Постанова
від 23.01.2012 по справі 2а-4223/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" січня 2012 р. Справа № 2a-4223/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

Головуючого судді Боброва Ю.О.,

секретаря судового засіда ння Дмитрашко О.М.,

за участю представників ст орін:

позивача - Гладиша А.С. ,

відповідача - не з' явивс я,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву

за позовом державної подат кової інспекції в Бучацькому районі Тернопільської облас ті

до агропромислового прива тного об' єднання “Слава”

про стягнення податкового боргу в сумі 2187,56 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

20.12.2011 року державна податков а інспекція в Бучацькому рай оні Тернопільської області ( надалі - ДПІ в Бучацькому ра йоні, позивач) звернулася з ад міністративним позовом до аг ропромислового приватного о б' єднання “Слава” (надалі - відповідач) про стягнення по даткового боргу в сумі 2187,56 грн .

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушенн я вимог Податкового кодексу України та Закону України “П ро порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами” від 21.12.2000 рок у № 2181-III, діючого на момент спір них правовідносин, що виникл и між відповідачем та податк овим органом у 2010 році, заборгу вав перед бюджетом орендну п лату за земельні ділянки дер жавної та комунальної власно сті в сумі 2187,56грн.

Представник позивача позо вні вимоги підтримав повніст ю, з підстав викладених в позо вній заяві. Просив позов задо вольнити.

Направлена на адресу відпо відача поштова кореспонденц ія про виклик в судове засіда ння повернулася до суду з від міткою "за зазначеною адресо ю не проживає". Відповідно до ч астини 11 статті 35 КАС України р озписку про одержання повіст ки (повістку у разі неможливо сті вручити її адресату чи ві дмови адресата її одержати) н алежить негайно повернути до адміністративного суду. У ра зі повернення поштового відп равлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежн их від суду причин, вважаєтьс я, що така повістка вручена на лежним чином.

Таким чином, відповідач, яки й не є суб' єктом владних пов новажень, повторно в судове з асідання не з' явився, хоча н алежним чином повідомлявся п ро дату, час та місце судового розгляду, що підтверджуєтьс я повідомленнями про врученн я поштових відправлень. Нада ним правом на подання запере чення проти позову не скорис тався. Заяв та клопотань про в ідкладення розгляду справи ч и про причини неявки суду не п одав.

Згідно частини 4 статті 128 Код ексу адміністративного судо чинства України в разі повто рного неприбуття відповідач а, який не є суб' єктом владни х повноважень, належним чино м повідомленого про дату, час і місце судового розгляду бе з поважних причин або без пов ідомлення ним про причини не прибуття, розгляд справи не в ідкладається і справу може б ути вирішено на підставі ная вних у ній доказів.

За таких обставин, суд розгл янув справу за відсутності в ідповідача.

Розглянувши позовну заяву , заслухавши пояснення предс тавника позивача, дослідивши та оцінивши подані докази, су д дійшов висновку про обґрун тованість позовних вимог та задоволення позову з наступн их підстав.

Судом установлено, що 20.05.2003 ро ку Снятинською районною держ авною адміністрацією Івано-Ф ранківської області відпові дач зареєстрований юридично ю особою, що підтверджується витягом з Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців ві д 14.12.2011 року за № 1245466 та Свідоцтво м про державну реєстрацію су б' єкта підприємницької дія льності від 20.05.2003 року (а.с. 6).

Заборгованість до місцево го бюджету виникла внаслідок несплати самостійно задекла рованих сум та штрафних санк цій з орендної плати за землю згідно податкової деклараці ї з орендної плати за земельн і ділянки державної і комуна льної власності від 12.04.2011 за № 2214 за квітень-грудень 2010 року та с ічень 2011 року і на момент зверн ення до суду становить 2187,56грн. (а.с. 8).

ДПІ в Бучацькому районі вин есені податкові повідомленн я-рішення форми “Ш” від 19.10.2010 ро ку за №№ 00018815500/0, 0001891500/0 про стягненн я штрафних санкцій з орендно ї плати в сумі 98,63 грн. та 51,07 грн., в ідповідно, які отримані відп овідачем.

У зв' язку з несплатою відп овідачем податкового боргу в ідповідно до статті 6 Закону № 2181-III, позивачем винесені пер ша податкова вимога форми “Ю 1” від 09.11.2010 року та друга податк ова вимога форми ”Ю2” від 27.12.2010 р оку, які були вивішені на дошц і податкових оголошень (а.с. 9).

Борг відповідача перед бюд жетом в сумі 2187,56 грн. підтвердж ується розрахунком сум, що ст ягуються з агропромислового приватного об' єднання “Сла ва” станом на 15.12.2010 року (а.с. 7).

Частиною 1 статті 67 Конститу ції України передбачено, що к ожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і ро змірах, встановлених законом .

Згідно статті 2 Закону Украї ни «Про плату за землю» № 2535-XII вi д 03.07.1992 року (надалі - Закон № 2535-X II), із змінами та доповненнями , використання землі в Україн і є платним. Плата за землю спр авляється у вигляді земельно го податку або орендної плат и, що визначається залежно ві д грошової оцінки земель. Роз міри податку за земельні діл янки, грошову оцінку яких не в становлено, визначаються до її встановлення в порядку, ви значеному цим Законом.

Згідно статті 14 Закону № 2535-XII п латники земельного податку, а також орендної плати за зем ельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислю ють суму земельного податку та орендної плати щороку за с таном на 1 січня і до 1 лютого по точного року подають відпові дному органу державної подат кової служби за місцезнаходж енням земельної ділянки пода ткову декларацію на поточний рік за формою, встановленою ц ентральним податковим орган ом, з розбивкою річної суми рі вними частками за місяцями. П одання такої декларації звіл ьняє від обов'язку подання що місячних декларацій.

Згідно статті 27 Закону № 2535-XII к онтроль за правильністю обчи слення і справляння земельно го податку, а також орендної плати за земельні ділянки де ржавної та комунальної власн ості здійснюється органами д ержавної податкової служби.

Закон України “Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами” від 21.12.2000 року № 2181-III ( нада лі - Закон № 2181-III) установлює пор ядок погашення зобов' язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державни ми цільовими фондами з подат ків і зборів (обов' язкових п латежів).

Відповідно до пункту 1.2 стат ті 1 Закону № 2181-ІІІ, податкове з обов' язання - це зобов' яз ання платника податків сплат ити до бюджетів або державни х цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у стр оки, визначені цим Законом аб о іншими законами України.

Податковий борг - податко ве зобов' язання з урахуванн ям штрафних санкцій за їх ная вності), самостійно узгоджен е платником податків або узг оджене в адміністративному ч и судовому порядку, але не спл ачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на сум у такого податкового зобов' язання.

Відповідно до підпункту 5.3.1 с татті 5 Закону № 2181-III, що діяв на м омент спірних правовідносин , платник податків зобов' яз аний самостійно сплатити сум у податкового зобов' язання зазначену у поданій ним пода тковій декларації, протягом десяти календарних днів, нас тупних за останнім днем відп овідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону № 2181-III для подання податкової д екларації.

Узгоджена сума податковог о зобов' язання, не сплачена платником податків у строки , визначені цією статтею, визн ається сумою податкового бор гу платника податків (підпун кт 5.4.1 пункт 5.4 статті 5 Закону № 218 1- III).

Згідно із підпунктом 6.2.1 пунк том 6.2 статті 6 Закону № 2181- III у раз і коли платник податків не сп лачує узгоджену суму податко вого зобов' язання в установ лені строки, податковий орга н надсилає такому платнику п одатків податкові вимоги.

Податкові вимоги також над силаються платникам податкі в, які самостійно подали пода ткові декларації, але не пога сили суму податкових зобов' язань у встановлені законом строки, без попереднього нап равлення (вручення) податков ого повідомлення (абзац 2 підп ункту 6.2.2 статті 6 Закону № 2181- III).

Податковий кодекс України ( надалі - Кодекс ) регулює ві дносини, що виникають у сфері справляння податків і зборі в, зокрема, визначає вичерпни й перелік податків та зборів , що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборі в, їх права та обов'язки, компе тенцію контролюючих органів , повноваження і обов'язки їх п осадових осіб під час здійсн ення податкового контролю, а також відповідальність за п орушення податкового законо давства.

У відповідності до вимог ст атті 36 Кодексу податковим обо в' язком визнається обов' я зок платника податку обчисли ти, задекларувати та/або спла тити суму податку та збору в п орядку і строки, визначені ци м Кодексом або законами з пит ань митної справи.

Згідно статті 38 Податкового кодексу України виконанням податкового обов' язку визн ається сплата в повному обся зі платником відповідних сум податкових зобов' язань у в становлений податковим зако нодавством строк.

Відповідно до пункту 57.1 стат ті 57 Кодексу, платник податків зобов' язаний самостійно сп латити суму податкового зобо в' язання, зазначену у подан ій ним податковій декларації , протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного стр оку, передбаченого цим Кодек сом для подання податкової д екларації, крім випадків, вст ановлених цим Кодексом.

Згідно пункту 56.11 статті 56 Код ексу не підлягає оскарженню податкове зобов' язання, сам остійно визначене платником податків, а тому податкове зо бов' язання, самостійно визн ачене платником податків у п одатковій декларації, є узго дженим з дня подання такої по даткової декларації.

Відповідно підпункту 129.1.1 пу нкту 129.1 статті 129 Кодексу при са мостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання плат ником податків нараховуєтьс я пеня у строк від першого ро бочого дня, наступного за ост аннім днем граничного строк у сплати грошового зобов'яз ання.

Пунктом 95.2 статті 95 Кодексу п ередбачено, що стягнення кош тів платника податків провад яться не раніше, ніж через 60 ка лендарних днів з дня надісла ння такому платнику податков ої вимоги.

Згідно статті 129 Кодексу, піс ля закінчення встановлених ц им Кодексом строків погашенн я узгодженого грошового зобо в'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Отже, суд дійшов висновку, щ о самостійно обраховані пода ткові зобов'язання відповіда ча визначені ним в податкові й декларації та які ним в повн ому обсязі не сплачені з пода тку орендної плати за землю в розмірі 2187,56 грн. є узгодженими з дня подання такої декларац ії та являються податковим б оргом відповідача.

Таким чином, загальна сума з аборгованості відповідача п еред бюджетом зі сплати орен дної плати за землю становит ь 2187,56 грн.

Відповідно до частини 2 стат ті 87 Кодексу, джерелами погаше ння податкового боргу платни ка податків є будь-яке майно т акого платника податків з ур ахуванням обмежень, визначен их цим Кодексом, а також іншим и законодавчими актами.

Заборгованість відповідач а перед бюджетом станом на де нь розгляду справи не погаше на, а тому підлягає стягненню в судовому порядку.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про те, що вим оги позивача обгрунтовані, а позов підлягає задоволенню.

На підставі ст. 124 Конституц ії України, керуючись ст. ст. 158- 163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд ,-

ПО СТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути на користь бюджету з агропромислового п риватного об' єднання “Слав а”(ідентифікаційний код в ЄД РПОУ 31982844) податковий борг в сум і 2187 (дві тисячі сто вісімдесят сім) грн. 56 коп.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку. В ідповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України, апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає законно ї сили в порядку та строки, вст ановлені статтею 254 Кодексу ад міністративного судочинств а України.

Суддя: Бобров Ю.О.

Постанова складен а в повному обсязі 27.01.2012 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.01.2012
Оприлюднено27.03.2012
Номер документу22098634
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4223/11/0970

Постанова від 23.01.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Постанова від 23.01.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Ухвала від 22.12.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

Постанова від 23.01.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Бобров Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні