Постанова
від 20.02.2012 по справі 5681/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел . 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2012 р. Справа № 2-а-5681/11/2170

Херсонський окружни й адміністративний суд у скл аді головуючої судді Д убровної В.А., розглянувши в по рядку письмового провадженн я адміністративну справу за позовом Державної податково ї інспекції у м. Херсоні до При ватного підприємства "Бізнес Еко Групп" про стягнення коштів з рахунків у банках, об слуговуючих такого платника податків, та стягнення кошті в за рахунок готівки в рахуно к погашення податкового борг у,

встановив:

Державна податкова інсп екція у м. Херсоні (надалі - поз ивач, ДПІ) звернулась до Херсо нського окружного адміністр ативного суду з позовом до пр иватного підприємства "Бізне с Еко Групп" (надалі - відпо відач, ПП "Бізнес Еко Групп "), у якому просить стягнути ко шти з рахунків у банках, обслу говуючих такого платника под атків, та стягнення коштів за рахунок готівки в рахунок по гашення податкового боргу по податку на додану вартість у розмірі 2 720,00 грн.

В обґрунтування вказаних в имог позивач посилається на те, що за відповідачем обліко вується податковий борг по п одатку на додану вартість в с умі 2 720,00 грн., який виник внаслід ок несплати визначених подат ковим органом узгоджених под аткових зобов' язань за нара хованими штрафними санкціям и, згідно податкового повідо млення-рішення від 16.05.2011 року з а № 0000921502. Оскільки відповід ач добровільно не сплатив вк азаний податковий борг, пози вач просить його стягнути у с удовому порядку.

Ухвалою суду від 18.11.2011 року ві дкрито провадження у адмініс тративній справі.

В судове засідання, признач ене на 17.01.2012 року сторони не при були. Позивач надав заяву про відкладення розгляду справи для надання додаткових доку ментів.

У судове засідання, признач ене на 20.02.2012, представники сторі н не з' явилися.

Позивач надав заяву про роз гляд справи у письмовому про вадженні.

Відповідач письмових запе речень на позов не надав, у суд ове засідання повторно не пр ибув, про причини неявки суд н е повідомив, хоча був належни м чином повідомлений про дат у, час та місце розгляду справ и, про що свідчить повернуте д о суду поштове повідомлення з відміткою «не розшукано».

Згідно ч. 8 ст. 35 КАС України, вв ажається, що повістку вручен о юридичній особі, якщо вона д оставлена за адресою, внесен ою до відповідного державног о реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписо м відповідної службової особ и. У разі повернення поштовог о відправлення, яке не вручен о адресату з незалежних від с уду причин, вважається, що так а кореспонденція вручена нал ежним чином (ч. 11 ст. 35 КАС Україн и).

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС Укр аїни, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому з асіданні, визначених цією ст аттею, але прибули не всі особ и, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином по відомлені про дату, час і місц е судового розгляду, суд має п раво розглянути справу у пис ьмовому провадженні у разі в ідсутності потреби заслухат и свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеног о, суд вважає за можливе розгл янути справу в порядку письм ового провадження.

Дослідивши матеріали спра ви, суд дійшов висновку, що поз овні вимоги підлягають задов оленню з наступних підстав.

Відповідно до Свідоцтва пр о державну реєстрацію юридич ної особи приватне підприємс тво "Бізнес Еко Групп" зар еєстроване як юридична особа виконавчим комітетом Херсон ської міської ради 09.10.2009 року.

Як вбачається з матеріалів справи, фахівцями ДПІ було пр оведено камеральну перевірк у даних, задекларованих у под атковій звітності з податку на додану вартість, в наслідо к якої встановлено порушення вимог пункту 4.1.4 ст. 4 Закону Укр аїни “ Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами” № 2181 -ІІІ від 21.12.2000 року (далі - Закон України № 2181-ІІІ) та пп. 49.18.1 п. 49.18 ст . 49, п. 203.1 ст. 203 Податкового кодекс у України щодо неподання дек ларації з податку на додану в артість за період з листопад а по грудень 2009 року, лютий - г рудень 2010 року, січня-березень 2011 року, про що складено акт ві д 22.04.2011 року № 1312/15-2/36671894. На підставі вказаного акту перевірки ДПІ прийнято податкове повідомл ення - рішення від 16.05.2011 року за № 0000921502, яким визначено суму грошового зобов' язання за штрафними санкціями у розмір і 2 720,00 грн. Вказане податкове по відомлення-рішення було вруч ено відповідачу через дошку оголошень, про що складений а кт про неможливість вручення податкового повідомлення-рі шення від 07.06.2011 року.

У відповідності до ст. 67 Конс титуції України кожен зобов' язаний сплачувати податки і збори в порядку і у розмірах, в становлених законом.

Відповідно до п. 57.3. статті 57 П одаткового кодексу України у разі визначення грошового з обов'язання контролюючим орг аном за підставами, зазначен ими у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, плат ник податків зобов'язаний сп латити нараховану суму грошо вого зобов'язання протягом 10 к алендарних днів, що настають за днем отримання податково го повідомлення-рішення, крі м випадків, коли протягом так ого строку такий платник под атків розпочинає процедуру о скарження рішення контролюю чого органу.

Положеннями п.п.14.1.175 п.14.1. ст.14 По даткового кодексу України ви значено, що податковий борг - с ума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкці й за їх наявності), самостійно узгодженого платником подат ків або узгодженого в порядк у оскарження, але не сплачено го у встановлений цим Кодекс ом строк, а також пеня, нарахов ана на суму такого грошового зобов'язання.

За таких обставин якщо плат ник податку не сплатив у вста новлені строки узгоджені под аткові зобов'язання, визначе ні у вказаному податковому п овідомлені - рішенні, вони ста ють податковим боргом.

У разі коли платник податкі в не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в уст ановлені законодавством стр оки, орган державної податко вої служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в поря дку, визначеному для надсила ння (вручення) податкового по відомлення-рішення (п.59.1. ст. 59 ПК України).

На виконання вимог ст. 59 Пода ткового кодексу України, 11 лип ня 2011 року ПП "Бізнес Еко Груп п" була надіслана рекомендо ваним листом з повідомленням про вручення податкова вимо га від 22 червня 2011 року № 1309, але л ист повернувся до ДПІ з відмі ткою "за зазначеною адресою н е знаходиться".

Відповідно до абзацу 3 п. 58.3. ст . 58 Податкового кодексу Україн и у разі коли пошта не може вру чити платнику податків подат кове повідомлення - рішення а бо податкові вимоги, або ріше ння про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадови х осіб, їх відмову прийняти по даткове повідомлення-рішенн я або податкову вимогу, або р ішення про результати розгля ду скарги, незнаходження фак тичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, п одаткове повідомлення-рішен ня або податкова вимога, або рішення про результати роз гляду скарги вважаються вруч еними платнику податків у де нь, зазначений поштовою служ бою в повідомленні про вруче ння із зазначенням причин не вручення.

Згідно витягу зворотного б оку облікової картки відпові дача по податку на додану вар тість станом на 17.02.2012 року суму податкового боргу у розмірі 2 720,00 грн. відповідач не сплатив .

Положенням п.п. 20.1.18 п.20.1. ст.20 Под аткового кодексу України пер едбачено право органу податк ової служби звертатися до су ду з позовом про стягнення по даткового боргу.

Згідно статті 95 Податкового кодексу України орган держа вної податкової служби здійс нює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового борг у такого платника податків шляхом стягнення коштів, я кі перебувають у його власно сті, а в разі їх недостатност і - шляхом продажу майна тако го платника податків, яке пер ебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів, які пере бувають у власності платника , здійснюється за рішенням су ду:

- шляхом стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих таког о платника податків (п. 95.3 статт і 95 ПК України);

- шляхом стягнення коштів у рахунок погашення податково го боргу за рахунок готівки, щ о належить такому платнику п одатків (п. 95.4 статті 95 ПК Україн и).

Оскільки, сума несплаченог о податкового боргу підтверд жена наявними у справі докум ентами, та враховуючи, що відп овідач не скористався правом надати суду заперечення про ти позову, судове рішення про скасування податкового пові домлення-рішення або докази щодо сплати вказаного боргу, тому суд приходить до виснов ку щодо задоволення позовних вимог ДПІ про стягнення з ПП " Бізнес Еко Групп" податко вого боргу по податку на дода ну вартість у сумі 2 720,00 грн.

Керуючись ст.ст. 8, 9, 12, 19, 71, 128, 158-163, 167 К АС України, суд -

постановив:

Позовні вимоги Державно ї податкової інспекції у м. Хе рсоні до Приватного підприєм ства "Бізнес Еко Групп" пр о стягнення податкового борг у задовольнити.

Стягнути з Приватного підп риємства "Бізнес Еко Групп " (код ЄДРПОУ 36671894, м. Херсо н, вул. Домобудівна, буд. 14) з рах унків у банках, що обслуговую ть платника податків, та за ра хунок готівки до державного бюджету податковий борг по п одатку на прибуток підприємс тв у розмірі 2 720,00 грн. (дві тисяч і сімсот двадцять гривень).

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через су д першої інстанції шляхом по дачі апеляційної скарги в 10-де нний строк з дня її проголоше ння. В разі складення постано ви у повному обсязі відповід но до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письм овому провадженні апеляційн а скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Суддя Дуб ровна В.А.

кат. 8.1.5

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.02.2012
Оприлюднено28.03.2012
Номер документу22108491
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5681/11/2170

Постанова від 20.02.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні