Постанова
від 06.03.2012 по справі 503/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

06 березня 2012 р. № 2-а- 503/12/2070

Харківський окружний а дміністративний суд у склад і:

головуючого судді - Волоши на Д.А.

за участю секретаря судово го засідання - Зеленькова О.В.

представників: позивача - Тімонова А.І., відповідача - не прибув,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом Державної по даткової інспекції у Дзержин ському районі міста Харкова до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Харків Аквар есурс" про стягнення податк ового боргу,-

В С Т А Н О В И В:

До Харківського окруж ного адміністративного суду звернувся позивач, Державна податкова інспекція у Дзерж инському районі міста Харков а , з адміністративним позово м до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Харків Аква ресурс" , в якому просить суд, з урахуванням заяви про зменш ення розміру позовних вимог, стягнути податковий борг у с умі 21684,15 грн. з ТОВ " Харків Аквар есурс" ( код ЄДРПОУ 34013830).

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначає, що Тов ариство з обмеженою відповід альністю "Харків Акваресурс" перебуває на податковому об ліку як платник податків в ДП І в Дзержинському районі міс та Харкова. На теперішній час за відповідачем лічиться за боргованість перед бюджетом у сумі 21684,15 грн., що виникла вна слідок несплати в установлен ий строк зобов'язань з орендн ої плати за земельні ділянки державної і комунальної вла сності, самостійно визначени х платником податку у деклар ації. Наведені обставини сві дчать про невиконання відпов ідачем свого податкового обо в' язку, щодо сплати податкі в та зборів в строки та у розмі рах, встановлених Податковим кодексом України.

Представник позивача у суд овому засідання позовні вимо ги підтримав та просив суд за довольнити позов у повному о бсязі з підстав, зазначених в позовній заяві.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився , про час, дат у та місце розгляду справи бу в повідомлений належним чино м за адресою, внесеною до Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців, причини неявки су ду не повідомив, заперечень т а клопотань не надав.

Враховуючи викладене, беру чи до уваги, що відповідач не з ' явився в судове засідання двічі, причин неявки суду не повідомив, є належним чином п овідомлений про дату, час та м ісце розгляду справи, на підс таві ч. 4 ст. 128 КАС України суд пр иходить до висновку про можл ивість розгляду справи за на явними в ній доказами.

Суд, заслухавши представни ка позивача, дослідивши мате ріали справи, проаналізувавш и докази у їх сукупності, вваж ає, що позов підлягає задовол енню з наступних підстав.

На підставі п.п. 1,2 ст. 10 Закону України "Про державну податк ову службу" від 04 грудня 1990 року №509-ХП зі змінами та доповненн ями, визначено функції держа вних податкових інспекцій в районах, містах без районног о поділу, районах у містах, між районних та об'єднаних держа вних податкових інспекцій, в ідповідно до яких Державна п одаткова інспекція в Дзержин ському районі міста Харкова здійснює контроль за дотрима нням законодавства про подат ки, інші платежі, забезпечує п равильність обчислення та св оєчасність надходження цих п одатків.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмежен ою "Харків Акваресурс" зареєс троване за юридичною адресо ю: 61098, м. Харків, вул. Єлізарова б . 3, код - 34013830, що підтверджується спеціальним витягом з Єдино го державного реєстру юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців станом на 16.02.2012 р.

Юридична особа, ТОВ "Харків Акваресурс", перебуває на обл іку як платник податків в ДПІ у Дзержинському районі міст а Харкова з 26.09.2007 року .

Згідно з п.п. 16.1.4. ст. 16 Податков ого кодексу України платник податків зобов' язаний спла чувати податки та збори в стр оки та у розмірах, встановлен их цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 36.1. ст. 36 Пода ткового кодексу України пода тковим обов'язком визнається обов'язок платника податку о бчислити, задекларувати та/а бо сплатити суму податку та з бору в порядку і строки, визна чені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Згідно п. 269.1 ст. 269 розділу XIII Пла та за землю Податкового коде ксу України платниками подат ку є: власники земельних діля нок, земельних часток (паїв), з емлекористувачі.

Відповідно до п.п. 270.1.1 та п.п. 270.1 .2 п. 270.1. ст. 270 Податкового кодексу України об'єктами оподаткув ання є: земельні ділянки, які п еребувають у власності або к ористуванні; земельні частки (паї), які перебувають у власн ості.

Відповідно до п. 288.1 ст. 288 Подат кового кодексу України підст авою для нарахування орендно ї плати за земельну ділянку є договір оренди такої земель ної ділянки.

Підпунктом 9.1.10 п. 9.1 ст. 9 Податк ового кодексу України плату за землю віднесено до загаль нодержавних податків та збор ів.

Судом встановлено, що між Ха рківською міською радою Харк івської області (як орендода вцем) та ТОВ "Харків Акваресур с" (як орендарем) було укладено договір оренди землі (несіль ськогосподарського признач ення) від 02.07.2007 року яка знаходи ться за адресою: м. Харків, вул . Отакара Яроша , 18, загальною п лощею 0,5508 га .

Таким чином, платником орен дної плати за орендовану у Ха рківської міської ради земел ьну ділянку комунальної влас ності є орендар - Товариство з обмеженою відповідальністю "Харків Акваресурс", вказаний платіж має статус загальнод ержавного податку.

Як вбачається з розрахунку суми позову, заборгованість Товариства з обмеженою відп овідальністю "Харків Акварес урс" перед бюджетом з орендно ї плати за земельні ділянки д ержавної і комунальної власн ості, строком на момент розгл яду справи, складає 21684,15 грн.

Щодо підстав виникнення за значеної заборгованості суд ом встановлено наступне.

Відповідно до п. 286.2 ст. 286 Пода ткового кодексу України пла тники плати за землю (крім фіз ичних осіб) самостійно обчис люють суму податку щороку ст аном на 1 січня і не пізніше 20 лю того поточного року подають відповідному органу державн ої податкової служби за місц езнаходженням земельної діл янки податкову декларацію на поточний рік за формою, встан овленою у порядку, передбаче ному статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівн ими частками за місяцями. Под ання такої декларації звільн яє від обов'язку подання щомі сячних декларацій. При подан ні першої декларації (фактич ного початку діяльності як п латника плати за землю) разом з нею подається довідка (витя г) про розмір нормативної гро шової оцінки земельної ділян ки, а надалі така довідка пода ється у разі затвердження но вої нормативної грошової оці нки землі.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем була по дана до Державної податкової інспекції в Дзержинському р айоні міста Харкова декларац ія орендної плати за земельн і ділянки державної і комуна льної власності №2824 від 28.01.2011 рок у, якою самостійно визначено податкове зобов' язання з о рендної палаті за земельні д ілянки державної і комунальн ої власності за 2011 рік у сумі 79991 ,40 грн. з них за місяць 6665,95 грн.

Відповідачем частково бул о сплачено орендну плату, що підтверджується обліковою карткою платника податку.

Таким чином, в зв' язку з ча стковою сплатою заборговано сті податковий борг відпові дача по орендній платі за зем ельні ділянки державної і ко мунальної власності в загаль ній сумі склав 21684,15 грн., що підт верджується обліковою карт кою платника податку.

Пунктами 49.1, 49.2 статті 49 Податк ового кодексу України визнач ено, що податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом с троки органу державної подат кової служби, в якому перебув ає на обліку платник податкі в. Платник податків зобов'яза ний за кожний встановлений ц им Кодексом звітний період п одавати податкові деклараці ї щодо кожного окремого пода тку, платником якого він є, від повідно до цього Кодексу нез алежно від того, чи провадив т акий платник податку господа рську діяльність у звітному періоді.

Пунктом 54.1 ст. 54 зазначеного к одексу визначено, що крім вип адків, передбачених податков им законодавством, платник п одатків самостійно обчислює суму податкового та/або грош ового зобов'язання та/або пен і, яку зазначає у податковій (м итній) декларації або уточню ючому розрахунку, що подаєть ся контролюючому органу у ст роки, встановлені цим Кодекс ом.

Відповідно до п.п. 56.11. ст. 56 Пода ткового кодексу України не п ідлягає оскарженню грошове з обов'язання, самостійно визн ачене платником податків.

Податкове зобов'язання щод о плати за землю, визначене у п одатковій декларації на пото чний рік, сплачується рівним и частками власниками та зем лекористувачами земельних д ілянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податк овий період, який дорівнює ка лендарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, щ о настають за останнім кален дарним днем податкового (зві тного) місяця. ( п. 287.3 ст. 287 Податк ового кодексу України).

Згідно з п.п.59.1 ст.59 Податковог о кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового з обов'язання в установлені за конодавством строки, орган д ержавної податкової служби н адсилає (вручає) йому податко ву вимогу в порядку, визначен ому для надсилання (вручення ) податкового повідомлення-р ішення.

З метою погашення наявної з аборгованості ДПІ в Дзержин ському районі міста Харкова сформована та направлена на адресу відповідача податко ва вимога №896 від 01.06.2011 року, яка б ула отримана 03.06.2011, згідно підпи су на корінці податкової вим оги.

На момент розгляду справи с удом сума заборгованості у р озмірі 21684,15 грн. відповідачем н е погашена, наявність заборг ованості підтверджується об ліковою карткою, що міститьс я в матеріалах справи.

Судом встановлено, що 01.06.2011 ро ку ДПІ у Дзержинському район і м. Харкова було прийнято ріш ення №541 про опис майна у подат кову заставу.

Згідно п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податко вого кодексу України податко вий борг - сума грошового зобо в'язання (з урахуванням штраф них санкцій за їх наявності), с амостійно узгодженого платн иком податків або узгодженог о в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений ц им Кодексом строк, а також пен я, нарахована на суму такого г рошового зобов'язання.

Відповідно до п. п. 20.1.28 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податково ї служби мають право застосо вувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, с тягувати до бюджетів та держ авних цільових фондів суми г рошових зобов'язань та/або по даткового боргу у випадках, п орядку та розмірі, встановле них цим Кодексом.

Пунктом 11 ст. 10 Закону Україн и "Про державну податкову слу жбу" від 04 грудня 1990 року №509-ХП за значено, що до функцій Держав ної податкової інспекції в р айонах, містах без районного поділу, районах у містах, міжр айонні та об'єднані спеціалі зовані державні податкові ін спекції відноситься, зокрем а, подання до судів позовів д о підприємств, установ, орган ізацій та громадян про визна ння угод недійсними і стягне ння в доход держави коштів, од ержаних ними за такими угода ми, а в інших випадках - коштів , одержаних без установлених законом підстав, а також про с тягнення заборгованості пер ед бюджетом і державними ціл ьовими фондами за рахунок їх майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених ст. 72 цього Кодексу.

Відповідач доказів на спро стування вимог позивача суду не надав, податковий борг в су мі 21684,15 грн. не сплатив.

Враховуючи вищенаведене, с уд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позив ача про стягнення податково го боргу в сумі 21684,15 грн. з Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Харків Акваресурс" на користь бюджету обґрунтован ими та такими, що підлягають з адоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 8-14, 35, 71, 94, 159, 160-164, 167 , 186 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Дзержинському районі міста Харкова до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Харків Акваресурс" про ст ягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Хар ків Акваресурс" (61098, м. Харків, в ул. Єлізарова б. 3, код - 34013830) на кор исть бюджету (р/р 33215812700003 в УДКСУ у Дзержинському районі м. Харк ова, МФО 851011, код ЄДРПОУ 37999654, код п латежу 13050200) податковий борг у с умі 21684.15 грн. (двадцять одна тис яча шістсот вісімдесят чоти ри грн. 15 коп.)

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення протягом десяти днів з д ня її проголошення, у разі зас тосування судом частини трет ьої статті 160 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, а також прийняття постано ви у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня о тримання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після повернення апеляцій ної скарги, відмови у відкрит ті апеляційного проваджені а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Повний текст постанови ск ладено 12 березня 2012 року.

Суддя Волошин Д.А.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.03.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21957821
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —503/12/2070

Ухвала від 19.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

Ухвала від 19.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

Постанова від 06.03.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні