Постанова
від 30.01.2012 по справі 2а-717/12/0170/23
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 4 3, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

30 січня 2012 р. (16:55) Справа №2а-717/12/0170/23

Окружний адміністр ативний суд Автономної Респу бліки Крим у складі головуюч ої судді Алексєєвої Т.В.,

при секретарі Лапшині В.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Управління Пенс ійного фонду України в Центр альному районі м. Сімферопол ь АР Крим

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Фонд соціал ьної безпеки"

про стягнення заборговано сті у розмірі 38286,96 грн.

за участю:

позивач - не з' явився

відповідач - не з' явився

Обставини справи: Управлін ня Пенсійного фонду України в Центральному районі м. Сімф ерополь АР Крим звернулось д о Окружного адміністративно го суду Автономної Республік и Крим з адміністративним по зовом до Товариства з обмеже ною відповідальністю "Фонд с оціальної безпеки" про стягн ення заборгованості по сплат і недоїмки із страхових внес ків у сумі 38286,96 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем у добров ільному порядку не сплачена сума заборгованості відпові дно до вимог Закону України “ Про збір та облік єдиного вне ску на загальнообов' язкове соціальне страхування” за с ічень-лютий 2011 р.

Позивач у судове засідання не з' явився, надав клопотан ня про розгляд справи без уча сті представника.

Відповідач заперечення на позов та докази, які підтверд жують його доводи до суду не н адіслав, у судове засідання н е з' явився, про час та день й ого проведення був повідомле ний належним чином, причини н еявки суду не повідомив, у зв' язку з чим суд вважає можливи м розглянути справу на підст аві наявних доказів відповід но до ч. 6 ст. 71 КАС України.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши надані доказ и, суд

ВСТАНОВИВ:

Рішенням виконавчого комі тету Центральної районної ра ди м. Сімферополь АР Крим 20.02.2003 р оку зареєстровано Товариств о з обмеженою відповідальніс тю "Фонд соціальної безпеки", Є ДРПОУ 32361756, про що свідчить свід оцтво про державну реєстраці ю (а.с. 4).

Відповідач, зареєстровани й в управлінні Пенсійного фо нду України в Центральному р айоні м. Сімферополь АР Крим як платник внесків на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування за реєстр аційним номером 15-04-4041 (а.с. 12).

З 01 січня 2011 року набрав чинно сті Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на зага льнообов' язкове державне с оціальне страхування" № 2464-VI ві д 08.07.2010 року (надалі - Закон), яким встановлено новий єдиний вн есок на загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання.

Згідно з п. ч. 1 ст.1 Закону зазн ачено, що єдиний внесок на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування (далі - єд иний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи заг альнообов'язкового державно го соціального страхування в обов'язковому порядку та на р егулярній основі з метою заб езпечення захисту у випадках , передбачених законодавство м, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отрима ння страхових виплат (послуг ) за діючими видами загальноо бов'язкового державного соці ального страхування.

Відповідно до частини 1 стат ті 2 Закону дія цього Закону по ширюється на відносини, що ви никають під час провадження діяльності, пов'язаної із збо ром та веденням обліку єдино го внеску. Дія інших норматив но-правових актів може пошир юватися на зазначені відноси ни лише у випадках, передбаче них цим Законом, або в частині , що не суперечить цьому Закон у.

Пунктом 3 Прикінцевих полож ень Закону встановлено, що з д ня набрання чинності цим Зак оном платники страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я, загальнообов'язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття, загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування у зв'язку з ти мчасовою втратою працездатн ості та витратами, зумовлени ми похованням, загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування від нещасного випа дку на виробництві та профес ійного захворювання, які спр ичинили втрату працездатнос ті, вважаються платниками єд иного внеску.

Перереєстрація платників страхових внесків та застрах ованих осіб не здійснюється.

Згідно з п.1 частини 1 статті 4 Закону платниками єдиного в неску є роботодавці, зокрема , підприємства, установи та ор ганізації, інші юридичні осо би, утворені відповідно до за конодавства України, незалеж но від форми власності, виду д іяльності та господарювання , які використовують працю фі зичних осіб на умовах трудов ого договору (контракту) або н а інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивіль но-правовими договорами (крі м цивільно-правового договор у, укладеного з фізичною особ ою - підприємцем, якщо виконув ані роботи (надавані послуги ) відповідають видам діяльно сті, зазначеним у витягу з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців), у тому числі філі ї, представництва, відділенн я та інші відокремлені підро зділи зазначених підприємст в, установ і організацій, інши х юридичних осіб, які мають ок ремий баланс і самостійно ве дуть розрахунки із застрахов аними особами.

Згідно з частиною 2 статті 6 З акону платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в п овному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єди ний внесок; подавати звітніс ть до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в п орядку та за формою, встановл еними Пенсійним фондом за по годженням з відповідними фон дами загальнообов'язкового д ержавного соціального страх ування та центральним органо м виконавчої влади у галузі с татистики. Відповідно до час тини 3 статті 9 Закону територі альні органи Пенсійного фонд у мають право обчислювати єд иний внесок лише на підставі актів перевірки правильност і нарахування та сплати єдин ого внеску, звітності, що пода ється платниками до територі альних органів Пенсійного фо нду, бухгалтерських та інших документів, що підтверджуют ь суми виплат (доходу), на суми яких (якого) відповідно до цьо го Закону нараховується єдин ий внесок.

Частиною 8 статті 9 Закону вс тановлено, що платники єдино го внеску зобов'язані сплачу вати єдиний внесок, нарахова ний за відповідний базовий з вітний період, не пізніше 20 чи сла місяця, що настає за базов им звітним періодом. Базовим звітним періодом є календар ний місяць, а для платників, за значених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частин и першої статті 4 цього Закону , - календарний рік.

Відповідно до розділу IV пун кту 4.3 підпункту 4.3.1. Інструкції про порядок нарахування і сп лати єдиного внеску на загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування, затверд женої постановою правління П енсійного фонду України від 27 вересня 2010 року № 21-5, зареєстро ваної в Міністерстві юстиції України 27 жовтня 2010 р. за № 994/18289 об числення єдиного внеску зазн аченою категорією платників здійснюється щомісячно на п ідставі бухгалтерських та ін ших документів, відповідно д о яких провадиться нарахуван ня (обчислення) або які підтве рджують нарахування (обчисле ння) виплат (доходу), на які нар аховується єдиний внесок.

Судом встановлено, що відпо відно до звітів, наданих Това риством з обмеженою відповід альністю "Фонд соціальної бе зпеки" до Управління Пенсійн ого фонду України в Централь ному районі м. Сімферополь АР К, відповідач зобов' язався сплати єдиний внесок на зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування за січень 2011 року в сумі 4034,48 гривень (а.с. 5-6) т а за лютий 2011 року у сумі 34252,48 гри вень (а.с. 7-8).

Відповідно ч. 4 ст. 25 Закону те риторіальний орган Пенсійно го фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсій ним фондом за погодженням з ц ентральним органом виконавч ої влади у сфері праці та соці альної політики, надсилає пл атникам єдиного внеску, які м ають недоїмку, вимогу про її с плату. Платник єдиного внеск у зобов'язаний протягом деся ти робочих днів з дня надходж ення вимоги про сплату недої мки сплатити суми недоїмки т а штрафів разом з нараховано ю пенею.

Судом встановлено, що управ лінням Пенсійного фонду в Це нтральному районі м. Сімферо поль АРК виставлена відповід ачу вимога про сплату боргу № Ю-225 від 07.04.2011 року на суму заборг ованість у розмірі 38286,96 грн. (а.с . 11).

Вимога про сплату боргу бул а направлена на адресу відпо відача рекомендованою корес понденцією та отримана 11.04.2011 ро ку, що підтверджується повід омленням про вручення поштов ого відправлення.

Відповідно до пункту 1 ч. 2 ст. 6 Закону страхувальник зобов ' язаний своєчасно та в повн ому обсязі нараховувати, обч ислювати і сплачувати єдиний внесок.

Таким чином, в порушення ч. 2 с татті 6, ч. 4 статті 25 Закону відп овідач своєчасно не сплатив суму єдиного внеску за січен ь-лютий 2011 року в розмірі 38286,96 гр ивні.

Відповідно до п. 2 ч.8 ст. 9 Закон у, підпункту 4.3.7 пункту 4.3 розділ у IV Інструкції про порядок нар ахування і сплати єдиного вн еску на загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання, затвердженої постаново ю правління Пенсійного фонду України від 27 вересня 2010 року № 21-5, зареєстрованої в Міністер стві юстиції України 27 жовтня 2010 р. за № 994/18289 4.3.7. платники під час кожної виплати заробітної п лати (доходу, грошового забез печення), на суми якої (якого) н араховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначен их сум зобов'язані сплачуват и нарахований на ці виплати є диний внесок у розмірі, встан овленому для відповідних пла тників (авансові платежі).

Отже, суд приходить до висно вку, що недоїмка зі сплати єди ного внеску в розмірі 38286,96 грив ень розрахована позивачем ві рно, являється погодженою ві дповідачем та підлягає стягн енню з останнього.

Суд також враховує, що відпо відно до частини 12 статті 9 Зак ону страхові внески підлягаю ть сплаті незалежно від фіна нсового стану платника та ма ють пріоритет перед всіма ін шими зобов' язаннями, крім з обов'язань з виплати заробіт ної плати (доходу).

Таким чином, позовні вимог и підлягають задоволенню.

Згідно з частиною 4 статті 94 К АС України у справах, у яких по зивачем є суб' єкт владних п овноважень, і відповідачем - фізична чи юридична особа, су дові витрати, здійснені пози вачем, з відповідача не стягу ються. Тому судові витрати по справі не підлягають стягне нню з відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 158, 159, 160, 163 КАС Ук раїни, суд

П ОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задовольни ти.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Фо нд соціальної безпеки" (ЄДРПО У 32361756, вул. Козлова, 45, м. Сімфероп оль, 95000, р/р 37318001003442 Відділення держ аного казначейства АР Крим, М ФО 824026) на користь управління П енсійного фонду в Центрально му районі м. Сімферополь АР Кр им заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування в сумі 38286,96 грн., а саме:

- 30489,31 грн. на р/р 37199022000115;

- 6842,69 грн. на р/р 37194083000115;

- 369,19 грн. на р/р 37193073000115;

- 552,49 грн. на р/р 37194072000115;

- 33,28 грн. на р/р 37191086000115

в ГУ ДКУ в АР Крим, МФО 824026, ЄДРП ОУ 22300458.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня її про голошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну части ну постанови або справу розг лянуто у порядку письмового провадження, постанова набир ає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі непо дання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі прог олошення вступної та резолют ивної частини постанови або розгляду справи у порядку пи сьмового провадження, апеля ційна скарга подається протя гом 10 днів з дня отримання пос танови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення ст року, з якого суб'єкт владних п овноважень може отримати коп ію постанови суду.

Суддя підпис Алексєєва Т.В.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення30.01.2012
Оприлюднено27.03.2012
Номер документу22082069
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-717/12/0170/23

Постанова від 30.01.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Алексєєва Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні