Рішення
від 05.03.2012 по справі 5009/705/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 16/20/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.03.12 Справа № 5009/705/12

м.Запоріжжя

За позовом фермерськ ого господарства “Наталі” (7065 0, с.Кінські Роздори Пологівсь кого району Запорізької обла сті, вул.Ватутіна, 1, код ЄДРПОУ 32701317)

до відповідача - товар иства з обмеженою відп овідальністю “Агрофірма Роз дорівська” (70650, с.Кінські Роздо ри Пологівського району Ззап орізької області, вул.Ватуті на, 1, код ЄДРПОУ 31522809)

третя особа на стороні від повідача без самостійних вим ог на предмет спору - кому нальне підприємство Пологів ської районної державної адм іністрації (бюро технічної і нвентаризації) “Імпульс” (70600, м .Пологи Запорізької області, вул.Привокзальна, 13)

про визнання права вла сності

Суддя Ніколаєнко Р.А.

Представники сторін:

від позивача - ОСОБА_1 (дов.б/н від 21.02.2012)

від відповідача - К арпенко О.Ю. (ліквідатор, ухвал а господарського суду Запорі зької області від 08.10.2007 у справі № 19/4/06)

від третьої особи - не з' явився

СУТЬ СПОРУ:

ФГ “Наталі” заявлено позов до ТОВ “Агрофірма Розд орівська” про визнання за ФГ “Наталі” права власності на об' єкти нерухомості - капіт альні будівлі, що розташован і на території комплексу мех анічного току за адресою: с.Кі нські Роздори Пологівського району Запорізької області, вул.Ватутіна, 24, а саме: прохідн а (літ.А), душова (літ.Б), сушарня (літ.О), будівля вагової (літ.Т), навіс ваговий (літ.У), кіоск ме талевий на фундаменті (літ.Ф).

Ухвалою господарськ ого суду Запорізької області від 23.02.2012 позовну заяву прийнят о до розгляду, порушене прова дження у справі № 5009/705/12, справі присвоєно номер провадження 16/20/12, засідання суду призначен о на 05.03.2012. В засіданні 05.03.2012 прого лошено вступну та резолютив ну частини рішення.

На обґрунтування заявл ених вимог, заснованих на пол оженнях ст.ст.328, 392 Цивільного кодексу України, позивач поя снив, за результатами аукціо ну продажу майна ТОВ “Агрофі рма Роздорівська”, яке визна но господарським судом банкр утом, він став переможцем аук ціону з придбання майна, щодо якого заявлено позов, 24.01.2011 сто ронами було укладено відпові дний договір купівлі-продажу , грошові кошти за придбане ма йно ФГ “Наталі” сплачені в по вному обсязі (41000,00 грн.). Проте, як з' ясувалося, у відповідача відсутні оригінали правовс тановлюючіх документів у зв' язку з припиненням юридичної особи - СВК “Агрофірма імен і Чапаєва”, у якого раніше від повідач придбав об' єкти у власність. Зазначеним поруш уються права власності позив ача та вчиняються перешкоди у вчиненні необхідних дій дл я надання договору купівлі-п родажу необхідної форми. По зивач просить позов задоволь нити.

Ліквідатор ТОВ “Агрофірма Роздорівська” заперечень пр оти позову не надав. Вказав на те, що ТОВ “Агрофірма Роздорі вська” на законних підставах являлося власником спірного майна, а ФГ “Наталі” - на закон них підставах його придбало за результатами аукціону пр одажу майна ТОВ “Агрофірма Р оздорівська”, визнаного банк рутом.

Третьою особою на викона ння ухвали суду про порушенн я даної справи надано інформ ацію щодо реєстрації прав на спірне майно на цей час, а так ож технічну документацію на майно.

Дослідивши матеріа ли та обставини справи, заслу хавши присутніх в судовому з асіданні, суд знайшов підста ви для задоволення позову з о гляду на таке.

Встановлено, що за дог овором купівлі-продажу облад нання, укладеним СВК “Агрофі рма імені Чапаєва” та ТОВ “Аг рофірма Роздорівська”, остан нє придбало майно току, розта шоване за адресою: с.Кінські Р оздори Пологівського району , вул.Ватутіна, 24.

Майно передано за акт ом прийому-передачі від 28.09.2001.

На майно було виготов лено технічну документацію, яка представлена суду.

В КП Пологівської район ної ради “Імпульс” (БТІ) було у встановленому порядку заре єстроване право власності ТО В “Агрофірма Роздорівська” н а придбані за договором купі влі-продажу будівлі (споруди ) майнового комплексу, які у те хнічній документації познач ені: прохідна - літ.А, душова - л іт.Б, сушарня - літ.О, вагова -л іт.Т, ваги - літ.У, кіоск - літ.Ф. Ц е підтверджено наданою довід кою КП “Імпульс” від 17.06.2009 № 271.

Постановою господарськог о суду Запорізької області в ід 18.06.2007 у справі № 19/4/06 ТОВ “Агроф ірма Роздорівська” визнано б анкрутом та відкрито ліквіда ційної процедуру, яка на цей ч ас не завершена.

Майно, щодо якого заявлено п озов, включено до ліквідацій ної маси. Згідно з рішенням ко мітету кредиторів майно вирі шено реалізувати з аукціону.

За результатами аукціону ( протокол аукціону з продажу майна банкрута ТОВ “Агрофірм а Роздорівська” від 12.01.2010) пере можцем стало ФГ “Наталі”, яке заявило про придбання майна за ціною 41000,00 грн.

12.01.2011 та 20.01.2011 ФГ “Наталі” за пла тіжними дорученнями на суму 6000,00 грн. та 35000,00 грн. сплатило вар тість майна, що підтверджено банківською випискою.

24.01.2011 сторонами у справі був у кладений договір купівлі-про дажу нерухомого майна № 24/01, за яким продавець - ТОВ “Агрофі рма Роздорівська” передає у власність покупцеві - ФГ “На талі” капітальні будівлі (сп оруди), що розташовані на тери торії комплексу механічного току за адресою: с.Кінські Роз дори Пологівського району Зз апорізької області, вул.Вату тіна, 24, а саме: прохідна (літ.А), д ушова (літ.Б), сушарня (літ.О), бу дівля вагової (літ.Т), навіс ва говий (літ.У), кіоск металевий на фундаменті (літ.Ф), а ФГ “Нат алі” зобов' язується прийня ти об' єкти та сплатити дого вірну ціну за нього - 41000,00 грн.

Витребуваною судом довід кою КП “Імпульс” (БТІ) від 01.03.2012 п ідтверджується, що нерухоме майно, яке є об' єктом вищена званого договору купівлі-про дажу, - капітальні будівлі, я кі розташовані на території механічного току: прохідна л іт.А, душова літ.Б, сушарня літ .О, вагова літ.Т, навіс ваговий літ.У, кіоск металевий літ.Ф, станом на цей час на праві вл асності будь за ким не зареєс тровано.

Також КП “Імпульс” предста влено копію експлікації май на, розташованого по вул.Вату тіна, 24 в с.Кінські Роздори та й ого схематичний план, згідно з якими технічні позначення спірних об' єктів позивачем відповідають позначенням о б' єктів у технічній докумен тації БТІ.

За ст.328 Цивільного кодексу України (ЦК України) право вла сності набувається на підста вах, що не заборонені законом , зокрема із правочинів. Прав о власності вважається набут им правомірно, якщо інше прям о не випливає із закону або не законність набуття права вла сності не встановлена судом.

У відповідності до ст.655 ЦК У країни за договором купівлі- продажу одна сторона (продав ець) передає або зобов' язує ться передати майно у власні сть другій стороні, а покупец ь приймає або зобов' язуєтьс я прийняти майно і сплатити з а нього певну грошову суму.

За ст.657 ЦК України договір к упівлі-продажу єдиного майно вого комплексу, іншого нерух омого майна укладається у пи сьмовій формі і підлягає нот аріальному посвідченню та де ржавній реєстрації.

Як з' ясовано матеріала ми справи та поясненнями, від повідач, посилаючись на прип инення юридичної особи СВК “ Імені Чапаєва”, у якого ним бу ло раніше придбано спірне ма йно, не надає оригіналів йог о правовстановлюючих докуме нтів на це майно, чим, слід виз нати, порушуються права влас ності позивача, набуті за пр авочином купівлі-продажу, вч иняються перешкоди до належ ного оформлення цих прав.

Ст.392 Цивільного кодексу Укр аїни надає право власнику ма йна пред`явити позов про визн ання його права власності, як що це право оспорюється або н е визнається іншою особою.

Згідно зі ст.41 Конст итуції України кожен має пра во володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власні стю, у тому числі це стосуєтьс я і нерухомого майна.

За приписами ст.15 Цивільно го кодексу України, кожна осо ба має право на захист не тіль ки свого цивільного права, а й цивільного інтересу, який не суперечить загальним засада м цивільного законодавства.

При цьому, охоронюваний зак оном інтерес треба розуміти як прагнення до користування конкретним матеріальним або нематеріальним благом, як зу мовлений загальним змістом о б' єктивного і прямо не опос ередкований у суб' єктивном у праві простий легітимний д озвіл, що є самостійним об' є ктом судового захисту та інш их засобів правової охорони з метою задоволення індивіду альних і колективних потреб, які не суперечать Конституц ії і законам України, суспіль ним інтересам, справедливост і, добросовісності, розумнос ті та іншим загальноправовим засадам.

В ст.17 Закону України “Про ви конання рішень та застосуван ня практики Європейського су ду з прав людини”від 23.02.2006р. №3477-І V закріплено обов' язок суді в застосовувати при розгляді справ Конвенцію про захист п рав людини і основоположних свобод 1950р. і протоколами до не ї, згоду на обов' язковість я ких надано Верховною Радою У країни, та практику Європейс ького суду з прав людини як дж ерело права.

Відповідно до ст.1 Першого п ротоколу до Конвенції про за хист прав людини і основопол ожних свобод 1950р., ратифікован их Законом України від 17.07.1997р. № 475/97-ВР, кожна фізична особа або юридична особа має право мир но володіти своїм майном. Ніх то не може бути позбавлений с воєї власності інакше як в ін тересах суспільства і на умо вах, передбачених законом і з агальними принципами міжнар одного права.

З огляду на вищевказане , слід визнати наявність під став для визнання за позивач ем права власності на об' єкти нерухомості - капі тальні будівлі, що розташова ні на території комплексу ме ханічного току за адресою: с.К інські Роздори Пологівськог о району Запорізької області , вул.Ватутіна, 24, а саме: прохід на літ.А, душова літ.Б, сушарня літ.О, вагова літ.Т, навіс ваго вий літ.У, кіоск металевий на фундаменті літ.Ф.

Позов є обґрунтова ним та таким, що підлягає зад оволенню.

Відповідно до ст.49 Гос подарського процесуального кодексу України судові витр ати покладаються на відповід ача. З відповідача на користь позивача підлягає стягненню 1609,50 грн. судових витрат.

На підставі викладен ого, ст.ст.49, 82, 84, 85 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, суд

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити.

Визнати за фермерськ им господарством “Наталі” (7065 0, с.Кінські Роздори Пологівсь кого району Запорізької обла сті, вул.Ватутіна, 1, код ЄДРПОУ 32701317) право власності на об ' єкти нерухомості - капітал ьні будівлі, що розташовані н а території комплексу механі чного току за адресою: с.Кінсь кі Роздори Пологівського рай ону Запорізької області, вул .Ватутіна, 24, а саме: прохідна л іт.А, душова літ.Б, сушарня літ .О, вагова літ.Т, навіс ваговий літ.У, кіоск металевий на фун даменті літ.Ф.

Стягнути з товар иства з обмеженою відп овідальністю “Агрофірма Роз дорівська” (70650, с.Кінські Роздо ри Пологівського району Ззап орізької області, вул.Ватуті на, 1, код ЄДРПОУ 31522809) на користь ф ермерського господарства “Н аталі” (70650, с.Кінські Роздори П ологівського району Запоріз ької області, вул.Ватутіна, 1, к од ЄДРПОУ 32701317) 1609 грн. 50 коп. судов их витрат.

Видати відповідни й наказ після набрання судов им рішенням законної сили.

Суддя Р.Нікол аєнко

Рішення оформлено та підп исано 06.03.2012.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення05.03.2012
Оприлюднено22.03.2012
Номер документу21971266
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/705/12

Рішення від 05.03.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 23.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні