Рішення
від 29.02.2012 по справі 5009/189/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження спр ави 31/3/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.02.12 Справа № 5009/189/12

Суддя Хуторной В.М . при секретарі Романовій К .І.

За участю представників: ві д позивача - ОСОБА_1, дові реність №01/53 від 16.01.2012 р.; від відпо відача - ОСОБА_2 довірені сть від 30.11.2011 р.; від 3 особи - О СОБА_3., довіреність №22-ют-32 ві д 30.01.2012 р.

Розглянувши в судовому зас іданні матеріали справи № 5009/189 /12

за позовом: Регіонального в ідділення Фонду державного м айна України по Запорізькій області, м. Запоріжжя (скороче но РВФДМУ по Запорізькій обл асті);

до відповідача: Приватного малого підприємства - «Багат опрофільна фірма «Рембудсер віс-1», м. Запоріжжя (скорочено ПМП «БПФ «Рембудсервіс-1»);

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Де ржавне підприємство «Україн ський науково-дослідний інст итут спеціальних сталей, спл авів та феросплавів», м. Запор іжжя (скорочено УкрНДІ спецс таль);

про стягнення суми, розірв ання договору та виселення

Ухвалою господарського су ду від 17.01.2012 р. позовна заява при йнята до розгляду, порушено т а присвоєно номер провадженн я у справі 31/3/12, справу до розгля ду в засіданні господарськог о суду призначено на 01.02.2012 р., роз гляд було відкладено до 29.02.2012 р.

За клопотанням представни ків учасників процесу, розгл яд справи здійснювався без з астосування засобів фіксаці ї.

У відповідності до ст. 85 ГПК У країни в судовому засіданні було оголошено вступну та ре золютивну частини рішення.

Сутність спору:

РВФДМУ по Запорізькій обл асті заявлено вимоги до ПМП « БПФ «Рембудсервіс-1»про: стяг нення заборгованості з оренд ної плати в розмірі 2567,55 грн., пен і в розмірі 91,33 грн., штрафу в роз мірі 256,76 грн. на користь держав ного бюджету; розірвання дог овору оренди державного неру хомого майна № 2134 від 30.10.2006 р., укла деного між РВФДМУ по Запоріз ькій області та ПМП «БПФ «Рем будсервіс-1»; виселення ПМП «Б ПФ «Рембудсервіс-1»з вбудова них в четвертий поверх п'ятип оверхової будівлі корпусу «А »нежитлових приміщення к. №431, к. №432 (приміщення 1, 2, 3) загальною площею по внутрішньому обмі ру 36 кв. м. відповідно до плану - схеми та експлуатації, що роз ташовані за адресою: м. Запорі жжя, вул. Патріотична, 74-А, шляхо м підписання акту приймання- передачі з УкрНДІ спецсталь, за участю РВФДМУ по Запорізь кій області.

Позовні вимоги мотивовані обставинами, викладеними у п озовній заяві та обґрунтован і ст. ст. 525. 526 Цивільного Кодексу України, п. 1 ст. 193. ч. 3 ст. 291 Господ арського Кодексу України, ст . ст. 1. 54, 61. 64 ГПК України.

Представник позивача напо лягає на заявлених позовних вимогах, з підстав, що зазначе ні в позові, просить їх задово льнити.

При поданні позовної заяв и позивачем надано клопотанн я про звільнення від сплати с удового збору у зв' язку з ві дсутністю кошторисних призн ачень, які можуть бути направ лені на сплату судового збор у у встановленому Законом Ук раїни «Про судовий збір»розм ірі. Вказане клопотання судо м відхиляється, з огляду на та ке.

Відповідно до ст. ст. 2, 3 Закон у України «Про судовий збір» : платники судового збору - гро мадяни України, іноземці, осо би без громадянства, підприє мства, установи, організації , інші юридичні особи (у тому ч ислі іноземні) та фізичні осо би - підприємці, які звертают ься до суду.

Згідно до ст. 8 Закону Україн и «Про судовий збір», врахову ючи майновий стан сторони, су д може своєю ухвалою відстро чити або розстрочити сплату судового збору на певний стр ок, але не довше ніж до ухвален ня судового рішення у справі . Суд може зменшити розмір суд ового збору або звільнити ві д його сплати на підставі, заз наченій у частині першій ціє ї статті.

Пунктом 12 Інформаційного ли ста ВГСУ від 25.08.2011 р. зазначено, щ о за приписами статті 8 Закону України «Про судовий збір»с уд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою: в ідстрочити або розстрочити с плату судового збору на певн ий строк, але не довше, ніж до у хвалення судового рішення у справі; зменшити розмір судо вого збору або звільнити від його сплати. Таким чином, єдин ою підставою для вчинення су дом зазначених у цій нормі ді й є врахування ним майнового стану сторони. Обґрунтуванн я пов' язаних з цим обставин , які свідчать про неможливіс ть або утруднення в здійснен ні оплати судового збору у вс тановлених законом розмірах і в строки, покладається на за інтересовану сторону.

Таким чином, хоча за припис ами статті 8 вказаного Закону і передбачена можливість ві дстрочення або розстрочення сплати судового збору на пев ний строк, зменшення розміру судового збору, однак вказан е є правом суду, а не обов' язк ом.

В даному випадку, позивачем не надано доказів на підтвер дження обставин, які свідчат ь про неможливість або утруд нення в здійсненні оплати су дового збору у встановлених законом розмірах.

Відповідач у справі, у від зиві на позовну заяву проти с тягнення штрафу та пені запе речив, вказує, що він ще у 2011 р. на магався розірвати договір, а ле позивач ухилявся, тому утв орилась заборгованість з оре ндної плати, яку він не визнає . Представник відповідача в с удовому засіданні висловивс я в підтримку позиції, що викл адена у відзиві, заперечив пр оти участі в процесі 3 особи.

Представник 3 особи пояснив суду, що у відповідача перед У крНДІ спецсталь існує заборг ованість, в результаті перем ов з відповідачем порозумінн я не було знайдено.

Розглянувши матеріали спр ави та вислухавши пояснення представників учасників про цесу, суд -

ВСТАНОВИВ:

Між РВФДМУ по Запорізькій області (Орендодавець) та ПМП «БПФ «Рембудсервіс-1»(Оренда р) був укладений договір орен ди державного нерухомого май на №2134 від 30.10.2006 (далі - Договір о ренди).

За умовами Договору оренди ПМП «БПФ «Рембудсервіс-1»бул о передане у строкове платне користування нерухоме майно , яке знаходиться на балансі У крНДІ спецсталь: - вбудовані в четвертий поверх п'ятиповер хової будівлі корпусу «А»неж итлові приміщення к. №431, к. №432 (п риміщення 1, 2, 3) загальною площе ю 36 кв. м., що розташовані за адр есою: м. Запоріжжя, вул. Патріо тична, 74-А.

Відповідно до п. 10.1. Договору оренди, він був укладений з 30.10 .2006 р. по 25.10.2007 р.

Згідно з п. 10.1.1. Договору оренд и, викладеного в редакції п. 1. д оговору про зміни №3 від 26.10.2010 р. т ермін його дії був продовжен ий до 25.09.2012 року.

Пунктом 3.4 Договору оренди в изначено, що орендна плата сп рямовується 70 відсотків від р озміру орендної плати за кож ний місяць - до державного б юджету; 30 відсотків розміру ор ендної плати за кожний місяц ь Балансоутримувачу на його розрахунковий рахунок.

Згідно з п. 5.2. Договору оренд и та пункту 5.3 цього договору, в икладеного в редакції п. 2.1 Дог овору про зміни №2 від 15.02.2008 р., Ор ендар зобов' язаний своєчас но вносити орендну плату, яку він повинен сплачувати щомі сяця до 10 числа місяця відпові дно до пропорцій розподілу, в становлених Кабінетом Мініс трів України і чинних на кіне ць періоду, за який здійснюєт ься платіж.

Відповідальність за несво єчасне перерахування орендн ої плати встановлена п. 3.6. Дого вору оренди: орендна плата, як а перерахована несвоєчасно а бо не в повному обсязі, підляг ає індексації і стягується д о державного бюджету та Бала нсоутримувачу у визначеному п. 3.4 співвідношенні відповід но до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, на який нараховується пеня в ід суми заборгованості з ура хуванням індексації, за кожн ий день прострочення, включа ючи день оплати.

Відповідно до п. 3.9. Договору оренди, в редакції договору п ро зміни №2 від 15.02.2008 р. у разі, якщ о на дату сплати орендної пла ти заборгованість за нею ста новить не менш ніж три місяці , орендар додатково до пені сп лачує штраф у розмірі 10% від су ми заборгованості.

За умовами п. 9.6. Договору оре нди, порушення орендарем зоб ов' язань по цьому Договору є підставою для його припине ння або розірвання у порядку , визначеному діючим законод авством України.

На вимогу однієї зі сторін Д оговір оренди може бути дост роково розірвано за рішенням господарського суду у разі н евиконання сторонами своїх з обов' язань(п.10.4. Договору оре нди).

Позивачем на адресу відпов ідача була направлена претен зія №11-01-07193 від 10.11.2011 р., яка залишен а без задоволення.

За твердженням позивача, за боргованість відповідача ст аном на 05.01.2012 р. складає: з орендн ої плати - 2567,55 грн., 91,33 грн. пені та 256,76 грн. штрафу.

Проаналізувавши фактичні обставини справи, оцінивши п редставлені докази, заслухав ши учасників процесу, суд вва жає, що позовні вимоги підляг ають задоволенню виходячи з наступного.

Згідно ч. 1 ст. 283 ГК України, за договором оренди одна сторо на (орендодавець) передає дру гій стороні (орендареві) за пл ату на певний строк у користу вання майно для здійснення г осподарської діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 ЦК Укра їни, за договором найму (оренд и) наймодавець передає або зо бов'язується передати наймач еві майно у користування за п лату на певний строк.

Предметом Договору оренди є державне нерухоме майно, то му правовідносини за вказани м договором регулюються тако ж Законом України «Про оренд у державного та комунального майна»від 10.04.1992 р. № 2269-ХІІ (далі З акон про оренду).

Згідно до п. 3 ст. 19 Закону пр о оренду, строки внесення оре ндної плати визначаються у д оговорі.

Згідно зі ст. 193 ГК України су б' єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов' язання на лежним чином відповідно до з акону, інших правових актів, д оговору, а за відсутності кон кретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться. Аналогічні вимоги містить ст. 526 ЦК Україн и.

Зобов'язання орендаря внос ити орендну плату своєчасно і в повному обсязі передбаче ні п. 5.2 Договору оренди.

Пунктом 1 ст. 629 ЦК України вс тановлено, що договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Взяті на себе зобов' язан ня за Договором оренди щодо с воєчасної сплати за орендова не приміщення відповідач нал ежним чином не виконав.

Заборгованість з орендної плати станом на 05.01.12 р. в сумі 2567,55 грн. відповідачем не сплачен а. Направлена на адресу відпо відача претензія №11-01-07193 від 10.11.201 1 р. залишена останнім без відп овіді, а тому вимога про стягн ення заборгованості в сумі 2567 ,55 грн. є законною та підлягає с тягненню.

Позивачем окрім заборгова ності з орендної плати заявл ено вимогу про стягнення з ві дповідача 256,76 грн. штрафу та пе ні в розмірі 91,33 грн.

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України порушення м зобов'язання є його невикон ання або виконання з порушен ням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне вико нання).

Відповідно до ст. 611 ЦК одни м з наслідків порушення зобо в' язань є сплата неустойки, розмір якої встановлюється договором або актом цивільно го законодавства.

Відповідно до ч. 6 ст. 231 ГК Ук раїни штрафні санкції за пор ушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обл іковою ставкою Національног о банку України, за увесь час к ористування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або д оговором.

Частиною 2 ст. 343 ГК України пе редбачено, що платник грошов их коштів сплачує на користь одержувача цих коштів за про строчку платежу пеню в розмі рі, що встановлюється за згод ою сторін, але не може перевищ увати подвійної облікової ст авки Національного банку Укр аїни, що діяла у період, за яки й сплачується пеня.

Аналогічна норма міститьс я у статті 1 Закону України «Пр о відповідальність за несвоє часне виконання грошових зоб ов'язань», а саме: платники гро шових коштів сплачують на ко ристь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється з а згодою сторін.

Відповідно до п. 3.9. Договору оренди, в редакції договору п ро зміни №2 від 15.02.2008 р. у разі, якщ о на дату сплати орендної пла ти заборгованість за нею ста новить не менш ніж три місяці , орендар додатково до пені сп лачує штраф у розмірі 10% від су ми заборгованості.

Заборгованість відповідач а з орендної плати більше ніж три місяці (з липня 2011 р. по лист опад 2011 р.) на загальну суму 2567,55 г рн. підтверджено матеріалами справи та не спростовано від повідачем, а тому вимога про с тягнення штрафу на підставі п. 3.9 Договору оренди є правомі рною та підлягає стягненню.

Позивачем за неналежне вик онання зобов' язання щодо св оєчасної оплати за орендован е приміщення заявлено пеню в сумі 91,33 грн. (з урахуванням час ткової сплати) за період з 06.07.2011 р. по 05.01.2012 р.

Пунктом 3.6 Договору оренди в становлена відповідальніст ь відповідача за несвоєчасну оплату або не в повному обсяз і, у визначеному п. 3.4 співвідно шенні відповідно до чинного законодавства України з ура хуванням пені в розмірі подв ійної облікової ставки НБУ, щ о діяла в період, на який нарах овується пеня від суми забор гованості з урахуванням інде ксації, за кожний день простр очення, включаючи день оплат и.

Перевіривши наданий позив ачем розрахунок пені (а. ёс. 8) су д дійшов висновку, що вона пор ахована вірно, у відповіднос ті до вимог чинного законода вства, а тому підлягає задово ленню.

Стосовно вимоги про розірв ання Договору оренди.

Відповідно до п. 3 ст. 26 Закону про оренду державного та ком унального майна, договір оре нди може бути розірвано за по годженням сторін. На вимогу о днієї із сторін договір орен ди може бути достроково розі рвано за рішенням суду, арбіт ражного суду у разі невикона ння сторонами своїх зобов'яз ань та з інших підстав, передб ачених законодавчими актами України.

Пунктом 9.1 Договору оренди в изначено, що за невиконання ч и неналежне виконання зобов' язань згідно з цим договором сторони несуть відповідальн ість згідно з діючим законод авством та договором.

За приписами п. 9.6 Договору ор енди, порушення Орендарем зо бов' язання по цьому договор у є підставою для його припин ення або розірвання у порядк у, визначеному діючим законо давством України.

У зв' язку з порушенням від повідачем вимог Договору щод о своєчасної сплати за оренд оване приміщення (позивачем не сплачено орендну плату з л ипня 2011 р. по 05.01.2012 р.), вказаний дог овір підлягає розірванню.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону про оренду державного та ком унального майна, у разі розір вання договору оренди, закін чення строку його дії та відм ови від його продовження або банкрутства орендаря він зо бов'язаний повернути орендод авцеві об'єкт оренди на умова х, зазначених у договорі орен ди.

Пунктом 5.8 Договору оренди с торони встановили, що у разі р озірвання договору оренди, з акінчення строку його дії та відмови від його продовженн я або банкрутства повернути Орендодавцеві (Балансоутрим увачу) орендоване майно в нал ежному стані, не гіршому, ніж н а дату передачі його в оренду .

З пояснень представника тр етьої особи в судовому засід анні відповідач орендоване п риміщення за актом приймання - передачі не передав, більш того до цього часу в приміщен ні перебуває майно відповід ача, що не спростовано предст авником відповідача у судово му засіданні.

Отже, позовні вимоги в части ні виселення відповідача під лягають задоволенню.

Судові витрати, у відповід ності до ст. 49 ГПК України покл адаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Регіонального в ідділення Фонду державного м айна України по Запорізькій області (69001, м. Запоріжжя, вул. Пе ремоги, 50, код ЄДР 20495280) на користь Одержувача: УДКСУ у м. Запоріж жя (Орджонікідзевський район ), 22030001, Банк одержувача : ГУДКСУ у м. Запоріжжя (Орджонікідзев ський район), МФО 813015, код ЄДР 38025409, № рахунку 31215206783007, код класифіка ції доходів бюджету 22030001 «Судо вий збір (Державна судова адм іністрація України, 050) 3755 (три ти сячі сімсот п' ятдесят п' ят ь) грн. 50 коп. судового збору за подання позову до суду.

Стягнути з Приватного мало го підприємства «Багатопроф ільна фірма «Рембудсервіс-1» (69063, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, 31-Б, кв.12, код ЄДР 20477307) суму заборгова ності з орендної плати в розм ірі 2567(дві тисячі п' ятсот шіс тдесят сім) грн. 55 коп., пеню в ро змірі 91 (дев' яносто одна) грн . 33 коп. та штраф в розмірі 256 (дві сті п' ятдесят шість) грн. 76 ко п. на користь державного бюдж ету шляхом перерахування гро шової суми на наступні рекві зити:

Одержувач: державний бюдже т Орджонікідзевського район у, 22080200

Код ЄДР: 34677145

Банк одержувача: УДК в Запор ізькій області

МФО: 813015, р/р 31114094700003

Стягувач: Регіональне відд ілення ФДМУ по Запорізькій о бласті.

Стягнути з Приватного мало го підприємства «Багатопроф ільна фірма «Рембудсервіс-1» (69063, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, 31-Б, кв.12, код ЄДР 20477307) на користь Рег іонального відділення Фонду державного манна України по Запорізькій області (69001, м. Зап оріжжя, вул. Перемоги, 50, код ЄДР 20495280) 3755 (три тисячі сімсот п' ят десят п' ять) грн. 50 коп. судово го збору.

Розірвати договір оренди д ержавного нерухомого майна № 2134 від 30.10.2006 року, укладений між Р егіональним відділенням Фон ду державного майна України по Запорізькій області та ПМ П «Багатопрофільна фірма «Ре мбудсервіс-1».

Виселити Приватне мале під приємство «Багатопрофільна фірма «Рембудсервіс-1»(69063, м. За поріжжя, вул. Гоголя, 31-Б, кв.12, ко д ЄДР 20477307) з вбудованих в четвер тий поверх п'ятиповерхової б удівлі корпусу «А»нежитлов их приміщення к. №431, к. №432 (примі щення 1.2.3), загальною площею по внутрішньому обміру 36 кв. м. ві дповідно до плану - схеми та ек сплуатації, що розташовані з а адресою: м. Запоріжжя, вул. Па тріотична. 74-А на користь Регі онального відділення Фонду д ержавного манна України по З апорізькій області (69001, м. Запо ріжжя, вул. Перемоги, 50, код ЄДР 20495280), шляхом підписання акту пр иймання-передачі з УкрНДІ сп ецсталь за участю Регіональн ого відділення Фонду державн ого манна України по Запоріз ькій області.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Хуторной В.М.

Повний текст рішення скл адено 03.03.12 р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення29.02.2012
Оприлюднено22.03.2012
Номер документу21970905
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/189/12

Рішення від 29.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Хуторной В.М.

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Хуторной В.М.

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Хуторной В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні