Постанова
від 15.03.2012 по справі 5016/1459/2011(8/54)
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

5016/1459/2011(8/54)

              

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"15" березня 2012 р. Справа № 5016/1459/2011(8/54)

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого судді:  Мацюри П.Ф.,

                     Суддів:  Андрєєвої Е.І. та Ліпчанської Н.В.,

При секретарі судового засідання Подуст Л.В.

Представники сторін в судове засідання не з'явились, про день, час та місце розгляду  апеляційної скарги повідомлені належним чином.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Торгового дому „Юніт - Трейд”

на рішення господарського суду Миколаївської області від 14 червня 2011 року

у справі № 5016/1459/2011(8/54)

за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Паризька комуна”, м. Миколаїв, вул. Паризької комуни, 7

до Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім „Юніт - Трейд”, м. Миколаїв, вул. Паризької комуни, 7/2

про спонукання до укладання договору,-

ВСТАНОВИВ:

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паризька комуна" звернулось до господарського суду Миколаївської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Юніт-Трейд" про спонукання до укладення договору з надання житлово-комунальних послуг.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 14.06.2011 р. у справі № 5016/1459/2011(8/54) ( суддя Гриньова-Новицька Т.В.) позов було задоволено.

Зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Юніт-Трейд" укласти з Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Паризька комуна" договір відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя щодо надання послуг з утримання будинку, споруд та прибудинкової території за адресою: вул. Паризької комуни, 7 у м. Миколаєві по формі та за змістом Типового договору, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України № 141 від 27.08.2003 р., зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.12.2003 р. за № 1155/8476 та з істотними умовами, визначеними у ст. 26 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" і наданого позивачем на підпис відповідачу 14.02.2011 р.  

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 26.07.2011 р., за наслідками розгляду апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Юніт-Трейд", рішення господарського суду Миколаївської області від 14.06.2011 р. у даній справі скасовано, прийнято нове рішення, яким в позові відмовлено.

У касаційній скарзі Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паризька комуна", посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права (ст. 38 Господарського процесуального кодексу України), просило скасувати постанову Одеського апеляційного господарського суду від 26.07.2011 р. і передати справу на новий апеляційний розгляд.

Постановою Вищого господарського суду від 01.11.2011р. рішення місцевого суду і постанова апеляційного суду скасовані, оскільки  судами не було  встановлено, хто є балансоутримувачем будинку та чи дійсно Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паризька комуна" є правонаступником Житлово-будівельного кооперативу "Паризька комуна".

При новому розгляді господарський суд Миколаївської області рішенням від 24.01.2012р. позовні вимоги ОСББ "Паризька комуна" задовольнив. Рішення обґрунтовано доведеністю позивачем того, що саме він є балансоутримувачем спірного будинку, та норми чинного законодавства.

Не погоджуючись з даним рішенням відповідач звернувся з апеляційною скаргою в якій просить рішення господарський суд Миколаївської області рішенням від 24.01.2012р.- скасувати, та в задоволенні позовних вимог відмовити.

Апелянт посилається на те, що позивачем не було надано доказів щодо надання ОСББ «Паризька комуна», як юридичній особі, повноважень з утримання житлового комплексу по вул.  Паризької комуни, 7 у м.Миколаєві, та не надав підтверджень прийняття на власний баланс цього житлового комплексу, як того передбачає «Порядок передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс», Затверджений постановою КМУ від 11.10.2002р.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права, судова колегія, встановила наступне.

З 28.11.1997 р. позивач зареєстрований як юридична особа –Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паризька комуна". Відповідно до статуту, затвердженого рішенням загальних зборів від 22.12.2007 р. і зареєстрованого Виконавчим комітетом Миколаївської міської ради 25.03.2008 р. за № 756 (нова редакція), Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паризька комуна" створене власниками квартир та нежитлових приміщень будинку № 7 по вул. Паризької комуни в м. Миколаєві як неприбуткова організація, метою діяльності якої є забезпечення захисту прав його членів та дотримання ними обов'язків щодо належного утримання та використання неподільного і загального майна житлового комплексу, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Рішенням виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 23.11.2003 р. встановлено наступні ідеальні частки та оформлено право власності фізичним та юридичним особам на домоволодіння, яке розташоване за адресою: вул. Паризької комуни, 7 в м. Миколаєві:

- ТОВ "Торговий дім "Юніт-трейд"   –1823/10000;

- Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку

"Паризька комуна"–4036/10000;

- ТОВ фірмі "Актів Лтд"–1080/10000;

- ТОВ "Вимпел"–1706/10000;

- ТОВ "Торговий дім "Молодіжна мода"–1355/10000.

14.02.2011 р. Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Паризька комуна" на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Юніт-Трейд" був направлений договір відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя, датований 01.01.2011 р., розроблений відповідно до типового договору, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України № 141 від 27.08.2003 р.

Згідно зі ст. 13 Закону України “Про об`єднання власників багатоквартирного будинку” та розділу 8 Статуту відносини власників приміщень і управителя регулюються договором між ними, який укладається на основі Типового договору, форму якого затверджує спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань містобудування та житлової політики. Укладення договору між власником окремого приміщення у житловому комплексі та управителем є обов'язковим і не залежить від членства в об'єднанні, за винятком випадку, коли власник і управитель є однією особою. У разі відмови власника приміщення укладати договір або сплачувати обов'язкові платежі на утримання та ремонт неподільного майна та відповідної частки загального майна об'єднання має право звернення до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку. Право на звернення до суду виникає у об'єднання через шістдесят днів з дня припинення платежів або відмови в укладенні договору.

Виконуючи вимоги Закону України “Про об`єднання власників багатоквартирного будинку”  на підставі Типового договору позивач розробив та 14.02.2011р.  супровідним листом за вих. № 31 направив відповідачу для підписання Договір відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя від 01.01.2011 р. Зазначений проект Договору відповідач отримав, про що свідчить підпис керівника на екземплярі супровідного листа, але  до сьогодні Договір відповідачем не підписано і від його укладання відповідач всіляко ухиляється.

За таких обставин, зі спливом 60 днів після отримання відповідачем пропозиції (оферти) щодо укладення Договору та відмови останнього його підписати (акцептувати), у позивача виникло право звернутися до суду з вимогою про спонукання відповідача до укладання цього правочину.

Зазначений договір з боку Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніт-Трейд" підписаний не був, що стало приводом для звернення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паризька комуна" з позовною заявою у даній справі.

Задовольняючи позов про зобовя'зання ТОВ Торговий дім "Юніт - Трейд" укласти з об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Паризька комуна" договір відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя щодо надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території суд першої інстанції виходив із того при новому розгляді господарської справи в суді першої інстанції позивачем надано копію рішення Миколаївського виконкому №1139 від 31.10.1963р. пр. прийняття в експлуатацію будинку № 7 по вул. Паризької комуни в м. Миколаєві і прийняття всього будинку на баланс кооперативом “Паризька Комуна”.

Також надано копію Рішення Миколаївського міськвиконкому №711 від 28.11.1997р. про перереєстрацію статуту ЖБК “Паризька Комуна”у статут об'єднання співвласників багатоквартирного будинку(ОСББ) “Паризька Комуна”, що свідчить про те, що Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паризька комуна" є правонаступником Житлово-будівельного кооперативу "Паризька комуна".

Частиною 3 ст. 179 ГК України передбачено, що укладення господарського  договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у  випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Відповідно до приписів ч. 4 ст. 179 ГК України при укладенні  господарських  договорів  сторони  можуть визначати зміст договору на основі типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у  випадках, передбачених законом,  іншим органом  державної влади,  коли  сторони  не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови.

          Згідно з вимогами ч. 3 ст. 184 ГК України укладення господарських договорів на основі примірних і типових договорів повинно здійснюватися  з  додержанням  умов, передбачених статтею  179 цього  Кодексу,  не  інакше  як шляхом викладення договору у вигляді єдиного документа, оформленого згідно з вимогами статті 181 цього Кодексу та відповідно до правил, встановлених нормативно-правовими актами щодо застосування примірного або типового договору.

Встановити загальним порядком укладання господарських договорів, передбаченого ст. 181 ГК України, відповідачу в установленому порядку було запропоновано укласти письмовий договір. Відповідач договір не підписав, протокол розбіжностей не оформив. Станом на день розгляду справи договір відносин власників житлових і не житлових приміщень та управителя між сторонами не укладений.

За приписами ст. 187 ГК України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за  державним  замовленням,  або  договорів,  укладення   яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути  предметом  розгляду  суду  у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

День   набрання  чинності  рішенням  суду,  яким  вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного   господарського  договору,  якщо  рішенням  суду  не визначено інше.

При цьому, відповідно до ч.3 ст. 631 ЦК України сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які  виникли  до  його укладення.

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" об'єднання після набуття статусу юридичної особи може: прийняти на власний баланс весь житловий комплекс; за договором з попереднім власником залишити його балансоутримувачем усього житлового комплексу або його частини; укласти договір з будь-якою юридичною особою, статут якої передбачає можливість здійснення такої діяльності, про передачу їй на баланс усього житлового комплексу або його частини.

Рішення про прийняття на баланс основних фондів приймається відповідно до цього Закону, інших нормативно-правових актів та статуту об'єднання.

Балансоутримувач забезпечує управління житловим комплексом.

Згідно наданих позивачем документів(копії рішення Миколаївського виконкому №1139 від 31.10.1963р.  та  копії Рішення Миколаївського міськвиконкому №711 від 28.11.1997р.)у нього на  балансі знаходиться  увесь будинок.

Пунктом 8.1. статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паризька комуна" передбачено, що у разі прийняття на власний баланс об'єднання всього житлового комплексу та вибору форми управління неподільним та загальним майном через статутні органи об'єднання між об'єднанням та кожним власником житлового та нежитлового приміщення, укладається договір на основі Типового договору, затвердженого спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади.

Наведені в апеляційній скарзі підстави спростовуються матеріалами справи.

Враховуючи викладене, судова колегія вважає, що рішення господарського суду прийнято з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а тому підстав для його скасування не вбачається.

Ухвалою від 17.02.2012р. скаржник зобов'язувався доплатити судовий збір в сумі 486.5 грн. в відповідності до наступного.

Статтею 46 ГПК України передбачено, що судовий збір сплачується чи стягується в доход державного бюджету України в порядку і розмірі, встановлених законодавством України.

          Розмір сплати судового збору в Україні встановлено Законом України „Про судовий збір” від 06.10.2011 р. № 3828-VI, який набрав чинності з 01.11.2011 року і застосовується до апеляційних скарг, що надійшли після набрання ним законної сили.

Проте доказів виконання ухвали до суду не надходило, в зв'язку з чим суд приходить до висновку стягнути з скаржника 486.5 грн. судового збору.

Керуючись ст. ст. 99; 101; 103 –105 ГПК України, суд,-

Постановив:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Торгового дому „Юніт - Трейд” залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Миколаївської області від 14 червня 2011 року залишити без змін.

Стягнути з  Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім “Юніт –Трейд” доплатити судового зборур в відповідності до законодавства в сумі 486.5грн.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя                                              П.Ф. Мацюра      

Суддя                                                                  Е.І. Андрєєва    

Суддя                                                                    Н.В. Ліпчанська  

Дата ухвалення рішення15.03.2012
Оприлюднено28.03.2012
Номер документу22039095
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/1459/2011(8/54)

Рішення від 29.05.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 15.05.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мацюра П.Ф.

Постанова від 15.03.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мацюра П.Ф.

Ухвала від 17.02.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мацюра П.Ф.

Рішення від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Постанова від 26.07.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Михайлов М.В.

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Михайлов М.В.

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Михайлов М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні