Закону України "Про особи сте селянське господарство".

Згідно статті 2 Закону Украї ни "Про зайнятість населення " безробітними визнаються пр ацездатні громадяни працезд атного віку, які через відсут ність роботи не мають заробі тку або інших передбачених з аконодавством доходів і заре єстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукают ь роботу, готові та здатні при ступити до підходящої роботи .

Відповідно до частини 2 ст атті 36 Закону України "Про заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування на випад ок безробіття" застраховані особи, зареєстровані в устан овленому порядку як безробіт ні, зобов' язані своєчасно п одавати відомості про обстав ини, що впливають на умови вип лати їм забезпечення та нада ння соціальних послуг.

У відповідності до п.3 ст. 46 За кону України "Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців" фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати вн есення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підпр иємницької діяльності фізич ної особи - підприємця.

Згідно абзацу другому час тини 15 статті 47 Закон України "П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців" дата внесення д о Єдиного державного реєстру запису про проведення держа вної реєстрації припинення п ідприємницької діяльності ф ізичною особою - підприємцем є датою державної реєстраці ї припинення підприємницько ї діяльності фізичною особою - підприємцем.

Однак, всупереч вказаної но рми Закону відповідач не пов ідомив Машівський районний ц ентр зайнятості про те, що він є суб' єктом підприємницько ї діяльності, а навпаки, в пору шення вимог чинного законода вства, при подачі відповідно ї заяви, зазначив у ній завідо мо неправдиві відомості.

Таким чином, ОСОБА_2 стат ус безробітного та допомога по безробіттю були призначен і на підставі відомостей, що н е відповідають дійсності.

Отже, за час перебування в ідповідача на обліку в Машів ському районному центрі зайн ятості з 04.02.2005 року по 27.27.2005 року та з 20.10.2005 року по 09.06.2006 року, останні м незаконно отримано матеріа льне забезпечення по безробі ттю в розмірі 1266,44 грн.

Відповідно до п.6 Порядку ро зслідування страхових випад ків та обґрунтованості випла т матеріального забезпеченн я, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 357 від 20.03.2006 року, у разі встановл ення центрами зайнятості нал ежності безробітної особи до категорії зайнятих, така осо ба знімається з обліку як без робітна в установленому зако ном порядку та повертає суму незаконно отриманого матері ального забезпечення і варто сті наданих соціальних послу г з моменту виникнення обста вин, що впливають на умови вип лати матеріального забезпеч ення та надання соціальних п ослуг.

У зв' язку із виявленим пор ушенням відповідачем вимог з акону, 16.09.2011 року Машівським рай онним центром зайнятості бул о видано наказ №91 про повернен ня коштів відповідачем. Дани й наказ разом із вимогою про повернення коштів направляв ся на адресу відповідача, одн ак в добровільному порядку в казана сума сплачена не була .

07.11.2011 року Машівським районни м центром зайнятості ОСОБА _2 направлено претензію про добровільне повернення допо моги по безробіттю в сумі 1266,44 г рн.

Як встановлено в ході розгл яду справи, відповідачем бул о частково відшкодований бор г в сумі 250,00 грн.

На момент розгляду справи с удом кошти відповідачем спла чено частково в розмірі 200,00 грн . Таким чином, сума заборгован ості відповідача складає 816,44 г рн.

З огляду на викладене, суд п риходить до висновку про те, щ о позовні вимоги щодо стягне ння з ОСОБА_2 допомоги по б езробіттю в сумі 816,44 грн. є обґр унтованими та такими, що підл ягають задоволенню.

На підставі викладеного, к еруючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного с удочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Прокур ора Машівського району в інт ересах держави в особі Машів ського районного центру зайн ятості до ОСОБА_2 про стяг нення коштів - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 (АДР ЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1) на р/р 37176161403202 в ГУДК у Полтавській області, МФО 831019, к од ЗКПО 23554422 - незаконно отриман у допомогу по безробіттю в су мі 816 (вісімсот шістнадцять) гр н. 44 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо таку скаргу не було под ано. У разі подання апеляційн ої скарги судове рішення, якщ о його не скасовано, набирає з аконної сили після поверненн я апеляційної скарги, відмов и у відкритті апеляційного п ровадження або набрання зако нної сили рішенням за наслід ками апеляційного проваджен ня.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня пр оголошення постанови з одноч асним поданням її копії до су ду апеляційної інстанції. У р азі складення постанови у по вному обсязі відповідно до с татті 160 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апе ляційна скарга подається про тягом десяти днів з дня отрим ання копії постанови.

Повний текст постан ови виготовлено 16 березня 2012 ро ку.

Суддя Г.В.Костен ко

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.03.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21956660
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/895/12

Ухвала від 12.03.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Постанова від 12.03.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 17.02.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 17.02.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні