Рішення
від 14.10.2008 по справі 1/372-о-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/372-О-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

14.10.2008                                                                Справа №  1/372-О-08

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Губіної І.В. при секретарі О.С.Бєловій, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Приватного підприємства "Владияр", м. Херсон

до Херсонської міської Ради  

про   визнання  недійсним  п.1 ,п.2 рішення ХХ11 сесії міської ради У скликання від 21.08.08р. №931, та визнання поновленим договір  оренди земельної ділянки  від 12.05.03р.

за участю

представників сторін:

від позивача: Митрофанова Т.К  представник, дов.№82/2 від 25.10.07р.

від  відповідача - не з'явився

          Приватне підприємство "Владияр" звернулося до суду з позовною заявою про визнання  недійсним  п.п.1/26 п.1, п.п. 2/30 п.2 та п.п. 3/27 п. 3 рішення ХХ11 сесії Херсонської  міської ради У скликання від 21.08.08р. №931, та про визнання поновленим договору  оренди земельної ділянки  від 12.05.03р., укладеного між ПП "Владияр" та Херсонською міською радою на земельну ділянку площею 0,0576 під розміщення автостоянки за адресою на розі Бериславського шосе та вул. Миру в м. Херсоні. Також заявлена вимога про визнання поновленим договору оренди земельної ділянки від 12.05.03р., укладеного між сторонами по справі на земельну ділянку площею 0,0576 га під розташування автостоянки.

     Відповідач на перше судове засідання не з'явився, в зв'язку з присутністю представника  в цей же час в судовому засіданні апеляційного суду, без документального підтвердження цього факту.

          Ухвалою суду від 02.10.08р. розгляд справи був відкладений на 14.10.08р., але і на дане судове засідання представник відповідача не з'явився без пояснення причин неявки.

          Суд вважає, що міськрада уникає участі в судовому засіданні, а тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами, без присутності її представника.

          Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

          Між Херсонською міською радою (далі міськрада) та приватним підприємством "Владияр" (далі підприємство) 12 травня 2003 року був укладений договір оренди земельної ділянки площею 0,0576 під розміщення автостоянки за адресою на розі Бериславського шосе та вул. Миру в м. Херсоні під розташування автостоянки. Цей договір укладений на підставі рішення міськради від 28.03.03р. та зареєстрований в Херсонському міськуправлінні земельних ресурсів. Про що в книзі записів державної реєстрації договорів оренди вчинено запис 16.05.03р. за № 1431.

Пунктом 2.2. договору зазначено, що він укладений строком на п'ять років. Цим же пунктом передбачено, що після закінчення строку, на який укладено договір, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. В разі продовження договору оренди на новий строк, його умови можуть бути змінені за згодою сторін. Зацікавлена сторона повинна повідомити письмово другу сторону про бажання пролонгації договору на новий строк не пізніше, ніж за три місяці до закінчення строку дії договору.

Позивач, в разі наявності наміру пролонгації договору, зобов'язаний був звернутись до міськради, в строк, встановлений п. 2.2. договору з заявою про його пролонгацію.

Він звернувся з такою заявою 25.02.08р., в якій визначив намір поновлення договору оренди земельної ділянки строком на три роки.

Зі змісту  листа виконавчого комітету Херсонської міської ради від 24.06.2008 року  вбачається, що заява ПП "Владияр" про поновлення договору оренди земельної ділянки розглянута на засідання постійної комісії з питань містобудування та регулювання земельних відносин 17.06.08р. Цією комісією було рекомендовано поновити договір оренди земельної ділянки на строк до 16.11.2008 року.

На 22 сесії 5 скликання Херсонської міської ради заява позивача про поновлення договору оренди земельної ділянки була розглянута і рішенням від 21.08.08р. № 931 рада вирішила переукласти з моменту закінчення строку дії попереднього договору оренди з ПП "Владияр" договір оренди земельної ділянки строком до 16.11.08р. (пункт 1.26 рішення) та визнати таким, що втратив чинність договір оренди земельної ділянки, укладений міськрадою з ПП "Владияр", зареєстрований в Херсонському місьуправлінні земельних ресурсів, реєстраційний запис № 1431 (пункт 3.27 рішення).

Цим же рішенням визнано таким, що втратив чинність пункт 16.6 рішення міськради від 28.03.03р. № 255 про надання ПП "Владияр" в оренду земельної ділянки площею 0,0576 під розміщення автостоянки за адресою на розі Бериславського шосе та вул. Миру в м. Херсоні (пункт 2.30 спірного рішення).

Позивач вважає, що це рішення прийнято міськрадою з порушенням вимог чинного земельного законодавства, а саме ч. 3 ст. 33 Закону України "Про оренду землі". В судовому засідання позивач також послався на порушення міськрадою ст. 764 ЦК України.

Суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних обставин.

Акт державного чи іншого органу- це юридична форма рішень цих органів, тобто офіційний письмовий документ, який породжує певні правові наслідки, спрямований на регулювання  тих, чи інших суспільних відносин і має обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин.

Пунктом 2 Роз'яснень Президії Вищого Арбітражного суду України  №01-5/35 від 26.01.2000 року "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з визнанням недійсними актів державних чи інших органів»встановлено, що підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства або визначеної законом компетенції органу, який видав цей акт. Обов'язковою умовою визнання акта недійсним є також порушення у зв'язку з прийняттям відвідного органу прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації –позивача у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язанні діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та іншими законами України.

Рішення міської ради у частині визнання втратившими чинності договору оренди земельної ділянки, укладеного місьрадою з ПП «Владияр», зареєстрованого в Херсонському міськуправлінні земельних ресурсів, реєстраційний запис № 1431 (пункт 3.27 рішення) прийнято радою за межами її повноважень. Цим рішенням фактично припинено дія договору оренди земельної ділянки.

Як випливає з  викладеного,  строк  договору оренди земельної ділянки був встановлений сторонами  на 5 років. З врахуванням дати його реєстрації, строк його дії повинен був закінчиться 16.05.2008 року. Ніяких письмових заперечень від орендодавця, щодо відмови в поновленні строку дії договору протягом встановленого  ч. 3 ст. 33 Закону України «Про оренду землі»строку позивачу по справі ( орендарю) не надходило. Цією статтею передбачено, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутністю письмових заперечень орендодавця протягом 1 місяця після закінчення строку дії договору, він підлягає поновленню на той  самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Це кореспондується з положеннями ст. 764 Цивільного кодексу, якою передбачено, якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найма, то за відсутністю заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Навпаки, як зазначено вище, зі змісту листа виконавчого комітету Херсонської міської ради від 24.06.08р. вбачається, що заява ПП "Владияр" про поновлення договору оренди земельної ділянки розглянута на засіданні постійної комісії з питань містобудування та регулювання земельних відносин 17.06.08р. Цією комісією з рекомендацією поновити договір оренди земельної ділянки на строк до 16.11.2008 року.

З матеріалів справи випливає, що станом на 17 червня від Херсонської міської ради ніяких заперечень проти поновлення строку договору на адресу позивача не надійшло. Крім того, орендар у встановлений  договором  строк  повідомив міськраду про намір пролонгації договору оренди земельної ділянки. Не отримавши протягом місяця з дня закінчення строку договору будь-яких заперечень від міськради, позивач обґрунтовано вважає, що договір пролонгований і до теперішнього часу користується земельною ділянкою та сплачує орендні платежі.

З  врахуванням викладених обставин суд вважає, що договір оренди земельної ділянки є поновленим на той же строк і на тих самих умовах, які у ньому визначені.

Припиняючи дію чинного договору шляхом визнання втратившим його чинності, міськрада вийшла за межі своєї компетенції так як не мала права у односторонньому порядку вирішувати питання щодо припинення дій договору  шляхом визнання його втратившим чинності. Визнання договорів оренди нечинними, недійсними відноситься до компетенції суду.

Той факт, що міськрада фактично припинила діє поновленого договору оренди земельної ділянки підтвердженої тим, що спірним рішенням вона  вирішила переукласти з ПП «Владияр»договір оренди земельної ділянки площею 0,0576 під розміщення автостоянки за адресою на розі Бериславського шосе та вул. Миру в м. Херсоні, але на строк  до 16.11.2008 року, тобто фактично на 3 місяця після прийняття міскрадою рішення. У спірному рішенні ради відсутня мотивація  щодо необхідності переукладення договору оренди земельної ділянки на  визначений строк. При цьому слід мати на увазі, що  Херсонським державним БТІ 28.11.2007 року зареєстровано право власності ПП «Владияр»на автостоянку, яка розташована на розі Бериславського шосе та вул. Миру у м. Херсоні ( реєстраційний номер21209824). Ця реєстрація здійснена БТІ на підставі рішення  господарського суду Херсонської області від 24.04.2007 року по справі №7/170-пн-07. З врахуванням зазначеної обставини, позивач має не тільки переважне право на поновлення договору оренди земельної ділянки. При наявності права власності на нерухоме майно його власник має права на користування земельною ділянкою, на якій розташоване це майно з метою здійснення підприємницької діяльності. Відповідно до ст. 120 Земельного кодексу при переході права власності на будівлю і споруду право власності на земельну ділянку або її частину може переходити на підставі цивільно-правових угод, а право користування –на підставі договору оренди.

Оскільки суд визнав  недійсним рішення Херсонської міської ради у частині визнання втратившим чинності договору оренди від 12.05.2003 року, укладеному сторонами по справі, то визнається недійсним і рішення ради у частині визнання втратившим чинності попереднього рішення міськради від 28.03.2003 року №255 в частині надання ПП «Владияр»в оренду земельної ділянки площею 0,0576 під розміщення автостоянки за адресою на розі Бериславського шосе та вул. Миру в м. Херсоні (пункт 2.30 спірного рішення) з тих же самих обставин.

Підстав для переукладання зазначеного  договору оренди землі не було, так як під час прийняття радою рішення існував  договір оренди землі  від 12.05.2003 року, який визнаний судом поновленим за згодою сторін, оскільки  позивач (орендар) надіслав раді 28.02.2008 року заяву про намір пролонгації договору, а міськрада ні яких заперечень проти пролонгації договору, протягом місяця  з дня закінчення строку договору, орендарю  не надіслала.

За таких обставин позов у частині визнання рішення ради недійсним у визначеної у позові частині підлягає задоволенню.

Підлягає задоволенню і позов у частині визнання спірного договору поновленим на той же строк і на тих же умовах, що у ньому визначенні

Рада зобов'язана відшкодувати позивачеві його судові витрати по сплаті держмита (170грн) та вартості інформаційно- технічних послуг (118грн.).

Керуючись ст.ст.82, 83, 84, 85  Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Визнати недійсним рішення 23 сесії 5 скликання Херсонської міської ради від 21.08.08р. № 931 в частинах: п.1.2.6 про переукладення договору оренди земельної ділянки з приватним підприємством «Владияр»на земельну ділянку площею 0,0576 га на розі Бериславського шосе та вул. Миру в м. Херсоні під розміщення автостоянки, строком до 16.11.08р.; п.2.30 про визнання втратившим чинності п. 16.6 рішення міської ради від 28.03.03р. № 255 про надання приватному підприємству «Владияр»в оренду земельної ділянки площею 0,0576 га на розі Бериславського шосе та вул. Миру в м. Херсоні під розміщення автостоянки; п. 3.27 про визнання втратившим чинності  договору оренди земельної ділянки, укладеного з ПП «Владияр», зареєстрованого в Херсонському міському управлінні земельних ресурсів, про що в книзі записів державної реєстрації договорів оренди вчинено запис від 16.05.03р. за № 1431.

3.Визнати поновленим договір оренди земельної ділянки від 12.05.03р., укладений між Херсонською міською радою та приватним підприємством «Владияр»на земельну ділянку площею 0,0576 га на розі Бериславського шосе та вул. Миру в м. Херсоні під розміщення автостоянки зареєстрованого в Херсонському міському управлінні земельних ресурсів, про що в книзі записів державної реєстрації договорів оренди вчинено запис від 16.05.03р. за № 1431 на той самий строк і на тих самих умовах, які передбачені договором.

4.Стягнути з Херсонської міської ради м. Херсон пр. Ушакова, 37 (р.рахунок не відомий) на користь приватного підприємства «Владияр»м. Херсон Бериславське шосе, 10 на р.рахунок 260033079501 в ХФ ЗАТ Банк Петрокомерц-Україна МФО 352004 код ЄДРПОУ 22741702 судові витрати позивача на загальну суму 288грн.

          5.Наказ видати з дня набрання рішенням законної сили.  

         Суддя                                                                                      І.В. Губіна

           Дата виготовлення

           повного тексту рішення 16.10.08р.

                                

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення14.10.2008
Оприлюднено31.10.2008
Номер документу2206212
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/372-о-08

Рішення від 14.10.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Губіна І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні