Постанова
від 29.02.2012 по справі 2а/0570/1240/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 лютого 2012 р. справа № 2а/0570/1240/2012

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 0год. 10хв.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Шинкарь ової І.В.

при секретарі Заднеп ровської В.О.

за участю представника по зивача Берющева С.Д.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Про курора Старобешівського рай ону Донецької області в інте ресах Держави в особі Держав ної податкової інспекції у С таробешівському районі до То вариства з обмеженою відпові дальністю «Варіант-Темп ЛТД» про стягнення податкового б оргу з податку на прибуток у с умі 3387,00грн., -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Прокурор Старобеш івського району Донецької об ласті в інтересах Держави в о собі Державної податкової ін спекції у Старобешівському р айоні, звернувся до Донецько го окружного адміністративн ого суду з позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Варіант-Темп ЛТД» про с тягнення податкового боргу з податку на прибуток у сумі 3387,0 0грн.

В обґрунтування позову пос илається на те, що за результа тами господарської діяльнос ті, в результаті визначених п одаткових зобов' язань пода тковим органом ТОВ «Варіант- Темп ЛТД» має податковий бор г перед бюджетом на загальну суму 3387,00грн. Строки добровіль ної сплати узгоджених податк ових зобов' язань вийшли, за ходи прийняття податковим ор ганом щодо стягнення податко вих зобов' язань, не призвел и до їх погашення. Станом на 20.01 .2012 року податковий борг не пог ашено, вказана сума заборгов аності до бюджету не перерах ована, навпаки підприємство продовжує збільшувати забор гованість перед бюджетом, що завдає істотної шкоди інтер есам держави.

Заборгованість перед бюдж етом виникла внаслідок неспл ати узгоджених податкових зо бов' язань згідно податково ї декларації з податку на при буток та податкових повідомл ень-рішень. Інспекцією було в жито ряд заходів по погашенн ю даного боргу, проте очікува ного результату вони не дали .

Просить суд стягнути з Това риства з обмеженою відповіда льністю «Варіант-Темп ЛТД» (872 30, Донецька обл., Старобешівс ький район, смт. Новий Світ, ву л. Енгельса, буд.70 кв.49, код ЄДР ПОУ 05419755) на користь держави в ос обі Державної податкової інс пекції в Старобешівському ра йоні податковий борг у сумі 338 7,00грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав, надав поясненн я, аналогічні обставинам, вик ладеним в позовній заяві.

Представник відповідача т а прокурор в судове засіданн я не з' явилися, про час і місц е судового розгляду повідомл ялися належним чином. Заяв пр о відкладення розгляду справ и або про розгляд справи за їх відсутності суду не надавал и. За таких обставин суд вважа є за можливе розглянути спра ву за їх відсутності на підст аві наявних у справі доказів .

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и письмові докази, суд встано вив наступне.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Варіант-Темп ЛТД» є юридичною особою, заре єстроване Старобешівською р айонною державною адміністр ацією Донецької області 10.10.2007 р оку, ідентифікаційний код юр идичної особи 35231057, згідно свід оцтва про державну реєстраці ю юридичної особи та відомос тей із ЄДР щодо юридичної осо би (а.с.6,15), перебуває на податко вому обліку в ДПІ у Старобеші вському районі з 11.10.2007 року за № 2241, відповідно до довідки про в зяття на облік платника пода тків за формою 4-ОПП від 09.04.2009 рок у №15/10/29 (а.с.14).

Відповідач є платником под атку на прибуток, який відпов ідно до п.п.9.1.1 п.9.1 ст.9 Податковог о кодексу України, належить д о загальнодержавних податкі в.

Відповідачем до ДПІ у Старобешівському районі над ана податкова декларація з п одатку на прибуток підприємс тва за 2 квартал 2011 рік від 05.08.2011 ро ку за №9371, якою нарахував суму п одатку, яка підлягає сплаті у розмірі 92,00грн. (а.с.9). Термін спл ати настав 19.08.2011 року. (а.с.20)

Крім того, ДПІ у Староб ешівському районі були прийн яті податкові повідомлення-р ішення про нарахування подат кового зобов' язання з подат ку на прибуток:

- №0000182350/0 від 14.03.2011 року яким визначений основний платіж з податку на прибуток у сумі 25 00,00грн. та штрафна санкція у роз мірі 625,00грн. (а.с.7) Податкове ріш ення отримане відповідачем, про що є відмітка на корінці р ішення. Термін сплати настав 01.04.2011 року.

- №0002511550 від 26.07.2011 року яким нарахована штрафна санкція в ідповідно до ст.120 Податкового кодексу України у розмірі 170,00г рн. (а.с.8) Податкове рішення отр имане відповідачем, про що є в ідмітка на поштовому повідом ленні. Термін сплати настав 10. 08.2011 року.

Але відповідачем узгоджен е податкове зобов' язання з податку на прибуток не було с плачено, що призвело до виник нення податкового боргу у су мі 3387,00грн.

Відповідно до п.16.4 ст.16 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» подат ок за звітний період сплачує ться його платником до відпо відного бюджету у строк, визн ачений законом для квартальн ого податкового періоду.

Платники податку у строки, в изначені законом, подають до податкового органу податков у декларацію про прибуток за звітний період, розраховану наростаючим підсумком з ура хуванням від'ємного значення об'єкта оподаткування минул их податкових періодів у раз і його наявності відповідно до пункту 6.1 статті 6 цього Зако ну.

Відповідно до ст.67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Відповідно до пп.16.1.3 та пп.16.1.4 п .16.1 ст.16 Податкового кодексу Ук раїни, платник податків зобо в'язаний подавати до контрол юючих органів у порядку, вста новленому податковим та митн им законодавством, деклараці ї, звітність та інші документ и, пов' язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; с плачувати податки та збори в строки та у розмірах, встанов лених цим Кодексом та закона ми з питань митної справи.

Згідно з п.46.1 ст.46 Податкового кодексу України податкова д екларація, розрахунок (далі - п одаткова декларація) - докуме нт, що подається платником по датків (у тому числі відокрем леним підрозділом у випадках , визначених цим Кодексом) кон тролюючому органу у строки, в становлені законом, на підст аві якого здійснюється нарах ування та/або сплата податко вого зобов'язання, чи докумен т, що свідчить про суми доходу , нарахованого (виплаченого) н а користь платників податків - фізичних осіб, суми утримано го та/або сплаченого податку .

Пунктом 57.1 статті 57 Податков ого кодексу України передбач ено, що платник податків зобо в'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язан ня, зазначену у поданій ним по датковій декларації, протяго м 10 календарних днів, що наста ють за останнім днем відпові дного граничного строку, пер едбаченого цим Кодексом для подання податкової декларац ії, крім випадків, встановлен их цим Кодексом.

Згідно з п.57.3 ст.57 кодексу, у ра зі визначення грошового зобо в'язання контролюючим органо м за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 ст атті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплати ти нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 кален дарних днів, що настають за дн ем отримання податкового пов ідомлення-рішення, крім випа дків, коли протягом такого ст року такий платник податків розпочинає процедуру оскарж ення рішення контролюючого о ргану.

Відповідно до п.58.1 ст.58 Податк ового кодексу України, у разі коли сума грошового зобов'яз ання платника податків, пере дбаченого податковим або інш им законодавством, контроль за дотриманням якого покладе но на контролюючі органи, роз раховується контролюючим ор ганом відповідно до статті 54 ц ього Кодексу (крім декларува ння товарів, передбаченого д ля громадян), або у разі коли з а результатами перевірки кон тролюючий орган встановлює ф акт невідповідності суми бюд жетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декла рації, або зменшує розмір зад екларованого від'ємного знач ення об'єкта оподаткування п одатком на прибуток або від'є много значення суми податку на додану вартість, розрахов аного платником податків від повідно до розділу V цього Код ексу, такий контролюючий орг ан надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомл ення-рішення.

Згідно п.58.2 ст.58 цього кодексу , податкове повідомлення-ріш ення надсилається (вручаєтьс я) за кожним окремим податком , збором та/або разом із штрафн ими санкціями, передбаченими цим Кодексом, а також за кожно ю штрафною (фінансовою) санкц ією за порушення норм іншого законодавства, контроль за д отриманням якого покладено н а такий контролюючий орган, т а/або пенею за порушення стро ків розрахунків у сфері зовн ішньоекономічної діяльност і.

Пунктом 58.3 сти.58 кодексу пере дбачено, що податкове повідо млення-рішення вважається на дісланим (врученим) юридичні й особі, якщо його передано по садовій особі такої юридично ї особи під розписку або наді слано листом з повідомленням про вручення.

У разі коли пошта не може вр учити платнику податків пода ткове повідомлення-рішення а бо податкові вимоги, або ріше ння про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадови х осіб, їх відмову прийняти по даткове повідомлення-рішенн я або податкову вимогу, або рі шення про результати розгляд у скарги, незнаходження факт ичного місця розташування (м ісцезнаходження) платника по датків або з інших причин, под аткове повідомлення-рішення або податкова вимога, або ріш ення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, заз начений поштовою службою в п овідомленні про вручення із зазначенням причин невручен ня.

Пунктом 56.18 статті 56 Податков ого кодексу України передбач ено, що з урахуванням строків давності, визначених статте ю 102 цього Кодексу, платник под атків має право оскаржити в с уді податкове повідомлення-р ішення або інше рішення конт ролюючого органу про нарахув ання грошового зобов'язання у будь-який момент після отри мання такого рішення.

При зверненні платника под атків до суду з позовом щодо в изнання недійсним рішення ко нтролюючого органу грошове з обов'язання вважається неузг одженим до дня набрання судо вим рішенням законної сили.

Із матеріалів справи вбача ється, що податкові повідомл ення - рішення за якими стяг уються суми податкових зобов ' язань відповідачем не оска ржувались, тому є узгодженим и.

Відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 П одаткового кодексу України п одатковий борг - сума грошово го зобов'язання (з урахування м штрафних санкцій за їх наяв ності), самостійно узгоджено го платником податків або уз годженого в порядку оскаржен ня, але не сплаченого у встано влений цим Кодексом строк, а т акож пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язан ня.

Тобто, узгоджена сума подат кового зобов' язання, не спл ачена платником в строки, виз нається сумою податкового бо ргу платника податків, відпо відно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 вказаног о кодексу.

На час розгляду справи відп овідачем податковий борг з п одатку на прибуток у сумі 3387,00г рн. не сплачений. Заборговані сть перед бюджетом по податк у на прибуток підтверджена з воротнім боком облікової кар тки (а.с.20).

Відповідно до ст.59 Податков ого кодексу України, у випадк у, коли платник податків не сп лачує узгоджену суму податко вого зобов' язання у встанов лені строки, податковий орга н направляє такому платнику податків податкові вимоги.

З метою погашення податков ого боргу відповідачу була н аправлена податкова вимога в ід 04.04.2011 року №1/2, яка отримана ві дповідачем, про що є відмітка про отримання на поштовому п овідомлені.

Таким чином, заходи, прийнят і податковим органом щодо ст ягнення податкового боргу, н е призвели до їх погашення, ст роки їх добровільної сплати вийшли у відповідності до пу нкту 57.1 статті 57 Податкового ко дексу України, про що свідчат ь матеріали справи.

Відповідно до ст.50 Бюджетно го кодексу України податки, з бори (обов' язкові платежі) т а інші доходи до державного б юджету визнаються зарахован ими в доход державного бюдже ту з моменту зарахування на є диний казначейський рахунок державного бюджету.

Згідно п.95.1 ст.95 Податкового к одексу України, орган держав ної податкової служби здійсн ює за платника податків і на к ористь держави заходи щодо п огашення податкового боргу т акого платника податків, зок рема, шляхом стягнення кошті в, які перебувають у його влас ності.

Відповідно до п.102.4 ст.102 Подат кового кодексу України, у раз і якщо грошове зобов' язання нараховане контролюючим орг аном до закінчення строку да вності, визначеного у пункті 102.1 цієї статті, податковий бор г, що виник у зв' язку з відмов ою у самостійному погашені т акого грошового зобов' язан ня, може бути стягнутий протя гом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податк ового боргу. Якщо платіж стяг ується за рішенням суду, стро ки стягнення встановлюються до повного погашення такого платежу або визначення борг у безнадійним.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги податкового органу підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 Кодексу адміністративно го судочинства України у спр авах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноважень, а ві дповідачем - фізична чи юри дична особа, судові витрати, з дійснені позивачем, з відпов ідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59 , 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 254 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов Прокурора Старобеші вського району Донецької обл асті в інтересах Держави в ос обі Державної податкової інс пекції у Старобешівському ра йоні до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Варіан т-Темп ЛТД» про стягнення под аткового боргу з податку на п рибуток у сумі 3387,00грн. - задов ольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ва ріант-Темп ЛТД» (87230, Донецька обл., Старобешівський район, с мт. Новий Світ, вул. Енгельса, б уд.70 кв.49, код ЄДРПОУ 05419755) на кор исть держави в особі Державн ої податкової інспекції в Ст аробешівському районі подат ковий борг у сумі 3387,00грн.

Постанову ухвалено у нарад чій кімнаті та проголошено ї ї вступну та резолютивну час тину 29 лютого 2012 року у присутн ості представника позивача.

Постанову у повному обсязі складено 05 березня 2012 року.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі відкладення складання поста нови у повному обсязі апеляц ійна скарга подається протяг ом десяти днів з дня отриманн я копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Шинкарьова І.В.

Дата ухвалення рішення29.02.2012
Оприлюднено27.03.2012
Номер документу22088468
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/1240/2012

Постанова від 29.02.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шинкарьова І.В.

Ухвала від 31.01.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шинкарьова І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні