Постанова
від 24.06.2011 по справі 2а/0570/8175/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 червня 2011 р. справа № 2а/0570/8175/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 1.45

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Дмитріє ва В.С.

при секретарі Старос тенко О.А.

Донецьке територіальне уп равління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернулось до Донецьк ого окружного адміністратив ного суду з позовною заявою д о Відкритого акціонерного то вариства «Фармпроімп» про ст ягнення фінансових санкцій з а правопорушення на ринку ці нних паперів у розмірі 1 020 грн.

В обґрунтування позо ву зазначено, що Донецьким те риторіальним управлінням Де ржавної комісії з цінних пап ерів та фондового ринку вста новлено, що на Відкритому акц іонерному товаристві «Фармп роімп» є вакантними посади ч ленів правління, наглядової ради, ревізійної комісії, гол овного бухгалтера, однак від повідна особлива інформація не була опублікована, не була оприлюднена та не була подан а до Комісії у встановлені за конодавством строки, чим пор ушені вимоги ст. 41 Закону Укра їни „Про цінні папери та фонд овий ринок” та п.1 3 розділу ІІ « Положення про розкриття інфо рмації емітентами цінних пап ерів», затвердженого рішення м Комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 року № 1591.

За вказані порушення п озивачем винесені у відношен ні відповідача Постанови про накладення санкцій за пр авопорушення на ринку цінних паперів від 10.02.2011 за № 11-ДО, № 12-ДО, № 13-ДО, згідно яких на відповіда ча накладено санкції за прав опорушення на ринку цінних п аперів у загальному розмірі 1 020 грн.

Зазначені постанови з гідно з вимогами Закону Укра їни „Про державне регулюванн я ринку цінних паперів в Укра їни” та Правил розгляду спра в про порушення вимог законо давства на ринку цінних папе рів та застосування санкцій, затверджених наказом Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 09.01.1997 ро ку № 2, мали бути виконані відп овідачем у строк не пізніше я к через 15 днів з дня отримання постанови шляхом перерахува ння коштів до Державного бюд жету України. Оскільки відпо відач у встановлені законом строки фінансові санкції не сплатив, позивач просив стяг нути в дохід Державного бюдж ету зазначену суму штрафної санкції у розмірі 1 020 грн.

В судовому засіданні п редставник позивача підтрим ав заявлені позовні вимоги т а надав пояснення аналогічні тим, що викладені в заяві.

Представник відповід ача в судове засідання не при був з невідомих суду причин, п ро дату, час і місце розгляду с прави повідомлений належним чином.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими о бґрунтовувалися вимоги, та я кими доказами вони підтвердж уються, чи є інші фактичні дан і, які мають значення для вирі шення справи, та докази на їх п ідтвердження, яку правову но рму належить застосувати до цих правовідносин, суд прихо дить до висновку про те, що поз ов підлягає задоволенню з на ступних підстав.

У відповідності до ст. 5 Закону України „Про державн е регулювання ринку цінних п аперів в Україні” державне р егулювання ринку цінних папе рів здійснює Державна комісі я з цінних паперів та фондово го ринку.

Статтею 6 цього Закону в становлено, що Державна комі сія з цінних паперів та фондо вого ринку є державним орган ом, підпорядкованим Президен ту України і підзвітним Вер ховній Раді України. До сис теми цього органу входять Де ржавна комісія з цінних папе рів та фондового ринку, її цен тральний апарат і територіал ьні органи. Державна комісія з цінних паперів та фондовог о ринку здійснює повноваженн я через центральний апарат і свої територіальні органи.

Відповідно до п. 8 «Поло ження про Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку», затвердженого Указо м Президента України від 14 лют ого 1997 року № 142/97, систему Комісі ї складають Комісія, її центр альний апарат та територіаль ні органи. Територіальни ми органами Комісії є управл іння та відділення. Територі альні органи Комісії діють н а основі положення, що затвер джується Комісією, і координ ують свою діяльність з місце вими державними адміністрац іями, органами місцевого сам оврядування.

Пунктом 17 цього Положе ння встановлено, що Комісія т а її територіальні органи є ю ридичними особами, мають сам остійні баланси, рахунки в ор ганах Державного казначейст ва України, печатки із зображ енням Державного Герба Украї ни і своїм найменуванням.

Таким чином, позивач - Д онецьке територіальне управ ління Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку є суб' єктом владних пов новажень та здійснює у даних правовідносинах повноважен ні, надані йому вищевказаним и нормативно-правовими актам и.

Відповідач - Відкрит е акціонерне товариство «Фар мпроімп» (далі - ВАТ «Фармпр оімп») є юридичною особою, зар еєстроване виконавчим комі тетом Артемівської міської р ади Донецької області 03.01.1996 рок у, код ЄДРПОУ за № 05430573.

Діяльність відповіда ча пов' язана з обігом цінни х паперів в Україні, оскільки його статутний капітал відп овідно до ч. 1 ст. 152 ЦК України по ділений на визначену кількіс ть акцій, які в свою чергу є ці нними паперами.

Судом встановлено, що під час перевірки регулярної річної інформації за 2009 рік, як а надана ВАТ «Фармпроімп», До нецьким територіальним упра влінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку встановлено порушення вимог ст. 41 Закону України „Пр о цінні папери та фондовий ри нок” та Положення про розкри ття інформації емітентами ці нних паперів, затвердженого рішенням Комісії з цінних па перів та фондового ринку від 19.12.2006 року № 1591.

Як встановлено Актом п ро правопорушення на ринку ц інних паперів №12-ДО від 31 січня 2011 року, на ВАТ «Фармпроімп» є вакантними посади членів пра вління, наглядової ради, реві зійної комісії, головного бу хгалтера але особлива не бул а розкрита шляхом опублікува ння у встановлені законодавс твом строки.

Як встановлено Актом п ро правопорушення на ринку ц інних паперів №13-ДО від 31 січня 2011 року, на ВАТ «Фармпроімп» є вакантними посади членів пра вління, наглядової ради, реві зійної комісії, головного бу хгалтера але особлива не бул а розкрита шляхом оприлюднен ня у загальнодоступній інфор маційній базі даних - стріч ці новин у встановлені закон одавством строки.

Як встановлено Актом п ро правопорушення на ринку ц інних паперів №11-ДО від 31 січня 2011 року, на ВАТ «Фармпроімп» є вакантними посади членів пра вління, наглядової ради, реві зійної комісії, головного бу хгалтера але особлива не бул а надана до Комісії у встанов лені законодавством строки.

Згідно ст. 41 Закону Укр аїни "Про цінні папери та фонд овий ринок" від 23.02.2006 року № 3480-IV ос облива інформація про емітен та - інформація про будь-які ді ї, що можуть вплинути на фінан сово-господарський стан еміт ента та призвести до значної зміни вартості його цінних п аперів. До особливої інформа ції належать відомості про з міну складу посадових осіб е мітента

Строки, порядок та фо рми подання особливої інформ ації про емітента встановлюю ться Державною комісією з ці нних паперів та фондового ри нку.

Особлива інформація про емітента є відкритою і оп рилюднюється шляхом опублік ування її в одному з офіційни х друкованих видань Верховно ї Ради України, Кабінету М іністрів України або Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку і розміщен ня у загальнодоступній інфор маційній базі даних Державно ї комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок ці нних паперів.

Як встановлено гл. 3 П оложення про розкриття інфор мації емітентами цінних папе рів" затвердженого рішенням Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку ві д 19.12.2006 року № 1591 розкриття особл ивої інформації має здійснюв атись шляхом оприлюднення у стрічці новин, опублікування в офіційному друкованому ви данні та подання до Комісії.

Розкриття особливої інформації здійснюється у т акі строки:

- у стрічці новин - прот ягом двох робочих днів з дати вчинення дії, але не пізніше 1 0.00 години третього робочого д ня, з дня вчинення дії;

- офіційному друкован ому виданні - протягом п'яти ро бочих днів з дати вчинення ді ї;

- подання до Комісії - п ротягом десяти робочих днів з дати вчинення дії.

У відповідності до п. 5-7 ч. 1 ст . 11 Закону України „Про держав не регулювання ринку цінних паперів в Україні” Державна комісія з цінних паперів та ф ондового ринку накладає на ю ридичних осіб фінансові санк ції:

- за неопублікування, о публікування не в повному об сязі інформації та/або опубл ікування недостовірної інфо рмації - у розмірі до тисячі не оподатковуваних мінімумів д оходів громадян;

- за нерозміщення, розм іщення не в повному обсязі ін формації та/або розміщення н едостовірної інформації у за гальнодоступній інформацій ній базі даних Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку про ринок цінних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумі в доходів громадян;

- за неподання, подання не в повному обсязі інформац ії та/або подання недостовір ної інформації до Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку - у розмірі до т исячі неоподатковуваних мін імумів доходів громадян.

Рішення Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку про накладення штрафу може бути оскаржено в суді.

Штрафи, накладені Дер жавною комісією з цінних пап ерів та фондового ринку, стяг уються у судовому порядку. Пр о накладення штрафів на коме рційні банки Державна комісі я з цінних паперів та фондово го ринку інформує Національн ий банк України у триденний т ермін.

На підставі актів про правопорушення на ринку цін них паперів у відношенні від повідача уповноваженою особ ою позивача прийняті від 10.02.2011 з а № 11-ДО, № 12-ДО, № 13-ДО про накладен ня санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, згід но яких до відповідача засто совано фінансові санкції в с умі 340 грн. кожною, що у загально му розмірі становить 1 020 грн.

Вищевказані постанов и відповідають вимогам Закон у України „Про державне регу лювання ринку цінних паперів в Україні” та Правил розгляд у справ про порушення вимог з аконодавства на ринку цінних паперів та застосування сан кцій, затверджених рішенням Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку 11.12. 2007 року за №2272, зареєстрованих в Міністерстві юстиції Україн и 12.02.2008 року за №120/14811.

Як встановлено у судов ому засіданні, постанови про накладення санкцій за право порушення на ринку цінних па перів відповідачем не оскарж увались.

У відповідності до п. п . 19.1 - 19.4 вищевказаних Правил шт раф має бути сплачений поруш ником не пізніше як через 15 дн ів з дня отримання ним постан ови. Юридичні особи сплачуют ь штрафи шляхом перерахуванн я безготівкових коштів із св оїх поточних рахунків на спе ціально відкриті бюджетні ра хунки. Фізичні особи сплачую ть штрафи відповідно до чинн ого законодавства України. П овідомлення про сплату штраф у протягом п'яти робочих днів надсилається до уповноважен ого підрозділу центрального апарату Комісії (відповідно го територіального органу Ко місії). У разі несплати штрафу правопорушником у термін, ус тановлений пунктом 19.1 цих Пра вил, штраф стягується у судов ому порядку.

Таким чином, оскільки відповідач у встановлений за коном строк не сплатив суму ф інансових санкцій, визначену йому постановами про наклад ення санкцій за правопорушен ня на ринку цінних паперів, у з в' язку з чим, враховуючи при ведені норми законодавства, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги Донецького територ іального управління Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку до Відкрит ого акціонерного товариства «Фармпроімп» про стягнення фінансових санкцій за правоп орушення на ринку цінних пап ерів у розмірі 1020 грн, підлягаю ть задоволенню у повному обс язі.

Оскільки спір виріше но на користь суб'єкта владни х повноважень, звільненого в ід сплати судового збору, від повідно до ст. 94 КАС України, су дові витрати (судовий збір) ст ягненню з відповідача не під лягають.

Керуючись ст. ст. 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56- 59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Донецького територіального управління Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку - задовольнити.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства «Фармпр оімп» (ідентифікаційний код 05430573, 84500, Донецька область, місто Артемівськ, вулиця Сибірцев а, будинок 2) в дохід Державног о бюджету України (відділенн я Державного казначейства в м. Донецьку на р/р 31110106700004, код ЄДРП ОУ 34686537, банк - Управління Держ авного казначейства у Донець кій області, МФО банку 834016, код б юджетної класифікації 21081100, ко д виду платежу 101) фінансові са нкції на загальну суму 1 020 (одна тисяча двадцять) гривень.

Постанова прийнята у нар адчій кімнаті, вступна та рез олютивна частини проголошен і у судовому засіданні 24 червн я 2011 року у присутності предст авника позивача. У повному об сязі постанова виготовлена 2 9 червня 2011 року.

Постанова може бути оска ржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду чере з Донецький окружний адмініс тративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її прого лошення. У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а та кож прийняття постанови у пи сьмовому провадженні апеляц ійна скарга подається протяг ом 10 днів з дня отримання копі ї постанови. Копія апеляційн ої скарги одночасно надсилає ться особою, яка її подає, до с уду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання апеляційної скар ги. У разі подання апеляційно ї скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пр овадження або набрання закон ної сили рішенням за наслідк ами апеляційного провадженн я.

Суддя Дмитрієв В.С.

Дата ухвалення рішення24.06.2011
Оприлюднено27.03.2012
Номер документу22093066
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/8175/2011

Постанова від 24.06.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 20.05.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні