Постанова
від 06.03.2012 по справі 1978/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний а дміністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

06 березня 2012 р. № 2-а- 1978/12/2070

Харківський окружний а дміністративний суд у склад і:

головуючого судді - Волоши на Д.А.

за участю секретаря судово го засідання - Зеленькова О.В.

представників: позивача - Хорольскої Г.Ю, відповіда ча - не прибув, прокурор - Се минякіна В.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом Прокурора Чер вонозаводського району міст а Харкова в інтересах держав и в особі Державної податков ої інспекції у Червонозаводс ькому районі міста Харкова д о Товариства з обмеженою від повідальністю "Білдінг -Серв іс" про стягнення податково го боргу,-

В С Т А Н О В И В:

До Харківського окруж ного адміністративного суду звернувся позивач, Прокурор Червонозаводського району м іста Харкова в інтересах дер жави в особі Державної подат кової інспекції у Червонозав одському районі міста Харков а, з адміністративним позово м до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Білдінг -Се рвіс", в якому просить суд, стя гнути з ТОВ “Білдінг-Сервіс” до місцевого бюджету суму бо ргу з орендної плати за землю в розмірі 4521,74 грн., на розподі льчий рахунок №34129999700011 УДК Черво нозаводського району, 24134627 бан к ГУ ДКУ в Харківській област і, МФО 851011, код отримувача 24134627.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначає, що Тов ариство з обмеженою відповід альністю "Білдінг -Сервіс" пе ребуває на податковому облік у як платник податків в ДПІ у Ч ервонозаводському районі мі ста Харкова. На теперішній ча с за відповідачем лічиться з аборгованість перед бюджето м у сумі 4521,74 грн., що виникла вна слідок несплати в установлен ий строк зобов'язань з орендн ої плати за земельні ділянки державної і комунальної вла сності, самостійно визначени х платником податку у деклар ації. Наведені обставини сві дчать про невиконання відпов ідачем свого податкового обо в' язку, щодо сплати податкі в та зборів в строки та у розмі рах, встановлених Податковим кодексом України.

Прокурор та представник по зивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали т а просили суд задовольнити п озов у повному обсязі з підст ав, зазначених у позовній зая ві.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився , про час, дат у та місце розгляду справи бу в повідомлений належним чино м за адресою, внесеною до Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців, причини неявки су ду не повідомив, заперечень т а клопотань не надав.

Враховуючи викладене, беру чи до уваги, що відповідач не з ' явився в судове засідання, судова повістка не вручена з незележних від суду причин, п ричин неявки суду не повідом ив, є належним чином повідомл ений про дату, час та місце роз гляду справи, на підставі ч. 4 с т. 128 КАС України суд приходить до висновку про можливість р озгляду справи за наявними в ній доказами.

Суд, заслухавши прокурора, п редставника позивача, дослід ивши матеріали справи, проан алізувавши докази у їх сукуп ності, вважає, що позов підляг ає задоволенню з наступних п ідстав.

На підставі п.п. 1,2 ст. 10 Закону України "Про державну податк ову службу" від 04 грудня 1990 року №509-ХП зі змінами та доповненн ями, визначено функції держа вних податкових інспекцій в районах, містах без районног о поділу, районах у містах, між районних та об'єднаних держа вних податкових інспекцій, в ідповідно до яких Державна п одаткова інспекція у Червоно заводському районі міста Хар кова здійснює контроль за до триманням законодавства про податки, інші платежі, забезп ечує правильність обчисленн я та своєчасність надходженн я цих податків.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмежен ою "Білдінг -Сервіс" зареєстр оване за юридичною адресою: 6 1002, м. Харків, вул. Артема б. 26, код - 24276072, що підтверджується спеці альним витягом з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців станом на 15.02.2012 р. та перебув ає на обліку як платник подат ків в ДПІ у Червонозаводсько му районі міста Харкова.

Згідно з п.п. 16.1.4. ст. 16 Податков ого кодексу України платник податків зобов' язаний спла чувати податки та збори в стр оки та у розмірах, встановлен их цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 36.1. ст. 36 Пода ткового кодексу України пода тковим обов'язком визнається обов'язок платника податку о бчислити, задекларувати та/а бо сплатити суму податку та з бору в порядку і строки, визна чені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Як вбачається з розрахунку суми позову, заборгованість Товариства з обмеженою відп овідальністю "Білдінг -Серві с" перед бюджетом з орендної п лати за земельні ділянки дер жавної і комунальної власнос ті за листопад - грудень 2011 року складає 4521,74 грн.

Щодо підстав виникнення за значеної заборгованості суд ом встановлено наступне.

Відповідно до п. 286.2 ст. 286 Пода ткового кодексу України пла тники плати за землю (крім фіз ичних осіб) самостійно обчис люють суму податку щороку ст аном на 1 січня і не пізніше 20 лю того поточного року подають відповідному органу державн ої податкової служби за місц езнаходженням земельної діл янки податкову декларацію на поточний рік за формою, встан овленою у порядку, передбаче ному статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівн ими частками за місяцями. Под ання такої декларації звільн яє від обов'язку подання щомі сячних декларацій. При подан ні першої декларації (фактич ного початку діяльності як п латника плати за землю) разом з нею подається довідка (витя г) про розмір нормативної гро шової оцінки земельної ділян ки, а надалі така довідка пода ється у разі затвердження но вої нормативної грошової оці нки землі.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем була по дана до Державної податкової інспекції у Червонозаводськ ому районі міста Харкова дек ларація орендної плати за зе мельні ділянки державної і к омунальної власності №1782 від 31.01.2011 року, якою самостійно визн ачено податкове зобов' язан ня з орендної палаті за земел ьні ділянки державної і кому нальної власності за 2011 рік у с умі 33611,76 грн. з них за місяць 2800,98 г рн.

Отже відповідачем за періо д листопад - грудень 2011 року пов инно бути сплачено орендну п лату в розмірі 5601,96 грн. Станом н а 01.12.11р. існувала переплата в су мі 1080,22 грн., що підтверджується обліковою карткою платника податку.

Таким чином, в зв' язку з на явністю переплати податкови й борг відповідача по орендн ій платі за земельні ділянки державної і комунальної вла сності за листопад-грудень 2011 року склав 4521,74 грн.

Пунктами 49.1, 49.2 статті 49 Податк ового кодексу України визнач ено, що податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом с троки органу державної подат кової служби, в якому перебув ає на обліку платник податкі в. Платник податків зобов'яза ний за кожний встановлений ц им Кодексом звітний період п одавати податкові деклараці ї щодо кожного окремого пода тку, платником якого він є, від повідно до цього Кодексу нез алежно від того, чи провадив т акий платник податку господа рську діяльність у звітному періоді.

Пунктом 54.1 ст. 54 зазначеного к одексу визначено, що крім вип адків, передбачених податков им законодавством, платник п одатків самостійно обчислює суму податкового та/або грош ового зобов'язання та/або пен і, яку зазначає у податковій (м итній) декларації або уточню ючому розрахунку, що подаєть ся контролюючому органу у ст роки, встановлені цим Кодекс ом.

Відповідно до п.п. 56.11. ст. 56 Пода ткового кодексу України не п ідлягає оскарженню грошове з обов'язання, самостійно визн ачене платником податків.

Податкове зобов'язання щод о плати за землю, визначене у п одатковій декларації на пото чний рік, сплачується рівним и частками власниками та зем лекористувачами земельних д ілянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податк овий період, який дорівнює ка лендарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, щ о настають за останнім кален дарним днем податкового (зві тного) місяця. ( п. 287.3 ст. 287 Податк ового кодексу України).

Згідно з п.п.59.1 ст.59 Податковог о кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового з обов'язання в установлені за конодавством строки, орган д ержавної податкової служби н адсилає (вручає) йому податко ву вимогу в порядку, визначен ому для надсилання (вручення ) податкового повідомлення-р ішення.

З метою погашення наявної з аборгованості ДПІ у Червоно заводському районі міста Хар кова сформована та направлен а на адресу відповідача пода ткова вимога № 1535 від 30.12.2011 року.

Як вбачається з матеріалів справи вищезазначена подат кова вимога була надіслана в ідповідачу за адресою, внесе ною до Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців, однак , лист яким відправлено подат кову вимогу повернуто на адр есу податкової інспекції з в ідміткою "за зазначеною адре сою не знаходиться".

Згідно з п. 58.3 ст. 58 Податковог о кодексу України податкове повідомлення-рішення вважає ться надісланим (врученим) юр идичній особі, якщо його пере дано посадовій особі такої ю ридичної особи під розписку або надіслано листом з повід омленням про вручення. У разі коли пошта не може вручити пл атнику податків податкове по відомлення-рішення або подат кові вимоги, або рішення про р езультати розгляду скарги че рез відсутність за місцезнах одженням посадових осіб, їх в ідмову прийняти податкове по відомлення-рішення або подат кову вимогу, або рішення про р езультати розгляду скарги, н езнаходження фактичного міс ця розташування (місцезнаход ження) платника податків або з інших причин, податкове пов ідомлення-рішення або податк ова вимога, або рішення про ре зультати розгляду скарги вва жаються врученими платнику п одатків у день, зазначений по штовою службою в повідомленн і про вручення із зазначення м причин невручення.

Сторонами доказів щодо оск арження та скасування вказа ної податкової вимоги до суд у не подано.

На момент розгляду справи с удом сума заборгованості у р озмірі 4521,74 грн. відповідачем н е погашена, наявність заборг ованості підтверджується об ліковою карткою, що міститьс я в матеріалах справи.

Згідно п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податко вого кодексу України податко вий борг - сума грошового зобо в'язання (з урахуванням штраф них санкцій за їх наявності), с амостійно узгодженого платн иком податків або узгодженог о в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений ц им Кодексом строк, а також пен я, нарахована на суму такого г рошового зобов'язання.

Відповідно до п. п. 20.1.28 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податково ї служби мають право застосо вувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, с тягувати до бюджетів та держ авних цільових фондів суми г рошових зобов'язань та/або по даткового боргу у випадках, п орядку та розмірі, встановле них цим Кодексом.

Пунктом 11 ст. 10 Закону Україн и "Про державну податкову слу жбу" від 04 грудня 1990 року №509-ХП за значено, що до функцій Держав ної податкової інспекції в р айонах, містах без районного поділу, районах у містах, міжр айонні та об'єднані спеціалі зовані державні податкові ін спекції відноситься, зокрем а, подання до судів позовів д о підприємств, установ, орган ізацій та громадян про визна ння угод недійсними і стягне ння в доход держави коштів, од ержаних ними за такими угода ми, а в інших випадках - коштів , одержаних без установлених законом підстав, а також про с тягнення заборгованості пер ед бюджетом і державними ціл ьовими фондами за рахунок їх майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених ст. 72 цього Кодексу.

Відповідач доказів на спро стування вимог позивача суду не надав, податковий борг в су мі 4521,74 грн. не сплатив.

Враховуючи вищенаведене, с уд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позив ача про стягнення податково го боргу в сумі 4521,74 грн. з Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Білдінг -Сервіс" на ко ристь бюджету обґрунтованим и та такими, що підлягають зад оволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 8-14, 35, 71, 94, 159, 160-164, 167 , 186 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Прокурора Червонозаводсь кого району міста Харкова в і нтересах держави в особі Дер жавної податкової інспекції у Червонозаводському районі міста Харкова до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Білдінг -Сервіс" про стягн ення податкового боргу - зад овольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Біл дінг -Сервіс" (61002, м. Харків, вул . Артема б. 26, код - 24276072) на користь місцевого бюджету (розподіль чий рахунок № 34129999700011 УДК Червоно заводського району, банк ГУ Д КУ в Харківській області, МФО 851011, код отримувача 24134627) податко вий борг з орендної плати за з емлю в розмірі 4521.74 грн. (чотири тисячі п' ятсот двадцять од на грн. 74 коп.)

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення протягом десяти днів з д ня її проголошення, у разі зас тосування судом частини трет ьої статті 160 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, а також прийняття постано ви у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня о тримання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після повернення апеляцій ної скарги, відмови у відкрит ті апеляційного проваджені а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Повний текст постанови ск ладено 12 березня 2012 року.

Суддя Волошин Д.А.

Дата ухвалення рішення06.03.2012
Оприлюднено21.03.2012
Номер документу21957824
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1978/12/2070

Ухвала від 16.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

Ухвала від 16.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

Постанова від 06.03.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні