Постанова
від 02.02.2012 по справі 2а-791/12/0170/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 4 3, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 лютого 2012 р. 15:05 Справа №2а-791/12/0170/14

Окружний адміністра тивний суд Автономної Респуб ліки Крим у складі :

Головуючого судді Кірєєва Д.В., при секретарі судового з асідання Сафронової К.Ю.

за участю представників ст орін:

від позивача - не з' явив ся,

від відповідача - не з' я вився,

розглянув адміністративну справу

за позовом Кримського респ убліканського відділення Фо нду соціального захисту інва лідів

до відповідача Товариств а з обмеженою відповідальн істю «Шекка»,

про спонукання до виконанн я певних дій

Суть спору: Кримське респуб ліканське відділення Фонду с оціального захисту інваліді в (далі - позивач) звернулось д о Окружного адміністративно го суду АР Крим з позовом до Товариства з обмеженою від повідальністю «Шекка» (далі - відповідач) про зобов'язанн я відповідача надати позивач у документи для реєстрації: з аяву про реєстрацію роботода вця у відділенні Фонду соціа льного захисту інвалідів та копію свідоцтва про державну реєстрацію відповідача, а та кож звіт за формою №10-ПІ "Звіт п ро зайнятість і працевлаштув ання інвалідів" за 2010 рік.

Позовні вимоги обґрунтова ні положеннями п. 4 ст. 20 Закону України "Про зайнятість насе лення", відповідно до яких від повідач зобов' язаний зареє струватися в Кримському респ убліканському відділенні Фо нду соціального захисту інва лідів, але цей обов' язок не в иконує.

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, н адіслав на адресу суду клопо тання про розгляд справи без участі представника та напо лягав на задоволенні позовни х вимог у повному обсязі. Відп овідач явку представника у с удове засідання не забезпечи в, про день, час та місце судов ого засідання повідомлений н алежним чином, причин неявки не повідомив.

Враховуючи, що матеріали сп рави містять достатньо доказ ів для з'ясування обставин у с праві, суд, керуючись ст. ст. 122, 12 8 КАС України вважає можливим розглянути справу за відсут ності представників сторін.

Дослідивши матеріали спра ви та оцінивши наявні у справ і докази у їх сукупності, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідач зареєстровани й як юридична особа виконавч им комітетом Ялтинської місь кої ради АР Крим, ідентифікац ійний номер 23659530, що підтверджу ється витягом з Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів, станом на

Основи соціальної захищен ості інвалідів в Україні і га рантії їм рівних з усіма інши ми громадянами можливостей д ля участі в економічній, полі тичній і соціальній сферах ж иття, суспільства, створення необхідних умов, які дають мо жливість інвалідам вести пов ноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними здібностя ми і інтересами визначені в З аконі України “Про основи со ціальної захищеності інвалі дів в Україні” № 875 від 21.03.1991 р. (дал і - Закон).

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону інваліди в Україні володіют ь усією повнотою соціально-е кономічних, політичних, особ истих прав і свобод, закріпле них Конституцією України та іншими законодавчими актами .

Згідно зі ст. 18 Закону підпри ємства, установи, організаці ї, фізичні особи, які використ овують найману працю, зобов' язані виділяти та створювати робочі місця для працевлашт ування інвалідів, у тому числ і спеціальні робочі місця, ст ворювати для них умови праці з урахуванням індивідуальни х програм реабілітації і заб езпечувати інші соціально-ек ономічні гарантії, передбаче ні чинним законодавством, на давати державній службі зайн ятості інформацію, необхідну для організації працевлашту вання інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту і нвалідів про зайнятість та п рацевлаштування інвалідів.

Відповідно до ст. 19 Закону пі дприємства, установи, органі зації, у тому числі підприємс тва, організації громадських організацій інвалідів, фізи чні особи, в яких за основним м ісцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відпові дних відділеннях Фонду соціа льного захисту інвалідів за своїм місцем знаходженням і щороку подають цим відділенн ям звіт про зайнятість та пра цевлаштування інвалідів.

Процедура реєстрації підп риємств, установ, організаці й, у тому числі підприємств, ор ганізацій, громадських орган ізацій інвалідів, фізичних о сіб, що використовують найма ну працю, в яких за основним мі сцем роботи працює вісім і бі льше осіб у відділеннях Фонд у соціального захисту інвалі дів визначена у Порядку реєс трації підприємств, установ, організацій та фізичних осі б, що використовують найману працю, затвердженого постан овою Кабінету Міністрів Укра їни № 70 від 31.01.2007 р. (далі - Порядо к).

Пунктами 2, 3 Порядку передба чено, що роботодавці реєстру ються у відділеннях Фонду за місцем їх державної реєстра ції як юридичних осіб або фіз ичних осіб-підприємців. Для р еєстрації роботодавці подаю ть відділенню Фонду відповід ну заяву та копію свідоцтва п ро державну реєстрацію юриди чної особи або фізичної особ и-підприємця.

Відповідно до п. 3 Порядку ре єстрації підприємств, устано в, організацій та фізичних ос іб, що використовують найман у працю, затвердженого поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни від 31.01.2007 р. № 70 новостворені роботодавці та підприємства , установи, організації, у тому числі підприємства, організ ації громадських організаці й інвалідів, фізичні особи, що використовують найману прац ю, в яких кількість працюючих , для яких це місце роботи є ос новним, збільшилася до восьм и і більше осіб, реєструються у відділенні Фонду до 1 лютого , що настає за роком створення або збільшення кількості пр ацюючих.

Таким чином, основною ознак ою, за якою юридична особа має зареєструватися у фонді є ви знання її роботодавцем, неза лежно від її статусу у віднос инах з іншими суб' єктами.

Відповідно до даних Ялтинс ького міського центру зайнят ості, у ТОВ «Шекка» середньоо блікова кількість штатних пр ацівників облікового складу за 2010 рік складає 8 осіб, з них і нвалідів - 0 осіб.

Отже, відповідач, який є юри дичною особою, роботодавцем, повинен зареєструватися у К римському республіканськом у відділенні Фонду соціально го захисту інвалідів .

Судом встановлено, що Фондо м соціального захисту інвалі дів АР Крим до відповідача бу ло направлено вимогу №04-4/6139 від 02.12.2011 року про необхідність под ання до відділення Фонду в ст рок до 12.12.2011 року заяву про реєс трацію роботодавця у відділе нні Фонду соціального захист у інвалідів та свідоцтво про державну реєстрацію відпові дача, а також звіт за формою №1 0-ПІ “Звіт про зайнятість та пр ацевлаштування інвалідів” з а 2010 рік. Але позивачем зазнач ену вище вимогу виконано не б уло.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення.

Відповідач не надав суду за перечення на позов або доказ ів подання ним заяви та копії свідоцтва про державну реєс трацію юридичної особи для р еєстрації у Кримському респу бліканському відділенні Фон ду соціального захисту інвал ідів та звіту за формою № 10-ПІ “Звіт про зайнятість та прац евлаштування інвалідів”, у т ой час як відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення.

Враховуючи, що відповідач в икористовує найману працю, с ередньооблікова кількість ш татних працівників на підпри ємстві становить більше 8 осі б, приймаючи до уваги невикон ання направленої позивачем в имоги, керуючись вищевказани ми вимогами діючого законода вства, суд дійшов висновку пр о те, що відповідач повинен за реєструватись у відповідном у відділенні Фонду соціально го захисту інвалідів за свої м місцем знаходженням, а тако ж надати звіт за формою № 10-ПІ “ Звіт про зайнятість та праце влаштування інвалідів” за 2010 рік.

За таких обставин позовні в имоги підлягають задоволен ню у повному обсязі, тому що не суперечать чинному законода вству та підтверджуються мат еріалами справи.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 Кодексу адміністративно го судочинства України, у спр авах, в яких позивачем є суб'єк т владних повноважень, а відп овідачем - фізична чи юридичн а особа, судові витрати, здійс нені позивачем, з відповідач а не стягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 158-163, 167 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити у повн ому обсязі.

2. Зобов' язати Товариств а з обмеженою відповідальн істю «Шекка» (98600, АР Крим, м. Ялта , вул. Леніна, б. 17; ЄДРПОУ 23659530) нада ти Кримському республікансь кому відділенню Фонду соціал ьного захисту інвалідів (95001, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Крил ова, 133) документи, необхідні дл я реєстрації, а саме: заяву про реєстрацію роботодавця у Ві дділенні Фонду соціального захисту інвалідів та копію с відоцтва про державну реєстр ацію відповідача, а також над ати звіт за формою № 10-ПІ “Звіт про зайнятість та працевлаш тування інвалідів” за 2010 рік.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня її про голошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну части ну постанови або справу розг лянуто у порядку письмового провадження, постанова набир ає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі непо дання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі прог олошення вступної та резолют ивної частини постанови або розгляду справи у порядку пи сьмового провадження, апеля ційна скарга подається протя гом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду.

Суддя Кірєєв Д.В.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення02.02.2012
Оприлюднено27.03.2012
Номер документу22082237
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-791/12/0170/14

Постанова від 02.02.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кірєєв Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні