Постанова
від 05.03.2012 по справі 5009/701/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 23/23/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

ПОСТАНОВА

Іменем України

05.03.12 Справа № 5009/701/12

Кредитор - Державна п одаткова інспекція у Василів ському районі Запорізької об ласті (71600, Запорізька область, м. Василівка, вул. Чекістів, 9, ід ент. код юридичної особи 34120241)

Боржник - Сільськогосп одарський виробничий коопер атив «ВІДНОЖЕНО»(71663, Запорізь ка область, м. Василевський ра йон, с. Відножине, вул. Шкільна , буд. 50-А, ідент. код юридичної о соби - 03750210)

про визнання банкрутом

Суддя Шевченко Т.М.

Представники сторін :

від кредитора: ОСОБА_1 до віреність № 125/10/10-06 від 10.01.2012 р.;

від боржника: ОСОБА_2, дов іреність № 1 від 05.03.2012 р.

Розглядається заява Держ авної податкової інспекції у Василівському районі Запорі зької області (далі - ДПІ у Ва силівському районі) про визн ання банкрутом Сільськогосп одарський виробничий коопер атив «ВІДНОЖЕНО»(далі - СВК «ВІДНОЖЕНО») як неспроможног о виконати свої зобов' язанн я перед бюджетом в порядку ст . 52 Закону України «Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом»(далі за текстом - Зак он про банкрутство).

Ухвалою суду від 23.02.2012 р. заяву прийнято до розгляду, поруше но провадження у справі № 5009/701/12 про банкрутство СВК «ВІДНОЖ ЕНО», справі присвоєно номер провадження - 23/23/12, введено мо раторій на задоволення вимог кредиторів, засідання суду п ризначено на 05.03.2012 р.

Представник кредитора в су довому зсіданні підтримав до води заяви про порушення спр ави про банкрутство, просить визнати боржника банкрутом, ліквідатором банкрута призн ачити арбітражного керуючог о Моісєєва Юрія Володимирови ча.

Представник боржника в суд овому засіданні пояснив, що к ооператив з 2000 року не здійсню є господарську діяльність.

Вислухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши подані документи, господарс ький суд

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі про банкрутство СВК «ВІДНОЖЕНО» порушено за заявою кредитора ДПІ у Василівському районі в порядку статті 52 Закону про б анкрутство.

Відповідно до ст. 41 Закону Ук раїни «Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом»(далі - Закон про банкрутство) відно сини, пов'язані з банкрутство м певних категорій суб'єктів підприємницької діяльності , регулюються цим Законом з ур ахуванням особливостей, пере дбачених цим розділом.

Процедура банкрутства від сутнього боржника регулюєть ся загальними нормами Закону про банкрутство, з урахуванн ям особливостей, передбачени х ст. 52 цього Закону.

За приписами ст. 6 Закону про банкрутство справа про банк рутство порушується господа рським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторі в) до боржника сукупно склада ють не менше трьохсот мініма льних розмірів заробітної пл ати, які не були задоволені бо ржником протягом трьох місяц ів після встановленого для ї х погашення строку, якщо інше не передбачено цим законом.

Втім, статтею 52 Закону Украї ни «Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом»передбач ено, що , заява про порушен ня справи про банкрутство ві дсутнього боржника може бути подана кредитором незале жно від розміру його вимог до боржника та строку виконанн я зобов' язань.

Отже, відповідно до вимог Закону України «Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом»для порушення справи пр о банкрутство, як за загально ю, так і за спрощеною процедур ою (зокрема, процедурою банкр утства відсутнього боржника ) грошові вимоги ініціюючого кредитора повинні мати безс пірний характер.

Відповідно до статті 1 Закон у про банкрутство безспірні вимоги кредиторів - вимоги кр едиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підт верджені виконавчими докуме нтами чи розрахунковими доку ментами, за якими відповідно до законодавства здійснюєть ся списання коштів з рахункі в боржника.

При цьому безспірність вим ог кредитора повинна підтвер джуватись документами, які к редитор зобов' язаний додат и до заяви про порушення спра ви про банкрутство. Перелік ц их документів міститься в ч. 8 ст. 7.

Вимоги кредитора набувают ь характеру безспірних, якщо вони підтверджені відповідн ими документами, зокрема, вик онавчими.

Виключний перелік виконав чих документів, які підлягаю ть виконанню державною викон авчою службою, передбачено у статті 17 Закону України «Про виконавче провадження», зокр ема, накази господарських су дів (рішення, ухвали, постанов и господарських судів в реда кції статті 3 Закону України « Про виконавче провадження»в редакції на час виникнення б оргу).

Відповідно до ч. 10 ст. 7 Закону про банкрутство до заяви кре дитора - органу державної под аткової служби чи інших держ авних органів, які здійснюют ь контроль за правильністю т а своєчасністю справляння єд иного внеску на загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування, податків і зборі в (обов'язкових платежів), дода ються докази вжиття заходів до отримання заборгованості по обов'язкових платежах у вс тановленому законодавством порядку.

Пунктом 32 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 р. № 15 передбачено, що відпо відно до частини першої стат ті 9 Закону суд має повертати з аяву кредитора про порушення справи про банкрутство, якщо заявником не дотримано міні мального тримісячного строк у прострочення боржником вик онання свого зобов'язання. За змістом приписів частин вос ьмої та десятої статті 7 Закон у кредитор має у цей тримісяч ний строк здійснити заходи щ одо стягнення боргу шляхом п ред'явлення виконавчого доку мента до виконання відповідн о до вимог Закону України «Пр о виконавче провадження», зо крема, з дня винесення постан ови державним виконавцем про порушення виконавчого прова дження, чи погашення податко вого боргу за вимогами Закон у України «Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами »і додати докази цього до сво єї заяви.

Проаналізувавши викладені норми чинного законодавства та дослідивши подані докуме нти, судом встановлено насту пне.

Згідно зі Свідоцтвом про де ржавну реєстрацію юридичної особи та Довідкою з Єдиного д ержавного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців від 06.12.2011р. СВК «ВІДНОЖЕНО »зареєстроване Василівсько ю районною державною адмініс трацією Запорізької області як суб' єкт підприємницької діяльності - юридична особа , за адресою місцезнаходженн я: 71663, Запорізька область, Васи левський район, с. Відножине, в ул. Шкільна, 50а.

Згідно із п. 1.1 Статуту СВК «В ІДНОЖЕНО»кооператив являєт ься правонаступником КСП «Во ровского».

Безспірність вимог кредит ора підтверджується виконав чими документами - наказом го сподарського суду Запорізьк ої області від 16.07.2004 р. у справі № 13/361 про стягнення з СВК «ВІДНО ЖЕНО»на користь Відділу держ авного казначейства у Василі вському районі Запорізької о бласті 764919,59 грн. боргу з бюджетн ої позички.

Відповідно до ст. 50 Бюджетно го кодексу України у разі над ання кредитів з бюджету у поз ичальників виникає заборгов аність перед бюджетом. З моме нту надання кредитів з бюдже ту на суму отриманих з бюджет у коштів права кредитора та п раво вимагати від позичальни ків повернення таких кредиті в до бюджету у повному обсязі переходять до держави (Автон омної Республіки Крим, терит оріальної громади).

Позовна давність на вимоги щодо погашення такої заборг ованості не поширюється.

Органи державної податков ої служби України визначають ся органами стягнення простр оченої заборгованості суб'єк тів господарювання перед дер жавою (Автономною Республіко ю Крим, територіальною грома дою) за кредитами з бюджету.

Стягувачем (кредитором у сп раві) виконавчий документ пр ед' явлений до ВДВС Василівс ького РУЮ Запорізької област і.

Постановою ВДВС Василівсь кого РУЮ Запорізької області від 30.09.2011 р. виконавчий докумен т повернуто стягувачеві (ДПІ у Василівському районі).

Попре вижиті кредитором за ходи щодо отримання заборгов аності, борг не погашений, коо ператив господарську діяльн ість не здійснює з 2000 року.

Статтею 52 Закону України «П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом»передбачено , що у разі, якщо громадянин-пі дприємець - боржник або кері вні органи боржника - юридич ної особи відсутні за її місц езнаходженням, або у разі нен адання боржником протягом ро ку до органів податкової слу жби згідно із законодавством податкових декларацій, доку ментів бухгалтерської звітн ості, а також за наявності інш их ознак, що свідчать про відс утність підприємницької дія льності боржника, заява про п орушення справи про банкрутс тво відсутнього боржника мож е бути подана кредитором нез алежно від розміру його вимо г до боржника та строку викон ання зобов' язань.

Відповідно до ст. 42 Господар ського кодексу України підпр иємництво - це самостійна, і ніціативна, систематична , на власний ризик госпо дарська діяльність, що зді йснюється суб' єктами госпо дарювання (підприємцями) з ме тою досягнення економічних і соціальних результатів та о держання прибутку.

Враховуючи вищенаведене, у зв' язку з неспроможністю б оржника виконати зобов' яза ння перед бюджетом, відсутні стю підприємницької діяльно сті боржника, суд вбачає визн ачені законом (ст. 52 Закону про банкрутство) підстави для ви знання боржника - СВК «ВІДНО ЖЕНО», банкрутом та відкритт я ліквідаційної процедури.

Згідно із ст.ст. 24, 52 Закону про банкрутство, відкриваючи лі квідаційну процедуру, суд пр изначає ліквідатора.

Аналіз зазначених норм пра ва свідчить про те, що господа рський суд може призначити л іквідатором ініціюючого кре дитора за його згодою або інш у особу (арбітражного керуюч ого), кандидатуру якої може за пропонувати кредитор.

Враховуючи пропозицію іні ціюючого кредитора щодо приз начення ліквідатором банкру та арбітражного керуючого Мо ісєєва Юрія Володимировича ( ліцензія Державного департа менту з питань банкрутства с ерія НОМЕР_1 від 04.11.2010р., іден тифікаційний номер НОМЕР_2 , адреса місцезнаходження: АДРЕСА_1). Відповідна згода арбітражного керуючого міст иться в матеріалах справи. Вк азана кандидатура відповіда є вимогам ст. 31 Закону про банк рутство.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 31, 5, 22-24, 52 Закону Укр аїни «Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом», ст.ст. 4 1, 45 Господарського процесуаль ного кодексу України, господ арський суд Запорізької обла сті

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Сільськогоспода рський виробничий кооперати в «ВІДНОЖЕНО» (71663, Запорізька о бласть, м. Василевський район , с. Відножине, вул. Шкільна, буд . 50-А, ідент. код юридичної особи - 03750210) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну про цедуру.

Ліквідатором банкрута при значити арбітражного керуюч ого Моісєєва Юрія Володимиро вича (ліцензія Державного де партаменту з питань банкрутс тва серія НОМЕР_1 від 04.11.2010р., ідентифікаційний номер НО МЕР_2, адреса місцезнаходже ння: АДРЕСА_1).

Зобов' язати ліквідатора, відповідно до приписів ч. 5 ст . 52 Закону України «Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом», повідомити про визна ння відсутнього боржника бан крутом усіх відомих йому кре диторів відсутнього боржник а, які в місячний строк з дня о держання повідомлення можут ь направити ліквідатору заяв и з вимогами до банкрута.

Зобов' язати ліквідатора здійснити ліквідаційну проц едуру згідно із Законом Укра їни «Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом»та за ре зультатами проведеної робот и подати до господарського с уду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс для затвердження.

Завірені примірники поста нови надіслати: кредитору, ба нкруту, ліквідатору, державн ому реєстратору Василівсько ї районної державної адмініс трації Запорізької області; ВДВС Василівського РУЮ Запор ізької області; Головному уп равлінню статистки у Запоріз ькій області, Головному упра влінню юстиції в Запорізькій області.

Суддя Т.М. Ше вченко

Дата ухвалення рішення05.03.2012
Оприлюднено22.03.2012
Номер документу21971120
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/701/12

Ухвала від 23.07.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 06.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 05.03.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 23.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні