Рішення
від 13.03.2012 по справі 5016/178/2012(8/18)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" березня 2012 р. Справа № 5016/178/2012(8/18)

За позовом Публічного а кціонерного товариства “Мик олаївобленерго”,

поштова адреса: 54055, м. Миколаї в, вул. Чигрина, 94,

до відповідача Фермерс ького господарства “АСА”,

юридична адреса: 57242, Миколаї вська область, Жовтневий рай он, с. Коларівка, вул. Дорожна, 2;

поштова адреса: 54025, м. Миколаї в, вул. Новоодеська, 1,

про стягнення коштів у сумі 3411 грн. 82 коп., -

Суддя Гриньова - Новицьк а Т.В.

Представники:

Від позивача - ОСОБА_1. , дов. № 01/33-35 від 30.12.2011р.

Від відповідача - не з' яв ився.

Суть спору: Публічн е акціонерне товариство “Мик олаївобленерго” (далі - позив ач) звернулося до господарсь кого суду з позовом про стягн ення з Фермерського господар ства “АСА” (далі - відповідач ) коштів у сумі 3411 грн. 82 коп. нара хованих за перевищення догов ірних величин споживання еле ктричної енергії у грудні 2011 р оку на підставі Договору № 44/1341 про постачання електричної енергії від 26.09.2009р., а також про с тягнення коштів на погашення судових витрат по справі, які складаються з судового збор у у сумі 1609 грн. 50 коп.

Про дату, час і місце розгл яду справи сторони повідомле ні у встановленому Господарс ьким процесуальним кодексом України (далі - ГПК України) порядку, шляхом надсилання н а їхні адреси ухвали від 02.02.2012р. про порушення провадження у справі. Вказана ухвала, що нап равлена відповідачу за адрес ою його місцезнаходження - 57242, Миколаївська область, Жовтне вий район, с. Коларівка, вул. До рожна, 2, яка зазначена в Єдино му державному реєстрі юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців, повернута органами зв' язку з позначкою “не меш кає”.

Відповідно до ч. 1 ст. 64 ГПК Ук раїни ухвала про порушення п ровадження у справі надсилає ться сторонам за повідомлено ю ними господарському суду п оштовою адресою. У разі ненад ання сторонами інформації що до їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адре сою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазнач ена в Єдиному державному реє стрі юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців. У разі в ідсутності сторін за такою а дресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним ч ином.

Отже, суд вважає, що ухвала п ро порушення провадження у с праві вручена відповідачу на лежним чином.

У судовому засіданні позив ач позовні вимоги підтримав і просив їх задовольнити.

Відповідач правом участі у судовому засіданні та надан ня відзиву на позовну заяву н е скористався.

За таких обставин, відповід но до ст. 75 ГПК України, спір роз глядається за наявними у спр аві матеріалами.

Вивчивши матеріали справи , заслухавши пояснення предс тавника позивача, господарс ький суд, -

встановив:

26.09.2009р. між Відкритим акціо нерним товариством Енергопо стачальна компанія “Миколаї вобленерго”, правонаступник ом якого є позивач, та відпові дачем укладено договір № 44/1341 п ро постачання електричної ен ергії (далі - Договір), відпов ідно до умов якого позивач зо бов' язався продавати елект ричну енергію відповідачу дл я забезпечення потреб електр оустановок останнього, а від повідач - оплачувати позива чу вартість використаної (ку пленої) електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами цього Догов ору.

Згідно з п. 2.1 Договору під ч ас виконання його умов, а тако ж вирішення всіх питань, що не обумовлені цим Договором, ст орони зобов' язались керува тися чинним законодавством У країни та Правилами користув ання електричною енергією, з атвердженими в установленом у порядку.

Відповідно до умов п. 2.2.2 Дого вору позивач зобов' язався п остачати відповідачу електр оенергію, як різновид товару в обсягах, відзначених відпо відно до розділу 5, та з урахув анням умов розділу 6 цього Дог овору (додаток № 1 “Обсяги пост ачання електричної енергії с поживачу та субспоживачу”).

За перевищення договірних величин споживання електрич ної енергії та потужності, ви значених згідно із вимогами розділу 5 цього Договору, відп овідач сплачує позивачу двок ратну вартість різниці факти чно спожитої та договірної в еличини. При цьому плата за пе ревищення договірної величи ни потужності стягується із споживачів з приєднаною поту жністю 150 кВт і більше та серед ньомісячним споживанням 50000 к Вт год. і більше (п. 4.2.2 Договору).

Згідно з п. п. 3 - 5 Додатку № 1 “ Обсяги постачання електричн ої енергії споживачу та субс поживачу” до Договору відпов ідач самостійно контролює вл асне електроспоживання, прог нозує обсяги споживання елек тричної енергії та самостійн о сплачує їх з урахуванням ав ансових (планових) платежів і роздрібних тарифів, що діють у розрахунковому періоді.

Відповідач має право протя гом розрахункового періоду з вернутися до позивача із зая вою щодо коригування договір ної величини споживання елек тричної енергії.

Позивач протягом п' яти ро бочих днів від дня отримання звернення розглядає заяву в ідповідача, приймає рішення за цим зверненням щодо можли вості та обґрунтованості так ого коригування не пізніше ш остого робочого дня від дня о тримання звернення письмово повідомляє відповідача про результати розгляду заяви, ш ляхом надсилання відповідач у повідомлення про рівні від коригованих договірних вели чин або обґрунтованої відмов и у здійсненні коригування.

Пропозиції відповідача що до коригування договірних ве личин є пріоритетними за умо ви попередньої оплати додатк ово заявлених обсягів та отр имання постачальником за рег ульованим тарифом заяви спож ивача не пізніше ніж за п' ят ь робочих днів до закінчення розрахункового періоду.

Позивач має право відмовит и відповідачу в коригуванні (збільшенні) договірних вели чин у разі невиконання відпо відачем своїх зобов' язань щ одо оплати електричної енерг ії за договором про постачан ня електричної енергії.

У разі перевищення договір них величин споживання елект ричної енергії, яке визначає ться під час підбиття підсум ків розрахункового періоду, відповідач несе відповідаль ність згідно з частиною п' я тою статті 26 Закону України “П ро електроенергетику”.

Згідно з п. п. 2.3.3 Договору відп овідач зобов' язався оплачу вати позивачу вартість елект ричної енергії, а також здійс нювати інші платежі згідно з умовами цього Договору та до датків № 10 “Порядок розрахунк ів” та № 4 “Графік зняття показ ів засобів обліку електрично ї енергії”.

Відповідно до п. п. 1, 2 Додатку № 4 “Графік зняття показів зас обів обліку електричної енер гії” до Договору відповідач знімає показання розрахунко вих засобів обліку щомісячно 15 числа і в цей же день повідом ляє про них позивачу по встан овленій формі, згідно зразку , підписаного “Акту про викор истану електричну енергію” ( в оригіналі). Також сторони до мовились, що наданий відпові дачем на підставі даних розр ахункового обліку електричн ої енергії “Акт про використ ану електричну енергію” та в иданий позивачем рахунок на оплату за спожиту електричну енергію вважається “Актом п рийняття-передавання товарн ої продукції”.

Відповідно до п. п. 1, 4, 6, 8 Додатк у № 10 “Порядок розрахунків” до Договору розрахунковим вваж ається період з 15 числа місяця до такого ж числа наступного місяця.

Покази розрахункових засо бів обліку відповідно до пер еліку об' єктів відповідача і точок комерційного обліку фіксуються відповідачем на звітну дату кожного місяця т а оформлюються “Актом про ви користану електричну енергі ю” у 2-х примірниках по одному для кожної сторони.

Розрахунки за електричну е нергію проводяться відповід ачем виключно грошовими кошт ами на поточний рахунок із сп еціальним режимом використа ння позивача.

За дату оплати приймається дата зарахування коштів на п оточний рахунок із спеціальн им режимом використання пози вача або дата внесення відпо відачем готівки в касу позив ача.

Обсяг фактично спожитої за розрахунковий період електр ичної енергії, з урахуванням розрахункової величини втра т на ділянці мережі від місця встановлення засобів обліку до межі балансової належнос ті електромереж, визначаєтьс я відповідно до “Акту про вик ористану електричну енергію ”.

Якщо позивач не отримав у за значений термін даних про об сяги спожитої електричної ен ергії, визначення обсягу спо житої електричної енергії зд ійснюється відповідно до Пра вил користування електрично ю енергією.

За перевищення договірних величин споживання електрич ної енергії та потужності ві дповідач оплачує позивачу пі двищену оплату за електричну енергію за обсяг перевищенн я договірних величин спожива ння електричної енергії та в еличин потужності за розраху нковий період відповідно до ст. 26 Закону України “Про елек троенергетику”.

Кошти за перевищення догов ірних величин споживання еле ктричної енергії та/або поту жності сплачуються на поточн ий рахунок із спеціальним ре жимом використання позивача .

Рахунки на оплату перевище ння договірної величини спож ивання електроенергії та/або потужності виписуються пози вачем та надаються відповіда чу.

У грудні 2011 року відповідаче м допущено перевищення догов ірних величин споживання еле ктроенергії.

Так, у Додатку № 1а “Обсяги по стачання електричної енергі ї споживачу та субспоживачу на 2011р.” до Договору, сторони уз годили договірну величину сп оживання електроенергії на 2 011 рік помісячно, при цьому, у гр удні місяці 2011 року її договір ний обсяг складає - 15000 кВт год .

В подальшому відповідач зв ернувся із заявою щодо кориг ування договірної величини с поживання електричної енерг ії на грудень 2011 року в сторону зменшення, на величину 7600 кВт г од., що складає 7400 кВт год. грани чної величини споживання еле ктричної енергії на грудень 2011 року.

У зв' язку з цим у грудні 2011 р оку позивачем було прийнято рішення, оформлене повідомле нням за № 04-23/2-11143 від 22.11.2011р., про зді йснення коригування договір ної величини споживання елек тричної енергії відповідачу , внаслідок цього договірна в еличина споживання у грудні 2011 року склала 7400 кВт год.

Крім цього у грудні 2011 року в ідповідач вдруге звернувся д о позивача із заявою щодо кор игування договірної величин и споживання електричної ене ргії на грудень 2011 року в сторо ну збільшення, на величину 4600 к Вт год., і встановлення гранич ної величини споживання елек тричної енергії на грудень 2011 року у розмірі 12000 кВт год.

У зв' язку з тим, що відпові дачем не виконувалися догові рні зобов' язання щодо оплат и електричної енергії за Дог овором, позивачем було прийн ято рішення, оформлене повід омленням за № 04-23/2-12004 від 14.12.2011р., про відмову здійснення коригува ння договірної величини спож ивання електроенергії у груд ні 2011 року.

Таким чином, договірна вели чина споживання електроенер гії відповідачем на грудень 2011 року залишилася на рівні 7400 к Вт год.

Згідно з актом про використ ану електричну енергію за гр удень 2011 року позивачем за вка заний місяць 2011 року було спож ито 11384 кВт.

15.12.2011р. позивачем було визнач ено вартість різниці між обс ягом фактично спожитої велич ини і обсягом договірної вел ичини електричної енергії, в результаті чого обсяг спожи тої відповідачем понад догов ірну величину споживання еле ктричної енергії у грудні 2011 р оку склав 3984 кВТ год.

Відповідно до ч. 5 ст. 26 Закону України “Про електроенергет ику” у випадку споживання ел ектричної енергії понад дого вірну величину за розрахунко вий період споживачі сплачую ть енергопостачальникам дво кратну вартість різниці факт ично спожитої і договірної в еличини.

У зв' язку з цим позивачем, на підставі Додатків № 1 та № 1а до Договору, ч. 5 ст. 26 Закону Укр аїни “Про електроенергетику ” та п. 6.16 Правил користування е лектричною енергією, обсяг с пожитої відповідачем електр ичної енергії понад договірн у величину споживання у груд ні 2011 року був розрахований по зивачем у двократній вартост і, що склало 3411 грн. 82 коп.

15.12.2011р. відповідачу вручені п овідомлення про перевищення договірних величин споживан ня електроенергії у грудні 2011 року від 15.12.2011р. та рахунок № 44/1341/12 , до якого включена сума 3411 грн. 82 коп., яка до цього часу залиша ється несплаченою.

Таким чином, станом на день розгляду спору, розмір боргу відповідача перед позивачем за перевищення договірної в еличини споживання електрич ної енергії у грудні 2011 року ск ладає 3411 грн. 82 коп.

Несплатою боргу за переви щення договірної величини сп оживання електричної енергі ї у грудні 2011 року у сумі 3411 грн. 82 коп. відповідач порушує прав а позивача, умови договору та вимоги ст. 193 Господарського к одексу України (далі - ГК Укр аїни), ст. 526 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України). З а вказаними законами зобов' язання має виконуватися нале жним чином, відповідно до умо в договору і кожна сторона по винна вжити усіх заходів, нео бхідних для належного викона ння нею зобов' язання, врахо вуючи інтереси другої сторон и та забезпечення загального сподарського інтересу.

Відповідно до приписів ст . 629 ЦК України договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

З огляду на викладене, суд вважає, що вимоги позивача ґр унтуються на Договорі сторін , чинному законодавстві Укра їни, матеріалами справи підт верджені, відповідачем не за перечені і не спростовані, то му підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни господарські (судові) витр ати покладаються на відповід ача.

На підставі ст. 193 ГК України, ст. ст. 526, 629 ЦК України, керуючис ь ст. ст. 44, 49, 75, 82, 821, 84, 85 ГПК України, г осподарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Фермерського господарства “АСА” (57242, Микола ївська область, Жовтневий ра йон, селище Коларівка, вул. Дор ожна, 2; ідентифікаційний код 22429442) на користь Публічного акц іонерного товариства “Микол аївобленерго” (54017, м. Миколаїв, вул. Громадянська, 40; ідентифі каційний код 23399393) 3411 (три тисячі чотириста одинадцять) грн. 82 к оп. - борг за перевищення дог овірних величин споживання е лектроенергії в грудні 2011 рок у; 1609 (одна тисяча шістсот дев' ять) грн. 50 коп. - судовий збір.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Повне рішення складено та п ідписано “19” березня 2012 року

Суддя Т.В.Гриньов а-Новицька

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення13.03.2012
Оприлюднено26.03.2012
Номер документу22036015
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/178/2012(8/18)

Рішення від 13.03.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Гриньова-Новицька Т.В.

Ухвала від 02.02.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Гриньова-Новицька Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні