Рішення
від 13.10.2008 по справі 12/166пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/166пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

13.10.08 р.                                                                                                       Справа № 12/166пн                               

Господарський суд Донецької області у складі судді Склярук О.І.

при секретарі судового засідання Лозовій Н.С.

за участю представників сторін

від позивача -  Рогачова С.Г. за доруч., Ковальов С.А. за доруч.

від відповідача -

від третіх осіб -

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом

Державного вищого навчального закладу Донецький інститут залізничного транспорту  Міністерства транспорту та зв'язку України,  м.Донецьк

до - Донецької міської Ради м.Донецьк

    - Комунального підприємства “Бюро технічної інвентаризації” м. Донецьк

за участю третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору

- Міністерства транспорту та зв'язку м.Київ

- Донецької залізниці м.Донецьк

про зобов'язання відповідача переєструвати право державної власності

СУТЬ СПОРУ

  Державний вищий навчальний заклад Донецький інститут залізничного транспорту  Міністерства транспорту та зв'язку України,  м.Донецьк звернувся до господарського суду з позовною заявою  до  Донецької міської Ради м.Донецьк, за участю третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору  Міністерства транспорту та зв'язку м.Київ  про зобов'язання відповідача переєструвати право Державної власності.

 Ухвалою господарського суду від 22.09.2008 р. до участі у справі було залучено в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Донецьку залізницю.

  Ухвалою господарського суду від 22.09.2008 року до участі у справі в якості другого відповідача було залучено        Комунального підприємства “Бюро технічної інвентаризації” м. Донецьк.

  В подальшому позивач неоднарозово уточнював позовні вимоги

  Останнім  клопотанням  від 06.10.2008 року,   позивач просить суд  визнати   право оперативного управління на майно, що знаходиться у державній власності за адресою:  м. Донецьк,  вул. Артема, б.184 ( згідно даних БТІ  - адміністративна будівля літ. А-2 загальною площею 1894, 6 кв.м., котельна літ. Б-1 загальною площею 23, 8 кв.м)  за Державним вищим навчальним закладом  Донецькій інститут залізничного транспорту Української державної академії залізничного  транспорту Міністерства транспорту та зв'язку України, який прийняв на баланс .

   Саме вказана позовна  вимога розглядається судом.

 У зв'язку з чим, суд вважає за доцільне замінити не належних відповідачів по справі - Донецьку міську Раду м.Донецьк та    Комунальне підприємство “Бюро технічної інвентаризації” м. Донецьк на належного – Донецьку залізницю.

  Дослідивши обставини справи, вислухав пояснення представників сторін господарський суд встановив.

   Спірне майно на час розгляду справи у суді, є державною власністю.  

   Згідно наказу  Міністерства транспорту та зв'язку  України за № 216 від 17.05.2005 року вказана будівля передана з  балансу Донецької залізниці на баланс позивача.

   08.09.2005 року підписано акт прийома -передачі.

   01.07.2005 року  Комісією , яка створена відповідно до наказу Міністерства транспорту України  від 17.05.2005 року за № 216, розпорядженню Укрзалізниці від 27.05.2005 року № ЦЗМ – 18/956,  наказу в.о. начальника  Донецької залізниці  від 31.05.2005 року за № 266/н ,  проведено   обстеження адміністративної будівлі в м.Донецьку,  по вул. Артема 184, та зазначено, щодо складу об'єкту який підлягає передачі  входять:  адміністративна будівля, багаторічні насадження, огорожа території, благоустрій території, три кондиціонера, контейнер для сміття, котельна, мережі та інженерне обладнання.

  Вказаний акт затверджено у вересні 2005 року в.о. генерального директора Укрзалізниця.

    Відповідно до свідоцтва про право  власності на нерухоме майно від 16.05.2005 р.,  спірна будівля  є державною власністю та знаходилася  у повному господарському віданні Донецької залізниці. Вказана обставина підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно, який виданий  Комунальним підприємством «Бюро технічної інвентаризації м.Донецьк»

   Органом уповноваженим управляти державним  майном ,  в даному випадку,  є Міністерство транспорту та зв'язку України до складу якого відноситься як Донецька залізниця  так і позивач по цій справі.

   Згідно п.91. статуту позивача, за інститутом із метою забезпечення його діяльності,  Міністерством транспорту та зв'язку України , яке є органом уповноваженим управляти державним майном , закріплюється  на правах оперативного управління:  будівельні споруди, майнові комплекси, машини, обладнання, транспортні засоби, засоби зв'язку, інтелектуальна  власність та інше.

  Позивач просить суд визнати   право оперативного управління на майно, що знаходиться у державній власності за адресою:  м. Донецьк,  вул. Артема, б. 184 ( згідно даних АТІ  - адміністративна будівля літ. А-2 загальною площею 1894, 6 кв.м., котельна літ. Б-1 загальною площею 23, 8 кв.м)  за Державним вищим навчальним закладом  Донецькій інститут залізничного транспорту Української державної академії залізничного  транспорту Міністерства транспорту та зв'язку України, який прийняв на баланс .

 Вказана позовна вимога підлягає задоволенню з наступних підстав.

Стаття 392 ЦК України закріплює, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа який засвідчує його право власності.

 Згідно ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ( майно) яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

 Стаття 317 ЦК України закріплює, що власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання та місцезнаходження майна.

 Стаття 319 ЦК України встановлює, що власник користується , розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

  Власник має право вчиняти щодо свого майна будь які дії, які не суперечать закону.

   Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності.

  Стаття 328 ЦК України встановлює, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

   Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше  прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

  З матеріалів справи вбачається, що органом уповноваженим управляти державним майном було прийняте рішення щодо передачі спірного майна з балансу державного підприємства  на баланс позивача. Враховуючи, що спірне майно на цей час обліковується на балансі позивача, та використовується для здійснення діяльності, передбаченої статутом, суд приходить до висновку, що позивач набув право оперативного управляння на спірне майно в порядку, встановленому діючим законодавством,  а тому , його позовні вимоги є такими, що підлягають задоволенню.

   На підставі вище викладеного та керуючись ст.ст. 33,43,49, ст.ст. 82-85 ГПК України, господарський суд

                                                  ВИРІШИВ

    Позов задовольнити

   Визнати право оперативного управління на майно, що знаходиться у державній власності,  за адресою:  м. Донецьк,  вул. Артема, б.184 ( згідно даних БТІ  - адміністративна будівля літ. А-2 загальною площею 1894, 6 кв.м., котельна літ. Б-1 загальною площею 23, 8 кв.м)  за Державним вищим навчальним закладом  Донецькій інститут залізничного транспорту Української державної академії залізничного  транспорту Міністерства транспорту та зв'язку України ( м,Донецьк вул.Артема, б.184, ЄДРПОУ 01116176), який прийняв це майно на свій баланс .

          

               Суддя                                                                                                                                           

Дата ухвалення рішення13.10.2008
Оприлюднено31.10.2008
Номер документу2205104
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/166пн

Ухвала від 06.06.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 05.07.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 06.06.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 21.06.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 30.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 16.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 09.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 16.08.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні