Ухвала
від 12.03.2012 по справі 02-03/184/8
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

02-03/184/8

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                   тел. 235-24-26

УХВАЛА

"12" березня 2012 р.                                                    Справа № 02-03/184/8

 

Господарський суд Київської області в складі судді Скутельника П.Ф., розглянувши матеріали

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю «РОСКОТ», ідентифікаційний код: 37312572, місцезнаходження: 02660, м. Київ, вул. Червоногвардійська, буд. 5, оф. 412, адреса для листування: 02222, м. Київ, пр-т. Маяковського, буд. 32-д, к. 10 (надалі за текстом: «Заявник»/ «Кредитор»),

до боржника, - приватного підприємства «СКІЛА», ідентифікаційний код: 35316622, місцезнаходження: 08600, Київська обл., м. Васильків, вул. Шевченка, буд. 15,

про порушення справи про банкрутство, –

ВСТАНОВИВ:

до господарського суду Київської області звернулось товариство з обмеженою відповідальністю «РОСКОТ», ідентифікаційний код: 37312572, місцезнаходження: 02660, м. Київ, вул. Червоногвардійська, буд. 5, оф. 412, адреса для листування: 02222, м. Київ, пр-т. Маяковського, буд. 32-д, к. 10 (надалі за текстом: «Заявник» / «Кредитор») із заявою б/№ б/дати (вх. №646 від 07.03.2012 року) про порушення справи про банкрутство боржника - приватного підприємства «СКІЛА», ідентифікаційний код: 35316622, місцезнаходження: 08600, Київська обл., м. Васильків, вул. Шевченка, 15 (надалі за текстом «Боржник») з підстав, передбачених ст. ст. 1, 7, 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»(надалі за текстом «Закон про банкрутство») та з підстав, передбачених ст. 2 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону про банкрутство, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Суд повертає Заявнику Заяву про порушення справи про банкрутство Боржника б/№ б/дати (вх. №646 від 07.03.2012 року) виходячи з наступного.

Відповідно до п. 13 ст. 8 Закону про банкрутство, із заяв про порушення справи про банкрутство справляється державне мито відповідно до закону.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо: не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.

Відповідно до абз. абз. 1, 2, 3, 5 ч. 1 ст. 9 Закону про банкрутство, суддя не пізніше п'яти днів з дня надходження повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду, про що виносить ухвалу, якщо: заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано; у заяві не вказано повне найменування сторін, їх поштову адресу та інші відомості, перелічені в статті 7 цього Закону;  не подано доказів щодо сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі; з інших підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Дослідивши заяву Заявника б/№, б/дати, судом встановлено, що до заяви Заявника не долучено жодних доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі.

Відповідно до п. 7 ст. 7 Закону про банкрутство, заява кредитора повинна містити крім відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, такі відомості: докази обгрунтованості вимог кредитора.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо: у позовній заяві не вказано обставин, на яких грунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обгрунтований розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми.

Заявником подано Заяву на підставі ст. 52 Закону про банкрутство, посилаючись на факт відсутності Боржника за його місцезнаходженням.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону про банкрутство, у разі, якщо громадянин-підприємець –боржник або керівні органи боржника –юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Відповідно до п. 105 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про банкрутство»№15 від 18.12.2009 року (надалі за текстом «Постанова № 15 від 18.12.2009 року»), - згідно із статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про місцезнаходження юридичної особи (частина друга), а також про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу (частина п'ята). Згідно з ч. 1 ст. 18 цього Закону відомості, внесені до Єдиного державного реєстру, вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. А в статті 20 вказаного Закону визначено, що відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі, є відкритими і загальнодоступними, за винятком ідентифікаційних номерів фізичних осіб-платників податків; відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються у вигляді витягу з Єдиного державного реєстру та довідки про наявність або відсутність в Єдиному державному реєстрі інформації, яка запитується. Тому відповідно до вимог статті 34 ГПК допустимими доказами, які можуть підтверджувати дані про відсутність керівних органів боржника –юридичної особи за її місцезнаходженням, є зазначені витяг чи довідка.

Дослідивши заяву б/№ б/дати (вх. №646 від 07.03.2012 року) про порушення справи про банкрутство приватного підприємства «Скіла», судом встановлено, що дані про відсутність керівних органів Боржника не підтверджені жодними доказами,   - до заяви Заявника не додано жодного доказу (витягу або довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців) відсутності керівних органів Боржника за його місцезнаходженням, а також будь-яких інших доказів на підтвердження інших обставин, що дають підстави для застосування особливостей банкрутства Боржника на підставі та у порядку, передбаченому ст. 52 Закону про банкрутство, а безпосередньо Заява Заявника не містить номеру та дати отримання конкретного витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, який містить відомості на які посилається Заявник.

Відповідно до п. 8 ст. 7 Закону про банкрутство, до заяви кредитора додаються відповідні документи:  рішення суду, господарського суду, які розглядали вимоги кредитора до боржника; копія неоплаченого розрахункового документа, за яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, з підтвердженням банківською установою боржника про прийняття цього документа до виконання із зазначенням дати прийняття, виконавчі документи (виконавчий лист, виконавчий напис нотаріуса тощо) чи інші документи, які підтверджують визнання боржником вимог кредиторів.

Дослідивши заяву Заявника та долучені до неї документи, судом встановлено, що до заяви Заявника не долучено на вимогу абз. 1 ч. 8 ст. 7 Закону про банкрутство рішення суду, господарського суду, які розглядали вимоги Заявника до Боржника.

Відповідно до абз. 5 п. 1 ст. 7 Закону про банкрутство, заява про порушення справи про банкрутство подається боржником або кредитором у письмовій формі, підписується керівником боржника чи кредитора (іншою особою, повноваження якої визначені законодавством або установчими документами), громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності (його представником) і повинна містити: виклад обставин, які підтверджують неплатоспроможність боржника, з зазначенням суми боргових вимог кредиторів, а також строку їх виконання, розміру неустойки (штрафів, пені), реквізитів розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання.

Судом встановлено, що до заяви Заявника не долучено на вимогу абз. 5 п. 1 ст. 7 Закону про банкрутство реквізитів розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання, доказів неплатоспроможності Боржника.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону про банкрутство, суддя господарського суду приймає заяву про порушення справи про банкрутство, подану з дотриманням вимог цього Закону та Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України,  кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

На підставі викладеного, керуючись ч. 1 ст. 5, п.п. 8, 13 ст. 7, абз. 5 п. 1 ст. 7, ч. 1 ст. 9, ст. 52  Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. 28, п. п. 3, 4 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, п. 105 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про банкрутство»№15 від 18.12.2009 року, судом встановлено, що вказана заява підлягає поверненню, в тому числі, в зв'язку з неподанням Заявником доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі, у заяві не вказано та не долучено конкретних доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Суд звертає увагу на наступне.

Статтею 28 Господарського процесуального кодексу України у ч. ч. 1-3 передбачено, що справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника; керівники підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначені законодавством або установчими документами, подають господарському суду документи, що посвідчують їх посадове становище; представниками юридичних осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства, організації. Довіреність видається за підписом керівника або іншої уповноваженої ним особи та посвідчується печаткою підприємства, організації.

Судом встановлено, що Заявником не додано доказів, які підтверджують перебування Любацького О.В. на посаді директора товариства з обмеженою відповідальністю «РОСКОТ», доказів призначення вказаної особи на посаду директора Заявника.

Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про банкрутство»№15 від 18.12.2009 року (надалі за текстом «Постанова № 15 від 18.12.2009 року») у п. 27 передбачає, що за змістом ч. 3 ст. 6 та ч.ч. 1, 8 ст. 7 Закону справа про банкрутство порушується господарським судом лише в разі підтвердження кредитором (кредиторами) своєї (своїх) вимоги (вимог) до неплатоспроможного боржника документами, що свідчать про їх безспірність. Тому судам на підставі ч. 2 ст. 8 Закону та п. 3 ч. 1 ст. 63 ГПК України слід відмовляти у прийнятті заяв кредитора (кредиторів) про порушення справи про банкрутство, якщо безспірність його (їх) вимог не підтверджено відповідними документами. Безспірність вимог кредитора (кредиторів) за грошовими зобов'язаннями та щодо виплати заборгованості із заробітної плати підтверджується виконавчими документами, виключний перелік яких передбачено у ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження». Згідно п. 3 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про виконавче провадження», відповідно до цього Закону підлягають виконанню державною виконавчою службою такі виконавчі документи: судові накази.

Окрім того, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо: не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до п. 11 ст. 7 Закону про банкрутство, кредитор зобов'язаний при поданні заяви про порушення справи про банкрутство надіслати боржнику копії заяви та доданих до неї документів.  

Норма ст. 57 Господарського процесуального кодексу України,  не передбачає можливості подачі копії вказаних документів.

Судом встановлено, що Заявником долучено копію опису вкладення цінний лист, направлений Боржнику.

Керуючись ч. 1 ст. 5, п.п. 1, 7, 8, 11, 13 ст. 7, ч. 1 ст. 9, ст. 52  Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. 28, п. п. 3, 4 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, п. 105 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про банкрутство»№15 від 18.12.2009 року, суд, -

УХВАЛИВ:

1.          Заяву товариства з обмеженою відповідальністю «РОСКОТ»(ідентифікаційний код: 37312572, місцезнаходження: 02660, м. Київ, вул. Червоногвардійська, 5, оф. 412, адреса для листування: 02222, м. Київ, пр-т. Маяковського, 32-д, к. 10) б/№, б/дати (вх. №646 від 07.03.2012 року) про порушення справи про банкрутство приватного підприємства «СКІЛА»(ідентифікаційний код: 35316622, місцезнаходження: 08600, Київська обл., м. Васильків, вул. Шевченка, буд. 15) та додані до неї документи повернути Заявнику - без розгляду.

2.          Копію ухвали направити Заявнику - товариству з обмеженою відповідальністю «РОСКОТ»(02660, м. Київ, вул. Червоногвардійська, 5, оф. 412, адреса для листування: 02222, м. Київ, пр-т. Маяковського, буд. 32-д, к. 10); приватному підприємству «СКІЛА»(08600, Київська обл., м. Васильків, вул. Шевченка, буд. 15).

Додаток на 9 (дев'яти арк.) направити Заявнику на адресу для листування.

Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущенного порушення.

 Суддя                                                                                Скутельник П.Ф.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.03.2012
Оприлюднено26.03.2012
Номер документу22035514
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —02-03/184/8

Ухвала від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні