Постанова
від 05.03.2012 по справі 2а/0370/342/12
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2012 року Справа № 2а/0370/342/12

Волинський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого-судді Плахті й Н.Б.,

розглянувши в місті Луцьку в порядку письмового провад ження адміністративну справ у за позовом Відділення вико навчої дирекції Фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань у місті Луцьку до Орендного бу дівельно-монтажного управлі ння “Репер” про стягнення не доїмки по сплаті страхових в несків,

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань у місті Луцьку (далі - Фонд, позивач) звернулося з адміністративн им позовом до Орендного буді вельно-монтажного управлінн я “Репер” (далі - ОБМУ “Репер”, відповідач) про стягнення не доїмки по сплаті страхових в несків в розмірі 7565 грн. 52 коп.

Позов обґрунтовується тим , що згідно звіту щодо сплати з аборгованості зі сплати стра хових коштів до фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань Ук раїни за четвертий квартал 2011 року заборгованість відпові дача на 25 січня 2012 року станови ть 7565,52 грн., яку позивач просить стягнути з відповідача в при мусовому порядку.

Представник позивача в суд ове засідання не з' явився, о днак подав суду клопотання, в якому просив розгляд справи проводити у його відсутност і. Позовні вимоги підтримує.

Відповідач заперечень на п озов не надіслав, в судове зас ідання свого представника не направив, хоча відповідно до ч.11 ст.35 КАС України був належн им чином повідомлений про да ту, час та місце судового розг ляду.

Частиною 4 статті 128 КАС Украї ни передбачено, що у разі непр ибуття відповідача, належним чином повідомленого про дат у, час і місце судового розгля ду, без поважних причин розгл яд справи може не відкладати ся і справу може бути вирішен о на підставі наявних у ній до казів.

За таких обставин судовий р озгляд справи здійснювався у відсутності представників п озивача та відповідача на пі дставі наявних у ній доказів в порядку письмового провад ження.

Дослідивши письмові доказ и, суд приходить до висновку, щ о адміністративний позов слі д задовольнити повністю з ог ляду на таке.

Судом встановлено, що ОБМУ “ Репер” зареєстроване як юрид ична особа 31.03.1994 року, що підтве рджується спеціальним витяг ом з Єдиного державного реєс тру юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців.

З 01.04.2001 року ОБМУ “Репер” взят е на облік як платник страхов их внесків до Фонду, що стверд жується страховим свідоцтво м № 0310001987 від 01.09.2006 року.

Відповідно до пунктів 2, 7 ста тті 45 Закону України “Про зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування від нещас ного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності” (далі - Закон) ро ботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та по вністю нараховувати і сплачу вати в установленому порядку страхові внески до Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків, а також подав ати звітність робочому орган у виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків у строки, в порядку та за формою, що встан овлені цим Фондом.

Статтею 47 Закону визначено, що розрахунок розміру страх ового внеску для кожного під приємства провадиться Фондо м соціального страхування ві д нещасних випадків відповід но до Порядку визначення стр ахових тарифів для підприємс тв, установ та організацій на загальнообов'язкове соціаль не страхування від нещасного випадку на виробництві та пр офесійного захворювання, зат вердженого постановою КМУ № 1423 від 13.09.2000 року. Розміри страхо вих внесків страхувальників обчислюються для роботодавц ів - у відсотках до сум факти чних витрат на оплату праці н айманих працівників.

Відповідно до п.4.12 Інструкці ї про порядок перерахування, обліку та витрачання страхо вих коштів Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и, затвердженої постановою п равління Фонду від 12.07.2007 року №3 6, страхові внески сплачуютьс я страхувальниками-роботода вцями - у день одержання кошті в на оплату праці в установах банків. Підприємства, які зді йснюють виплату заробітної п лати на поточні рахунки фізи чних осіб в установах банків , сплачують страхові внески д о Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки. Пр и проведенні оплати праці з г отівкової виручки чи в натур альній формі платники страхо вих внесків не пізніше насту пного дня після здійснення в иплат подають до установи ба нку платіжне доручення на пе рерахування страхових внеск ів до Фонду.

Пунктом 7.5 цієї Інструкції п ередбачено, що юридичні особ и - платники страхових внескі в щокварталу у двох примірни ках складають розрахункову відомість про нарахування та перерахування страхових вне сків та витрачання коштів Фо нду, один примірник якої пода ється до робочого органу вик онавчої дирекції Фонду за мі сцем обліку страхувальника в такі строки: до 20 квітня, до 20 л ипня, до 20 жовтня поточного ро ку, до 25 січня року, наступного за звітним.

Згідно із п.п.5.1, 5.2 Інструкції не внесені страхувальниками у встановлений строк страхо ві внески до Фонду вважаютьс я недоїмкою і стягуються у по рядку, передбаченому законод авством, з нарахуванням пені . Пеня нараховується із сум не доїмки за кожний прострочени й день і обчислюється, виходя чи із 120 відсотків річних облі кової ставки Національного б анку України, що діяла на моме нт сплати, нарахованої на пов ну суму недоїмки (без урахува ння штрафів) за весь строк. Пен я нараховується з наступного дня після одержання заробіт ної плати до дня сплати недої мки включно. Пеня на пеню не на раховується.

Розмір страхового внеску з алежить від класу професійно го ризику виробництва, до яко го віднесено підприємство, з нижки до нього (за низькі рівн і травматизму, професійної з ахворюваності та належний ст ан охорони праці) чи надбавки (за високі рівні травматизму , професійної захворюваності та неналежний стан охорони п раці).

Розміри страхових внесків страхувальників-роботодавц ів обчислюються у відсотках до сум фактичних витрат на оп лату праці найманих працівни ків, що включають витрати на в иплату основної та додатково ї заробітної плати, на інші за охочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натура льній формі, що визначаються відповідно до Закону Україн и “Про оплату праці”, які підл ягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Відповідно до Класифікаці ї галузей економіки та видів робіт за професійним ризико м виробництва, затвердженої постановою Кабінету Міністр ів України № 1423 від 13.09.2000 року ОБМ У “Репер” відноситься до 52 кла су ризику, відповідно страхо вий тариф становить 2,32 %.

Згідно Звіту щодо сплати за боргованості зі сплати страх ових коштів до Фонду соціаль ного страхування від нещасни х випадків на виробництві та професійних захворювань Укр аїни за 4 квартал 2011 року заборг ованість на 25 січня 2012 року ста новить 7565,52 грн.

Отже, недоїмка зі сплати від повідачем страхових внесків становить 7565,52 коп., що також під тверджується розрахунком су ми вимог, проведеним позивач ем.

Враховуючи, що в добровільн ому порядку відповідачем не сплачено заборгованість по с трахових внесках, суд приход ить до висновку про підставн ість позовних вимог про стяг нення з відповідача на корис ть Фонду недоїмки по страхов их внесках в сумі 7565,52 грн.

Керуючись ст.ст.11, 17, 158, 160 ч.3, 162, 163, 186 Кодексу адміністративного с удочинства України, на підст аві Закону України “Про зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування від нещас ного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності”, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Стягнути з Орендного будів ельно-монтажного управління “Репер” на користь Відділен ня виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України у місті Луцьку н едоїмку по сплаті страхових внесків в сумі 7565 (сім тисяч п' ятсот шістдесят п' ять) грн. 52 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого статтею 186 КА С України, якщо таку апеляцій ну скаргу не було подано. У раз і подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасова но, набирає законної сили піс ля повернення апеляційної ск арги, відмови у відкритті апе ляційного провадження або на брання законної сили рішення м за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку п овністю або частково шляхом подання апеляційної скарги д о Львівського апеляційного а дміністративного суду через Волинський окружний адмініс тративний суд. Апеляційна ск арга на постанову суду подає ться протягом десяти днів з д ня отримання копії постанови . Копія апеляційної скарги од ночасно надсилається особою , яка її подає, до Львівського апеляційного адміністратив ного суду.

Головуючий-суддя Н.Б.Плах тій

Дата ухвалення рішення05.03.2012
Оприлюднено27.03.2012
Номер документу22085543
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0370/342/12

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 16.02.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 15.02.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 05.03.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Постанова від 05.03.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 15.02.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні