Постанова
від 27.02.2012 по справі 1689/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

   

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   27 лютого 2012 р.                                                                       № 2-а- 1689/12/2070

   Харківський окружний адміністративний суд  у складі:

головуючий суддя Бабаєв А.І.

при секретарі судового засідання  Свіргун О.О.

за участі

прокурора Семинякіної В.В. (посвідчення № 239 дійсне до 10.11.2016 року)

представника позивача ОСОБА_1 (довіреність № 122 від 26.01.2012 року)

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Харкові адміністративну справу за позовом прокурора Червонозаводського району м. Харкова в інтересах держави в особі державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" в особі відокремленого підрозділу "Держенергонагляд у Північному регіоні" до Відділу освіти Дворічанської районної державної адміністрації Харківської області про стягнення заборгованості, -  

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Червонозаводського району м. Харкова в інтересах держави в особі державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" в особі відокремленого підрозділу "Держенергонагляд у Північному регіоні" звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Відділу освіти Дворічанської районної державної адміністрації Харківської області, в якому просить суд стягнути з Відділу освіти Дворічанської районної державної адміністрації Харківської області на користь державного бюджету України штраф у сумі 1 020 грн.

В обґрунтування позову зазначив, що у ході перевірки ВП "Держенергонагляд у Північному регіоні" за дотриманням чинного законодавства встановлено, що  у липні 2011 року інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у Харківській області було проведено обстеження Відділу освіти Дворічанської районної державної адміністрації Харківської області з питань виконання комплексу заходів із забезпечення стійкої роботи електроенергетичного господарства соціально важливих споживачів електричної енергії в осінньо-зимовий період та в умовах надзвичайних ситуацій. За результатами обстеження відповідачеві було видано обов’язковий до виконання припис № 07/12-05-148 від 28.07.2011 року про усунення виявлених порушень.

В подальшому інспекцією Держенергонагляду у Харківській області проводились перевірки виконання відповідачем виданого припису. В результаті невиконання припису, була винесена постанова № 07/10-02-103 від 20.12.2011 року про накладання штрафу на Відділ освіти Дворічанської районної державної адміністрації Харківської області у розмірі 1 020 грн. Штраф до держбюджету відповідачем не перераховано.

Прокурор у судове засідання прибула, просила суд задовольнити позов.

Представник позивача у судове засідання прибула, позовні вимоги підтримала.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, причину неявки суду не повідомив, заперечень проти позову не надавав. Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС України про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином шляхом направлення повісток за адресою, внесеною до державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що є підставою для розгляду справи у його відсутність на підставі наявних у справі доказів.

Суд, заслухавши пояснення прокурора та представника позивача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши  докази у їх сукупності вважає, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 28 липня 2011 року інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у Харківській області було проведено обстеження Відділу освіти Дворічанської районної державної адміністрації Харківської області з питань виконання комплексу заходів із забезпечення стійкої роботи електроенергетичного господарства соціально важливих споживачів електричної енергії в осінньо-зимовий період та в умовах надзвичайних ситуацій.

За результатами обстеження відповідачу було видано обов’язковий до виконання припис № 07/12-05-148 від 28.07.2011 року про усунення виявлених порушень, які відповідач у встановлений термін не виконав, що підтверджується актом перевірки (протоколом) № 07/12-05-019 від 30.09.2011 року (а.с. 10-12).

Державним інспектором інспекції з Держенергонагляду у Харківській області було видано Відділу освіти Дворічанської районної державної адміністрації Харківської області припис № 07/12-05-202 від 30.09.2011 року про усунення виявлених порушень (а.с. 13-16).

16.12.2011 року Державним інспектором інспекції з Держенергонагляду у Харківській області було проведено перевірку відповідача щодо виконання даного припису, якою встановлено невиконання припису Відділом освіти Дворічанської районної державної адміністрації Харківської області, що підтверджується актом перевірки (протоколом) № 07/12-05-024 від 16.12.2011 року (а.с. 17-18).

Старшим державним інспектором інспекції з Держенергонагляду у Харківській області за порушення законодавства про електроенергетику та за ухилення від виконання припису  відповідачем, згідно зі ст. 27 Закону України "Про електроенергетику" № 575/97-ВР від 16.10.1997 року, накладено штраф на Відділ освіти Дворічанської районної державної адміністрації Харківської області у розмірі 1 020 грн., про що було винесено постанову № 07/10-02-103 від 20.12.2011 року (а.с. 19).     

Відповідно до ст. 5 Закону України “Про електроенергетику” № 575/97-ВР від 16.10.1997 року, однією із засад державної політики в енергетиці є створення умов безпечної експлуатації об'єктів електроенергетики, а також забезпечення відповідальності енергопостачальників та споживачів. Згідно зі ст. 9 зазначеного закону та п.1 Положення “Про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної та теплової енергії”, затвердженого постановою КМУ від 07.08.1996р. №929 державний нагляд в електроенергетиці здійснює Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії, яка підпорядкована безпосередньо Мінпаливенерго в частині виконання функцій, покладених на Держенергонагляд, та діє у складі державного підприємства, що здійснює централізоване диспетчерське (оперативно-технологічне) управління об'єднаною енергетичною системою України, та його територіальних структурних підрозділів.

Згідно з Указом Президента України “Про зміни в структурі центральних органів виконавчої влади” від 15.12.1999р. №1573/99 Міністерство палива та енергетики України входить до складу органів виконавчої влади України.

Відповідно до наказу Міністерства палива та енергетики України № 63 від 20.02.2006 року, Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії (Держенергонагляд) безпосередньо підпорядкована Мінпаливенерго щодо виконання функцій, покладених на Держенергонагляд Положенням про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.96 № 929, здійснює допоміжні заходи із забезпечення надійного і сталого функціонування об'єднаної енергетичної системи України та діє у складі державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" (далі - ДП НЕК "Укренерго"). Особа в інтересах якої заявлено позов щодо стягнення штрафних санкцій є суб’єктом владних повноважень в розумінні ст. 3 КАС України, оскільки здійснює владні управлінські функції на основі законодавства.

Правовідносини сторін є публічними. Стосуються стягнення санкцій за порушення встановленого державою порядку у енергетичних відносинах (адміністративно-господарські санкції).

Відповідно до ст. 9, ст. 26, ст. 27 Закону України “Про електроенергетику”, державний нагляд в електроенергетиці здійснюють Державна інспекція з експлуатації електричних станцій і мереж та Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, та інші органи, визначені законодавством України. Державні інспектори з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії мають право застосовувати в установленому законодавством України порядку санкції до суб'єктів господарської діяльності за порушення нормативно-правових актів та складати протоколи про адміністративні правопорушення. Правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку пошкодження приладів обліку; розкомплектування та пошкодження об'єктів електроенергетики, розкрадання майна цих об'єктів; створення перешкод у здійсненні державного енергетичного нагляду та у виконанні робіт, пов'язаних з обслуговуванням об'єктів електроенергетики, порушення правил охорони електричних мереж; порушення правил користування енергією. Оскарження дій щодо накладення штрафів провадиться у судовому порядку. Суми стягнених штрафів зараховуються до Державного бюджету України. Громадяни та службові особи несуть адміністративну відповідальність за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання приписів Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у вигляді штрафу у розмірі до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в порядку, встановленому законом.

Відповідно до п. 10 Положення про порядок накладення на суб’єктів господарської діяльності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику суб’єкт господарської діяльності повинен сплатити штраф протягом 30 днів з дня винесення постанови про його накладення. У разі несплати штрафу у визначений термін він стягується в судовому порядку.

Судом встановлено, що на відповідача було накладено штраф за порушення законодавства про електроенергетику згідно постанови, яка відповідачем не оскаржувалась, отже є чинною, але штраф згідно даної постанови ним сплачено не було.

Штраф у сумі 1 020 грн. до бюджету відповідачем не перераховано.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 158, ст. 159, ст. 160, ст. 163, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України суд, –

                                                                   П О С Т А Н О В И В:

Позов прокурора Червонозаводського району м. Харкова в інтересах держави в особі державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" в особі відокремленого підрозділу "Держенергонагляд у Північному регіоні" до Відділу освіти Дворічанської районної державної адміністрації Харківської області про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з  Відділу освіти Дворічанської районної державної адміністрації Харківської області (адреса: 62702, Харківська область, смт. Дворічна, пров. Спортивний, 14, ЄДРПОУ 02146417, р/р 3541000500937 в банку ГУДКУ в Харківській області, МФО 851011) на користь державного бюджету України штраф у сумі 1020 (тисяча двадцять грн.) шляхом перерахування вказаної суми на р/р 31119106700185 відкритий на відділення УДК у Дворічанському районі, код ЄДРПОУ 24134308, код платежу 21081100, МФО 851011.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя                                                                                  Бабаєв А.І.

Повний текст постанови виготовлений 02.03.2012 року.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.02.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21957698
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1689/12/2070

Ухвала від 10.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 10.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Постанова від 27.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні